Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 9796 visningar

Ledband främre fotvalv!

#1
16 december 2014 - 20:14
Gilla
Hejsan tänkte höra om någon har någon erfarenhet av skada i främre delen av foten. Har varit hos sjukgymnast och hon säger att de är ett uttöjt ledband i främre fotvalvet. NÅgon som haft samma skada och skulle vilja dela med om informationen? Hur går rehab till hur lång tid osv ?

/Mvh Micke !
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
19 december 2014 kl 19:00
Gilla
Vad har du för symptom?
#3
2 februari 2015 kl 20:38
Gilla
Får ont i främre fotvalvet när jag lägger belastning på fämre delen av foten. T.ex.när man springer.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
3 februari 2015 kl 06:11
Gilla
Låter som ett "nedsjunket" fotvalv - skaffa dig formgjutna inlägg - läs gärna denna tråd också http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=28148

Mortons är något som ofta följer med ett nedsjunket - tryck med fingrarna i mellanrummet mellan benen på fotryggen - mellan ringtån och långtån - om det ömmar (alt. gör ont där näär du belastar) är det sannolikt också Mortons.
#5
3 februari 2015 kl 16:55
Gilla
Enligt min sjukgymnast är de ledbandet som går i de främre fotvalvet som blivit uttöjt. Det gör att de gör ont när man belastar just där. Men jag undra om någon upplevt samma och isf hur lång rehabtiden är osv
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#6
5 februari 2015 kl 20:04
Gilla
Hmm, ett kollapsat främre fotvalv borde ju rimligen bero på att ledbanden inte "håller upp" fotvalvet ? Tyvärr är ett uttöjt ledband uttöjt - det som gör ont vid ex en ankelvrickning är blödning och den svullnad som uppstår då ledbande "traumatiskt" töjs ut. Kolla lite på dessa länkar och se om något stämmer på dig. http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/foot-heel-pain/mortons-neuroma http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/foot-heel-pain/metatarsalgia

Gå också till en ortoped och be om en "second opinion".

Oldboy
1952 • Danderyd
#7
5 februari 2015 kl 21:30
Gilla
Som jag uppfattar det drar uttänjda ledband ihop sig igen när de får vila men inte till sin ursprungliga längd. Med pelott på rätt ställe får ledbandet vila. Men om det är metatarsalgi behöver man träna upp musklerna så att de kan hjälpa till att hålla främre fotvalvet uppe (metatarsalgi stämmer bättre med beskrivningen uttänjt ledband än Mortons syndrom som är en inklämd nerv - kan kanske orsakas av uttänjt ledband det också, men...)

Håller med Ingrid, gå till en ortoped, eller en naprapat, och be om en förklaring av det denna kommer fram till. Länken som Ingrid gav om metatarsalgi är ypperlig, hoppas den om Mortons syndrom är lika bra. Jag blev av med min metatarsalgi på ca ett halvår genom att använda rehabövningarna som finns där.
#8
6 februari 2015 kl 18:56
Gilla
Hejsan, Tack för tipsen! Bra länk men hittar dock ej några rehabövningar ? Hur ofta körde du rehab ?
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
6 februari 2015 kl 23:41
Gilla
Fel länk! Jag blandade ihop dem. Den här är mer omfattande och har rehabövningar: http://www.sportsinjurybulletin.com/archive/metatarsalgia.html#

Jag körde säkert rätt ofta i början, kanske hela programmet varannan dag eller mer. Stretcharna körde jag i serie så det tog inte så lång tid, körde dem nog varje dag om jag inte glömde, kanske flera gånger om dan i början. Småningom mindre ofta säkert. Tror det går bra att köra tre gånger om dan, det har jag sett i somliga program.
1970 • Nordingrå
#10
7 februari 2015 kl 09:16
Gilla
Jag har viss känning av metatarsalgi och springer vissa pass med pelott. Jag var igår hos min kiropraktor/sjukgymnast (duktig kille som ansvarar för Modo Hockeys hela elitorganisation) och fick tips om en övning där man gör en loop av ett gummiband som man har runt båda fötterna i sittande ställning.

Fötterna ska vara i axelbredd och du ska då ha en viss grundspänning på gummibandet. Du ska ha skor på fötterna. Lyft sedan framfoten och vrid foten utåt och avsluta rörelsen med att lyfta framfoten det du kan. Hälen ska hela tiden vara i golvet. Gå sedan tillbaka samma väg till utgångsläget. Gör 10-15 repetitioner varje gång.
Denna övning ska träna de muskler som via senor håller ihop framfoten och håller upp fotvalvet.

Har inte hunnit testa själv ännu men Magnus är duktig så jag tvivlar inte på att detta är en bra övning.

En annan bra övning enligt honom är att sitta barfota och dra in en handduk under foten med hjälp av tårna. Denna är bättre enligt honom än så kallad crab-walk.
#11
16 februari 2015 kl 16:21
Gilla
Hade du ont i främre fotvalvet efter du gjort övningarna? Jag får ont sen går de över efter ca 20 min.. Är de liksom måste göra ont innan de blir bättre? Ingen jättesmärta men kan ej belasta högra delen direkt.
1970 • Nordingrå
#12
16 februari 2015 kl 22:04
Gilla
Om det är mig du frågar Mickael så är svaret nej. Jag får inte int av mina två övningar ovan. Den med gummibandet kör jag 2-3 ggr per dag med 15-20 repetitioner och jag har inga smärtor.
Handduksövningen har jag fuskat med och bara gjort ett fåtal gånger.
#13
23 februari 2015 kl 17:13
Gilla
Okej tack så mycket för tipsen! Ska bara få tag på ett lämpligt gummiband :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.