Löpning Kom igång 130 inlägg 16625 visningar

Från soffpotatis till Löpare

PJ
1984 • Östergötland
#1
5 april 2019 - 20:08
Gilla
Hej alla ??.
Jag tror jag har hittat rätt forum nu efter lite googlande på nätet.
Hoppas det finns någon här som vill hjälpa mig och även svara på mina dumma frågor då löpning är helt nytt för mig.
Förmodligen finns det redan mängder med trådar gällande detta så ber om ursäkt om jag startar en ny men tanken är att jag vill kunna uppdatera vartefter och förhoppningsvis mina framsteg.

Jag kan dra lite bakgrundsfakta om mig själv först och vad som är tanken med mitt inlägg.
* Jag är 35 år
* Bor i Östergötland
* Ensamstående med en dotter varannan vecka
* 1.80m lång
* 79,8 kg

Har just aldrig varit något intresserad av träning tidigare i livet och har aldrig sprungit förut.
Mycket som hänt på senare tid som gjort att man inte mått så bra och jag har även levt ett ganska onyttigt liv tidigare.
Känner att jag kommit till en gräns nu och att jag måste göra något för att börja må bra igen, både i kropp och psyke.
Gym är jag inte ett dugg intresserad av men jag gillar natur och att springa tror jag nog att jag kan vara ganska bra på, om jag bara får igång kroppen för det såklart.
Det optimala hade ju varit om man kunde fått hjälp i verkligheten men vet inte riktigt vart jag ska vända mig så hoppas ni kan göra ert bästa för att få in mig på detta och att jag gillar det.

Första steget är att införskaffa utrustning för detta och jag känner att denna biten är väldigt viktig, vissa saker förstår jag att man köper senare när/om man kommer längre i detta.
Och jag önskar helst att kunna beställa denna utrustning från nätet och behöver lite tips på sidor och vilka prylar som är bra att köpa som nybörjare.
Gärna prisvärt men ska såklart vara bra grejer.

Jag tänker följande :
*Skor
*Byxor ( ej tights )
*Tröjor
* Fodral till telefon eller liknande.

Tanken är att springa på elljusspår och i skog.
Asfalt kommer jag inte att springa på.

När jag ordat detta och den delen är avklarad så behöver jag sedan hjälp med själva löpningen men först utrustningen känner jag.

/PJ



< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Monica Carlsson
1971 • Partille
#61
13 april 2019 kl 09:25
2 Gilla
#59:
Jomen kan du inte nu i början välja planare rundor istället? Kuperat gör ju att det hela blir sååå mycket jobbigare, och risk att du tappar peppen. Även om det i början absolut inte ska vara viktigt med distans eller hastighet, hellre bara mäta tiden du är på fötter och springer, alla angivelser om "löphastighet" ( i km/h eller min/km) menas ju på plan mark. Helt omöjligt att jämföra olika typer av lutande underlag, alltfrån nerför till uppför, längd på backar etc.

Alternativ nu när du börjar från noll och har bestämt dig för att försöka, lägg 2-3 veckor på hårda/snabba promenadrundor innan du fortsätter med något löpprogram? Jag måste säga att min snabbaste gång är snabbare än min långsammaste löpning, det är om man har fot i marken eller båda i luften som definierar skillnaden mellan gå/springa. Och det du mest behöver i början är ju att få fart på hjärtat.

Alternativ till snabba promenader, de veckor då du har din dotter hos dig? Hm, finns det något gym med barnpassning? Eller kan du skaffa en crosstrainer eller roddmaskin att ha hemma? Om inte ny, kolla typ Blocket, eller fråga lite löst på jobbet om nån har en motionsmaskin som står hemma och inte används, som du kan låna nån månad? Så kan du kanske köra 30-45 minuter när barnet somnat. (Så du inte bara kan träna varannan vecka.)

Sen det här med löpning alltså... det är både superenkelt (man kan ju i princip starta med ett par joggingskor och rakt ut genom ytterdörren, inga tider att passa eller särskilda platser som egentligen krävs), och supersvårt... som jag skrivit tidigare, man kan inte "vila" under springandet, som när man cyklar eller åker skidor, och även kan utnyttja nerförsbackarna. Flyttar man inte fötterna när man springer, står man ju stilla... men, man kan såklart tillåta sig att gå istället, det får väl vara motsvarigheten till att "rulla på cykeln". Löpning är en påfrestning på kroppen, men, det är ju det som ger bra träning!

