Löpning Träning 106 inlägg 44724 visningar

Biter löpning på kulmage?

Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#1
21 februari 2013 - 07:09
Gilla
Jag började inte springa för att bli hunk och få sexpack. Bara för att bli lite piggare. Dock blev jag av med några kilon som en bonus enligt vågen, men jag fattar inte riktigt var de satt. Kulmagen är fortfarande kvar och skaver mot bältet till exempel. Så nu ställer jag mig frågan om löpning alls biter på en kulmage och i så fall när. Hur många kilometer per vecka behöver man riva av?
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
1965 • Kungsholmen
#61
9 mars 2013 kl 22:57
Gilla
"Ni som fortfarande är "feta" trots mängder med mil och nyttig mat, inkluderar ni kolhydrater i er kost?"
Inte många som springer utan kolhydrater så svaret är nog JA.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#62
9 mars 2013 kl 23:18
Gilla
Frågan är ju också vad som menas med "mängder utav mil" Jag tvivlar på att man hittar någon som tränar riktigt mycket under ett halvårs tid utan att minska i vikt, man får äta väldigt mycket för att behålla vikten tror jag.
1981 • Göteborg
#63
9 mars 2013 kl 23:27 Redigerad 9 mars 2013 kl 23:50
Gilla
Jag upplever att jag är mindre hungrig när jag tränar mycket, än när jag tränar mindre.
Jag tänker att att jag äter när jag är sugen på mat etc kan det dröja 4-5 timmar efter ett pass.
Men om jag skulle äta fel, för sällan så tror jag inte att jag skulle orka träna `så pass`mycket under en längre tid utan att bli sjuk, skadad.

Mathysterin kring mat och träning, tycker jag är `krast`sagt överskattat.

Ps: Efter alla pass gör jag alltid min smoothie
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#64
9 mars 2013 kl 23:43
Gilla
Jag är inte heller hungrig efter ett pass, men försöker få i mej vättska och mat fortast möjligt för bästa möjliga återhämtning, det kan behövas flera liter dricka ibland efter längre pass.
HR
1972 • Stockholm
#65
10 mars 2013 kl 08:51
Gilla
Mårten #60:

Visst är en del känsliga för kolhydrater - främst snabba sådana - och det som är det eller säger sig vara det undviker ofta de flesta former av kolhydrater. Snabbare kolhydrater som t ex socker är ju ingen bra idé att slentrianäta eller äta på tom mage och eller låg aktivitet. Egentligen inte en bra idé överhuvudtaget men i vissa fall så har man till och med nytta av dem under träning. Kolhydrater är i mitt tycke en omsättningsvara dvs ska man träna hårt en period kan man trycka i sig väldigt mycket men har man en lugn vecka blir man snabbt "kolhydratstinn" om man fortsätter göra det.
Även jag som äter mest kolhydrater och lite fett håller ju igen de dagar jag inte rör på mig så mycket. Jag slentrianäter alltså inte samma mängd varje dag och utan att överdriva så kan det nog skilja upp mot 30-40% energimängd mellan vissa dagar med och utan aktivitet.

Det där med kolhydrater beror nog dels på om man är överviktig eller inte. Vill man primärt gå ner i vikt bör man skära ner på BÅDE kolhydrater och fett då man inte bör kompensera en kaloriminskning med att öka på med en annan. Fett är dessutom energitätare och tvärtemot mytbildningen så försvinner inte överkonsumtion av fett magiskt i kroppen. Men, det är viktigt att äta så man orkar träna och inte svälta sig igenom en träningsperiod då man ofta tappar både ork och muskulatur av det. En snålkost och måttlig aktivitet brukar vara skonsamt kroppsreglerande.

Efter en periods träning där man känner sig starkare och minskar i fettvikt samt börjar få upp flåset så kan det vara på sin plats att snarare öka kolhydratintaget för att orka träna hårt utan att riskera att tappa muskulatur och ändå fortsätta bränna fett under träningen och den andel muskler man lägger på sig ökar basalomsättningen i kroppen en smula.

Trots att man normaliserar/ökar kolhydratintagetså fortsätter man gå ner i vikt om man tränar regelbundet och har tillräcklig mängd. Det är ju populärt att springa "bara på fettet" genom att slopa kolhydrater men för många som vill satsa på löpning som träningsform leder det till stagnation och ökar man på passen i mängd och eller längd så kan det bli slitigt. Omsätter man kolhydrater så behöver man kolhydrater. Men man ska komma ihåg att om man "bara" springer 45min två tre gånger i veckan så är det inte mycket man behöver. Rör man på sig mycket lite så får man ju fundera på om man verkligen ska äta som om man rörde på sig när man nu inte gör det.

