Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 7249 visningar

Ont i sätesmusklerna

Ove Haugen
1959 • Göteborg
#1
22 februari 2009 - 19:00
Gilla
Att börja springa är bland det bästa jag gjort. Det känns därför lite tråkigt att mitt första inlägg på forumet handlar om en skada, men låt gå: För ca en månad sedan började jag få ont i sätesmusklerna på vänster sida under löppassen. Inte annars. Det var inte värre än att jag kunde fortsätta som vanligt, men efter ett långpass (16-17 km) för drygt en vecka sedan, fanns smärtan kvar även efteråt, och den finns där än. Ibland drar det upp mot ryggen och neråt låret (baksidan) men i huvudsak är det mitt på skinkan.
Tror det kan handla om en kombination av stumma skor och dålig stretching/uppvärming, samt att jag har tränat lite intensívare på sistone.
Nu har jag hursomhelst vilat sedan det nämnda långpasset, och det känns bättre men inte bra. Jag börjar frå grav abstinens - vill ut och testa mina nyinköpta skor - och är alltså tacksam för råd och tips. Kan det vara OK med en lätt runda, eller bör jag vänta tills smärtan har försvunnit helt?
Vill ju inte dra på mig långvariga problem.
1987 • Hisings Backa
#2
22 februari 2009 kl 19:35
Gilla
Jag kan rekomendera dig att göra dessa stretchövningar efter du värmt upp:
http://img113.imageshack.us/img113/8172/stretchd.jpg
http://img6.imageshack.us/img6/7326/rumopa.jpg
1987 • Nyköping
#3
23 februari 2009 kl 00:53
Gilla
Har grabben som gör de där övningarna hjälm på sig?
1966 • Karlstad
#4
23 februari 2009 kl 07:35
Gilla
Haha, ja det ser faktiskt ut som om han har hjälm..

Ove, jag tycker du ska röra på dig, men lugnt tills det ger med sig. Backa lite i sträcka o intensitet.
Något som helt säkert har effekt är några promenader ut i terräng o blåbärsris med stavar. Det kör jag varje gång jag får känning av något liknande.
Och den viktiga styrketräningen som är väldigt lätt att glömma/inte ha tid/inte behöva :-)
1974 • Lerum
#5
23 februari 2009 kl 11:33
Gilla
Låter precis som det jag haft sen oktober. Har en muskelansträngningen i i rumpan som trycker på ishiacnerven. därför känns det ibland i låret och det går även ner i vaden. Varit hos osteopat och där konstaterades det att jag var snedbelastat. Gör mycket stretchövningar men det är vila som gäller. Är rejält frustrerad och funderar allvarligt på at lägga ner löpningen helt. Min kropp klarar helt enkelt inte av dom mängderna jag vill ligga på och då känns det meningslöst för mig.
Ove Haugen
1959 • Göteborg
#6
23 februari 2009 kl 13:29
Gilla
Tack för tips och synpunkter! Det där om styrketräning är någonting jag behöver höra, fast jag egentligen inte vill. (Oavsett hur jobbig en löptur kan vara så är den, för min del, aldrig tråkig. Styrketräning däremot...)

Anammar stretchövningarna, fast utan hjälm :-)
Pär Hansson
1975 • Järna
#7
23 februari 2009 kl 21:27
Gilla
Jag hade samma problem för inte så länge sen. Det började med stela lårbaksidor, men satte sig sen i skinkorna, i lårens muskelfästen tror jag. Jag blev av med det efter några veckor av stretching, massage, kallvattenduschar och tigerbalsam. Den här stretch-övningen funkade väldigt bra för mig: http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=8230
Jag stretchade inte alls sätesmusklerna tidigare, jag hade liksom glömt bort dom, men nu får dom vara med vid varje gång. Jag fortsatte träna som vanligt under den här perioden. Kanske hade jag återhämtat mig snabbare om jag vilat, men jag klarade inte av att avstå. Tyckte inte att det gjorde så pass ont att jag behövde ett uppehåll. Det var ömt men det släppte alltid efter ett tags löpning, för att sen komma tillbaka efter passet.
1974 • Strängnäs
#8
23 februari 2009 kl 22:01
Gilla
Förstår dig jesper !
Liknande skit här också haft problem ett år nu.
Ligga och nöta i låga farter och bli sämre på köpet är inte så roligt.
Astri F
1978 • Trondheim
#9
23 februari 2009 kl 23:05
Gilla
I likhet med mange løpere, trener jeg omtrent aldri styrke.. Er det virkelig nødvendig (ja, jeg vet vel svaret;-))? Hva er viktigst å trene?

Beklager hvis jeg "overtar" diskusjonen, eller hvis jeg er irriterende norsk!
1980 • Stockholm
#10
24 februari 2009 kl 12:11
Gilla
jag lyckades med konststycket att sträcka insidan av sätesmuskeln när jag spelade bowling i sommras.

jag hade ont i ett halvår och kunde varken cykla eller åka inlines.

men som tur var kunde jag springa obehindrat och åka rullskidor.

det roliga var att jag råkade nämna före matchen att tänk om nån skulle skada sig, men jag trodde inte att det skulle bli jag.
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#11
24 februari 2009 kl 17:19
Gilla
Astri! Tycker det är jättetrevligt med inlägg från Norge i forumet! Det hoppas jag få se mer av!
Ang styrketräning - jag tror det är allmänt sett bra att variera löpningen med styrka, framför allt när man är skadad och oavsett skadans natur. Har själv gjort det nu när jag haft problem med hälen, med framgång. Också ett utmärkt tillfälle att testa riktigt lusig lågpulslöpning som belastar minimalt!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.