Löpning Övrigt 190 inlägg 12452 visningar

Lösa hundar.

xx
1927 • h
#1
18 november 2009 - 00:51
2 Gilla
var precis ute å sprang en runda så kommer det en lös hund å kutar efter mig. fattar inte varför folk som inte har disciplin på sina hundar låter dem gå lösa. det var ingen fara nu hunden var bara lekfull å nyfiken, men man vet aldrig om det är en aggressiv hund. tycker det är jävligt obehagligt när detta händer.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Hobbylöparn
Östermalms IP
6 juli 2020 kl 07:34 Redigerad 6 juli 2020 kl 10:49
2 Gilla
Alltför många hundägare, tyvärr oftast tjejer, har en överdriven tro på sin förmåga att hålla koll på hunden.

För någon månad sedan sprang jag med min hund i rullkoppel på en skogstrail. Mötte en kvinna med en tjusig Flat Coated Retriever, inte bara okopplad - utan även utan halsband. :-0

Kvinnan börjar febrilt mata med godis, vilket hon troligen lärt sig på något Cesar Milan-program. Det fungerade tills ungefär 10 meter ifrån, då hennes Flat högaktningsfullt sket i hennes kommandon och flög på min hund. Detta var inte bara en överentusiastisk hälsning, utan snarare fullt utvecklat hundslagsmål direkt. Det var ett herrans liv, men jag tror att mina skarpa kommandon till hennes hund gjorde skillnad. Min hund som är en mellanstor hund ca 20 kg, blev väldans förskräckt.

Jag var inte nådig mot henne i mina kommentarer, men upplevde att hon tyckte att just denna gång fungerade det inte, men i vanliga fall brukar det gå perfekt minsann.

Jag har sett liknande situationer vid andra tillfällen, med hundägare som har överdriven tro på sin kontroll över sin hund.

Personligen tycker jag det är ok att erkänna att min hund är en hund, inte en hundliknande människa. Hon har 1000-åriga instinkter nedärvda. Där det bl.a. ingår att jaga vilt, försvara sin alfa, skälla ned okända hemma, osv,

Tyvärr tror jag att vissa hundägare ser det som en personlig prestigeförlust när deras hundar inte gör som de tränat på helt själva utan störningar på gräsmattan bakom huset.

De som blir lidande, utöver hundägarens personliga ego, är tredje man. Vilket såklart är helt oacceptabelt.
Sven Andersson
1966 • Kista
9 juli 2020 kl 15:46
Gilla
Glöm inte lokala ordningsföreskrifter som varje kommun har.

Som alla personer är skyldiga enligt lag att känna till.

Även hundägare/-förare.

Oavsett om man bor i kommunen eller bara är där tillfälligt.

Där anges var koppeltvång gäller inom kommunen.

Oftast gäller koppeltvång all allmän plats (t ex vägar, gator, torg, trottoarer, parker, gångbanor, gångcykelbanor, cykelbanor) och oftast alla motionsspår.

Seriös och hänsynstagande hundägare/-förare som trots allt själv inte ids kolla upp vad som gäller, bör agera som att kopplingstvång gäller på allmän plats och i motionsspår.
1963 • Linköping
12 juli 2020 kl 11:55
3 Gilla
Angående lokala ordningsföreskrifter. I praktiken värdelösa. Jag möter okopplade hundar väldigt ofta i mitt närområde. Enligt lokala ordningsföreskrifterna ska hundar vara kopplade på gator, cykelbanor och några ställen till som motionsspår (dock inte alla i kommunnen). Fungerar detta i praktiken? Nej.

Jag frågade kommunen om detta och fick svar från kommunjuristen. Polisen har rätt att utdela ordningsbot på 1000 kr om man inte följer föreskrifterna uppsåtligen eller av oaktsamhet. Sker detta i praktiken? Skulle inte tro det, har aldrig någonsin hört talas om detta. Möjligen då om någon blir attackerad och gör en polisanmälan, men då är ju skadan redan skedd.

Nu är det väldigt blandat baserat på mina erfarenheter. Vissa har alltid hunden kopplad när man ska. Vissa aldrig. Vissa har fått för sig att deras hund kan gå fritt för de har pli på den. Ibland är det så och jag har sett flera gånger när ägaren ger ett kommando och hunden sätter sig still och vänta utan att skälla när man passerar. Det är imponerande, visst. Men jag skulle ändå föredra att ALLA hundägare följer lokala ordningsföreskrifterna. Vill man hålla hunden okopplad så får man ta sig till ett område där detta är lämpligt. Och det är INTE i ett motionsspår, vilket f.ö. är ett av de ställen jag blivit biten av en lös hund med blodvite som resultat.

