Löpning Tävlingar & Motionslopp 14 inlägg 8933 visningar

Jag har sämre tider på tävling än på träning

1972 • Jönköping
#1
15 september 2013 - 11:54 (Redigerad 15 september 2013 - 11:56)
Gilla
Sitter här dagen efter att ha genomfört mitt andra tävlingslopp, Stockholm halvmaraton, och är ganska konfunderad. Jag hade som mål att klara loppet på under två timmar. Ett mycket rimligt mål eftersom jag vid de flesta långpassen under träning klarat distansen på tider mellan 1, 54 - 1, 59. Dessutom har träningsrundorna varit betydligt mer kuperade en tävlingsbanorna.
Igår kände jag redan efter 7 km att det upplagda måltempot inte skulle hålla hela vägen. Var tvungen att dra ner på farten vid 12 km och efter det gick det oerhört tungt. Jag sprang in på 2,06, en tid som är en besvikelse. Hade iofs ett vagt halsont men det känns som den bortförklaringen inte håller.

Jag sprang Göteborgsvarvet i våras, vilket var mitt första lopp för övrigt, och hade då exakt samma scenario som det i Stockholm igår. Då var det värmen som fick skulden för den risiga tiden, hade samma mål då som igår, under två timmar.

Finns det någon här inne som har en vettig teori om varför jag springer betydligt sämre på tävling än på träning?Är det orutin? Nervösitet och stress innan tävling som ger extra pulspåslag under loppet?

Sjukt irriterande scenario.
1967 • www.sapiens.se
#2
15 september 2013 kl 12:11
Gilla
Fiskvarvet i våras var en dålig värdemätare med tanke på värmen men den första tanken som slår mig är om dina distanspass är korrekta i längd?

Två lopp är annars lite dåligt statistiskt underlag. Det kan vara så djävligt att du hade något skit i kroppen igår.

Nervositet kan också slå till så att man spänner sig. Spänner du dig gör du av med mer energi än när du springer avslappnat plus att det går långsammare. Lösning på det kan vara enkla grejer som att tävla mer eller att springa utan klocka.

En kvinna mailade mig om just det här i våras och jag rådde henne att springa utan klocka. Hon sprang nog med klocka men utan att titta på tiden och slog ett ordentligt personligt rekord på första försöket!
1972 • Jönköping
#3
15 september 2013 kl 12:31
Gilla
Tack för dina teorier, Marcus.

Jag brukar köra 3 pass (ibland 4) på 10 km i veckan, ett med fartlek med än totaltid som brukar hamna snabbare än planerad tävlingsfart på halvmaran samt två lite lugnare pass på samma distans. Jag byter ut ett av passen varannan vecka mot ett långdistanspass som brukar hamna mellan 15-21 km och då brukar faren vara betydligt högre än den jag har presterat på tävling en så länge. Skumt.....

Jag kanske får testa utan klocka trots att jag har ett grymt behov av att kontrollera tiden. ;)
Petter Bogren
1967 • Danderyd
#4
15 september 2013 kl 12:32
Gilla
Jag skulle också gissa på att dina referensrundor på träningen är kortare än vad du räknar med. Ofta är rundor felmätta, gps-klockor visa gärna lite mer distans. 6 minuter på två timmar är ju inte mer än en km fel.

Kanske i kombination med något virus? Halsont är inte att leka med, tycker jag själv. Otur om du haft det i båda dina genomförda tävlingar.
Skägget
1974 • Jönköping
#5
15 september 2013 kl 12:53
Gilla
Har samma problem!

Måste vara något skit i Jönköpingsvattnet.

I mitt fall beror det på dåliga tävlingsnerver och därmed spänd löpning, skenande puls osv.

Har egentligen bara presterat över förväntan vid ett lopp vilket iofs var det senaste så trenden kanske har vänt!

Ska kötta ett 10km lopp innan säsongen är slut utan att hålla koll på tiden samt köra en mara då det är löpbart väder (-5 till +15 grader).

Lycka till!
1972 • Jönköping
#6
15 september 2013 kl 14:36
Gilla
Petter: Jag tror att referensrundorna är korrekta, de stämmer när man mäter här på jogg.se samt med mobilen. Kände också igen tempot i benen som jag hade under första 10 km där jag enligt tävlingstidtagningen låg väl under planerat måltempo, 56,30. Kände lika väl av att det gick långsammare under resterande 11 km. Tack för din synpunkt ;)

Skägget: Ha ha, är det Vättervattnet som påverkar tävlingsnerverna? Jag har också en teori att det är tävlingsnerver i kombination med all stress som infinner sig på tävlingsdagen när en lantis kommer till storstan med parkering, tunnelbanor, köer till bajjamajjor och nummerlappsutdelning osv. Detta beror väl till stor del på orutin skulle jag tro. Jag ärockså sugen på att kötta av en tävling till innan vintern infinner sig.

