Löpning Tävlingar & Motionslopp / ASICS Stockholm Marathon 803 inlägg 62708 visningar

Inför ASICS Stockholm Marathon 2018

1982 • Stockholm
#1
28 oktober 2017 - 00:24
1 Gilla
Bild uppladdad av Martin
Hej vänner och motionärer.

ASICS Stockholm Marathon går av stapeln lördag den 2 juni 2018.

Frågorna är många för oss alla, oberoende av vilken nivå man tillhör. S.M som dessutom kommer genomföras på en ny sträcka: https://www.stockholmmarathon.se/banan/

Efter fem S.M med varierande resultat 4.41-4.14-4.00-3.58-3.26 så har jag en förhoppning om att nå 3.10 under S.M 2018, då anser jag mig vara en rookie i sammanhanget. Jag har inlett ett program utformat av en vän från forumet Jasko, som hittills fungerat väldigt bra för mig sedan det startade i början av september, får se om det tar mig hela vägen till mitt mål på 9 månader.

Så hur går ni tillväga för att nå ert mål på S.M?
Hur förbereder ni er mentalt för att orka?
Vad känner ni inför nya banan?
Utrustning som fungerar bra/mindre bra?
Vilken gel/sportdryck tar ni och när?

Frågeställningar finns det gott om och även om det finns trådar att leta upp så är det säkert skönt att få lufta sig lite och tagga tillsammans inför ASICS Stockholm Marathon 2018. 217 dagar kvar bara, sen står vi där inne i startfållan på Lidingövägen igen. :)
< < < 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 > > >
Mille
1987 • knivsta
2 juni 2018 kl 19:13
1 Gilla
Grymt jobbat Johan och Maria :) o alla andra med som fullföljde såklart!
2 juni 2018 kl 19:27
1 Gilla
Starten var en katastrof, stod stilla stundtals & sen gjorde man nybörjarmisstaget att börja kryssa för att ta sig fram snabbt.
Jag kände redan vid 7 km att detta skulle bli otroligt jobbigt. Kämpade hela vägen in sen & runt 33 km fick jag kramp så man var tvungen att stanna till tre gånger för att dra ut de & sen fick man slå av lite på tempot.
Var flera som hade problem med värmen, 2015 så sprang jag på 3:23:51 & i år på 3:39:25 men jag var ändå över 100 placeringar bättre.
1981 • Malmö
2 juni 2018 kl 19:28
Gilla
Första stockholm marathon för mig! Sprang in på 3h49. Kroknade rätt ordentligt efter 30, vilket kanske är normalt. Dock kändes det som värmen påverkade rejält. Gillade bansträckningen även om det var löpare som hamnade fel där det var dubbelsträckning, några löpare hade sprungit flera km innan de kom på detta hörde jag...

Får bli igen och då förhoppningsvis något svalare temp så man kan kötta på utan att kokas.
Jörgen Konstenius
1969 • Västerhaninge
2 juni 2018 kl 19:29
1 Gilla
Jag fullföljde också. Gick in på 3:42, vilket jag är lite chockad över att jag klarade i värmen, för jag kan bara skriva under på vad flera sagt. Värmen första ca 10 km var inte att leka med. Jag har aldrig känt mig så sliten efter 10 km som jag gjorde då. Tankar kom att jag fixar aldrig 32 km till i denna värme. Dock dök det upp lite fler moln som gjorde det något bättre.
Ska inte kunna springa på 3:42 en sådan här dag med min magra träning.
Dock visade sig för få långpass runt 36 då jag var mer än lovligt sliten. Tappade bara ca 50 sek på andra halvan vilket också överraskade mig.
Grymt jobbat alla som tog sig runt, och jag förstår de som bröt, tanken slog mig också några gånger.
Banan tyckte jag var ok, men måste smälta loppet lite. Var mycket tunnelseende sista milen. Blicken flackade bara efter nästa vattenhål.
Daniel
1984 • Botkyrka
2 juni 2018 kl 19:40
1 Gilla
Värmen tog ut sin rätt, det kändes väldigt bra första 20km ungefär.
Efter det åkte jag på en återkommande kramp och tog mig i mål efter 4 1/2 timme ungefär, hade hoppats på under 3.50 innan man insåg hur varmt det skulle bli. Riktigt besviken men inte mycket att göra.


