Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 6331 visningar

När är skor för gamla?

1978 • Arboga
#1
11 november 2013 - 12:52
Gilla
Nu menar jag gamla mätt med en kalender, inte mätt med antal mil och slitage?

Att jag undrar beror på att jag trodde jag gjorde ett klipp genom att köpa ett par dubbade trailskor ifrån Icebug för ett tag sedan som var kraftigt nedsatt i pris. Att det inte var senaste årsmodellen förstod jag men när jag fått hem skorna så såg jag att tillverkningsdatum var 2004. Skorna är alltså nästan 10 år gamla, tanken var att använda skorna i vinter för alla underlag. Mina dubbade skor brukar bara hålla fästet i 20-30mil (ungefär en vinter). Att köpa nya icebug för 1800kr för att endast använda dem en vinter lockar inte.

Jag har bara sprungit ett pass i dem och tyvärr så imponerande de inte riktigt. Ett rejält skavsår på ena hälen och tre(2-1) saknade dubbar var resultat av första passet, om jag forsätter med dem så får jag hoppas att resterande dubbar sitter kvar lite längre.

Vågar man springa med dessa skor med hänseende på dämpning etc, eller blev det så att klippet var pengarna i sjön?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
11 november 2013 kl 13:51
Gilla
Du bedömer det bäst själv. Jag springer i en del nästan lika gamla skor utan problem men att tre dubbar trillar av tyder ju på att något inte är riktigt fräscht. Åldrande hos plast/gummi beror på så mycket. Men vad kan hända om du springer i dem fast de kanske inte är bra längre? Landar du på hälen och är rädd att dämpningen inte räcker till? Det är befogat, men annars måste du nog bara vara lyhörd.
1978 • Arboga
#3
11 november 2013 kl 15:00
Gilla
Då får skorna en chans till:

Skall se om jag kan modifiera hälkappan så att risken för skavsår minskar. Nu sitter det någon sorts gummi på hälkappan och kombinationen blöta skor/strumpor och gummi som börjar korva sig fick hälarna att byta färg till rött, duschen var milt sagt plågsam när varmt vatten och svett rann ned över såret. Skall nog sätta mig i soffan med en dålig film och skava bort skiten med tummen.

Att dubbar lossnar beror nog inte på gummit utan på dubben konstruktion. Det låg t.o.m. en liten lapp i skokartongen att man kan förvänta sig att så kan ske utan att funktionen blir nedsatt. Känn som en tillkrystad förklaring på en dålig tillverkningsteknik. Tror ingen idag skulle acceptera att dubbar lossnar på ett par skor för 1800kr.
1965 • Täby
#4
11 november 2013 kl 15:31
Gilla
Icebug har ju sin grej med "dynamiska dubbar", där dom ska flexa så det inte blir för smärtsamt när du har typ naken asfalt under. Jag gissar att den flexmöjligheten kan kosta på lite ur "sitta-fast-perspektiv". Kanske. Jag har själv några icebugs, och håller med att det känns lite trist när man tappar några dubb, även om det kanske egentligen inte påverkar fästet betydande.
1975 • Borlänge
#5
11 november 2013 kl 15:35
Gilla
Kört med mina Icebugs i 2 vintrar nu utan att en dubb är borta, att du redan tappat 3 dubbar låter inte rätt.
Jag skulle kontakta stället där du köpt dom.
1978 • Arboga
#6
11 november 2013 kl 19:49
Gilla
Skomodellen är alltså ifrån 2004. Man ser tydligt att dubbarna inte har samma design som dagens skor. Om vi vänder på steken, hur många icke orienterare använde dubbade skor 2004? Jag tror de var få och tekniken för dubb på vanliga löparskor var nog inte så väl utvecklad då som idag.

Att reklamera känns fel när skon är nedsatt ifrån 1800kr till några hundra, samtidigt som det låg en lapp om detta med dubblossning i lådan (även om de inte informerade om detta vid köpet). lossnar flera dubbar de kommande passen så får jag väll hävda garanti och fabrikations/design fel.

Kan ju nämna att på mina moderna dubbskor av IceBug och VJ har inte en ända dubb lossnat eller gått av, några är dock intryckta i sulan efter många mils nötande på hårt underlag.
1967 • www.sapiens.se
#7
11 november 2013 kl 20:09
Gilla
Eftersom jag köpte mitt första par Icebug 2001 kan jag intyga att det brukade lossna några dubb de första passen. Några gånger åkte jag på några riktiga måndagsexemplar som tappade fler än vad som var normalt och det blev en lång diskussion med Löplabbet om jag skulle få nya... Jag vill minnas att det var någon batch dom hade rejäla tillverkningsproblem med men jag tror att det var 2003. Tror.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#8
11 november 2013 kl 20:34
Gilla
Jag köpte ett par Anima Bugrip förra hösten och samtliga dubbar sitter kvar efter 45 mil. Har använt dom till 50% på asfalt och resterande i skogen/elljus/stig.

Gummit slits snabbare än dubbarna. Två dubbar kommer nog att ramla av inom en snar framtid.
_
_
#9
11 november 2013 kl 21:29 Redigerad 11 november 2013 kl 21:30
Gilla
Jag tror mina skor är för gamla när de börjar falla i bitar. Det är iofs innan de fyller nio.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.