Löpning Övrigt 248 inlägg 24513 visningar

SPRING PÅ RÄTT SIDA!!!

1981 • Linköping
#1
16 juli 2008 - 20:28
Gilla
En fråga först, är jag korkad som tycker at man ska gå/springa på vänster sida på gångbanor? För mig ter det sig logiskt då det är så man gör när man går/springer på en väg. Men i verkligheten tycks anarki råda...

Jag som springer med hund (givetvis kopplad vid min vänstra sida omjag springer på gångväg) vill väldigt gärna hålla till vänster. Då slipper alla men specifikt hundrädda gå förbi honom, utan går förbi mig istället. Men vissa håller benhårt på att de ska gå på höger sida (dvs på min vänster när vi möts). Idag mötte jag en tjej som körde intervaller på det populära gångstråket och hon vägrade kliva ett halvt steg åt sidan, utan ville springa på höger sida. Finns det någon rätt sida? Har jag som "vänstervriden" rent av fel?

Annars, ,SPRING PÅ RÄTT SIDA!!!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#21
16 juli 2008 kl 22:14
Gilla
Världen är alldeles för full av självutnämnda poliser. Jag slipper dem gärna i löp-spåret.
Möter jag någon med hund så ser jag vilken sida hunden är på och möter på andra sidan för att inte riskera att snubbla på kopplet eller nåt sånt.
Generellt håller jag till höger vid möten och försöker vara tydlig med att jag håller till höger, men det är inte värre än att man har gott om tid på sig att hinna ändra till andra sidan om det av nån anledning passar bättre (t..ex att den man möter stirrar ner i backen och vägrar byta sida).
Sluta vara upprörda, var smidiga och lös problem när de råkar uppstå (vilket de inte gör speciellt ofta om alla håller nån slags mininivå av samarbetsvilja/smidighet) istället för att tjafsa om nån slags regler som måste följas.

Och vill folk följa regler så skulle jag säga, håll till höger, så förenklar man för sig, för då använder man samma regel i alla sammanhang. Enkelhet, nyckeln till framgång!
1961 • Göteborg
Administratör
#22
16 juli 2008 kl 22:15 Redigerad 17 juli 2008 kl 00:27
Gilla
Är det ingen som brukar lyssna på Spanarna i P1? Gammelspanaren Jonas Hallberg har ett antal käpphästar som han gärna återkommer till. En är "den ständigt pågående försämringen av Postens service", en annan är "folk som inte håller till höger på trottoaren". Och jag måste nog hålla med Jonas, för mig är det helt naturligt att gå på höger sida på trottoarer och gångbanor. På kombinerade gång- och cykelbanor (utan avgränsande heldragen linje) som går intill en bilväg går jag på den sida som är längst från vägen, och håller till höger vid möten med gångare. På bilvägar går man såklart på den vänstra sidan, mot trafiken.

Edit: stavfel.
1969 • Sala
#23
16 juli 2008 kl 22:15 Redigerad 16 juli 2008 kl 22:18
Gilla
Ja, citatet står ovanför ditt senaste inlägg, men för gångvägar finns tyvärr ingen bestämmelse alls, så där ska ingen skälla ut någon. Ingen gör fel om man går eller joggar eller springer till höger eller till vänster eller i mitten av en gångväg, och ingen ska behöva ta en utskällning då heller.

Både DJ Tricky, Jonas Hallberg och alla andra får gärna önska att det fanns en regel, och jag har ofta önskat mig en sådan regel, men så länge den inte finns så gör folk inte fel om de inte gör som ni önskar, för somliga har andra önskemål. Och ja, jag önskar att det fanne en högerregel för gående jag också. Men tendensen går åt det motsatta. På Centralstationen i Stockholm, och på många andra ställen, har ingångsdörrarna till vänster. ICA Maxi på Hälla i Västerås har också ingången till vänster. Det retar säker gallfeber på många, men sånt är livet.
1981 • Linköping
#24
16 juli 2008 kl 22:18
Gilla
Fast jag är inte nåt jäkla fordon, jag är en människa, och fotgängare bör hålla vänster (det sitter ju i ryggmärgen!!!) Nästa gång bussar jag hunden på dig Csaba ;-)

Jag tror bestämt att summan av kardemumman får bli att jag får hålla mig ute i skog och mark där älgar och andra har vett att flytta på sig för en lågt flygande kanonkula som jag själv :-D

(P.s. jag kan ändra mig och gå/springa till höger, men det är ju bara det att det finns ju även de som håller med mig, så hur jag än gör så blir det fel...)
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#25
16 juli 2008 kl 22:19
Gilla
Och håll-till-vänster-förvirringen beror ju på att man ska gå på vänster sida på vägen för att kunna ha uppsikt på de bilar som kör närmast.
Skulle man då möta någon som går på samma sida av vägen så bör man ju då lämpligen hålla till höger om denne (dvs högertrafik oss gående emellan), för att på så sätt ge personen med ryggen mot biltrafiken större marginal.

