Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 698 visningar

Nya löparskor - hur hitta rätt?

#1
26 mars 2024 - 10:06
Gilla
Var ett tag sedan jag var ute och sprang. Nu har jag kommit fram till att jag ska börja springa en till två gånger i veckan iaf. Tanken är att springa intervallet och kanske någon form av distanspass.
Jag har en friidrottsbana här i närheten, så den tänkte jag testa att springa på. Finns också bra slingor på naturligt underlagt.

Behöver egentligen inga värstingskor med andra ord. Men vilka skor är bra grejer för pengarna? Och hur tar jag reda på vilka sorts skor jag bör ha?
1971 • Nykvarn
#2
26 mars 2024 kl 10:24
4 Gilla
Istället för en massa individuella rekommendationer vilka skomodeller vi springer i så är det bästa alltid att ta dig till en välsorterad butik och prova flera olika märken och modeller. Det finns så många bra löparskor idag men vilka som har bra passform för dina fötter vet bara du.

Störst kunskap och inte minst bredast utbud brukar specalistbutiker som Löplabbet/Runners Store ha men har du långt till någon sådan butik så börja med att besöka Stadium/Intersport.
1983 • Bandhagen
#3
7 april 2024 kl 23:47 Redigerad 7 april 2024 kl 23:47
Gilla
Ja, att prova olika skor är nog verkligen A och O. Man kan bli ordentligt överraskad över vilken skillnad det kan vara även mellan olika modeller från samma tillverkare, där vissa kan kännas perfekta och andra inte fungera alls.

Däremot är min erfarenhet att man kan få ta råd från butikspersonal med en nypa salt. Mina första löparskor var på rekommendation från personalen på Intersport, men var från början alldeles för smala och gav mig med tiden otrolig smärta och skav i sidorna av fötterna. Ovan som jag var tog det dock länge innan jag fattade att skorna helt enkelt bara var helt fel, och det hade kunnat ta kål på mitt löpintresse om jag inte köpt nya skor i tid (egenhändigt utprovade i butik, som kändes klockrena från start).
Svealand
#4
8 april 2024 kl 07:17
1 Gilla
"Och hur tar jag reda på vilka sorts skor jag bör ha?"

Man får oftast prova sig fram för att hitta rätt. Min erfarenhet är att det är med löparskor som med det mesta annat här i livet. Cyklar, bilar, partners etc. Man vet ungefär vad man vill ha, men efter att ha testat ett tag märker man ofta att det inte blev riktigt rätt och att det är något som skaver någonstans. Man tar med sig erfarenheten och går vidare till nästa par skor, nästa cykel, nästa bil, partner etc. Jag tror det är få förunnat att hitta rätt första gången. Men man provar ändå och ibland har man tur :)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#5
8 april 2024 kl 13:25
6 Gilla
Samma formel för löparskor som för cyklar, hur många man behöver:
n + 1
(För mindre matematiskt intresserade: en till!)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.