Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 1115 visningar

Ont under stortå, ont i leden samt snedställd tå

1989 • Nyköping
#1
20 januari 2024 - 17:51
Gilla
Bild uppladdad av Calle
Hej! Har sedan någon gång i höstas fått problem med smärta under vänsterfoten och stortån (typ själva trampdynan). Känns som det saknas "dämpning". Det blir lixom hårt och obekvämt att gå/springa. Smärta 2-3 / 10.

Har väl blivit lite bättre om jag vilar någon vecka men vill ju fortsätta springa!


Sen är jag också stel i och får väldigt ont när jag böjer stortån.

Har även märkt att samma fot verkar ha hallux valgus. Bifogar en bild. Ser det tokigt ut?

Vad kan detta bero på och vad ska jag göra?

Testat lite olika skor men inte sökt hjälp för detta.
#2
20 januari 2024 kl 18:16
Gilla
Att det upplevs saknas dämpning låter precis som metatarsalgi, vilket egentligen är ett paraplybegrepp för problem på undersidan av fotens motsvarighet till handens knogar. Behandlingen ser lika ut för många olika problem i detta område av foten.

Att detta skulle ske under stortåns mtp-led (den heter så) är enligt min uppfattning mindre vanligt. Men gissar att en fysioterapeut säkert skulle kunna dra en koppling till att det är en påföljd av snedställningen som kan minska din stortås rörlighet.

För trånga skor är en bidragande faktor till att hallux valgus utvecklas. Likaså är underanvändning av fötterna, vilket ofta blir påföljden av trånga skor som begränsar möjligheten att använda framfoten aktivt. För trånga skor är tyvärr också extremt vanligt. Ca 90% av alla kunder jag hade under min korta tid i löparbutik kom in i skor som uppenbart var för små. Dina tår ser rätt så skoformade ut tycker jag. Vill du veta mer om hur du tränar upp dina fötter är det nog bäst att du spanar in fotanders.
1989 • Nyköping
#3
20 januari 2024 kl 18:27 Redigerad 20 januari 2024 kl 18:56
Gilla
Wow, tack för så snabbt och utförligt svar. Jag ska läsa på om metatarsalgi.

Jag börjar misstänka att jag har för smala skor men jag gick upp en läst-storlek vilket ändå inte gjorde någon skillnad 🤔

Kanske måste upp bredare ändå?

Fotanders, vad/vem är det? 😊
#4
20 januari 2024 kl 22:46 Redigerad 20 januari 2024 kl 22:47
2 Gilla
Bild uppladdad av Isak Olsson
Med att folk går i för trånga skor menade jag att de bär 2-3 storlekar på längden för små skor. Mellan den längsta tån och skons ände ska det inte vara "lite extra utrymme", utan det bör vara en tumbredd när du står upp i skon med snörningen åtdragen och knuten. Punkt.

Tar du en sko med bredare läst så kommer den allra mest sannolikt att vara bredare över fotens "knogar" och inte lika mycket över tårna. Därmed är det inte säkert att extra bredd kommer att ge tillräckligt utrymme för stortån att rätas ut.

För att spinna vidare på vad korrekt skostorlek är nämner jag att dina tår aldrig skall nudda skons ände. Så, även om du sitter på knä, med undersidan av tårna i marken så att skon är helt böjd över "knogarna", ska ingen tå ta i skons ände.

Se bilden för att se vad jag menar med att stortån fortfarande tar i tyget även om skon har en bredare läst. Har du en mindre storlek tar stortån i ännu mer och din fot formas efter skon. Denna bild är dock gjord utifrån en mer omfattande diskussion om den grundliga konstruktionen av moderna skor.

Fotanders lär ut träning för att återfå naturlig form och funktion i sina fötter och diskuterar inte formen på skor lika mycket. I korta drag är en naturlig fot bredast mellan lilltån och stortån, men konventionella skor är bredast över fotens mtp-leder, vilka dock oftast ligger en centimeter längre fram än skotillverkarens avsikt i.o.m. att många bär för korta skor.
https://www.google.com/search?q=fotanders
https://www.instagram.com/fotandersbypluspraktik?igsh=MW9qdDlmb3JoMjM5
1989 • Nyköping
#5
21 januari 2024 kl 08:02
Gilla
Riktigt intressant. Aldrig tänkt på detta. Verkar ju väldigt troligt att foten formats efter skorna.