Nya banan tycker jag var helt OK, hade gärna sett vätskestationer på båda sidor av gatan i början då det vart extremt trångt samt att de någon gång kom relativt tätt inpå och ibland dröjde lite väl länge, men kanske inbillar mig av kramp och trötthet :)

Bra jobbat allihopa!
Nik
1960 • Stockholm
2 juni 2018 kl 19:42
1 Gilla
Tog vatten och sprang under var enda dusch i dag pga värme. Aldrig gjort det tidigare. Mkt tid gick åt det oxå. Iofs var det första gången jag spräng i så hög värme. En kvart sämre än vad jag brukar springa men det var givet redan från början. Hade kraften kvar mot slutet och spräng rätt snabbt sista 3 k och är nöjd med 3:45. Märkligt att jag fick bättre placering i min ålderskategori i jmf med tidigare.
Håller med några som tyckte att det var trångt och det gick mkt sakta de första två km. Svårast var Slussen för mig idag.
I jmf med flera länder i Europa är publiken i Sthlm oftast passiva åskådare. Oklart varför. Musiken var si sådär det här året. Saknar trummor som i Barcelona, Valencia, Paris mm.
Bra jobbat alla som deltog i loppet i dag. Minnesvärt lopp kommer det att bli.
1977 • Vega
2 juni 2018 kl 19:47
Gilla
Oldboy,

Du skrev så här för ngn vecka sedan till mig(gällande att ställa upp trots min lättare bristning jag drog på mig förra lördagen):

”Vad händer nu? Bristningen kommer att börja läka, på lördag känner du ingenting och startar på maraton, lite försiktigare än planerat. Efter X km går din skada upp, risken är stor att du tvingas bryta men det kan hända att du kan fortsätta, eventuellt i lägre tempo.”

Smärtan va borta sedan tors/fre, jag ställde upp och gick ut i 5.20 tempo ist för tänkta 5.05. X km var 16-17, fortsatte fram till 21.1 men då gick det inte längre.

Mao, du är klok som en bok Oldboy.

Min upplevelse av de 21.1 km jag sprang är att det är en extrem försämring jämfört med tidigare. För det första va det gåtempo första 1,5 km(jag starta i grupp D). Sedan va den kö på varje vattenstation fram till 12-14 km va sprungna. Sedan va ju värmen riktigt vidrig. 31 grader när jag gick upp i startfållan. Så värmen kombinerat med de extremt ryckiga första 10-12 km gör att jag hade gjort en tid långt från va jag hade siktet på, oavsett vaden.
1980 • Uppsala
2 juni 2018 kl 19:51 Redigerad 2 juni 2018 kl 20:00
Gilla
Roligt lopp idag. Fungerade bra för mig att hålla mig någorlunda sval med duscharna samt hålla igen på tempo, vid vissa stationer hade de ju också brutalt tryck i vattenslang vilket jag gillade.
Inget pers givetvis men väldigt nöjd med 2:57 givet förhållandena.
Placeringen blev nästan samma som när jag sprang 2:51 2 år tidigare.

Edit: Har ändå ett litet önskemål, borde det inte vara möjligt att inte få elementvarmt vatten i flaskan efter målgång? Förstår att det inte är lätt med värmen men ställ dit en kylcontainer eller något.
1972 • Sollentuna
2 juni 2018 kl 20:45
Gilla
Överlevde tack vare duscharna och gång vid varje station från 27. Nojjig för att vägga rätt tidigt in på loppet. Släppte 3-flaggorna direkt från start, men startade ändå rätt positivt, vilket straffade sig. Tyckte det var rätt skuggigt ändå första biten.
Ruggigt kämpigt idag och utan slangarna Olof skrev om vete fan hur detta hade slutat. Visste på förhand att det skulle bli väldigt trångt från start iom de arbeten som pågår längs med Lidingövägen och enspårigt ute på Valhallavägen. Inga större problem från B dock.
Tråkigt att höra att grejerna tagit slut för löpare längre bak i fältet. Borde ju inte kunna ske, särskilt när det som vanligt var 25% manfall redan från start, som alla andra år.
Annars är jag inget stort fan av söder. Har inget alls med att jag är gnagare... Från 36 var det enda jag kunde fokusera på den kalla Erdinger som väntade på LIP. Tryckte ner tre stycken rätt raskt. Hoppas ingen blev utan. Flaskan efter målgång var snygg men den var ju som Olof skriver rejält varm. Gav inte ens svalka när jag tömde den på skallen.
1981 • Stockholm
2 juni 2018 kl 21:03
Gilla
Jag fick perfekt tempererat vatten efter målgång, fick väl från lagret i skuggan! Det jag va lite besviken på var starten, tyckte jag stod bra men 1a km va den långsammast, drygt minuten över måltempo. Sen gjorde ju inte det så mkt idag eftersom att ingen km gick i ”rätt” tempo. 12 min sämre än min bästa tid, men bara 40 placeringar sämre. Lite besviken på att det inte fanns ngt sött i påsen, typ kelchoklad! Korven och ölen är alltid en hit! Med normalt Stockholmsväder kommer nya denna nya bana bli bra tror jag!
2 juni 2018 kl 21:25
Gilla
Jag tror också banan kan vara riktigt bra med normalt väder men de måste fixa starten, alldeles för trång. Öppna bägge körfälten eller fler startgrupper & bara en fil redan i starfållan.
1982 • Stockholm
2 juni 2018 kl 21:36
2 Gilla
Så roligt att läsa utvärderingar av era lopp. Keep EM coming!