Seb
1990 • STOCKHOLM
#26
16 juli 2008 kl 22:26
Gilla
Lustig diskussion egentligen...
Borde man inte helt enkelt springa på den sida som känns bäst, eller anpassa sig efter vägen, exempelvis genom att ta kurvor/s-kurvor på ett "löparekonomiskt" sätt, som exempel: $...

Annars kan jag tycka att vi som löpare har ett visst företräde på gångbanor/cykelbanor. Själv anser jag att gående ska i god tid vika av från en löpares löpväg, av den enkla anledningen att visa respekt åt motionären... Annars är det lite tråkigt (eller småkul??) att behöva köra slalom mellan gående på gångbanan, eller springa ut i vägkanten för att några inte vill flytta på sig när man kommer...

Jaja, det är väl individuellt på "vilken sida man vill springa på" ;)
Allie K
1974 • Knivsta
#27
16 juli 2008 kl 22:34 Redigerad 16 juli 2008 kl 22:35
Gilla
Normen att vara trevlig och visa andra hänsyn och inte skada andra borde ju iaf gå före ens princip för vilken sida man ska gå eller springa på. En gång i Uppsala blev jag påkörd bakifrån av en gammal man på cykel som ville straffa mig för att jag enligt honom gick på fel sida, nämligen höger sida på en gång- och cykelväg. Helt otroligt! Och jag vet en kille som blev i det närmaste attackerad på en stig av en man med barnvagn när han höll vänster när de möttes på stigen. Eller om det var höger, minns inte säkert. Och det var samma sak i det fallet med barnvagnsincidenten som det som jag nämnde ovan om stavgångarna. Killen med barnvagn gick först på den andra sidan av stigen, men när han fick möte bytte han sida. Trevlighet måste väl ändå vara viktigare än hur man tolkat någon regel som inte ens finns!
csaba
1973 • Malmö
#28
16 juli 2008 kl 22:42
Gilla
nu ger jag mig, det är inte lönt att argumentera. alla tycker olika.
(det var ju inte meningen att rata upp folk). men då ska du inte heller skälla ut folk Karin när du inte har rätt. ;-)

Mårten - just det med att ICA har ingången till vänster. såg jag faktist att program om det för något år sen. det är en studie dom har gjort att folk tydligen handlar mer när dom går medurs och att dom handlar mer när det saknas ett visst antal varor på en stor uppradad hög. lite andra saker. (konstig studie).

och ni kan hålla med om att om det är delad cykel och gångbana.
när två cyklister mötervarandra så möts dom på vänster (dvs. dom drar så långt till höger det går), men om två gående gör tvärt om bredvid???
Det måste vara en konstig regel.

1969 • Sala
#29
16 juli 2008 kl 22:50
Gilla
Klart du inte ska ge upp Csaba! Du är ju på jogg.se! haha Här har landets mest envisa människor samlats på en plats. Intressent det där med ICA.

Har ingen tänkt på att det är bra för benmusklerna att hoppa i sidled mellan mötande? :-P
1961 • Göteborg
Administratör
#30
16 juli 2008 kl 22:52
Gilla
Självklart ska man var flexibel. "Krama varandra i trafiken" ;-)
Man kan, som jag, ha som grundregel att hålla höger, men om man märker att den mötande har en annan uppfattning om vad som är rätt sida så är det väl inte hela världen om man glider förbi varandra på "fel" sida. Jösses! Och att skälla ut folk? Ja herregud. Använd adrenalinet till något bättre. En 400-meters rush till exempel...
Johan I
1987 • Örebro
#31
17 juli 2008 kl 01:10 Redigerad 17 juli 2008 kl 01:16
Gilla
Det är vänster sida som gäller för löpning (och gående).
Varför?
1. Alltid möta trafik/fordon (inkl. cyklar).
2. Alla vettiga (de flesta) (motions)spår är vänster varv!
2b. Man springer alltid (kan finnas få undantag?) moturs/motsols, d.v.s. på vänster sida på löpbanor/tävlingar och många lopp. Håller man till höger på en vänsterbana får man inte kortast möjliga bana och kontrollmätningen av banmätaren blir felaktig i jämförelse med loppet.
3. Endast vid "öppen" bilväg bredvid en cykelbana eller vid indelad cykel/gångbana skall man hålla höger om så anvisas.
csaba
1973 • Malmö
#32
17 juli 2008 kl 01:22
Gilla
citat från friidrott.se:
Anm: En ofta återkommande fråga är varför man i friidrott springer motsols och inte medsols. Svaret är faktiskt att det inte finns något annat skäl än att man ju var tvungen att välja ett av alternativen och att det då "råkade" bli motsols.