Jag ska ta en titt på fotanders. Tack för bra svar!
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#6
21 januari 2024 kl 09:11
Gilla
Ser ut som om det är början till en Hallux valgus. Orsaken till detta är bl.a. trånga skor som tidigare nämnt i tråden, men ärftlighet spelar också en stor roll. Prova gärna en tåspridare typ denna när du springer https://www.minfot.se/stod-skydd/taskydd/para-toe-spreader-taspridare.
Sitter på plats och håller i minst ett år kvalitetsmässigt. Kan upplevas lite hårda innan man vänjer sig. När du inte springer kan du använda denna variant https://fotbutiken.se/ortoser-stod/halluxvalgus/hallux-valgus-taskiljare-2st. Kan fungera även vi "springning", men själv har jag problem med att denna typ förflyttar sig upp mot fotryggen (är dock väldigt bekväma). Blir också klibbiga efter några löprundor. Prövar du tåspridare är skor med bred tåbox ett måste.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#7
21 januari 2024 kl 09:18
Gilla
Lite mer läsning som verkar stämma in på dina problem https://skadekompassen.se/skador-sjukdomstillstand/hallux-valgus/
#8
21 januari 2024 kl 12:38
Gilla
Calle, jag kom just att tänka på en annan möjlig smärtkälla som jag tror är mycket mer trolig än metatarsalgi: inflammation vid fotens sesamben. Dessa finns det två av i vardera fot och sitter i en tudelad sena till en muskel som böjer stortån nedåt. När din stortå har ändrat läge ändras också senans läge, vilket då får sesambenen att hamna kajko där kringliggande ben inte är anpassade för att ge utrymme till dem, därav överbelastning med smärta och känslan av att det saknas vaddering och dämpning.
1989 • Nyköping
#9
24 januari 2024 kl 21:27
Gilla
Hej Ingrid. Tack för din text.
Jag får dock inte någon av dina länkar att fungera.
Jag har testat någon lite enklare tåspridare som läggs mellan stortå och tån bredvid och det har eventuellt gett lite lindring.
1989 • Nyköping
#10
24 januari 2024 kl 21:28
Gilla
Intressant. Kan säkert vara så som du säger.

Har du någon aning om det finns något sätt att lindra smärta eller påskynda läkningen av inflammationen. Som helst inte innebär att bara vila.. :(
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#11
25 januari 2024 kl 08:02
Gilla
Testar andra länkar https://www.hjalpia.se/halsa-rehab/ortos-stodprodukter/fot/taspridare-av-paragummi
Funkar inte länken kan du googla på paragummi och tåspridare.
Hoppas problemen med fötterna löser sig.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#12
25 januari 2024 kl 08:04
Gilla
Testar andra länkar https://www.hjalpia.se/halsa-rehab/ortos-stodprodukter/fot/taspridare-av-paragummi
Funkar inte länken kan du googla på paragummi och tåspridare.
Hoppas problemen med fötterna löser sig.

#13
25 januari 2024 kl 09:23 Redigerad 25 januari 2024 kl 09:23
1 Gilla
Det enda som påskyndar läkning är cirkulationshöjande aktivitet. Rör på leden utan belastning, såsom böj stortån upp och ned 3×20 reps så ofta du kan under dagen (mer specifik än så är inte ens fysioterapeuter för såna övningar). Prova också att vrida stortån inåt mot de andra tårna och utåt längre ifrån dem. Det kan hjälpa dig att hitta muskulaturen som håller tån rak och skiftar den i sidled.

Tag INTE Voltaren, Ipren eller annan inflammationshämmande medicin, då inflammation inte är något annat än kroppens läkningsprocess. Hämmar du inflammationen så bromsar du läkningen.
1971 • Nykvarn
#14
25 januari 2024 kl 11:02
3 Gilla
Jag tror knappast att det är vanligt att folk använder 2-3 storlekar för små skor, inte ens på längden och jag håller heller absolut inte med om att man bör ha en hel tumbredd över mellan tårna och skons framkant, det resulterar i en alldeles för lång sko där foten kommer glida omkring hur hårt du än snör den, i hälglapp och det leder rätt till snubbling med mera vid löpning på hårt underlag. En fingerspets bredd ledig utrymme tycker jag själv är mera riktigt och jag har normalt storlek 43 i vanliga skor och nästan jämnt storlek 44 i löparskor och de sitter då perfekt.

Möjligen om man ska springa varma, långa ultralopp skulle jag överväga en ännu större storlek.

Jag håller med om att många skor, både löparskor och inte minst moderiktiga vardagsskor är alldeles för trånga i lästen och tåboxen och jag är själv känslig för alldeles för trånga tåboxar efter att ha haft hälsporre 2018 men jag tycker bilden är missvisande. Väldigt få fötter ser ut så där naturligt och den tåspridningen är ofta ett resultat av tår som lätt pressas mot underlaget. Är foten avslappnad fås sällan en så stor tåspridning.