Bara önskar att du kan hålla i nu när du har bestämt dig! Jag har tappat löp-sugen såååå många gånger tidigare i mitt liv, men nu har jag sprungit typ 3 ggr/vecka i 4 år. Inte särskilt snabbt, inte särskilt långt, men det ger mig så mycket. Rensar hjärnan, uppleva olika årstider och väder "på riktigt", boostar immunförsvaret, ... Jag är inte alls intresserad av prestation, eller delta i tävlingar, men det är ju olika vad man behöver som morot. Jag har hittat min.

När jag började om att försöka springa för typ tionde gången den här senaste gången, som tack och lov har lyckats hålla i sig, bodde jag i Shanghai, mitt i stan. Platt, betong och asfalt, mycket folk, ... jag la min rundor i kvarteren hemma, t ex var det 1,25 km runt mitt kvarter, jaja, upprepa 4 varv känns kanske lite töntigt och tråkigt, men det gör jobbet i början... Och jag försökte köra de där 30-45-minutersrundorna i början genom att stiga upp tidigare på morgonen, i början gjorde det inte så stor skillnad för mig, det var liksom lika jobbigt att börja från noll med att springa, kl 06 eller 19...

Jag kan tycka att en del "så började jag träna"-böcker från diverse kändisar är lite för glättiga ibland. Nån som (enligt sig själv) varit på botten och sen vips springer maraton, typ. Man vill bara morra "kul för dig då... så enkelt är det uppenbarligen inte för mig", så släpp sånt och hitta den egna motivationen, utifrån egna förutsättningar.

All träning är bättre än ingen träning! Heja dig!
PJ
1984 • Östergötland
#62
14 april 2019 kl 21:23
2 Gilla
Hej hej nu är det dags att uppdatera lite här igen så ni inte tror jag har gett upp haha ??...

Jag var ute senast idag faktist, kör samma runda och fortfarande samma schema och Dag1.
Men jag bryr mig inte så mycket om det längre utan kör lite som jag själv tycker nu.
Idag sprang jag ganska mycket men tog och promenerade i uppförsbackarna för där försvinner orken helt om jag springer....
Nu har jag kört 1 vecka iallafall och 4 gånger.
Kommer fortsätta att ge mig ut och det sjuka är att jag tycker redan det är en jäkla skillnad mot första gången så det boostar mig mycket. Även fast jag har sjukt dålig kondis haha.

Jag har tänkt på att det är nog smartare att springa där det är lite planare mark för vet att jag skulle kunna springa så sjukt mycket längre då och lättare. Men gillar att springa i skogen med men ska testa lite olika framöver sen tänkte

Ja det blir ju lite svårare med dottern men jag har ganska tur att jag oftast kan fixa barnvakt den tiden jag springer så ska försöka komma ut varje vecka är planen.
Och som jag fick tips om Tidigare i tråden var ju jättebra om hon lär sig att cykla så kan hon ju hänga med på en tur och jaga mig lite haha.

Och jag är inte heller sugen på att tävla mot andra eller liknande heller. Vill bara må bra i kroppen och sen kanske man kan bli av med lite mage också som en bonus :)


Walker67
1947 • Växjö
#63
14 april 2019 kl 23:26
Gilla
Om jag får skoja till det lite; "Om en soffpotatis tränar för hårt kan den bli mosig...."
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#64
15 april 2019 kl 07:34
Gilla
Heja heja PJ, fortsätt uppdatera, vi läser.
Lars M
1977 • UPPSALA
#65
15 april 2019 kl 10:01
Gilla
Mycket bra! Att du nu kör mer på känsla låter helt fantastiskt. Det om något är starkt - jag hade aldrig klarat det när jag var ny. Behövde verkligen programmet för att tvinga mig ut och veta vad jag skulle göra. Anpassa programmet? Det var bara att glömma för mig - hade aldrig fungerat.

Imponerande!
merlin
1985 • Karlsborg
#66
15 april 2019 kl 10:13
Gilla
Finns det någon annan sport där erfarna utövare som har hela huset fullt med saker rekommenderar nybörjare att köpa sitt material från Lidl och träna i bomullströjor?
När jag var liten åkte jag slalom med bedrövliga kläder som blev blöta på 10 minuter. Trots det åkte jag hela dagarna. Skulle ändå aldrig falla mig in att nyttja samma kläder till mina barn när det finns bättre saker.

