Löpning Kost & Näring 52 inlägg 5841 visningar

Belöna sig med läsk?

1987 • Råcksta
#1
21 juli 2013 - 22:20
Gilla
Jag brukar oftast efter lopp som har sprungits på lördagen, belöna mig själv med en chokladkaka dagen efter. Inget konstigt med det. Men nu har jag börjat dricka 2 läsk (33 cl) per vecka, då jag inser hur gott det är och att jag verkligen avstått det helt sedan jag började löpa. Då det har blivit vatten i stort sett uteslutande.

Någon som presterar på hög nivå och unnar sig läsk ibland?
< < < 1 2 3 > > >
Petter Bogren
1967 • Danderyd
#21
7 september 2013 kl 21:03
Gilla
Gabriel - det gick inte så bra för Uhrbom idag...
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#22
7 september 2013 kl 21:15
Gilla
Petter, nej usch och fy. Såg inte kul ut.
1986 • Enköping
#23
7 september 2013 kl 21:25
1 Gilla
Jag dricker mycket läsk och äter pizza, hamburgare och dylikt mycket ofta. Dock aldrig för att belöna mig, utan för att jag tycker det är gott. Det verkar ju dumt att avstå från något man tycker är gott.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#24
8 september 2013 kl 08:20
Gilla
Läser här efter att ha tryckt i mig en stor last coca cola efter gårdagens långpass. Ingen belöning i sig alls, bara det fanns i kylskåpet och jag behöver flaskan som "foam roller" alternativ...

Dricker annars väldigt sällan läsk med eller utan träning. Gott är det, men inte mer än så. Föredrar juice om det skall vara sött. Däremot efter ett halvmara eller mara brukar jag inte alls vara petig. Coca cola gå ner utan problem, samt allt som serveras då (förutom öl som jag inte dricker alls).

Allt i allt skall belöning vara kul. Behöver inte vara mat eller dryck. Blir det nån hälsofara, dvs efter varje pass och i stora mängder, då blir det inte belöning längre...

Obs! Presterar icke på hög nivå, fast även där skall man kunna unna sig nåt eller?
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#25
8 september 2013 kl 08:27
Gilla
Hmm! Det är tydligen bara jag som tycker det kan vara jättegott med iskall Fanta lite närsomhelst? Alla verkar visst dricka juice istället för läsk:-)

Jag dricker en hel del Fanta...men springer också hellre än bra.
1969 • Bara
#26
8 september 2013 kl 09:52
Gilla
Läste nyss att juice kan ge skrumplever. "alcohol without the buzz", var det någon som sa. Här har man gått och trott att det var nyttigt. Dessutom sabbar det tänderna med en kombination av syra och socker. Okej man kanske inte ska bälga i sig men ett litet glas kan väl inte vara så farligt.

Problemet med drycker över huvudtaget är att de inte ger någon mättnadskänsla. Hinner få i sig många kalorier innan det tar emot.