Själv provade jag en längre period med ökad löpmängd och ökat fett samt kraftigt minskat kolhydratintag och det gör jag aldrig mera om: försämrad utveckling (tappade rejält med fart trots ökad mängd), sämre återhämtning mellan pass, tappad muskulatur (konstaterat av min massageterapeut) och ÖKAD andel kroppsfett. Verkligen lose-lose i mitt fall. Jag hade alltså mycket lite kroppsfett innan så jag ville experimentera och se hur jag skulle påverkas av en av de dieter som är en fluga på senare år men som jag aldrig själv trott på i samband med mängdträning och bibehållen god fysik.

Med minskat fett och normalisering av kolhydratintaget har jag på ett par veckor skalat bort det lilla fett jag drog på mig trots minskad löpmängd och har senaste två månaderna så sakteliga börjat få tillbaka muskulatur samt fått tillbaka farten i löpningen. Så i mitt fall är kolhydraterna både bränsle för löpning och formbevarande.

Har ju en vän som är kolhydratfobiker och som springer dubbelt så mycket som mig på årsbasis. Han är fetare än mig (smalfet med tunn muskulatur) och har en ganska så mycket lägre snittfart vilket alltså borde tyda på att han ligger i lågintensitetsspannet där han "bara bränner fett". Trots det och en avvägd kosthållning så är han varken deffad eller snabb/fartuthållig. Snarare fetmager. Dessutom är han sjuk mycket oftare än vad jag är.


Mårten Göransson
1987 • Solna
#66
10 mars 2013 kl 11:14
Gilla
Peter P: Var otydlig, menade snabba kolhydrater (pasta etc).

Conny: Var otydlig där med, men kanske 3-5 mil i veckan definierades som "mängder" i mitt inlägg. För mig är det en mängd iaf.

Henrik: Du hängde med på mitt inlägg från första början och tack för intressant input! :).

Jag är själv en sådan som är fet även om jag tränar. Har alltid haft hög fettprocent och för mig är det främst kosten som spelar roll här. Men när den reduceras blir träningen lidande. Känner igen Henriks erfarenhet av lågkolhydrat. Provade det för två år sedan och gick ner ca 7kg, men pulsen blev högre på samma farter som innan viktminskningen, kände mig lite lönnfetare på det också. Det blev inte kul att träna så jag slutade med det och två år senare har jag lagt på mig allt igen ;).

Mitt problem är väl snarare matintaget i allmänhet. Är en sådan som har svårt att känna mättnad och överäter ofta som konsekvens. Det var någon som, kanske inte avsiktligt drygt, undrade om folk inte förstår att de blir feta om de äter mängderna de äter (kanske var i någon annan tråd). Jodå, jag gör det, men vad ska jag göra? Jag är ju hungrig och måste tillfredställa det behovet.

Så kanske vi som är feta måste ta ett år av försämrade tider och indrag av snabba kolhydrater för att gå ner i vikt och få bort kulmagen, och efter det äta normalt igen och hoppas att träningen gör att man inte går upp igen. För jag har aldrig gått upp av att träna iaf.

MG
HR
1972 • Stockholm
#67
10 mars 2013 kl 14:19 Redigerad 10 mars 2013 kl 14:24
Gilla
Mårten: det är lite kluvet kring hur man ska göra för att få till det.

Den person som jag fått bäst resultat av att hjälpa med kostupplägg promenerade enbart och sprang aldrig.

Kolhydraterna fick vara kvar i kosten men hon fick äta långsamt, välja det "nyttigaste" alternativet till luncherna. Inte slicka rent tallriken eller tvångsmässigt äta upp allt om man redan är mätt. Inga kakor till kaffet. Inget socker i kaffet. En liten skvätt mjölk helt ok, men helst inget kaffe med mjölk om hon blev riktigt mätt på lunchen.

Alltid frukost, ingen fika innan lunch, lunch, mellis i form av enstaka frukt + vatten/kaffe/te.

Promenad till jobbet (45 min) ca tre dagar i veckan och promenad hem om hon missade bussbytet (20min). Inget godis. Skar ner på fettet rejält också. Grönsaker och viss frukt obegränsat. Inga köttrestriktioner (dock inga feta kaloririka såser till) och inga pastaberg eller potatissallader med både kolhydrater och fett i en energibomb.

