Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 28661 visningar

nersjunket främre fotvalv

1956 • Järfälla
#1
30 januari 2011 - 11:49
Gilla
hej jag har drabbats av nervinklämning ochnersjunket främre fotvalv har varit hos ortoped och tillverkat sulor, jag har testat att jogga på löpband under fem veckor men får fortfarade så ont efteråt ett par dar att jag knappt kan gå . finns det någon som haft liknande besvär och blivit bra.
1952 • Varberg
#2
30 januari 2011 kl 12:33
Gilla
Om det är sk Mortons neuralgi med intensiv nervsmärta ut i 3:e och 4:e tån brukar man försöka med inlägg. Fungerar inget annat och det är mycket besvärligt kan man operera med resektion av nerv/nervknuta.
Hilde Axelsson
1963 • Arvika
#3
30 januari 2011 kl 12:52
Gilla
Har också nedsjunkna främre fotvalv men har inte haft smärta under löpning, däremot har jag haft känning när jag gått i vanliga skor. Gick till sjukgymnast som sa att jag måste börja träna musklerna i fötterna och han ordinerade knipningar med tårna, ca 1000 om dagen (mest ett mått på att man ska göra många). Det tar lång tid innan det ger resultat. Jag har lagt pelotter under sulorna i springskorna, för att avlasta metatarsalbenen. Min sjukgymnast sa att sulorna som man får tillverkade via landstinget är väldigt hårda. Jag använder alltid pelotter i alla skor. Har även sk Morton, nervsmärta mellan 3:e och 4:e tån. Känner av detta om skorna inte är tillräckligt breda.
1952 • Varberg
#4
30 januari 2011 kl 14:10
Gilla
Låter som ett mycket bra upplägg Hilde.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#5
30 januari 2011 kl 14:17
Gilla
Jag använder inlägg överallt: löpning, promenad och även inomhus. Det tar tid men nu har jag inga problem längre. Möjligen att det kan bli lite extra retning om jag belastar mkt, typ fartlek eller snabbdistans.
1978 • Malmö
#6
30 januari 2011 kl 15:59
Gilla
Jag fick inlägg för att jag trampade snett enligt en sjukgymnast. Jag hade även lite ont framtill i foten. Ungefär som Mortons. Som mest ont hade jag när jag gick barfota inomhus.
Det hjälpte inte med inläggen utan blev bara värre och värre. Men jag märkte att det blev bättre varje gång jag körde något gympapass på gymmet och då hade jag helt odämpade inneskor; så jag gjorde tvärtemot vad jag blivit rekommendera och slängde inläggen och började springa med minimalt dämpade skor i kombination med att jag tog en voltaren före varje löprunda. Tabletten gjorde att smärtan dämpades och jag därmed kunde trampa naturligt. Allt detta gjorde jag ihop med att jag övade "tågång" för att stärka fötterna.
Så om inläggen inte fungerar kan du alltid prova att göra tvärt om. Men oavsett hur du gör så glöm inte att träna fötterna, särskilt om du skaffar inlägg då de de facto tar bort all ansträngning från fotvalvet så att de när de inte har inlägen som stöd kommer att sjunka ihop ännu mer.
1968 • Kapp
#7
30 januari 2011 kl 16:08
Gilla
Inte för att det har med tråden at göra,men har det inte varit dödsfall i samband med Voltaren/träning,tävling? tyckte jag läste det för inte så länge sedan..
1978 • Malmö
#8
30 januari 2011 kl 21:07
Gilla
Jag har läst om någon illa underbyggd dansk studie på ämnet, men det är väl en bra fråga att ställa till sin läkare.
1984 • Åhus
#9
30 januari 2011 kl 22:05
Gilla
Det beror helt och hållet på vad du har för inlägg. De är MÅNGA ortopder och andra affärer/tillverkar som gör katastrofalt dåliga inlägg som egentligen inte borde få kallas inlägg även fast person i fråga är någon "känd" ortoped som alla går till. Jag har jobbat många år med sulor och har man såna problem som du har så måste man har ett par sulor med en rejäl "kudde" under trampdynan så att denna avlastas. Dina trampdynor är ju helt slut uppenbarligen och de är därför du får så ont eftersom senorna kläms ihop av att trampdynan sjunker ner hela tiden när du springer/går och inte orkar hålla sig upp som den gör på en "frisk" fot. Vart har du fått tag på dina sulor. Såg att du bor i Sthlm. Jag har några bra tips på inläggstillverkare där uppe som jag kan rekommendera om du skulle vara intresserad
/C
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
31 januari 2011 kl 00:45
Gilla
Jag drabbades oförhappandes av ont i främre fotvalvet i november vid långlöpning på sladdrigt underlag. Det var nästan säkert metatarsalgi. Man ska kunna bli av med det, en naprapat jag känner använder störvågsbehandling men jag har provat stretchning enligt metoderna som föreslås i följande länk: http://www.sportsinjurybulletin.com/archive/metatarsalgia.html

