Löpning Kläder, Skor & Prylar 90 inlägg 50460 visningar

Polar M400 GPS-klocka

1971 • Ystad
#1
31 oktober 2014 - 16:35
4 Gilla
Hej,
Jag har nu haft nya Polar M400 GPS-klocka i snart två veckor och tänkte dela med mig av lite tidiga intryck. http://www.polar.com/en/products/improve_fitness/running_multisport/M400

Det är så jag uppfattat funktioner och jag lämnar inga garantier för att det är rätt utan det är mina intryck och ibland högst subjektiva bedömningar. Jag använder klockan endast till löpning. Det finns mängder med profiler i den som exempelvis cykling och simning men det är inget jag testat. Klockan är en löparklocka och inte en triathlonklocka så funktionaliteten för multisport är nog ganska begränsad, även om Polar själva kallar den för multisport. Prismässigt ligger M400 i mellanklassen, 2000 kr, och konkurrerar med exempelvis Garmin FR220, Tomtom runner och Ambit2.

M400 kopplas till dator med en standard micro-USB vilket är lite ovanligt. Jag har haft problem med laddningskontakterna till både Garmin och Suunto och hoppas att detta ska funka bättre. Passen laddas upp via verktyget Polar Flow Sync och sedan läggs det upp i en personlig träningsbok på Polar Flow där man får mängder med info om sitt pass.

Klockan hittar och låser på satelliter snabbt. Det har tagit under 1 min varje gång. Inte lika vindsnabbt som Suunto men klart snabbare än Garmin som ibland kunde ta like forever på sig.

Jag upplever skärmen som väldigt bra. Det är inte den största skärmen men kontrasten är riktigt bra. För min del så ser jag siffrorna bättre på M400 med fyra fält än jag gjorde på Suunto med tre fält.

Klockan har mängder med inställningsmöjligheter. Det går direkt i klockan att ställa in basic intervaller baserat på antingen tid eller sträcka eller en enkel kombination. Alternativt så kan man skapa avancerade intervaller på Polar Flow och skicka till klockan. Jag skapade snabbt och utan problem ett pass med pyramidintervaller. Det går också att döpa varje intervall, typ tempo 1, tempo 2, vila 400m etc vilket också visas i klockan. En begränsning i dagsläget är att det bara går att ha pulsbaserade mål för intervallerna men framtida uppdatering ska även kunna ge tempobaserade mål. Varv markeras med pip, ljus och att skärmen en kort stund blir ”inverted” alltså att den byter bakgrundsfärg från svart till vit. Däremot saknas vibratoralarm vilket jag verkligen tycker är en miss. Jag springer med musik på träningarna och har svårt att uppfatta pipet.

Efter avslutat pass så kan man exportera en TCX-fil och ladda upp till Jogg. Tyvärr innehåller inte filen någon varvdata vilket är riktigt synd men enligt uppgift ska Polar jobba på en uppdatering av den biten också.

Jag köpte versionen med pulsband vilket inkluderar Polars band H7. Klockan kommunicerar med externa enheter med Bluetooth smart så det är inte säkert att din gamla pulsmätare funkar. Klockan stödjer överföring till mobiltelefon men i dagsläget så är det endast dom som håller till på the dark side of the force som har möjligheten att göra detta. En uppdatering för Android är dock utlovad till före årsskiftet så snart så.

En funktion som är ganska speciell för en löparklocka är att den har inbyggd ”daily activity tracker”. Om man vill så kan klockan samla data dygnet runt och sedan så får man veta hur mycket man rört sig eller inte. Det går att ställa in dygnsmål och man får då kontinuerligt veta hur många procent av dygnsmålet man ligger på. Den piper också till om man varit inaktiv för länge. Dags att röra på sig kommer det upp på skärmen. I stort så är det väl en något begränsad variant av Polar Loop som lagts in i klockan. I alla fall så får man i sin dagbok sedan all data och man kan även se hur många timmar per dygn man sovit, hur många procent djupsömn, hur mycket man suttit, stått, gått eller varit aktiv, antal steg och kaloriförbrukning.

