Löpning Övrigt 42 inlägg 5119 visningar

Maraton vs föda barn

Walker67
1947 • Växjö
#1
22 maj 2009 - 00:29 (Redigerad 22 maj 2009 - 00:33)
Gilla
Jag är man och har ingen erfarenhet av att föda barn. (blev utmotad när det var dags för frun, då jag såg lite blek ut om nosen)
Jag ställer därför frågan till er kvinnor; vilket är värst att föda barn eller att springa maraton. Även om man känner tillfredsställelse efter genomfört maratonlopp kan det inte mäta sig med känslan efter genomförd förlossning, är jag övertygad om. Och dessutom en ev. medalj kan man inte föra en dialog med, vilket man kan så småningom med barnet.

Så jag får formulera om min fråga: Vilket är bäst; att föda barn eller genomföra ett maratonlopp ?
< < < 1 2 3 > > >
1966 • Karlstad
#21
23 maj 2009 kl 06:01
Gilla
Det här blir ju hörsägen, men jag har förstått att en del idrottande kvinnor tvärtom kan ha en jobbigare förlossning för att de kan vara mer musklade, att musklerna i princip gör det jobbigare för att det blir svårare att slappna av.
Här får gärna kunskap rycka in och fylla i.
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#22
23 maj 2009 kl 08:44 Redigerad 23 maj 2009 kl 08:52
Gilla
Vill bara förtydliga min aviga inställning, vilket tycks glömmas. Det Walker egentligen frågar om ÄR intressant.....MEN

Utgångsfrågan ÄR korkat ställd, från början! Detta står jag fast vid. Walker67 frågar inte efter det han egentligen är ute efter. Det blir en helt annan fråga som gäller helt andra saker och värderingar.

Jag är inte så jäkla dum att jag inte förstår att Walker67 skulle vara ute efter skillnaden, rent fysiskt.......MEN frågan är dåligt ställd, i första inlägget där barn ställs mot löpning. Därav min reaktion.

En bra tumregel, när det gäller skriven text är att den skall skrivas så att vem som helst ska kunna läsa den och samtidigt förstå den. Oavsett om det är ett inlägg på jogg.se eller en B-uppsats på ett universitet.

ALLA kvinnor här, troligtvis alla män oxå, som fött barn, negativa till ämnet eller inte, svarar BARN på denna frågan! Tveklöst. Män oxå.

Vi män, kommer aldrig undan med att ett marathonlopp skulle kunna vara lika jobbigt som en förlossning och därigenom så har även vi, män, gjort något "stort" och jobbigt. Never.

Långa förberedelser inför ett marathonlopp kanske är jobbigt (för män), men de som sker under dessa långa förberedelser går ju inte jämföra med vad många kvinnor upplever under 9 månaders graviditet rent fysiskt och allt vad detta innebär i form av förändring på kroppen.



Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#23
23 maj 2009 kl 11:34 Redigerad 23 maj 2009 kl 11:37
Gilla
Jag vet att frågan är riktad till kvinnor, men kan inte låta bli att reagera.

missförstå mig rätt när jag säger hån mot alla kvinnor. Vi lever i ett land med mycket teknikst kunskap och där barnafödandet i sverige är relativt lätt. Många kvinnor som föder barn gör det "utan större men" (i hämförelse med större delen av världen), men hade haft ett rent "helvete" i andra länder. Finns ingen smärtlindring, inga möjligheter till kejsarsnitt, inga möjligheter till blodtransfusion, inga möjligheter till ordentlig vård för barnen med mera vilket leder till oerhörda smärtor och i många fall döden, dålig hygien och därmed risk för infektioner m.m.

I sverige kan många välja med vem och när man vill ha barn nästan som man kan välja att träna eller inte, men det är en minoritet förunnat!!! I ett maraton kan du dessutom avbryta när helst du vill!

Så låt det vara feminist poäng eller vad sjutton man vill kalla det, men fakta kvarstår!
jag tycker fortafarande att frågan "vilket är värst att föda barn eller att springa maraton" är en löjlig fråga. Frågan "Vilket är bäst; att föda barn eller genomföra ett maratonlopp ?" Behöver man inte ens kommentera.

Och till sist. Jag tycker att det är mer intressant med frågan trådskaparen ställer i sitt andra inlägg. Men faktum kvartår också att jag är man och frågan är riktad till kvinnor.

Fredrik S
1990 • Trollhättan
#24
23 maj 2009 kl 12:59
Gilla
HAHA, Roligt att det bara är män som tycker det är en korkad fråga, och när de märker att kvinnor/mammor inte tycker det är en löjlig fråga längre kommer bortförklaringarna, Humor!!!!

