Löpning Träning 11 inlägg 1822 visningar

Extrem puls?

Nina
1983 • vasa
#1
4 juni 2009 - 19:41 (Redigerad 4 juni 2009 - 19:51)
Gilla
Hej allihopa!

Har nu sprungit i ca 1,5 månad. Och tycker att det har gått riktigt bra så jag har ökat på sträckan lite hela tiden. Just nu springer jag 10 km på 65 min. Men blev chockad igår när jag sprang med pulsmätare för första gången och pulsen gick upp till 212!! och medelpulsen var på 190.. Konstigt nog kändes allt helt bra och jag pratade med joggkompisen hela tiden. Vad betyder detta?? Att jag håller på att ta livet av mig eller? Och hur ska jag träna för att få ner pulsen ska jag köra på som vanligt eller borde jag gå emellan för att fåpulsen att sjunka, skulle det vara effektivare?

Tacksam för svar!
1966 • Karlstad
#2
4 juni 2009 kl 20:47
Gilla
Du ska nog kolla pulsmätaren.
Har svårt att tro att man joggar o pratar o allt känns bra med 190 i medelpuls. Det är mitt råd :-)
Johan I
1987 • Örebro
#3
4 juni 2009 kl 21:02 Redigerad 4 juni 2009 kl 21:05
Gilla
Testa att använda pulsklockan lite i vardagen också samt när du bara sitter och vila. Visar den helt galet då också så är det ju något fel med klockan eller kontakten du får mellan kroppen och pulsbandet.

Annars kan pulsen dra iväg vid passage av kraftfält (typ el-ledningar) på "billigare" klockor som inte använder "säker överförning". Men om du hade 190 i medel och 212 som max så är det väldigt osannolikt att det är något sådant.

Men som sagt, testa lite mer för att se vad som verkar rimligt. Känn även efter själv med t.ex. handen för att känna dina hjärtslag och jämför med vad klockan säger. Kontrollera även att du har bra kontakt mellan pulsband och kroppen. Vissa behöver en kontaktgel, för andra räcker det att blötlägga sensor-områdena något.

Tänk också på att pulsvärden är individuella, kanske har du en hög maxpuls, så oroa dig inte i onödan om det ändå känns bra, lungt och kontrollerat när du springer.
1943 • Täby
#4
4 juni 2009 kl 21:29
Gilla
Hade din kompis också en pulsklocka på sig?

I så fall kan din klocka ha tagit med en del av kompisens hjärtslag också.
1960 • Västra Frölunda
#5
4 juni 2009 kl 22:02
Gilla
Att springa och prata med 212 i puls är ju kanske lite väl coolt :-)
Testa klockan till vardags och jämför med manuellt mätt som Johan föreslår.

Det kan ju vara så att du har extremt hög maxpuls, om den tex är 225 så är det kanske möjligt. Spannet mellan max och medel är OK.
1971 • Nykvarn
#6
5 juni 2009 kl 07:50
Gilla
Mitt tips är dålig kontakt, testa att blöta pulsbandet mera eller byt batteri (fast du verkar ju inte ha använt pulsklocka så länge och batteriet brukar hålla åtminstone 1-2 år).

Min pulsklocka kan visa både extremt höga resp låga värden vid dålig kontakt.
per andersson
1963 • Älvängen
#7
5 juni 2009 kl 09:04
Gilla
Jag har själv en otroligt enkel klocka jag fick med när jag började prenumerera på Aktiv träning. Jag fick också helt knäppa värden och erfarna joggare berättade att detta var en dålig klocka. Jag gav mig dock inte. Jag såg till att fukta pulsbandet rejält plus att jag spände åt det än hårdare så att det nästan blev otrevligt. Sen dess har jag fått mer tillförlitliga värden. Ibland kan värden sticka iväg. Då brukar det räcka att gå ner i småjogg, spotta i handen och fukta kontaktytorna i pulsbandet.
1959 • Saltsjö-Boo
#8
5 juni 2009 kl 10:22
Gilla
Har fått en billig pulsklocka också. Det är viktigt att fukta pulsbandet för att få bra värden från början av passet, när man väl blivit svettig tycks den funka som den ska.
En kul detalj. Om jag sätter klockan bredvid min dykarklocka och inte har pulsbandet på mig så visar pulsen exakt 60. Har jag pulsbandet på mig blir vilopulsen oregelbunden och över 100
Pulsklockan måste alltså reagarera på impulserna till sekundvisaren från dykarklockan, åtminstone upp till en dm avstånd... :-)
Nina
1983 • vasa
#9
6 juni 2009 kl 13:13
Gilla
Tack för alla svar!