Totalt sett tycker jag att det är en väldigt trevlig och lättanvänd klocka med mängder av funktioner till ett väldigt konkurrenskraftigt pris. Jag tror att den kommer att bli en riktig storsäljare. Några funktioner saknas men kommer troligtvis att uppdateras framöver. Det stora minuset som jag ser det är avsaknaden av vibratoralarm. Springer man däremot utan musik så är det knappast något problem.

Vill man fördjupa sig mycket med så har vår guru Ray gjort en riktig djupdykning i klockan och dess funktioner: http://www.dcrainmaker.com/2014/09/activity-tracker-review.html
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1967 • Rydebäck
#21
1 januari 2015 kl 16:19
Gilla
Bild uppladdad av Magnus Helander
...och pace-zone settings under Sports Profiles i Flow. Supernice.
1961 • Kävlinge
#22
1 januari 2015 kl 20:03 Redigerad 1 januari 2015 kl 20:08
1 Gilla
Man kan även se etapper(varvdata) på jogg.se via exporten! funkade idag på min promenad http://www.jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=9758958
1971 • Ystad
#23
3 januari 2015 kl 15:24 Redigerad 3 januari 2015 kl 15:24
Gilla
Ja det är gott med varvdata. Äntligen!

De har lagt in pace-zones även i löpbandsprofilen. Fick mig att börja hoppas på snart stöd för foot pod. Tyvärr så spekuleras det i kommentarfältet hos DCR att Polas kommer skippa stöd för foot pod och istället använda klockans inbyggda accelerometer. Hoppas inte att det blir så. Innan jag skaffade min första GPS-klocka så använde jag iPod Nano med inbyggd accelerometer och det funkade inget bra trots otaliga kalibreringar. Nu kanske hårdvaran i M400 är bättre än den i iPoden men det känns ändå som att foot pod hade varit att föredra.
Björn Fredriksson
1981 • Kvibille
#24
3 januari 2015 kl 17:36
Gilla
@magnus #16 tackar!

Är en ganska rejäl diff mellan garmin och polar på din karta (sydvästra hörnet) samt en liten diff på ungefär samma ställe mellan vad jag förmodar är två varv med polaren. Nån analys där?

Har polar fixat så att man se stegen (aktivitetsmätning) på klockan eller går det fortarande bara på datorn i efterhand?

Har väl i princip bestämt mig men nu är den slutsåld överallt där det är vettigt pris...
1971 • Ystad
#25
3 januari 2015 kl 18:49
Gilla
Aktivitetsmätningen har man kunnat se i klockan hela tiden om än begränsat jämfört med det som visas i Polar Flow. Det man ser i klockan är hur många procent av dygnsmålet man är uppe i, aktiv tid, antal steg samt kalorier.
1967 • Rydebäck
#26
3 januari 2015 kl 19:58 Redigerad 3 januari 2015 kl 20:17
Gilla
@bjorn #24 Jo, vi springer lite annorlunda sista 2K med Polarklockan - skär ned vid ett fiskeläger och sedan utefter kusten. Med Garmin-klockan fortsatte vi inne i skogen förbi Lummelunda vandrarhem.

Största avvikelsen - den som du också hittat - är nog när m400 tappar bollen och försvinner ut i havet under typ 1K. Det som händer är att spåret går ned till havsnivå och jag får en klippvägg som täcker halva himlen. Klockan på vänsterarmen blir av med väldigt många satelliter tills vi har klättrat upp igen. m400 kunde gärna ha lite mer självförtroende och fortsätta med samma riktning & fart ett tag utan att "drfta" iväg om du frågar mig. Garmin 210 klarar det bättre båda varven även fast den får en 90-kink i spåret, men verkar inse att det är orimligt och korrigerar sig..... så det är görbart.

Jag saknar en liten animerad Tamagochi som bubblar ur sig små hjärtan efter ett hårt 30K weekendpass... Det kommer säkert med nästa firmware. Den trista jävla pokalen kan de ha för sig själva, och inte kan man stänga av den heller.

Grymt kul att synka trådlöst mot androiden - det var på tiden :) Hej då sladden. Garanterat att man kommer att dra ur batteriet mitt under ett pass som konsekvens pga utebliven laddning vid synk.

Björn Fredriksson
1981 • Kvibille
#27
3 januari 2015 kl 22:34
Gilla
@janne #25 ja det var ju just begränsningen vad som visades på klockan kontra web jag undrade över. Bla stegen saknades från början, men då vet jag!