1987 • Råcksta
#27
8 september 2013 kl 20:10
1 Gilla
Jag blev dock besatt under en kort period med all med kalorier och sådant skit innebar. Tränar man ordentligt och äter någorlunda, ska det inte vara några problem att once in a while, dricka lite läsk! (:
Per Persson
1962 • Enköping
#28
8 september 2013 kl 22:19
1 Gilla
Kan inte säga att jag presterar på högsta nivå, men jag tränar hårt. Helst varje dag. Siktar på sub 180 på maran. Läsk har jag vuxit ifrån, men eftersom jag jobbar med vin och annan alkoholhaltig dryck så blir det ju en del på det området. Äter gör jag hälsosamt, chips , godis, kaffebröd är inget för mig. Men vinet! Drick du dina läsk, livet behöver balans. Njut av det du gillar. Det är ju det som är så fint för oss som rör på oss, vi kan unna oss lite gott, utan att vi blir till fysiska vrak.
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#29
9 september 2013 kl 07:13 Redigerad 9 september 2013 kl 07:14
Gilla
Hej Andreas! Två 33 cl läsk i veckan behöver du inte bekymra dig om!
Det var intressant att du skriver så här ovan: "Jag blev dock besatt under en kort period med all med kalorier och sådant skit innebar." Om man tänker på den bakgrunden är det kanske nyttigare för dig med två små läsk, än att gå och fundera för mycket på kalorier hit och dit. Så länge man håller "belöningarna" på en så låg nivå är det väl OK! Jag tänker att ångesten (eller oron, eller späkningarna, eller vad man ska kalla det) kan vara ett större problem än själva läsken.
(Själv skulle jag dock se det som ett straff att dricka läsk. Läs innehållsförteckningen! Smakar äckligt är det också. I alla fall senast när jag provade - typ 20 år sedan.)
1978 • Arboga
#30
9 september 2013 kl 10:29
Gilla
Belöning eller inte, efter ett långt pass eller en tävling så brukar jag dra i mig en läsk och lite godis som återhämtning. Man kan tycka vad man vill om innehållet i läsk/godis, men det går snabbt ut i blodet och ger mig förutsättningar att överleva fram tills jag får i mig lite vanligare mat. Det är tom så att om jag kört riktigt hårt så kan jag inte äta vanlig mat på flera timmar eftersom jag mår illa, då är läsk, godis och ibland lite chips det enda jag få i mig.
Annars så försöker jag verkligen hålla igen på sötsaker, jag bli lätt beroende och kan inte sluta äta sötsaker om jag börjar. Jag måste verkligen fokusera på att inte ta den första biten för har jag tagit en så är det inte långt bort att jag tar två och sedan äter jag tills det är slut i skålarna.
Lars O
1978 • Sandviken
#31
9 september 2013 kl 12:40 Redigerad 9 september 2013 kl 12:40
2 Gilla
Är det inte just de (vi) som motionerar regelbundet och överlag äter bra kost som utan att fundera kan dricka lite läsk eller öl och äta en pizza emellanåt?
1972 • Norsholm
#32
9 september 2013 kl 20:32
1 Gilla
...fast är det inte konstigt att vi som bryr oss om kroppens välmående vid ena tillfället fullständigt skiter i vår kropp i nästa ??
1965 • Kungsholmen
#33
9 september 2013 kl 21:23
1 Gilla
Nu tror jag inte läsk tillhör de allra giftigaste substanserna, och jag dricker det gärna, men hur vet du Fredrik att vi andra tränar för kroppens välmående? Det ligger riktigt långt ner på min motivationslista.

Dessutom tror jag det är bra mycket skadligare att vara så fundamentalistisk som du ger sken av att vara än att unna sig lite godis, läsk, socker, alkohol och fett då och då.
Varför känner du en sån iver att fördöma andras val av livsmedel?
1972 • Norsholm
#34
9 september 2013 kl 21:33
1 Gilla
Försöker låta bli Peter, men det är allt för svårt:-)
Ska försöka att skärpa mig.
Samtidigt så skriks det ut så ofta här att socker och andra snabba kolhydrater är ett måste för att kunna träna och höjden av lycka i livet och det tycker inte jag.
Det går bra att träna utan kolhydrater både före och efter ett pass.
1981 • Katrineholm
#35
9 september 2013 kl 21:34
Gilla
Jag kan nog visst kalla "socker och annan skit" för belöning. Kanske inte belöning för kroppen i sig, för då kanske jag väljer frukt, grönsaker, lax, avocado och annat näringstätt. Men för mina smaklökar är det belöning med godis! Jag anser mig vara rädd om min kropp och mån om mitt välbefinnande och just därför anser jag mig ha utrymme för att stoppa i mig lite saker utan näringsämnen emellanåt, för att jag vet att min kropp får det den behöver ändå för att orka med det jag gör och för att ta hand om det jag stoppar i mig.

Om jag är på hög nivå vet jag inte, det får andra avgöra, men jag tycker att jag presterar hyfsat: tex milen på 38,20, Öppet Spår på 5,49 och Tjörn Triathlon (halv ironman) på 4,52. Det är tider som jag är nöjd med och nej - jag tror inte för ett ögonblick att jag skulle ha presterat sämre om jag hoppat över en och annan godisbit.

Har en hårt tränande kompis som är dietist, jag gillar hans resonemang, typ: "jaha, det behövs kolhydrater och salt - det finns i tacochips" eller "jaha, du gillar bara nyposoppa, häll i lite druvsocker så funkar det lika bra som sportdryck fast utan salter". Varför krångla till saker?