Utrustning använder man för att det ska underlätta. Allt som gör att du rör dig mer och regelbundet är bra. Min absoluta favoritpryl är träningsklockan eftersom jag tycker det är kul att mäta allt möjligt. Jag förstår att det förmodligen finns dom som mår dåligt av sådant, men jag sätter en sexpack på att det är en minoritet. De flesta tycker det är svinkul att se hur långt och fort man springer, vilken puls och ansträngning samt att följa sin utveckling.

Kim Ahola
1970 • Västerås
#67
15 april 2019 kl 11:11
1 Gilla
Det är av välvilja. En total nybörjare behöver inte mycket utrustning för att testa på eller komma igång. Skulle inte råda nån att köpa utrustning för utförsåkning heller direkt, utan att börja med att låna eller hyra. Kommer man sen igång är det lätt att köpa grejer som gör löpningen roligare eller effektivare. Är ju en materialsport det här med, för den som vill.

/Mvh har minst tio par löparskor
Hobbylöparn
Östermalms IP
#68
15 april 2019 kl 11:39 Redigerad 15 april 2019 kl 11:39
Gilla
Vi kan trösta oss med att även om vi är många som tagit det här med löparprylar 3 steg för långt, så går det ALDRIG att jämföra med cykling i UK:

-Engelsmännen verkar ha fått totalt fnatt på cykling och dess prylar.

Om löpning tar mycket tid i anspråk, tänk 2-3 gånger den tiden på cykeln.

Och det behövs en bra trainer, en regntrainer, en till och från jobbet trainer, en fin racer, en racer för backiga race, en för race med mkt grus osv.

Så utöver att cykelänkan inte ser röken av sin nernördade man/hustru, dessutom grävs det stora hål i bankkontot av alla cyklar/tillbehör/race-resor de ska åka till.

Mot den bakgrunden kanske ett par schyssta löparpjuck och några funktionströjor inte är så farligt kostnadsmässigt? ;-)
merlin
1985 • Karlsborg
#69
15 april 2019 kl 13:52
Gilla
#67; Det kan också vara en effektiv hobbiedödare att försöka skapa en vana med taskiga prylar.

1964 • Motala
#70
15 april 2019 kl 15:36
Gilla
#69 +1 Håller helt med.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#71
15 april 2019 kl 18:44
1 Gilla
Jag är prylgillare, men märket har inte alltid så stor betydelse. Det är hellre pris-prestanda.

Köper skor som jag tror på och är rätt på foten, och då får de i värsta fall vara rättt dyra, bra jackor vill jag också ha, men ett par tights eller en tröja som sitter bra kan absolut få vara Stadiums eget märke SOC. Om de sitter bra, alltså! Mina goaste löparsockar som jag har 10 par av, är av detta märke, SOC.

Garminklockan motiverar mig faktiskt mycket, att jag kan förstå min träning bättre och att det är en kul grej att regga sina rundor. Jag är nu inne på min fjärde, samtliga har jag köpt begagnade på annons när någon har velat byta upp sig. Och de första tre har jag i min tur sålt vidare.

Taskiga prylar ska man inte ha, men det betyder inte att man måste ha dyra prylar. Så dyra som ens ekonomi tycker att det är värt, och återigen, relaterat till hur denna del av utrustningen bidrar till helheten. Risk för skav eller andra skador vill man ju försöka undvika såklart. Men det som funkar bra för dig, kanske sitter illa på dig. Jag skulle inte avlida av att springa en timme i en vanlig t-shirt i bomull som jag äger, men för nån annan skulle kanske samma tröja skava under armarna. Man kan prova att köpa vettiga basic-grejor till att börja med, och sen bygga på efterhand, när man vet ännu bättre exakt vad man vill ha. Eller inte ha!
PJ
1984 • Östergötland
#72
15 april 2019 kl 21:45
Gilla
Jag förstår båda sidor gällande diskussionen mellan skor och kläder.
Ville ha nått prisvärt som är bra.

Det billigaste ville jag inte köpa men vill inte betala för mycket heller såklart när man aldrig sprungit förut....
Nu blev det nog lite dyrare än jag räknat med här men jaja då ger jag nog inte upp lika lätt haha.