@magnus #26 känns som förklarliga "fel" som man kan leva med, och som finns i alla klockor under vissa omständigheter.
1971 • Ystad
#28
10 januari 2015 kl 16:29
Gilla
Sedan en vecka tillbaka så saknar TCX-filen pulskurva för mig. Hur är det för er andra?
1961 • Kävlinge
#29
19 mars 2015 kl 19:28
Gilla
Om jag kör ett helt vanligt pass funkar Auto-lap fint vid importen till Jogg.
Trycker jag Etapp på klockan blir de bara de etapperna vid importen. Jag vill gärna de ska splittas ner på /km.
Går det?

Polar Flow visar både Etapper och splitt/km.

Exempel från idag: http://www.jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=10114448

1967 • Rydebäck
#30
29 mars 2015 kl 10:00
Gilla
På långpassen vill jag inte ha pace, pip och km-splittar utan bara springa på känsla

Jag lade upp två profiler, en "Running" och den andra "Trail Running" i Polar Flow webapp.

"Running" har autoplap 1km och pip.
"Trail Running" har ingen autolap.

Nu har jag inga pip/störningar på långpassen utan kan springa på känslan. Har även fixat så att displayen på profil "Trail Running" bara är Time of day och Distance.

Fett najs. (Jag har tonåringar hemma...)

1961 • Eskilstuna
#31
23 juni 2015 kl 21:49
Gilla
Meddelar att Bikester.se säljer m400 för 1545:- :) köpte en svart...
1982 • Örebro
#32
6 juli 2015 kl 13:01
Gilla
Tja
Ny på forumet och ny med en m400.
Bara haft den två dagar och hunnit med ett pass men rätt nöjd än så länge.

Men, har nån lyckats få till favoriter? Sparade det spår jag körde igår som favorit på flow, men den synkas inte över till klockan, inte heller ett träningsmål jag la upp på prov. När jag klickar på favoriter i klockan hänvisar den bara till att jag ska lägga till det på hemsidan igen...

Konditionstestet hurrar jag inte för, lägger mig ca 7-8 punkter under vad jag borde ligga på, men jag har alltid haft hög vilopuls så är väl därför.
1967 • Rydebäck
#33
7 juli 2015 kl 17:31 Redigerad 7 juli 2015 kl 17:33
Gilla
Bild uppladdad av Magnus Helander
@Emil Grattis till klokt val. Lite sent svar så du kanske redan har kommit på det men du kan inte synka över spår/rutter som favoriter på m400, det funkar bara på v800.

Du kan skapa workouts/intervaller/träningspass som favoriter och synka över dem. Supertusen, 40/40 och andra klassiska pass kan man skapa, men det vore en överdrift att kalla det intuitivt...
1982 • Örebro
#34
7 juli 2015 kl 22:10
Gilla
Jo jag provade mig fram till det, inte kunde man sätta träningsmål med idealtempo heller. Lite synd, uppenbarligen skulle det vara superlätt ordnat för dem, men jag överlever nog ändå men tycker väl att favoriter helt plötsligt blev smått onödigt/värdelöst.

Läste på nått annat forum att polar funderat på att släppa vissa typer av funktioner, som finns till ex v800, mot ett tillägg till m400 men det verkar inte som att det blev av. Saknar ett par saker/funktioner men överlag nöjd och sen är det ju så att man köpt en rätt billig klockanvilket speglar sig nånstans.

Vad är din favoritfunktion/bästa tips till klockan Magnus?
1967 • Rydebäck
#35
7 juli 2015 kl 22:16
Gilla
@Emil kolla #30 - två profiler - "trail running" för långpass, "running" för tempo.

Strava-synk kommer i höst, innan dess kan du använda FlowSync http://flowsync.azurewebsites.net/
http://updates.polar.com/2015/06/polar-flow-goes-strava/

1982 • Örebro
#36
8 juli 2015 kl 23:23
Gilla
@Magnus , tack för tipset, ska kika på det.