Hon höll sig frisk och gick ner ca 16 kilo på ett år och stannade vid sin gamla gymnasievikt och ju längre tiden gick desto lättare blev det att hålla vikten dels genom motivation och dels genom att fortsätta undvika sockerfika, onödigt fett och att röra på sig ibland men inte att "äta sallad till lunch" och inte äta pasta med gräddsås heller - dvs inga ytterligheter. Läsk och juice gick bort.

Det jag hade som grundkrav på henne var att aldrig gå hungrig, undvika småätande och INTE träna för hårt samt att inte äta efter 21 på kvällen förutom enstaka frukt och vätska - om hon inte var hungrig förstås då åt hon något lättare.

Ska man träna sig lättare så kan det bli lite fel om man utesluter kolhydraterna helt om man gör det på lång sikt. Ett helt år ska man inte behöva plåga sig med träning utan om man drar ner på kolhydrater och fett och tränar "mjukt" så bör man på ett par månader rasa såpass mycket att man kan börja träna lite hårdare och då bör man återintroducera kolhydrater i samband med pass men kan fortfarande snåla på kolhydraterna mellan träningarna och har man tränat mindre tid än en timma så behöver man inte proppa kolhydrater efter heller. Ska man träna mer än en timma så tycker jag man får tanka upp lite efter också.

Men vad som kommer funka för dig vet jag inte Mårten. Kanske var det så att efter dina första tappade 7kg så nådde du en platå i viktnedgång som du kanske hade kunnat rädda genom att träna lite mer och återinföra lite kolhydrater för att orka med träningen och att fortsätta minska på sikt. Man vet heller inte hur mycket muskler kontra fett du tappade i ditt upplägg och din träning men det är ju det som är en annan viktminskningsfälla om man tränar sig smalare utan att tillgodose kroppens behov för att klara träningen i sig.

Att långsiktigt äta sig smalare med mycket lätt träning är skonsammare och där är kolhydratsminskning effektivt och skonsamt. Men, jag skulle isåfall också dra ner på fett eftersom du i ditt fall har svårt att känna mättnad och energität mat i form av högfett kommer inte hjälpa dig. Det är en myt att fettöverskott "magiskt" försvinner i kroppen och har man redan fett i hullet att ta av så bör man inte ge kroppen en högfettskost och därmed göra det svårare för kroppen att prioritera inlagrat fett. Det går givetvis bra att äta fett men någonstans får man se till energitotalen och gör man det så finns det utrymme för både kolhydrater och fett - men inget av dem "bara" eller hela tiden.

Långsiktigt tänkande är bra och för mig innebär det ALDRIG att HELT utesluta något ur vanlig kost (socker undantaget) annat än under mycket korta perioder.

Periodisk fasta fungerar ganska fint även om man nått sin målvikt och den hjälper en att hålla vikten och den fräscha känslan i kroppen. Går den för länge eller under träning riskerar man dock att knapra ner muskulatur då kroppen strävar efter att minska på energiutgifterna och då får man ju en "smalare" kropp som lättare lägger på sig fett och som dessutom blivit svagare.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#68
10 mars 2013 kl 15:25
Gilla
Mårten_3 - 5 mil i veckan är bra, men räcker nog inte riktigt för att ge en bra viktminskning, jag tycker att en mil om dagen i snitt under ett halvår bör ge ett bra resultat, både på vikten och löpförmågan, det behöver inte vara 7 mil i veckan med löpning, det går bra med promenader också, gärna snabba promenader som får upp pulsen lite extra, sen bör man vara sparsam med öl och sprit som är riktiga kalori-bomber, byta ut läsk mot vatten, fisk är bättre än kött, frukt, grönsaker, ärtor, böner i stora mängder är bra, ägg är superbra, riktiga närings-bomber, och sägs sätta fart på potensen, ett glas mjölk efter träning är bra återhämtnings-dryck.
Mårten Göransson
1987 • Solna
#69
10 mars 2013 kl 19:41
Gilla
Vill bara poängtera att jag inte är fet i den bemärkelsen att det är sjukligt, utan mer lite lönnfet ;)

Jag vet inte om ni följde den där hajpen med MAF- och lågpulsträning som var för några år sedan, men i de trådarna var det ju en hel del personer som blev av med överskottsfett genom att springa långsamt och länge, med pass uppemot en timme, 2-3 gånger i veckan. Många sa att de bytte ut snabba kolhydrater mot lite mer naturliga.

Och det upplägget låter väl rätt likt det både det Conny och Henrik säger, i alla fall en mix! Då kanske man slipper försämrade tider då man låter bli lågkolhydrat enligt LCHF-varianten.

Dessvärre är jag laktoskänslig så ingen mjölk för mig ;). Omelett äter jag varje morgon så är ju på god väg mot ditt tips Conny.