Sedan håller jag med om att det är en hallux valgus, en svag fot instängd i för trånga skor, foten behöver både stärkas och aktiveras och ges rörelseutrymme.
#15
25 januari 2024 kl 15:29 Redigerad 25 januari 2024 kl 15:29
1 Gilla
Tack för att du delar med dig av dina tankar, Staffan.

Hur mycket utrymme som bör finnas framför den längsta tån blir lätt en tolkningsfråga för den som är mindre erfaren i skovärlden. Det är väldigt, väldigt mycket vanligare att folk går i för små skor än för stora, varför jag tog i med måttet. Se bara alla Facebookannonser; har du någonsin sett någon som sålt för att skorna var för stora?

Mina fötter går med en gnutta möda ned i en europeisk 43, och i löparskor alltid 44,5 eller motsvarande. Sätter jag pekfingerspetsen framför min längsta tå är det luftigt omkring den, tar jag tumspetsen är det helt tajt. Det var klantigt av mig att skriva tumbredd när jag menar tumspets- eller tumnagelbredd.

Och jo, majoriteten av mina kunder på Runner''s Store kom in i butiken i skor där deras stortå (som är den tå som oftast är längst) låg nästan kloss inpå skons ände. Inte pressad emot, men knappt snuddande vid avslappnat stående. Så nära att den skulle vara pressad emot vid avtrampsfasen i steget. Du har dock en klar poäng i att många vars fötter har väldigt låg volym sällan har något annat val än att ta en mindre storlek. De flesta av kunderna var snarare motionärer än ihärdiga löpare, vilket jag personligen spekulerar kan korrelera med erfarenhet av storleksval och kanske skobruk i sig. Det var ju dessa som allt som oftast bar för korta skor. Titt som tätt utryckte de att det kändes ovant att ha så stora skor. Då frågade jag om det extra utrymmet kändes klumpigt. Sällan var svaret på den frågan ja.

Det var bara den överlaga formen jag hade i åtanke när jag lade upp bilden. Att fötter är stort sett raka från insida fotled till stortåspets, medan skor kan svänga in redan före mtp-leden. Bilden räknar inte in människor som har en kortare stortå än andra och tredje tå, såsom TS, vilket känns som ett outforskat område. De flesta har stortån som längsta tå men det finns ju jättemånga som inte har det. Men den typen av fot har väl fortfarande en stortå som är i linje med första metatarsalen? Icebug är den enda skotillverkaren som inte jobbar med footshape jag känner till som aktivt jobbar med att behålla denna raka linje i lästen trots en ofta smal passform.

Bra formulerat ang. hallux valgus.
1971 • Nykvarn
#16
25 januari 2024 kl 15:44
Gilla
Då är vi mer överens om utrymmet framtill Isak, jag tolkade dig som hela tummens bredd skulle rymmas mellan tå och skospets. Tror också att fler går med för trånga skor jämfört med för stora.

Själv har jag lämnat tillbaka några skor i storlek 44,5 efter att ha chansat när inte 44 funnits i lager,.men de har aldrig suttit bra och när 44 har funnits har de alltid suttit bättre, senaste gällde Adidas Boston 12.

Håller med om att Icebug, numera, har en rask bra läst utan att ha en helt foot shaped tåbox. Jag är också imponerad över mina VJ Sarva Ace Hero men den har en framfot mer liknande Altra, en väldigt fin dubbad vintersko med fin löpkänsla!
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#17
25 januari 2024 kl 18:09
1 Gilla
Liten Youtube video angående hur stora skor ska vara vid löpning (nämns bl.a. att det är tummen som gäller). https://www.youtube.com/watch?v=seYj3Eua9y0&t=206s

Om skorna sitter sladdrigt i hälen kan man använda "runners knot/loop" https://www.youtube.com/watch?v=-EWFu0pufRE&list=PLcQPZxT00ZOHF5LNHvwJk55K9FjO5kdhq&index=2
1988 • Göteborg
#18
7 mars 2024 kl 15:49
Gilla
Jag hade ett liknande problem med mina fötter för ungefär två år sedan, tog hjälp av Fotriktigt: https://fotriktigt.se/ efter en rekommendation från bekant. Som påpekats tidigare i tråden så är det vanligt med för trånga skor och så var det också för mig - när personalen tog fram deras rekommendation på skor så var det en helt ny känsla. Använde en separerare för tårna från Ruck, tror den köptes på Fotakuten: https://fotakuten.se/produkter/varumarke/ruck/ruckr-avlastning-smartgel-taspridare-stor
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.