Jag är inte rädd för hundar, i alla fall inte rent förnuftsmässigt. Men jag föredrar ändå att hundarna kopplas. Blir man rejält biten kanske man inte kan springa på ett tag. Varför ska det vara så himla svårt?
1963 • Linköping
10 januari 2024 kl 18:11 Redigerad 10 januari 2024 kl 18:12
1 Gilla
Titta inte på detta om ni är känsliga, det var en lös pitbull som attackerade en 7-årig pojke i Kortedala . Man sparkade på hunden för att få bort den, till slut kom en person med en spade. Hunden har attackerat andra förut. Men den visar på problemet med just kamphundar, den ger sig aldrig!

Nu är det för sjutton dags att man förbjuder kamphundar i Sverige!
https://www.reddit.com/r/Sverige/comments/192c3rl/7årig_pojke_attackerad_av_pitbull_i_kortedala/
1971 • Nykvarn
11 januari 2024 kl 08:43
2 Gilla
"Titta inte på detta om ni är känsliga"...
Vad sägs om att inte posta länken då överhuvudtaget?
1973 • Sigtuna
11 januari 2024 kl 09:02
1 Gilla
respekt??? hahaha, det va det dummaste man läst hittils i år! Spring då med din stora hund i ett koppel, som du håller i om du möter någon annan. Annars kanske din stora hund som behöver springa va fel val om du inte klarar av det.....
1989 • Alingsås
11 januari 2024 kl 09:47 Redigerad 11 januari 2024 kl 09:52
Gilla
/borttaget
2006 • Alingsås
11 januari 2024 kl 09:54 Redigerad 11 januari 2024 kl 09:56
Gilla
För er som inte orkar skrolla så svarar Conny på denna text från 2011. Läs och begrunda hur en del hundägare som Eija tänker:

"I Sverige får hundar inte ta plats nånstans. Knappt så man får ha hunden kopplad på promenad ens. När min man och jag går med vår underbra Flattte, och vi möter nån på gatan, så drar min man så hårti kopplet att hunden knappt kan andas, så att hunden absolutet inte ens vågar titta på den vi möter. När jag går med min hund, har jag den okopplad, säger till han innan vi möter nån, NEJ, fot. Då vet min hund att den inte får hälsa. Sen får han lubba järnet, vilken glädjer. En stor hund behöver också springa, precis som vi, men det finns aldrig utrymme nånstans, bara en jävla massa regler och sura människor. När vi är utomlands, går hundarna lösa, ingen bryr sig. Nä, framför mer respekt från bägge hållen tycker jag."
1974 • Arvika
11 januari 2024 kl 11:23
1 Gilla
...eller så tittar man inte på den om man är känslig, funkar också. De som inte är känsliga kanske faktiskt är intresserade?
1971 • Nykvarn
11 januari 2024 kl 13:14 Redigerad 11 januari 2024 kl 13:38
2 Gilla
Jag tycker ändå inte det finns någon anledning att posta sådana här länkar och speciellt inte i ett löparforum. Det här är inte Flashback, där finns det säkert en tråd med trevliga kommentarer runt det hela. De som är tillräckligt intresserade och vill gotta sig i sådana här tragiska händelser letar säkert upp klippet ändå.
John K
1969 • Stockholm
11 januari 2024 kl 15:13
2 Gilla
Att den här gamla tråden bumpas upp tyder ju på att problemet inte har blivit bättre. Oavsett om det beror på hundägare, hundras eller annat. Jag vet inte om det hör är en effekt av någon selektiv uppmärksamhet men bara idag rapporteras i media om en ny hundattack där tre lösa hundar bet en kvinna i ansiktet och armen.

För att få köra bil behöver man körkort. Det i sig garanterar ju inte trafikvett men sätter kanske en miniminivå. Kanske bör man ha en reglering när det gäller hundägande med en utbildning och ”körkort”.

1966 • Ystad
11 januari 2024 kl 15:38
Gilla
Eller straff ägaren döms för grov misshandel eller mer beroende på skador
1971 • Nykvarn
11 januari 2024 kl 15:47
1 Gilla
Om vi ändå ska fortsätta på tråden så håller jag som hundägare fullständigt med dig John. Dessutom som flera experter är inne på, varför intresserar sig inte Skatteverket mera för hunduppfödare, precis som de gör för annan småföretagarverksamhet? En blandrasvalp kan idag kosta 30.000-40.000 kronor, en kull på tio valpar genererar alltså väldigt mycket pengar till en "uppfödare". Idag finns det absolut inget som hindrar en mindre nogräknad person att para sin lättretade/rädda/aggressiva hund med grannens hund med kanske liknande egenskaper.

Obligatorisk registrering av alla hundar, chipmärkning, krav på fullständig stamtavla, registerutdrag att hunden inte förekommer i tillsynsärenden hos Länsstyrelsen, krav på utbildning av valpköparna. Det finns redan idag en webbutbildning som heter Hundägarcertifiering, gör den obligatorisk!

