Löpning Träning 8 inlägg 2303 visningar

Puls

1973 • Älvsjö, Stockholm
#1
7 november 2015 - 17:00
Gilla
Jag försöker klura ut vilken puls jag ska springa med då mina löprundor går väldigt varierat. En enstaka gång har jag lyckats med en mil (på 58 minuter), men annars oftast bara 3,5km. Och när det går dåligt kan jag efter 2km bara springa 200m gå 50m om och om igen. Gissar på problem med mjölksyra.

Min maxpuls borde generellt ligga på 180-190 beroende på hur man räknar, även om det naturligtvis finns individuell spridning både under och över dessa värden. 80% av maxpulsen har jag läst man ska ligga under för att kunna förbränna mjölksyra i samma takt som den skapas; alltså 144-152 i mitt fall. Jag provade att hålla denna puls med en (bra) pulsklocka. Det var nästan omöjligt. Jag fick växla mellan att springa lätt och att gå ungefär 50/50. Annars brukar jag ligga på 160-170 när jag springer.

Nu skulle man ju kunna tro att jag är en soffliggare, men det är jag inte. Jag är 40 år med i rätt bra fysik. Rör mig mycket och tränar på gym. Har s.k. "ottermode" kropp. Och jag har en vilopuls på 58, vilket ju är bra. Jag presterar lika bra/dåligt som jag gjorde när jag var 20 år.

Någon som har något förslag? Jag funderar annars på att gå till fysiolog eller läkare. Jag gjorde fystest för ett år sedan som vad bra. EKG för 5 år sedan var också bra. Jag har också gått en kurs i löpstegsträning.

Jag borde kunna prestera mycket bättre än så här. Och vad som stör mig är att jag faktiskt lyckades med att springa en mil en gång och jag var inte mer slut än när jag sprang 3,5km.




Age Stålberg
1962 • Åmål
#2
7 november 2015 kl 18:05
Gilla
Hej, släng pulsklockan, ut o jogga några gånger i veckan, spring på känsla du kommer att ha sämre o bättre dagar, det brukar lossa efter något år. Styrketräning ger inte mycket i löparspåret. Kämpa på.
1965 • Täby
#3
7 november 2015 kl 18:17
Gilla
Skit i pulsen. Vet inte hur länge/ofta/konsekvent du har sprungit. Men sikta på 3 ggr i veckan.
2 ggr tillräckligt långsamt så att du kan köra 7-8 km (förläng till en mil senare). Bryt av med gångpauser om det behövs.
1 gång då du springer på lite, låt hur länge du kan pressa på bestämma hur långt det blir. Förläng allt eftersom.

Eller ta det lite som det kommer. Men låt inte ett artificiellt pulsmål sabba din träning! :-)
1984 • Stockholm
#4
8 november 2015 kl 07:32
Gilla
Glöm vad din maxpuls "borde" vara enligt diverse formler. Enligt 220-ålder är din maxpuls inte 188 utan 188 plusminus ca 20. Alltså ca 168-208. Med 95% sannolikhet, så du kan t.o.m ligga utanför det intervallet. Så usla är formlerna. De är inte menade att användas på individnivå utan visar bara ett befolkningssnitt. Så mät upp maxpulsen istället, antingen själv eller i ett riktigt test.

Annars tror jag att du helt enkelt springer för fort och att du råkade ha en bra dag när du orkade hela milen. Sänk farten så orkar du milen varje gång istället. För kan man springa milen snabbare än 6-fart en bra dag så kan du göra det i 7-fart alla dagar. Med utgångspunkten att du är frisk då. Testa spring så långsamt du kan en gång så orkar du. Efter ett par sådana rundor kommer du få en känsla för vilken fart som är rimlig och du kan öka sakta.

Jag sprang länge lite för fort i början av varje runda och orkade 1-4 km beroende på dagsform. När jag sänkte farten orkade jag milen över en natt och halvmaran nån månad senare. Så att springa lite långsammare kan göra stor skillnad.
1984 • Stockholm
#5
8 november 2015 kl 07:43
Gilla
Edit på förra inlägget: räknade som du säkert förstår fel på exemplet. 220-ålder blir förstås 178 plusminus 20 och inget annat.
1973 • Älvsjö, Stockholm
#6
8 november 2015 kl 10:39
Gilla
Tack för kloka råd även om jag tycker pulsen borde vara viktig för att kunna hålla nere mjölksyran, som jag ju tror sätter min begränsning.

Det stämmer. Jag springer för fort. Och det blev inte bättre med den saken efter jag gjort löpstegskursen och fick reda på att höften ska fram och kroppen ska lutas svagt framåt för att rikta kraften just framåt. Då skenade jag iväg som en raket. För att kompensera denna fart skulle man höja knäna och sätta ner fötterna oftare; 3ggr/sekund. Detta blev aldrig bra och det måste ha sett sjukt konstigt ut för en utomstående.

1965 • Täby
#7
8 november 2015 kl 11:41
Gilla
Jag känner lite igen det där med löpstegskursen.

Första gången (känd profil) så var det en alldeles för aggressiv "teknik" som lärdes ut, och det gick inte alls att tillämpa.

Andra gången (min naprapat) så var det mer realistiskt. Det var i somras. Jag ville ge det en chans så första passet efter coachningen så blev det 1 km åt gången. Dvs 10*1 km. Helt slut i ståvilan. Nästa pass blev 2 km åt gången. Tredje 3 km åt gången. Osv. Dvs jag körde bara milpass asfalt i ett par veckor tills jag var uppe i 8 km (vila sen 2 km). Förmodligen tappade jag lite av tekniken för varje km som jag lade på men man måste ju kunna springa också (inte bara springa "rätt"). Jag tänker att jag nog fått med mig lite av det som lärdes ut, och hoppas att jag är ett snäpp bättre nu än innan. Och nästa år så kör vi en till repa.

Så där har du ett sätt du skulle kunna tänka angående att du springer för fort och skjuter iväg som en raket. Hur just du kommer till ett läge där du "bara kan springa", hur lång tid, hur mycket av sprinttekniken du tar med dig etc är upp till dig. Men jag tror inte att du är hjälpt av att tänka på pulsen. De parametrar du har att labba med är löptekniken och ansträngningsnivån.
1984 • Stockholm
#8
8 november 2015 kl 12:06
Gilla
Problemet med att använda puls som nybörjare är att pulsen sticker iväg i stort sett vad man än gör. Vill du använda puls så använd bara dina egna siffror som jämförelse mellan dinatt pass och stunta i tabeller. Spring så långsamt du bara klarar i en mil o se vad det ger för puls. Sen har du nåt att utgå ifrån. Men du kommer troligen snart märka att upplevd ansträngning är lika bra som puls.

Har du jättesvårt att hålla nere farten så är det väldigt lätt att göra det på löpband eller med hjälp av en långsammare kompis. Du behöver bara hitta din fart nån enstaka gång sen kommer det gå av sig självt.

3 steg i sekunden är bullshit så glöm det. Inget fel att höja frekvensen lite men nöj dig med ett par extra steg per minut till att börja med isåfall.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.