Jag vet vad jag önskar från åskådarna, sett från mig som en löpare.
Det är optimism, glada hejarop, lite humor (ej sarkasm), och ev dextresol/vatten hjälp på vägen.

Men idag var det inte så enkelt, eftersom jag själv var åskådare. Det jag trodde skulle vara positivt mottogs förstås generellt sett positivt av majoriteten. Att inte alla ger respons har jag full förståelse för. Trots allt, jag möter motionärer efter 32k avklarade, 10k kvar och vädret har varit hänsynslöst.

Men som när jag ropar ut: ”KOM IGEN bara sista 10 kvar nu”, så får jag tillbaka ”Men följ med sista biten då”. Tanken slog mig att följa med, om det inte varit för andra faktorer som inte möjliggjorde det. Vi log till slut mot varandra och det var verkligen no harm.

Det jag vill ha sagt är att jag märker att vi motionärer har en ganska hög förväntan på vår publik. Och den något passiva inställningen hos publiken kan vara ett resultat av vårt lagom-Sverige som inte vill ”heja” för mycket, kombinerat med att det ter sig svårt att ge löparna support, eftersom vi inte alltid får den bästa responsen tillbaka pga tröttheten som existerar hos alla som vill genomföra loppet.

Väldigt många trevliga löpare ska tilläggas,
Även de som på sekunden klarade snöret, var optimistiska oavsett ålder och förutsättningar.

1978 • Linköping
2 juni 2018 kl 21:41
Gilla
#672

Håller helt med dig. Jag var åskådare idag och tom min dotter som hejade fick liknande kommentarer från mängder av löpare. Ha lite kul istället, det är väl därför vi motionärer springer loppen. Naturligtvis även en del som blev peppade, men det var nästan 50/50.
Hobbylöparn
Östermalms IP
2 juni 2018 kl 21:45
2 Gilla
Tråkiga löpare, jag brukar alltid bli glad när nån peppar. Försöker klappa med när band spelar mm.

Såg ni skyltmannen idag förresten? :-)
1978 • Linköping
2 juni 2018 kl 21:45
1 Gilla
Måste även lägga till att den överlägset gladaste och mest energigivande löparen idag var Musse. Vilken glädjespridare, imponerande!
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
2 juni 2018 kl 21:57
7 Gilla
Bra kämpat i värmen alla! Jag hoppas fler än jg har haft en fantastisk dag! Tror jag log nästan hela vägen från start till mål!
Varmt, absolut, men jag lyckades hushålla med krafterna och sprang så smart som jag planerat för. Och höll mig blöt. Tog tid på mig vid vätskekontrollerna. Många muggar vatten över mig blev det...
Tiden blev 3:05:36
17:e plats totalt, 1:a i min åldersklass, 13:e plats på SM.
Men strunt i placeringar och tider, känslan och glädjen är värt ALLT! Och idag har jag haft så himla roligt!
Gillade banan, grym publik, vänliga medlöpare, en kropp som samarbetar, vad mer kan man önska?
1982 • Stockholm
2 juni 2018 kl 22:05
1 Gilla
Hobbylöparn
Vad hade han för skylt i år?

Förra året var det ”sommaren är kort”.. och jag sprang vidare o nynnande Tomas Ledin sista 10k. Men när jag fick reda på att han la till verbalt ”men maran är kortare” så föll poletten ner, till viss besvikelse.
1974 • Arvika
2 juni 2018 kl 22:07
1 Gilla
I år hade han säkert en otroligt fyndig skylt i stil med "Heja på" eller nåt liknande! Han är helt fantastisk, Skyltmannen! HELT FANTASTISK!!!!!!!!!!!!
1982 • Stockholm
2 juni 2018 kl 22:09
1 Gilla
Susanne! Jag ville heja allt vad jag hade när jag såg dig idag vid 10k kvar, vätskeppfyllningen vid 32k—skylten.

Men det gick så fort och blev syntax error när jag skulle skrika ditt namn. :)

Grattis till ett sjukt grymt resultat efter omständigheterna!!
Mille
1987 • knivsta
2 juni 2018 kl 22:10
1 Gilla
Grattis till en grym prestation Susanne :)
< < < 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.