Skorna jag köpte blev Nike Zoom Winflo 5
Sen köpte jag ett par tröjor och byxor av märket Craft, jag är nöjd och skorna var sköna att springa i tyckte jag och är ju dem som är viktigast såklart.

Klocka och sånt kommer jag garanterat köpa sen framöver när jag sett att jag lyckas hålla igång detta:D för jag är pryltokig utav mig hehe.

Imorgon är det dags igen och kommer vara bra mycket varmare nu när jag ska springa så då får vi se hur det går hehe

#73
15 april 2019 kl 21:58
2 Gilla
Skor skulle jag absolut rekommendera att skaffa i en affär med kunnig personal och en klocka är ju väldigt smidigt jämfört med att fippla med mobilen men jag tror vissa bara inte förstår det hemska med bomullströjor. Jag springer oftast i bomull och tycker inte jag märker någon direkt skillnad. Iaf inte medan jag springer
1993 • Lund
#74
16 april 2019 kl 20:06
Gilla
Sjukt bra tips i denna tråden!
PJ
1984 • Östergötland
#75
16 april 2019 kl 20:34
1 Gilla
Idag var det tungt. Mycket på jobbet så var redan trött innan jag gav mig ut.
Fått håll dem sista gångerna jag sprungit nu, Går jag ut för hårt eller vad beror det på ?
Har inte ätit precis innan så inte det problemet.

Sen tror jag nog jag får följa Monicas tips om att hitta en löprunda som är mer ”plan”.
Ganska uppenbart men sjukt jobbigt med varierande terräng.
Ska man börja köra plan väg istället och sen gå på terräng senare när man är mer erfaren eller vad tycker ni ?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#76
16 april 2019 kl 20:38 Redigerad 16 april 2019 kl 20:41
Gilla
#75: Plan väg säger jag, det är jobbigt nog att börja från noll, och försöka hålla motivationen... använd däremot din terräng till goa lite tuffare promenader!

Håll är för mig rätt obegripligt, när jag ibland får det trots att jag inte är nyäten, snarare lite för tom i magen... men kanske nånting med hållning, bålstyrka, ... vet ej.
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#77
16 april 2019 kl 22:08
1 Gilla
Alltså, ibland går det tungt, ibland går det lätt... Dagsformen påverkar massor. Och det är ok! All träning är bra ändå.
Ett tips: du säger ju själv att du har sjuuukt dålig kondis. Raska promenader där man tar i med armarna är också bra träning för dig. Om du har lust och det spritter i benen kan du ju springa mellan två lyktstolpar, till trädet därborta, till svängen... Det är ju inte så himla noga. Du kan ju gå lite på lust (så länge lusten inte säger åt dig att stanna hemma på sofflocket i stället.) Jag tror att bara det att du tar dig ut i naturen, rör på kroppen och blir varm av ansträningen gör gott för dig.
Stirra dig inte blind på träningsscheman.
Kul att du delar med dig i den här tråden! Se oss som din personliga hejaklack :)
PJ
1984 • Östergötland
#78
18 april 2019 kl 11:49
1 Gilla
Skogsflickan tack för peppningen :)
Jag kör lite på känn nu istället för att följa schema. Sen när det känns ok kommer jag börja köra efter ett sådant igen.

Idag har det varit en lugn dag och känner mig skapligt utvilad så ska bli spännande att se hur det känns efter idag...
PJ
1984 • Östergötland
#79
18 april 2019 kl 21:30
Gilla
Dem två sista gångerna jag har sprungit så det gjort ont i knäna och efteråt.
Idag börja det göra ont ganska fort och nu under kvällen känns det ganska rejält....
Svårt att säga vad det beror på förstår jag...
Men Tror ni det kan vara farligt att fortsätta ?
Eller är det typ bara att knäna är så otränade i början.

Jag Gick väldigt mycket idag pga det och sprang där det gick skapligt lätt även fast det gjorde ont litegrann då.


1981 • kaxås
#80
20 april 2019 kl 10:10
Gilla
Det beror ju på vart i knäna det gör ont men...... Muskler återhämtar sig rätt fort. Senor tar 3 gånger längre tid på sig sa en fysioterapeut till mig en gång. Du kanske behöver gå långsammare frammåt nu i början, varva med styrketräning och stretcha MYCKET mellan löpningen. Användning av foamroller på senorna som går längsmed ut och insidan av låren hjälpte mig.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.