Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 3250 visningar

Ledsen och frustrerad=(!

ulrika von sivers
1980 • växjö
#1
20 september 2010 - 19:53
Gilla
Har verkligen hittat rytm och flyt i min löpning, känns så himla skönt och roligt. MEN har kanske tränat lite för hårt? Har fått ont under hålfoten, läst lite på näten ang mina symtom och det stämmer bra med hälsporre. Vilat nu från träning i snart en vecka och känner att smärtan blivit bättre, har inte längre ont då jag går. Stretchar ut och gör vissa tå övningar. Nu gör det inte längre ont utan "kliar" mer typ som då ett sår läker.
Hur långt efter smärtfrihet skall man vänta innan man börjar löpa igen? Lugnt förstås, men vad svårt d är, jag blir så glad och ivrig då jag känner att d går bra.

Snälla någon, vill ha lite bra tips.
Anders Rosdahl
1976 • Göteborg
#2
20 september 2010 kl 21:24 Redigerad 20 september 2010 kl 21:26
Gilla
Ulrika,
Du verkar ju vara på rätt väg redan eftersom smärtan har börjat ge med sig. Fortsätt stretcha och köra dina tåövningar. Sen är det ju så klart bra om man kan hitta orsaken till att skadan uppkom för att förhindra att den kommer tillbaka, men det kan vara svårt att avgöra för oss amatörer som ställer diagnos på oss själva. :)

Själv har jag dragits med plantar fasciit sedan i juni. Min smärta kommer och går och var som värst efter Varbergsloppet i juli. Då kunde jag inte gå på foten på flera dagar. Nu är det bättre det gör inte ont när jag springer, men hälen är ganska öm morgon och kväll och jag upplever inte att löpningen förvärrar besvären.

Det verkar inte finnas några mirakelkurer för plantar fasciit/hälsporre, men det finns en hel del att läsa i forumet om man vill veta hur andra har gjort. Sök på hälsporre eller plantar fasciit så hittar du massor av trådar.

Var beredd på att det kan ta tid för besvären att försvinna. Jag har läst att det är vanligt med läkningstider på över ett år.

Lycka till!

Edit: Adderade mening om självdiagnos.
1972 • Falkenberg
#3
24 september 2010 kl 17:35
Gilla
Ulrika,
Har haft hälsporre knappt ett år. Det var jättebesvärligt att bli av med.Det som till slut hjälpte mig var tryckvågsbehandling hos en naprapat. 3 besök sen vila från löpning 2 månader (mkt cykel under denna period). Sen släppte det mer och mer. Kyler dock ner hälen efter varje runda fortfarande (kylpåse från apoteket)

Lycka till
Martin Lind
1980 • Uppsala
#4
24 september 2010 kl 19:08 Redigerad 24 september 2010 kl 19:10
Gilla
Jag har just haft problem med hålfoten, och körde en månads vila från allt som belastar den (dvs har försökt att inte heller cykla eller gå mer än nödvändigt) och kört två veckor voltaren. Nu känner jag knappt av det och kan träna igen (däremot är konditionen borta). Kände inte av skadan efter tre veckor och la till en "bonusvecka" av vila för att inte dra upp skadan direkt, hade redan tappat formen så lite extra vila skadade inte så mycket ;-)

Utlösande faktor för mig var en redan ömmande hålfot (undervisade två veckor i fjällen med heldagsvandringar samt löptränade kvällstid) och skadan utlöstes av att jag köpte racingflats och den dåliga dämpningen gjorde att jag överbelastade foten under första intervallpasset.

Total vila är aldrig kul, men långdragna skador är ännu tråkigare. Hoppas att dina problem går över lika snabbt!
Jennica Bodenfors
1975 • Västerlanda
#5
24 september 2010 kl 19:31
Gilla
Jag rekommenderar att du går och låter göra hålfotsinlägg. Det har hjälpt mig som har haft hälsporre i båda fötterna. Idag är jag problemfri :)

Lycka till!
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#6
25 september 2010 kl 00:11
Gilla
Ja, hålfotsinlägg, eller en liten kil att lägga under sulan är nog vad som behövs. Finns att köpa i sportaffärer, och på vissa apotek.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.