Nej min kompis hade ingen pulsmätare på sig. Det var hennes jag lånade, en Polar så den borde inte vara dålig och den visar alltid normala värden då hon använder den. Bandet var fuktat och allt som det skulle.

Har nu efter fått höra att det är farligt att ha en puls över 200 längre stunder, är detta sant? Borde man alltid gå en bit när pulsen närmar sig 200 eller? Har just skaffat en egen mätere men har inte hunnit prova den ännu...
Johan I
1987 • Örebro
#10
6 juni 2009 kl 16:25 Redigerad 6 juni 2009 kl 16:29
Gilla
Nina:
Om du känner dig orolig bör du ju kontakta någon läkare. Då kan denne ta t.ex. järnvärden, blodtryck och ev. låta dig ha EKG test i ett dygn eller så. Sen kunde du ju även leta upp någon klinik där de erbjuder tester av maxpuls och syreupptagning m.m. under kontrollerade former.

Förmodligen är det dock inga problem, bara du inte känner yrsel eller annat obehag. Jag sökte just efter om det var farligt och vissa hävdar att om man har en infektion i kroppen skall man inte pressa kroppen till 200+ i puls men det låter lite handviftat eftersom att pulsen ändå är individuell. T.ex. 150 i puls hos någon kan säkert pumpa runt lika mycket blod som 200 hos någon annan p.g.a. varierande slagvolym o.s.v.

Polar har ju annars ett rätt bra verktyg som heter R-R mätning, det mäter tiden mellan hjärtslag (bara för att man har t.ex. 120 i puls betyder det inte att det är 0,5 sekunder mellan varje slag) och skulle om man analyserar det visa om det finns några överdrivna oregelbundheter eller liknande. Men helst skall nog någon utbildad analysera det. Och denna R-R funktion finns endast på RS800(CX).

Men sen bör du som sagt också testa lite och notera pulsvärden i vardagen. Ifall du är orolig kan även oron och ev. stress göra att pulsen går upp lite mer, så försök att inte tänka på pulsen eller något sådant när du mäter.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
6 juni 2009 kl 23:55
Gilla
Nina, lita på hur du känner dig! Variationen i maxpuls är mycket stor, formlerna kan man strunta i! Standardavvikelsen är visst sådär 12 slag/minut för maxpulsen. Det betyder att 37% tror jag det är har mer än 12 slag högre maxpuls än fomlerna anger, som ju bara är statistik. Två standardavvikelser över låg jag själv när jag kollade lite noga för några år sedan. Och kvinnor tror jag har högre medelvärden....

Men om man vet hur ens puls brukar vara när man springer (varierar föstås med ansträngning, dagsform etc) är en extra hög puls en varningssignal, den kan bero på en infektion i kroppen. Den högsta puls jag själv har mätt upp var i en uppförsbacke när jag efter passet upptäckte att en förkylning höll på att bryta ut.

Om du vill använda pulsklocka som träningshjälpmedel är det förstås värdefullt att ha fått hjälp med att göra ett maxpulstest. Och om du inte alltid känner i kroppen om du är förkyld eller krasslig på något sätt kan du ju ta det lugnt några dar och se om något bryter ut.

Sen kan man inte lita 100 på pulsmätare, men de flesta bra pulsklockor visar numera tämligen riktiga värden. Jag har en del dubbelslag och somliga mätare på löpband blir knasiga när min puls går upp. Skulle du låta undersöka dig och få svaret att du inte ska anstränga dig så mycket p g a oregelbunden puls så leta rätt på någon annan läkare att dubbelkolla med! De flesta "konstigheter" vi männskor har är inte farliga. Min mor fick en lovande idrottskarriär förstörd och sänkt livskvalitet av att en läkare sa att hon inte fick ta i p g a blåsljud från hjärtat. Det har jag ärvt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.