Bra och intressant fråga annars Walker, men jag ha bara erfarenhet av det ena(ni kanske kan lista ut vilket?) och kan därför inte ge något svar.
1966 • Karlstad
#25
23 maj 2009 kl 13:16
Gilla
Det är lika intressant att frågan uppfattades rätt, men den var korkat skriven och därför måste hånas. :-)

Det kan ju vara bra att tänka på en del andra saker också Niklas;
Alla har inte universitetsutbildning, alla kan inte läsa och skriva felfritt, och förmågan att hantera språket ska väl inte hindra någon från att få uttrycka sig? Alla andra tycks ju ha förstått innebörden i texten..
Slappna av lite nu och låt frågan betyda det trådskaparen ville. :-)
1956 • Falköping
#26
23 maj 2009 kl 13:49
Gilla
Jag fick ont i tumleden när min fru födde barn därför att hon höll krampaktigt på att klämma sönder min hand.
Jag tycker ända att marathon är värre.
:-/
1981 • Katrineholm
#27
23 maj 2009 kl 14:01
Gilla
Stefan: hahaha, ja det är hårt med förlossningar...

Angående frågan om det är lättare för vältränade kvinnor att föda barn så har jag hört olika bud. Dels det gamla att om man har starka muskler i bäckenbotten så blir det svårare att föda, dels att man har nytta av att man är tränad.

Det jag tror är att det är en fördel eftersom man förhoppningsvis är ganska bra på att fokusera och att det faktiskt är en fysisk ansträngning att föda barn så bra kondition inte är en nackdel. Men man måste ju också kunna använda sina muskler på rätt sätt, det räcker inte att vara stark. Man måste kunna slappna av när det behövs och använda kraften på rätt sätt. Det kan man nog vara bra på både som elitidrottare och som inte särskilt vältränad.

Sen tror jag att det är lättare att återhämta sig efter en förlossning om man är relativt vältränad (om man bortser från att man ju såklart kan drabbas av diverse komplikationer vid förlossningen)
Walker67
1947 • Växjö
#28
23 maj 2009 kl 18:00
Gilla
Nicklas och Benny: Jag kan medge att frågan var otydligt ställd, men att den skulle var korkad eller utgöra ett hån mot kvinnor, har jag svårt att förstå. Men hade någon av kvinnorna uppfattat det så, då skulle jag givetvis bett om ursäkt.

Nu tror jag inte de flesta kvinnor tar ut sig lika hårt som vi män på ett maratonlopp och ligger på smärtgränsen under stora delar av loppet. Kvinnor är oftast klokare och disponerar sina krafter bättre, är min erfarenhet. Det hade kanske varit bättre att ställt frågan till Paula Radcliffe, som till synes plågar sig hårt under loppet och också är mamma.

Slutligen vill jag fråga, om det är lämpligt att löpträna under graviditeten. Är det någon risk att fostret tar skada av den hoppande rörelsen och när bör man i så fall avbryta löpträningen och motionera med promenader.
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#29
23 maj 2009 kl 18:15
Gilla
Walker67 min första reaktion var vilken dum fråga utifrån formuleringen! nästa gång lovar jag tänka efter innan jag vräcker ur mig saker, du verkar ju inte mena så som jag (men uppenbarligen inte så många andra) tyckte att du menade. Ursäkta om jag förlolämpade dig!
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#30
23 maj 2009 kl 20:14
Gilla
Om någon blivit förolämpad i denna diskussion så är det bara att buga och be om förlåtelse!! Detta har aldrig varit meningen.

Lika "kul" som att det bara skulle ha varit jag eller Benny som varit dumma, är det ju "kul" att det bara fortsättningsvis är män som fortsätter med hånet, i detta fall mot oss.......eller hur Peter H Nilsson?! Eller Walker67?! Jag tror dock inte att vare sig jag eller Benny tar illa vid oss.....vilket jag verkligen hoppas att ingen annan/ni heller har gjort.

Slutar helt att diskutera i denna tråd efter detta inlägg.....då det bara blir fel och framkallar med dumheter på andra håll!
Per Arneng
1978 • Mölndal
#31
24 maj 2009 kl 00:27
Gilla

Det skulle vara intressant om dom här två tjejerna kunde svara på Walker67´s fråga: http://www.youtube.com/watch?v=MTn1v5TGK_w#t=1m33s

En intressant fråga tycker jag ändå men förstår att det kan va svårt att jämföra med. Som man är detta en grej som man såklart funderar över..

