Löpning Träning 4 inlägg 2352 visningar

Lågpulsträning

Anna Valbäck
1979 • Umeå
#1
11 maj 2011 - 22:04
Gilla
Jag har läst på lite om lågpulsträning och jag måste säga att det låter mycket intressant. Vad jag förstår så måste man ha tålamod och ge det tid, men benägenheten för skador verkar inte vara lika stor som vid "vanlig" löpning.

Har dock några frågor som jag inte riktigt kan hitta svar på:
1. Hur räknar man ut pulsen som man bör ligga på?
2. Finns det någon tidsgräns, behöver man vara ute att springa ganska länge för att det ska ge något?
3. Kan man varva "vanlig" löpning med lågpuls eller är det så att om man börjar med lågpulsträning måste man hålla sig till det i flera månader?
Johnny Kinnunen
1963 • Göteborg
#2
11 maj 2011 kl 22:49
Gilla
Om man har Maffetone som utgångspunkt:
1. 180-ålder (med viss justering, kolla Maffetones hemsida).
2.Hmm..beror nog helt på vilken nivå du befinner dig idag. Som jag uppfattar det kan man "överföra" träningen direkt när det gäller tid. Däremot osäker på sträcka....
3. Som jag uppfattade det så bör träning ske med en genomtänkt balans mellan anaerobiskt och aerobiskt innehåll..OM man ska köra både och..
(Detta är alltså inget facit utan mina högst personliga åsikter efter läst ca 2/3 av boken The Maffetone Method-) :-)
Anna Valbäck
1979 • Umeå
#3
11 maj 2011 kl 22:55
Gilla
Ok, tack för svar! Funderar också på att köpa den boken :-)
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#4
12 maj 2011 kl 16:14
Gilla
När det gäller längden på passen har jag för mig att Maffetone brukar rekommendera att man befinner sig i sin aerobiska zon under minst en timme, sedan tillkommer upp- och nedjogg. Bäst resultat får man nog om man kör strikt lågpulsträning under en längre period och långa pass brukar ge bra resultat. Under uppbyggnadsperioderna rekommenderar M. att man inte kör någon anaerobisk träning.

Jag höll på att bli tokig när jag började och det tog flera månader innan det kändes helt rätt. Fördelarna var dock många när jag efterhand kom in i det. Jag mådde riktigt bra och höll mig skadefri. Nackdelarna är att det inte är lika roligt som att köra hårdare. Man hittar dock andra sätt att njuta av löpningen. Med lågpulsträning får man jobba mera med att hitta ett lugn, i mitt fall började jag att njuta av naturen och se mig omkring mera än jag gjort tidigare.

Nu har jag för avsikt att periodisera min träning så att jag kör en längre uppbyggnadsperiod i lågpuls för att därefter köra en längre och hårdare period.

Vetenskapligheten i Maffetones tankar kan man ju diskutera, men det är intressant läsning och jag tycker om att prova...

Skall man köra på kan jag rekommendera att läsa några av hans böcker eller om man vill så finns det flera gamla trådar här på jogg som tar upp det mesta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.