så det har inget med höger eller vänstertrafik att göra.
vadå Johan - vi pratar inte om att möta fordon utan möta andra gående öga mot öga. då passerar man på höger.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#33
17 juli 2008 kl 01:28
Gilla
*suck* Nu lyckades du göra mig trött igen...

Du blandar äpplen och päron.

1. Och hur menar du att du möter en bil om du håller till vänster om personen som kommer gående?
2. *toss*. Jag har nog 50/50 på med-/motsols-spår.
2b. Vad har löpbanor/tävlingar med saken att göra? Där brukar man inte direkt ha några mötande löpare.
3. Va?

1961 • Göteborg
Administratör
#34
17 juli 2008 kl 01:38
Gilla
@Magnus: Kl. 01:28 är det helt okej att bli trött. ;-)
För övrigt håller jag med om alla dina svar, speciellt nr 3.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#35
17 juli 2008 kl 08:37
Gilla
Att hålla till höger och springa på höger sida på rena gångbanor sitter i ryggmärgen för min del:-) känns bara oerhört konstigt annars.
Men i praktiken blir det en hel del chicken race framför allt på motionsspår ute i skogen eftersom jag alltid "ger mig" eller automatiskt springer om de som möter mig på "fel" sida...än så länge har jag aldrig blivit riktigt fly förbannad av just denna orsak. Men å andra sidan springer jag en hel del där man aldrig eller mycket sällan möter många människor...rakt ut och kors och tvärs! Det är nog det bästa:-) lite pyttipanna.
1973 • Åkersberga
#36
17 juli 2008 kl 08:41
Gilla
Ha Karin, blev irriterad på detta senast i går när jag sprang och tänkte skriva ett inlägg om detta men du hann före =)

Jag blir också irriterad på folk som går/springer på fel sida, fel sida för mig är höger sida. Flera här skriver "vi har högertrafik i Sverige så håll till höger". Snacka om tankevurpa, för ni är väl inga fordon heller!?!

Med tanke på den andra långa tråden om lösa hundar där man fick se mer otrevliga sidor hos många än vad jag önskade så borde väl alla, speciellt hundhatarna, hålla till höger!?! Hundägare, med lite koll, har alltid hunden på vänster sida. För att ni då ska vara så långt från hunden som möjligt bör ni springa på vänster sida.

Jag springer alltid på vänster sida, då har jag hunden på utsidan (mellan diket och mig liksom) och det är jag som möter den mötande, inte hunden.

Jag är envis men byter trots allt sida ibland om jag möter ännu envisare människor. Det som jag ändå tyckte var värst var när jag kom gående (på bilväg) med syskonbarnvagn och tre (lösa) hundar: då gick jag alltid på vänstersida men ändock mötte jag ibland människor på min sida och inte sjutton kunde de flytta på sig!!! Utan jag fick ta hela min jätteflock och manövrera dem till andra sidan medan den mötande i egen majestät gick vidare på fel sida vägen!!! Detta har hänt mig många gånger.

Föresten, jag mötte en tjurig gubbe härom månaden i spåret som vägrade byta sida och hojtade och skrev om högertrafik … hade god lust att tjafsa tillbaka men suckade bara och sprang vidare … det kanske var en viss person härifrån… =)

Jag förstår inte hur ni tänker!?! Det är väl lättare att ni alltid gör lika dant, dvs
Bilar till höger
Cyklar till höger
Gående till vänster
Oavsett var ni går/springer!
csaba
1973 • Malmö
#37
17 juli 2008 kl 08:59
Gilla
Marika.
1. har du tänkt att du kan ha hundkoplet i höger hand ?
då har du ju hunden på utsidan om du springer på "rätt sida" med.

2. om du går på en delad cykel och gångbana. du har cykelbanan till höger om dig, men om du går på andra hållet så är det hellt plötsligt VÄNSTER.