Mindre nogräknade personer kommer ändå strunta i mycket av detta och därför måste också betydligt tuffare påföljder än idag kunna utdömas till hundägare vars hund allvarligt skadar någon annan hund eller människa. Väldigt kännbara böter och förbud mot att ha hund framöver vore en början.
John K
1969 • Stockholm
11 januari 2024 kl 15:55
Gilla
Tyvärr fungerar det ju inte så bra med att försöka åstadkomma beteendeförändringar i befolkningen med reaktiva åtgärder. Man bör nog också fundera på lämpliga proaktiva åtgärder.

I grunden skulle jag tro att en del människor som t.ex. har hundar, inte riktigt har landat i att de ansvarar för ett liv. Att en hund inte är en accessoar eller en statuspryl.
1966 • Ystad
11 januari 2024 kl 16:12
Gilla
Bara inte utbildningen blir privat så den blir som en massa andra företag som bara ska ha in pengar utan att se till att folk utbildas ordentligt .
1973 • Sigtuna
11 januari 2024 kl 16:16
Gilla
Tack John, det kom i mitt flöde idag! såg inte att det var så gammalt! Ha ha, men alltid lika aktuellt :)
1963 • Linköping
11 januari 2024 kl 18:02 Redigerad 11 januari 2024 kl 18:09
Gilla
Jag beskrev ju vad det handlade om, som varning. Men vissa kanske vill se hur en kamphund kan bete sig, jag tycker att det var informativt i alla fall. Jag känner att det är relevant då det känns som ett hot för en löpare att möta hundar, att det inte är en fråga OM utan NÄR man blir angripen.

Nästa steg är väl att fundera på om man kan göra något för att skydda sig eller värja sig om det händer, eller för att rädda någon annan som blir angripen.

Det var f.ö. ett utspel av en politiker idag om att förbjuda kamphundar, som i Danmark och Norge. Mycket lovvärt!
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/q15gO0/m-ledamoten-forbjud-kamphundar
1963 • Linköping
11 januari 2024 kl 18:04 Redigerad 11 januari 2024 kl 18:27
Gilla
Staffan, är du moderator? Du tycks vilja styra vilka trådar man får skriva i eller inte. Det tycker jag att du kan sluta med. Du behöver ju inte läsa om du inte vill.

Det finns en hel del som tycker att hundfrågan behöver diskuteras ur ett löparperspektiv. Det lär vara många fler än jag som blivit biten av en okopplad hund på en löprunda, och upplevt att det varit nära desto fler gånger. Kan vi inte få fortsätta och så läser du någon annanstans?
1963 • Linköping
11 januari 2024 kl 18:14 Redigerad 11 januari 2024 kl 18:16
1 Gilla
Så ni som är experter på hundar, vad gör man när man blir angripen?

Jag har blivit angripen av hundar två gånger, en gång på ett motionspår då en kund kom som skjuten ur en kanon. Jag stod still, tittade bort och blev rejält biten i handen så det blödde kraftigt, ärret har jag kvar. Jag gjorde väl fel som höll händerna utefter sidorna, då kom hunden åt. Hur skulle jag ha gjort?

En annan gång flög en grannes tre småhundar på mig när jag gick från parkeringen och hem. Okopplade. En i varje vrist. Det blödde ganska mycket även då, byxorna var trasiga och fick kastas. Jag vet ärligt talat inte vad jag skulle ha gjort i det läget.

Andra kanske har andra exempel?

Sen tycker jag det är för mycket dalt. Om någon blir rejält skadad av en hund och polisen är på plats borde de få avliva den direkt. Det är min åsikt. För att förhindra det får hundägarna helt enkelt se till att detta inte kan hända.
Svealand
11 januari 2024 kl 18:30 Redigerad 11 januari 2024 kl 18:43
Gilla
Jag är ingen expert men jag kan berätta om en gång då jag lyckades avvärja ett gäng hyfsat stora gatuhundar i en annan världsdel. Jag var backpacker och skulle ta en mycket tidig morgonbuss för att komma med ett flyg. Då jag gick genom ortens folktomma gator började plötsligt ett gäng hundar skälla. Sedan kom de ut på gatan och omringade mig. Uppskattningsvis 5-7 st. Vad skulle jag göra?

Jag hade en stor och tung ryggsäck på mig, och det fanns ingen i närheten förutom jag och hundarna. Jag började sparka vilt omkring mig mot hundarna och skrek åt hundarna. Tydligen gjorde det susen den gången iaf. för de höll sig på avstånd. Jag lyckades aldrig få in någon spark på någon av hundarna även om jag försökte, men de höll sig som sagt på avstånd, kanske 1-2 m från mig. Om jag gjorde rätt eller fel vet jag inte, men det funkade iaf. den gången.

Som tillägg kan jag nämna att jag hade rätt mycket adrenalin i kroppen efteråt och var rätt skakad.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.