Men har hört att det skall ligga i trakterna kring att få ut en njursten vilket oxå ska göra lite ont (och med lite menar jag sjukt mycket)
http://www.mylot.com/w/discussions/1614949.aspx http://www.pregnancy-info.net/forums/Third_Trimester/Kidney_Stones_Versus_Labor/ http://www.babyboom.nu/forum/showflat.php?Cat=0&Number=6447733&an=0&page=1

1973 • Nyköping
#32
24 maj 2009 kl 10:29
Gilla
Det här sägs med glimten i ögat, så att ingen tror att jag på fullaste allvar tycker så.

Jag brukar påpeka för min fru att det måste vara jobbigare att springa marathon än att föda. Orsaken är att jag tog längre tid på mig för att springa marathon än vad hon behövde för att föda vår lilla dotter.
1980 • Stockholm
#33
24 maj 2009 kl 14:23
Gilla
Jag blir illamående när jag ser på tvprogrammet "Barnmorskorna" på svt.

Men å andra sidan, jag blir illamående av marathon med : )
Linda Eliasson
1978 • Nacka
#34
24 maj 2009 kl 14:41
Gilla
Jag skulle vilja veta om man blir en bättre marathonlöpare efter att ha fött barn!

När jag springer intervallpass händer det ibland att jag tror att jag ska avlida för att det är så jobbigt. Men sen när jag är klar och upptäckte att jag klarade det utan att dö och utan att dra ned på tempot känner jag mig mycket säkrare vid nästa intervallpass. Så om man har gjort något som att tex vara med om en 24-timmarsförlossning, då måste ju smärtan över (eller nedför) Västerbron andra varvet vara en barnlek. Eller?

Ava
1958 • Lindome
#35
24 maj 2009 kl 14:43
Gilla
Har länge sagt att jag mycket väl skulle kunna tänka mig att springa marathon om jag kunde klara av det lika snabbt som jag fött barn. Å andra sidan skulle jag nog hoppa av på ett tidigt stadium om det gjorde lika ont som en förlossning....
1966 • Karlstad
#36
24 maj 2009 kl 14:57
Gilla
Det borde väl gå att jämföra försvarsmekanismen som gör att man glömmer efteråt hur ont det gjorde?
Hur många har inte - både vid förlossning och mara - sagt att "aldrig mer", för att sen stå där igen. Glömskan borde ju vara ett inbyggt försvar för att arten inte ska sluta fortplanta sig. Vilket syfte det fyller i marasammanhang vet jag inte, men det kanske är nödvändigt i alla sammanhang för att driva oss framåt.

Det var bara filosofiska funderingar..
Anna Karin L
1975 • Storvreta
#37
24 maj 2009 kl 21:01
Gilla
Konstigt att vissa blir så provocerade av frågan... Jag tyckte den var ganska kul och intressant.

Mina förlossningar har kanske varit lättare än genomsnittet men jag tror att det är mycket värre att springa maraton. Efter min andra förlossning sa jag till barnmorskan "det här skulle jag lätt kunna göra om redan i morgon". Vilket jag inte tror att jag skulle kläcka ur mig i målfållan efter ett maratonlopp.

1973 • Klagshamn
#38
24 maj 2009 kl 21:37
Gilla
Maraton är en baggis jfr att föda barn. Sorry killar, tänk er att skita ut en vattenmelon i stället..(ursäkta språket)
Anna Aleryd
1980 • Malmö
#39
25 maj 2009 kl 21:21
Gilla
Jag har aldrig sprungit något maratonlopp (bara halvmara), men tycker det känns omöjligt att jämföra eftersom löpning hela tiden kräver att du själv väljer att fortsätta springa. En förlossning är mer som något du drabbas av. Inte lika jobbigt hela tiden, men psykiskt påfrestande att inte kunna avbryta och inte veta när det är över. Hade gärna haft motsvarande km-skyltarna som räknar ner till mål. Jag hade nog en relativt jobbig förlossning, 78 timmar med värkar och tillslut kejsarsnitt, och skulle nog hellre träna i 9 månader för att springa i några timmar än vara gravid i 9 månader och sedan gå igenom samma förlossning igen. I alla fall om belöningen vore den samma - en liten metallbit i ett snöre om halsen hade inte gjort förlossningen värt det. Om jag fick en bebis efter maratonloppet skulle jag nog kunna springa ett par stycken däremot :-)

Angående hur långt in i graviditeten man kan löpträna så är det väldigt individuellt. Jag sprang till v 28 ungefär, då jag sprang lidingöloppet 15km. Vid det laget var det trögt och tråkigt att springa eftersom det gick så mycket långsammare än vanligt, och kändes inte helt bra i bäckenet. För barnets del lär det inte vara någon fara vid en normal graviditet.
Annie F
1981 • Tullinge
#40
26 maj 2009 kl 10:58
Gilla
Walker
Varför tar vi kvinnor inte ut oss lika mycket på maran som ni män?

Hur mår du när du e förkyld ;-)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.