När jag nu analyserar min senaste viktnedgångsperiod så proppade jag i mig grädde och och ostar i en större mängd, och "visste" inte riktigt då att jag var laktoskänslig. Kontentan blev att jag hade konstant ont i magen och inte kunde äta ordentligt vilket kanske ledde till att jag gick ner i vikt och tappade i prestation. Jaja, hela det konceptet fungerade inte iaf.

Ni är kloka och visa män Henrik och Conny. Tack för era synpunkter. Ska lägga in mängder med mil i lägre tempo och äta balanserad lägrenaturligkolhydrats-lägrefett-baseradkost!
HR
1972 • Stockholm
#70
10 mars 2013 kl 20:37 Redigerad 10 mars 2013 kl 20:42
Gilla
Bra beslut.
Skippa på snabba kolhydrater, låt långsamma kolhydrater vara kvar i mindre mängd och minska även på fettet (bra att du skippar på grädden) och så får vi se var du landar efter ett par månader. Att vara ute i låg intensitet i runt och över en timme är prima - skonsamt och fettminskande.

Balanserad och normal kost enligt Connys utmärkta förslag ovan, lågintensiva pass runt timman (20-30 min räcker inte så långt tyvärr) lite promenader samt lågkalorikost på träningsfria dagar måste fungera i längden och fortfarande göra att du mår bra och bättre på sikt. Undvik sent kvällsätande - om du inte är hungrig förstås, då kan du ta ett ägg och en knäckemacka kanske och något valfritt litet att dricka. Det är inte bra att vakna tokhungrig heller.

Spring inte FÖR ofta så att du tröttnar utan låt kosten styra och löpningen reglera. Känner du dig piggare och tycker det är roligt att springa finns förstås ingen direkt gräns för hur mycket du får springa ;-) men ska du se det långsiktigt måste du hitta träningsbalans så att du inte springer 8 mil i veckan i tre månader och går ner massor i vikt men sedan lägger av med löpningen eller minskar till tre mil i veckan. Bättre då att utgå ifrån lägre mil och sedan öka och kanske köra riktade träningsveckor då du faktiskt springer 6-8 mil en vecka då och då för att sedan springa mindre en eller ett par veckor. Det finns ju oändliga variationsmöjligheter.

Under de riktade träningsveckorna med 6-8 mil så får du äta lite mer kolhydrater för att du ska orka med veckorna och då får du fartutveckling mer ork och slipper tappa muskulatur samtidigt som du tappar vikt. Långpassdagarna är det ok att äta kvällstid och ska du springa långpass på morgonen tycker jag att du SKA äta på kvällen, även om det är sent och då får det vara lite kolisar med i bilden också.

Lågmängdsveckorna äter du efter behov men siktar på att hålla det nere.

Funkar inte det här får du börja äta vakuumförpackat helium och amputera kroppsdelar för att gå ner i vikt. Och det vore ju drastiskt.

Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#71
14 mars 2013 kl 17:39
Gilla
Jag äter allt. Pizza, älgstek, kräftor, müsli, bröd, dajm, svamp, spagetti, kyckling... o.s.v. precis som vem som helst och så springer jag mellan 1 och 3 mil i veckan beroende på om jag är hel och frisk eller inte. Tänker inte ändra på något utan är intresserad av att se om svennebanankost går att balansera med motion. Det gjorde det för 20 år sedan, men frågan är om det går när man passerar 40 bast.
Leonard
1981 • Hovet
#72
14 mars 2013 kl 17:48
Gilla
Ekvationen är busenkel och alla känner till den; det man stoppar i sig och inte gör av med lägger man på sig*.

Snackade med en läkare idag som brukar ordinera en lite annorlunda kur för sina överviktiga patienter som enligt honom hittills har 100% effekt. Han menar på att man ska äta precis det man vill, men bara se till att äta mindre. Att vara varse att hungern egentligen bara säger till en att nu är magen tom om ca en halv timme och därefter börjar kroppen bränna fett. Att det inte är farligt att vara hungrig och att det bara handlar om självkontroll.

Jag kan inte säga att jag är helt övertygad att den metoden är bäst, men något som vi var överens om är att träning har extremt liten effekt för den som vill gå ner i vikt.

*om man inte har något väldigt sällsynt sjukdomstillstånd.

Mvh,
Leo www.sportburken.se
HR
1972 • Stockholm
#73
14 mars 2013 kl 19:45
Gilla
Andreas: jag är helt övertygad om att SBK går att balansera ut alldeles utmärkt med träning. :-)

Har man (jämfört med för 20 år sedan) lagt på sig lite varje år och/eller har gått och blivit lite väl pösig och inte tränat så blir det ju svårare att balansera ut det.