2. och vi talar om likadana trafikanter möts dvs. bil mot bil, cykel bot cykel, och gående möter gående och alla ska hålla mot HÖGER.

lägg ner argumenten det håller inte (du har förmodligen ingen körkort) eller så borde du kanske sätta dig på skolbänken igen !

detta dår argumentera hur länge som helst mot envisa männinskor när dom inte inser att dom har fel och kan trafikreglerna.
så det var mitt sista inlägg, jag ger upp.
Johan I
1987 • Örebro
#38
17 juli 2008 kl 09:06 Redigerad 17 juli 2008 kl 09:11
Gilla
cbasa:
Visst, om det stämmer så visst men det beslutet lutar då verkligen inte åt att hålla till höger eftersom att man faktiskt håller till vänster, vilket gör det naturligt i alla andra spår också.
Varför ska man möta någon öga mot öga? Springer alla på vänster så kan man nästan springa med ögonbindel. Samt att man som sagt i spår i princip alltid får rätt/kortare sträcka/väg. Springer du på höger så blir inte ett spår 5 km, om det står så och du springer åt "rätt" håll.
Fast det är klart, möter man en högersidad högervarvare på sitt egna vänstersidade vänstervarv så får väl båda lika sträcka... dock kan man ju fråga vem som bör vika av från ideal spåret. I min mening den högersidade eftersom att det vanligt vis är vänstervarv på spår.

Magnus:
Vad pysslar du med? Det är nog så att du ÄR trött och inte har läst ett dugg av vad som skrivits, därför ser kanske äpplen och päron likadana ut för dig, eller var det inte det du egentligen försökte säga? Verkade så för resten "didn´t make sense".

1. I Sverige är det HÖGERtrafik för FORDON! Detta gör att om man på cykel/gångbana möter en cykel så skall man hålla på VÄNSTER sida som gående för att man då ser när bilen/cykeln kommer och inte ev. går ut i vägen när bilen/cykeln kommer bakifrån, som det annars kan bli på HÖGER. D.v.s. det är SÄKRARE att gå på VÄNSTER på alla vägar med fordonstrafik (inkl. cyklar).

2. Det är långt ifrån 50/50 på motionsspår (kom ihåg att exkludera dina egna rundor nästa gång)...många spår har inte ens synliga markeringar på t.ex. träd/eljus/skyltar om man springer högervarv, för de sitter på andra sidan! Varför? Jo, eftersom att man "skall" springa vänstervarv... Tvärtom har jag aldrig sett, däremot kan det säkert förekomma båda samtidigt, men då är det säkert för att spårläggaren gått med på någon efterfrågan på mer variation så att man kan ta och byta håll med markeringar.

2b. Se svaret till cbasa. Och det kanske inte är avgörande för vänster eller höger men det ger ju en fingervisning på vad som är "standard", även om det kanske motförmodan skulle vara ett "bara blev så" val (låter osannolikt).

3. Om du har en cykelväg som går längs med en större väg... hänger du med än så länge?... ok, då är det lite säkrare och mer "bekvämt" att gående går så långt ifrån vägen som möjligt och att cyklar får vara något närmare (även om det också kan vara osäkert så klart). Cykelvägar av denna typ brukar redan vara indelad med heldragen linje där gångare alltid är längst ifrån gatan. Överaskande sammanträffande? Inte direkt...
För Magnus: Repeat 1,2,2b and 3 for an hour...

Och håller med Marika... Varför skall ni envisa med att vara totalt okonsekventa? Så svårt är det inte...
1973 • Åkersberga
#39
17 juli 2008 kl 09:12
Gilla
Jo då kära csaba, jag har körkort sen många år tillbaka och har kört prickfritt i lika många år =)

Du verkar synnerligen oflexibel och ilsken måste jag säga! Som jag tidigare skrev så anser jag mig ha rätt i att springa på vänster sida och kommer att fortsätta med det. Dock lär jag få byta sida när jag möter dig och andra tjuriga personer i spåret, bli bara inte irriterad om du kommer att springa väldigt nära min hund (hon är inlärd att springa fot på vänster sida och kommer göra det resten av sitt liv)!

mvh
Sven Andersson
1966 • Kista
#40
17 juli 2008 kl 09:40
Gilla
I Sverige gäller trafikreglerna för alla trafikanter (gående och löpare är trafikanter). Grundprincipen i Sverige är sedan 41 år högertrafik. Det finns inte stöd i svensk trafiklagstiftning för att vänstergående/vänsterspringande skulle gälla (utom på det explicita undantaget vägren/körbana, där trottoar/gångbana/gångcykelbana saknas (för detaljer se inlägget 16:e Juli 2008 - 21:24).
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.