Styrkeövningarna är säkert bra också, men jag betraktar mig som mycket stark i fötter och vadmuskler i allmänhet så dem har jag i stort sett skippat. Jag har helt klart blivit mycket bättre än när det var färskt men är inte helt fri från besvär. Springer numera med pelott och då har jag inga problem, går utan, även barfota inomhus. Ska prova barfotalöpning när kylan försvinner om jag inte blivit av med det innan. Kanske kompromissar och börja springa långpassen i skor med en del dämpning under hela sulan (dock inga uppbyggda hälar, förstör mitt steg). Just nu gäller tunna dubbskor med pelott men snön dämpar ju nedslagen.
Cathrin Lindberg
1983 • Skinnskatteberg
#11
29 november 2015 kl 21:12
Gilla
Jag gick in och läste på sidan Oldboy rekommenderade men har lite svårt att förstå övningarna 2-4. Kan någon hjälpa mig med att förstå de?
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#12
29 november 2015 kl 22:31
Gilla
Har använt mina inlägg (från Gå löpkliniken)sedan januari med uppbyggnad för fotvalv och en liten pelot på vänstra, har nedsjunket främre fotvalv och bortdomning på fjärde tån.
Och om jag står upp och vickar tårna uppåt så smärtar det till rejält i tån (typ nervsmärtor) med ett nästan hörbart klick,någon som känner igen sig i det
Upplever inte att det blir bättre med inläggen,hur går jag vidare,vill ju känna tån igen!
Sjukgymnast elr vårdcentral?
1981 • Vegan Runners
#13
29 november 2015 kl 23:33
Gilla
Jag fick problem med fotvalvet när jag var uppe en månad i fjällen. Gick till en grym sjukgymnast som la allt tillrätta och gav mig de här övningarna för att inte hamna i samma sits igen. http://loparakuten.se/ovningar/fotstyrka/
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#14
29 november 2015 kl 23:41
Gilla
Bra länk! Hur artade sig dina problem?
1981 • Vegan Runners
#15
29 november 2015 kl 23:49
Gilla
Problemen är borta men jag har blivit tillsagd att fortsätta göra övningarna i förebyggande syfte. Vilket ju känns rätt rimligt, klart att det är bra att försöka stärka upp fötterna likväl som mage/rygg/osv om de inte får tillräckligt mycket stimulans i vardagslivet.
Age Stålberg
1962 • Åmål
#16
30 november 2015 kl 16:03
Gilla
Råkade ut för det 2003 , fick inflammation i stortåleden. gick bra att springa med pelotter , inflammationen släppte efter ca 6 månader. Har inte ont utav det längre. Tror problemen kom av dåliga arbetsskor. Numera har jag alltid inlägg i arbetsskorna men inte i löparskorna.
Oldboy
1952 • Danderyd
#17
4 december 2015 kl 00:15
1 Gilla
@Cathrin: Jag gör det mer konkret genom att beskriva hur du stretchar höger fot:

Övning 2: Sitt på en stol eller nåt annat, lägg höger fot på vänster knä. Håll i höger vrist med vänster hand. Ta nu höger hand om högra fotens tår och böj foten mot högra fotens knä, försiktigt, böj mer tills det gör ont, släpp efter en liten aning och håll så i 10s, gör detta 3x8 ggr.
Övning 3: Sitt likadant men fatta höger ankel i höger hand. Med vänster hand böjer du ner tårna tills det är tydligt smärtsamt, håll kvar i 10s. Repetera 3x8 ggr.
Övning 4: sitt likadant men med foten lite närmare kroppen. Håll i höger ankel med höger hand. Med vänster hand böjer du foten uppåt-inåt, sikta på höger axel eller så, böj tills det är tydligt smärtsamt, håll i 10S, repetera 3x8 ggr.

Håller med om att texten är lite jobbig att begripa. Man behöver använda rätt mycket kraft i handen som böjer, man får vara lite känslig och breda ut handen så att kraften på foten fördelas, det går nog att bryta något mellanfotsben om man tar i så mycket och lägger all kraft på bara något av benen i foten.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.