Och som andra här i tråden - jag stoppar också i mig godis, läsk eller juice efter lopp för att orka bli hungrig och kunna äta mer näringsrikt efter en stund. Det var en kille som bjöd mig på nötter och mörk choklad efter Öppet Spår - omtänksamt, men jag höll på att kräkas...
1975 • Göteborg
#36
9 september 2013 kl 21:36
3 Gilla
Notering: Bara för att man då och då äter något som inte är optimalt för kroppen (och vissa av oss oftare än så) betyder det inte att vi dricker batterisyra och gurglar cyanid. Socker och annat "skit" gör gott i samband med träning även om det inte är så för alla. Kolhydrater är bra vid träning. Alla former av kolhydrater. Ja, alla.

Själv är jag ingen renlevnadsmänniska. Ju mer jag springer desto mer onyttigheter slinker det ner. För min del spelar det ingen som helst roll. Har enorma kolhydratsug efter långpass, och dunkar ner både chips och godis tills kroppen är nöjd. Ser inga problem med det. Raffinerat socker kommer inte att ta död på mig. Stillasittande och drönarliv däremot, kommer garanterat att göra det.

Appropå läsk förresten, och Fanta i synnerhet. Hade ett långpass förra året under en av de få varma dagarna och ju fler kilometer som flöt iväg desto starkare blev suget efter just Fanta. Till slut blev det outhärdligt - jag började seriöst överväga att springa rakt in i närmaste närbutik och tigga till mig en burk alternativt råna stället. Tog mig ändå hem, duschade och bytte om, och drog rakt ner till affären hemma för att inhandla en iskall Fanta.

Två klunkar senare hällde jag ut resten. En fadd apelsinsmak med undertoner av kemikalier. Enormt besviken stegade jag tillbaka in i butiken och tog en Dr. Pepper istället. Och oj vilket brett grin jag hade på läpparna hela promenaden hem. Så nära religiös var det länge sedan jag var. Suck. Oh, the memory...

I övrigt föredrar jag smågodis över läsk 99 ggr av 100. Fast ännu hellre chips! Salt, fett och kolhydrater förpackat i 300 g portionspåsar. Allt man behöver efter ett långpass i lövtunn friterad form. Hallelulja!
1981 • Katrineholm
#37
9 september 2013 kl 21:36
Gilla
Fredrik: för dig ja, det går inte bra för alla.
1987 • Råcksta
#38
6 november 2013 kl 20:20
1 Gilla
Charlotta: Under sommartid är en iskall Fanta totalt oslagbar! (:
Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
#39
7 november 2013 kl 00:46
1 Gilla
Om man enbart fått för sig att det är näringsfyllda livsmedel som är okej att äta (dvs förutom socker och "annan skit" som någon uttryckte sig så försvinner också pasta, ris, alla slags fetter utöver det basala behovet mm mm), så tycker i alla fall jag att det är nästintill omöjligt att äta 4000+ kcal per dag. Jag åt exemplariskt under 100 dagar i våras men var då tvingen att "äta energirikt" innan jag gick och lade mig för att jag inte ville förlora för mycket kroppsfett/muskler.

Visst, om man enbart tränar 3x45 min per vecka kanske det är enklare.

Försök äta 4500 kcal+ per dag av oprocessad mat såsom kött/fisk/fågel/bönor/grönsaker/frukt.

Om man redan äter mellan 100-1000% av daglig RDI för samtliga mikronutrienter samt 1kg+ av frukt/grönsaker dagligen och dessutom tränar en timme eller två varje dag*. Varför varför varför skulle det då inte vara okej att äta lite chips/godis/choklad/läsk som komplement till den i övrigt fina kosten? Såväl chips som choklad är för övrigt väldigt mineralrika livsmedel (bla magnesium, järn mfl).

Samtidigt är hälften (49%) av sveriges befolkning fet eller överviktig och rör sig nästintill obefintligt. Där finns problemet.

Den enda anledningen att jag själv sällan dricker läsk är pga att det är mindre bra för tandhälsan.

*Att träna så mycket är troligen mindre hälsosamt än att träna mer moderata mängder.
#40
7 november 2013 kl 08:03
Detta inlägg har raderats
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.