Löpning Träning 5 inlägg 4343 visningar

Frågor lågpulsträning.

1978 • Frogner
#1
16 oktober 2015 - 15:46
Gilla
Hejsan, jag har tagit paus från cyklingen och har börjat löpträna lite mer nu i höst. Har av och till sprungit lite som komplement med cyklingen. Målet nu är att bygga bättre motor och uthållighet så har läst på lite om lågpulsträning.

Jag bor i en ganska kuperad miljö och har skogsstigar och elljusspår rätt runt hörnet. Utmaningen är att hålla pulsen nere och springa kontrollerat i son 1 eller lågt i son 2

Miljön i skogen är rätt kuperad och backig, antingen upp och ner hela tiden.

Pulsen på mina 100min pass ligger i snitt runt 147-150, jag hamnar lätt i låg son 3 eller underkant av son 4 och då tassar jag uppför. Vad jag läst ska man hålla sig son 1. Tempot är i snitt 6:50 och höjdmeter på ett 100min pass ligger runt 300m.

Har det egentligen något att säga att ligga son 2-3 mot 1-2 ?

Sedan undrar jag hur många min per pass man räknar som lågpulspass?

Mvh

Magnus
Stockholm
#2
16 oktober 2015 kl 19:27 Redigerad 16 oktober 2015 kl 19:30
1 Gilla
Håller med Stefan här. Lågpulsträning kombinerat med liten veckomängd är inte optimalt om man inte enbart tränar för hälsans skull. Det har nog blivit lite missförstånd, som det brukar bli när man försöker anpassa elitträning till motionärer. Om man tränar väldigt mycket, säg 10-12 pass per vecka, och en stor mängd kommer pulsen på de vanliga distanspassen naturligt bli ganska låg, eftersom man konstant är ganska nertränad och därigenom har lite svårare att få upp pulsen (detta är kroppens reaktion på att glykogenlagren inte är fulla och därigenom är den ovillig att öka pulsen för på så sätt spara glykogen).

Om man istället som motionär endast tränar 2-3 pass per vecka och därigenom har oftast fyllda glykogendepåer kommer det vara svårare att hålla pulsen nere, och det finns inga direkt skäl till det heller. Det var väl typ vad Stefan sa, fast med fler ord.
1972 • Mariefred/Stallarholmen
#3
16 oktober 2015 kl 20:11
Gilla
Klokt formulerat, om jag får säga det, från både Stefan och Magnus. Det där har jag förstått först det senaste året, och har därför som nytt inslag fört in i min träning att inte hålla på att överanalysera och krångla till saker och ting för mycket.
1978 • Frogner
#4
19 oktober 2015 kl 09:57
Gilla
Tackar för svar! Jag passar in i facket 2-3 ggr per vecka och motionär :)

Min tanke med att träna lågpuls är att jag hinner återhämta mig bättre till alternativa aktiviterer dagen efter eller intervallpass och samtidigt öka min "lägstanivå", öka uthålligheten generellt. Men hur stor effekt detta vill ha på en motionär vet jag inte.

Tidigare jag kört 30-40 min pass (7-9km) relativt hårt (för min del) och är helt paj efteråt och gärna dagen efter.

Frågan är vad som ger bäst effekt för min egen del. Då jag primärt cyklar (mars-sept) och vill öka min uthållighet på distanspass 2-3 timmar och inte bara bränna glykogen och gå in i väggen efter 2 timmar :)
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#5
19 oktober 2015 kl 12:11
Gilla
Bästa sättet att öka uthålligheten på längre pass är väl helt enkelt att springa längre pass.
Standardreceptet för tre pass i veckan brukar väl vara ett fartpass, ett "lagom" och ett långt. På veckans långa pass springer du längre än du brukar och drar ned tempot så mycket du behöver för att kunna genomföra det.
Håller fullständigt med Stefan ovan: man ska inte krångla till det om det inte behövs.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.