Löpning Träning 2 inlägg 669 visningar

Träningsupplägg med Garmin - Tempo eller puls?

1993 • Gnesta
#1
13 juli 2023 - 14:21
Gilla
Hej,

Jag är relativt ny fortfarande när det kommer till min löpträning. För ett tag sedan skaffade jag mig en Gamin Forerunner-klocka och följer rekommendationerna den ger på pass dagligen med huvudsiktet inställt på Stockholm Marathon nästa år. Om det är klockrent eller inte har jag ingen aning om men jag tycker framför allt att det är grymt kul!

Min fråga är dock, jag har valet mellan att antingen lägga upp passen efter tempo eller puls. Hittills har jag lagt upp det efter tempo, det har varit smidigt och kul att få ett tydligt tempo att hålla, som en utmaning för en själv. Men är det egentligen bättre att lägga upp träningen efter puls? Nu gillar jag mitt upplägg och lär fortsätta med det men frågar av ren nyfikenhet.
Jag tänker att t.ex. 1mil i 5min/km tempo kan vara en enorm utmaning för den ena men rena återhämtningsjoggen för en annan.

Klockan ska ju anpassa sig efter hur jag tycks prestera men vad säger ni med mer rutin, bör jag träna efter tempo eller puls?
1984 • Falun
#2
13 juli 2023 kl 16:59
Gilla
Jag tycker det kvittar. Men säg att du har ett pass där du ska springa x km i 5:30-tempo. Känns det då ovanligt kasst, kolla pulsen om den är onormalt hög. Då kan du lugna ned dig (eller bryta).

Springer du mycket i skogen är väl kanske puls eller känsla att föredra
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.