Har man bara hållit sin kroppsform intakt inom rimliga gränser så är det i mitt tycke bättre att INTE ändra på sin kost alldeles för drastiskt. Speciellt inte om man är frisk för övrigt.

Fanns det en supermirakelspecialdiet som garanterade viktras och snabba träningsresultat som verkligen fungerade för gemene man så skulle vi nog känna till det vid det här laget och inte behöva hitta på nya akronymer och bokstavskombinationsdieter.

Har man dragit på sig ett par kilon i trivsel kan man antingen räkna med att träningen i sig rättar till det på sikt eller så kan man göra en riktad insasts och dra ner lite grann på det som är "mest" onyttigt eller onödigt.

Therese Johansson
1979 • Norrköping
#74
14 mars 2013 kl 22:34
Gilla
Spana in World of shape, ger helt otroliga resultat på bara 1 månad. Om man är strikt vill säga :)
Mikael Forsström
1961 • Vega
#75
14 mars 2013 kl 22:57
Gilla
För att återgå till rubrikens fråga - Nej!

Jag är inte lönnfet utan offentligt fet. Skruvade upp dosen till 10 mils löpning i veckan med resultat att mat aldrig smakat bättre än just nu.
Mikael Magnusson
1982 • Boden
#76
16 mars 2013 kl 12:06 Redigerad 16 mars 2013 kl 12:07
Gilla
När det kommer till kroppen är det nog viktigare att se till vad man äter och dricker än att försöka öka träningsmängden. Käkar du en påse chips per vecka (~1500kcal), så är det nog i alla fall 20km extra löpning för att "kvitta" den.

När jag själv började räkna kcal och lära mig vad som var "värt" att äta om man vill bli mätt på färre kcal så gick jag från 89 till 81kg (från 19% till 12% kroppsfett). Jag sänkte dessutom km tiderna rejält. Marafarten gick från 4:15/k till 3:57/k. Vanlig distansfart gick från ~5:00/k till 4:30/k. Vikten tog tre månader att tappa.

Bör väl tilläggas att jag alltid åt så jag blev mätt, och mellanmål när jag blev hungrig. Det är däremot jäkligt stor skillnad om man ser till mätthetssynpunkt mellan 1300g broccoli och 1dl bernaisesås.
Drack även sportdryck under alla hårdare pass för att påskynda återhämtningen (3 ggr i veckan). Samt att jag drack en proteinshake efter alla löppass.
1968 • luleå
#77
16 mars 2013 kl 15:15
Gilla
Hej
Jag har nu slutat äta godis, chips, läsk, fika , alkohol
och äter endast vanlig husmanskost samt tränar 5 dagar i veckan simning, tennis , löpning, skidor det blir ca 4- 5mil i veckan. Jag har hållt på så nu i minst 2mån och jag har gått ner 1kilo helt tröstlöst. Allting har ju inte omvandlats till muskler?!!!
Jag känner mig smalare och även en del ha kommentera att jag har blivit smalare. Jag är 1.64 lång och väger 64 kilo jag vill gå ner 5 kilo men hur fan gör jag?
Jag har hört att för att minska i vikt ska man inte ha en högre puls än 140 kan det stämma? hjälp! vågen verkar ju ha haka upp sig
1968 • Kapp
#78
16 mars 2013 kl 16:12
Gilla
Anita: fortsätt sån så kommer det,men tålamod är bra att ha,
Leonard
1981 • Hovet
#79
16 mars 2013 kl 16:38
Gilla
För att citera Michael Johnson (tror jag det var):
"You can out-eat any training"

Anita: Bara för att du slutat äta en del saker betyder det inte att du fortfarande äter för mycket. Dessutom stimulerar hård träning aptiten och det är lätt att lura sig att man "förtjänar" lite mer mat bara för att man tränat hårt.

Vilo- och efterförbränning i all ära, men om du har överskottsfett som du vill bli av med så är det kosten i första hand du måste fokusera på.

Mvh,
Leo
www.sportburken.se
1968 • luleå
#80
16 mars 2013 kl 16:57
Gilla
Jag får försöka att minska på portionen helt enkelt.
men det är ju märkligt att vikten inte har minskat sen jag har slutat med allt detta för jag vägde endast 65 kilo innan jag börja sluta med gosakerna. Magsäcken måste minska i sitt omfång kanske. Jag är dålig på att dricka det kanske också gör sitt.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.