Har bara kört ett par rundor hittills, och det i ett spår i skogen. Men vad bör man egentligen kunna förvänta sig av en löparklocka? Jag förväntade mig minst lika bra plottring/gps som på iphonen, om inte bättre då det är en produkt specifikt riktad till detta ändamål. Men på en mil tappade jag 450 meter, dvs den loggade 9,56 km, då är det på ett uppmätt spår. Iphonen bättre på 9,83 km. Detta var dessutom två varv på en 5 km runda, och när jag ser varven påkartan så tycker jag de ligger lite väl mycket bredvid varandra eller tar svängarna olika. Jag vet att detta inte är den dyraste klockan, trivs med den i övrigt, och ser på andra trådar att andra toppmodeller inte heller är helt bra vad gäller GPS. Har jag helt enkelt förväntat mig för mycket?

Huvudskälen till att jag köpte var för att kunna se sträckan korrekt samt tempo, men om den diffar 50 m per km får jag ju fel tempo också...
Björn Åsén
1970 • Alingsås
#37
9 juli 2015 kl 10:27
Gilla
Min gamla 405:a håller på att ge sig och kollar runt efter alternativ. M400 är ju ett. Men efter att ha läst på följande site : http://fellrnr.com/wiki/GPS_Accuracy
så blir man ju lite fundersam: "Most GPS watches are accurate enough for casual running. However, the M400, Fenix2, and 10 have such serious problems that I would not recommend them even for casual usage. "
Felmarginalen är i storleksordningen 500m på 10km (5%) vilket ju är på tok för mycket. Min 405:a har typ 20-30m på 10km.

Ni som ägt klockan ett tag, vad är era erfarenheter? Stämmer detta?
1982 • Örebro
#38
9 juli 2015 kl 14:11
Gilla
Som du ser på mitt tidigare inlägg har den en felmarginal på ca 50 m per 1 km, men det är i tät skog med kurvig bana, har inte hunnit prova lite öppnare spår så får återkomma om det är så hela tiden eller vissa förhållanden.

Men, har läst många trådar och verkar vara samma problem med de flesta gps klockor, Fenix 3 var tydligen en katastrof men börjar bli bättre, samma sak med flera andra toppmärken. Jag tror m400 ligger på medel gällande detta, den är inte fullt så kass som den hemsidan du länkar till verkar tycka. Läser du dc-rainmakers review av m400 är han väldigt nöjd och rekommenderar den på sin topplista. Tror det handlad mycket om typ av bana, får se nästa gång jag kör asfaltspass.
1967 • Rydebäck
#39
9 juli 2015 kl 15:29 Redigerad 9 juli 2015 kl 15:33
Gilla
Bild uppladdad av Magnus Helander
Jag har ingen aning om vad Jonathan "fellrnr" testar, för det verkar som hans resultat bara är relevant på hans testbana.

Jag blev förvånad när jag läste hans test så jag tog GPS-data från m400 och jämförde det med en iPhone 5'a och Garmins klassiker 310XT.

Visar sig att m400 trackar fantastiskt bra i skog och bland klippor.
Hus i stad är haveri, men det gäller för alla GPS-klockor. Stockholm Marathon kom in på 42.78

Här är länkarna:

Garmin 310XT http://files.helander.fastmail.fm/m400_FR310_kinner.html
iPhone http://files.helander.fastmail.fm/m400_vs_iphone_trail.html

Zooma in med scrollhjulet så ser du hur de spårar jämfört med varandra.

Och - ny uppdatering, nu kan man sätta training & race targets i dagboken på Polar Flow - som sedan synkas till m400. Kolla bifogat.

I övrigt har min klocka blivit löjligt snabb på GPS-lås, mellan 5-10 sekunder, är det bara jag eller har andra liknande tider?





Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#40
9 juli 2015 kl 18:55
Gilla
Jag hade lite problem med GPS'en i början. Den visade konstant för kort jämfört med min gamla Polar 800. Märkte att det var m400 som felade när jag testade att jogga 5 km på en spikrak väg mellan två åkrar, helt plötsligt hade jag blivit 10-20 sekunder snabbare per km på samma ansträngningsgrad :-).

Efter de två senaste uppdateringarna av klockan har mina standardrundor helt plötsligt blivit exakt lika "långa" som de var med min gamla värstingklocka Polar 800 (ni vet den med separat gps som sätts runt armen). Detta gäller de senaste 3-4 löprundorna.

Slutsatsen blev att uppdateringen av mjukvaran måste ha förbättrat gps-noggrannheten...men jag saknar helt fakta för detta påstående!
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.