23 december 2013 kl 10:54
Lågpuls fungerade jättebra för mig att hitta glädjen och kontinuitet i löpningen. Innan jag testade det var mitt upplägg att se om jag kunde springa min vanliga runda lite snabbare än senast. Lågpuls blev en aha upplevelse där jag kunde sluta ett pass på X Km och redan vara sugen på att testa X +1 km nästa gång. Var ganska stor skillnad mot att med blodsmak i munnen fundera på om det verkligen är så viktigt att springa.
Även fast det säkert går att springa snabbt på Lågpuls så finns det inget egenvärde i att bara springa så för alltid, förutom om du tycker Lågpuls är jättekul och snabbare är tråkigt. De flesta tränar för att koppla av och må bra och då är det minst lika viktigt att ha kul under träningen som att persa på milen.
Ett annat sätt att beräkna pulsen är att göra ett "anaerobt tröskel test", vet inte om det är rätt benämning men tanken är att testa vid vilken puls som hjärtat inte hinner med och mjölksyra börjar bildas. Hela tanken med maffetone och Lågpuls är att hålla sig under den tröskeln. Testet görs enkelt med ett löpband och en pulsklocka.
Du börjar med att värma upp 10min i lugnt tempo, bara för att få igång kroppen. Testet börjar med att ställa bandet på lämplig låg hastighet. Varje minut höjer du hastigheten 0,5 km/h och noterar pulsen. Så fortsätter du tills du inte klarar att springa tillräckligt snabbt, du behöver inte spränga dig själv för testet är slut långt innan dess. Efteråt mappar du in hastighet och puls i en graf med hastighet på ena axeln och puls på den andra. Du kommer se att pulsen och hastigheten följer varandra i en rak linje i början. När det kommer ett hack i kurvan och pulsen inte längre ökar i samma takt som hastigheten så är det gränsen du bör hålla dig under. Fanns en jättebra sida om det här testet tidigare med färdigt excel blad att peta in datat, hittar den tyvärr inte nu.