Lycka till själv, skägget med köttandet ;)
1972 • Tyresö
#7
15 september 2013 kl 22:07
Gilla
Padde
Gjorde mitt första lopp igår och känner igen mig till 100%. Har i och för sig varit sjuk senaste två veckorna vilkrt kanske är förklaringen men i mitt fall kan jag konstatera att jag hade klart väsentligt högre puls vid samma hastighet på tävling än på träning. Snittade på 177 vilket blev katastrof sista 5 km och kom in på 2.08 trots samma ambition som du. Tror jag spännde mig mer och ägnade också mer kraft och energi åt vägval. Dessutom ser jag att pulsen alltid gick upp vid vätskekontrollerna, pga trängseln och stressen.
1965 • Umeå
#8
15 september 2013 kl 22:59
Gilla
Jag ser att din utgångsfart på första halvan var en aning högre än vad du gjort på dina långa träningspass. Det låter i och för sig inte som någon galet felaktigt satsning från början, men givet de andra faktorerna med stress osv. som du redan är inne på kanske det kan vara en idé att gå ut litet lösare? Då kan du känna dig trygg i att det är en fart som du ska tåla, du kan komma in i loppet i lugn och ro. Sedan blir det en boost när du börjar springa om folk på andra halvan!
Mattias Carlsson
1980 • Uddevalla
#9
16 september 2013 kl 09:11
Gilla
Trängsel? Det krävs inte speciellt mycket "trafik" för att man ska tappa tid...
Anders Andersson
1972 • Avesta
#10
16 september 2013 kl 10:26
Gilla
Prova ett mindre lopp nästa gång då är det lite mindre faktorer att ta hänsyn till som att köa till bajamaja mm. Då tror jag att två timmars gränsen ryker all världens väg lycka till. Åstadsloppet Örebro 12/10 kanske? Halvmara
1972 • Jönköping
#11
16 september 2013 kl 17:38
Gilla
Tack för alla intressanta inlägg. Vredesanmälde mig just precis till Åstadsloppet. Tack för tipset Anders. Kämpa!
1965 • Umeå
#12
16 september 2013 kl 23:30
Gilla
"Vredesanmälan"... det ordet tänker jag sno någon gång:-)
Mikael C
1972 • Älvsjö
#13
17 september 2013 kl 05:49
Gilla
Jag har kört ett enda lopp, två varv på bellmanstafetten och landade på 2 minuter sämre tid på milen och 2,5 min sämre på halvmilen än vad jag har när jag springer ensam. Jag höll inte mer än 170 steg per minut när jag normalt ligger på 180 och jag kom på att jag helt enkelt störs av att jag kollar på andra och hamnar i samma takt, löpsteget bli fel eller ovant och farten går ner...

Det är troligen en vanesak för min del men jag tror inte jag kör fler tävlingar. Det som taggar mig är tydligen inte tävlingsinstinkt utan dåligt väder :)
1959 • Saltsjö-Boo
#14
17 september 2013 kl 11:19
Gilla
Taggad av dåligt väder? :) Jojo det här med dåligt är ju subjektivt... Själv står jag på topp under kalla torra vårvinterkvällar. Tyvärr är det inte så många tävlingar då.
Trängsel är ju en förklaring till dåligt resultat, en annan är värme och hög luftfuktighet. De flesta tävlingar går ju under den varma årstiden och under de varmaste delarna av dygnet. De flesta vettiga människor skulle ju aldrig satsa på att springa hårt eller långt på träning vid såna tillfällen;)
Om vi återgår till trådskaparen så har varken Göteborgsvarvet eller Stockholms halvmara gått under optimala förhållanden. Var det inte 22 grader varmt i lördags?
Sen finns det en till faktor " man ska inte göra sig till", dvs formtoppning och laddning funkar inte, utan man ska se till och hålla en bra grundform och sen bara gå ut och göra det, enkelt och okomplicerat.
Jag älskar tråden med killen som sätter nutidspers på maraton under en morgonjogg på väg till jobbet med enbart en kopp kaffe i magen ( och "misslyckas" i relativa mått några veckor senare på en tävlingsmara under optimala förhållanden).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.