Löpning Kom igång 8 inlägg 1762 visningar

Fartlekar

1965 • Borås
#1
17 juni 2008 - 19:07
Gilla
Hej hej

Jag måste bara fråga en sak angående fartlekar. När jag tränar numera (har bara hållit på ett par veckor) så kör jag en slinga i ungefär samma tempo hela tiden. Målet har varit att orka runt hela elljusspåret utan att gå. Detta har jag nu uppnått och nu vill jag gå vidare, att bara ligga och springa i samma tempo pass efter pass låter tröttsamt.

Intervaller är ju en idé och det skall testas. Men så finns det ju det där med fartlekar. Men jag har inte riktigt förstått vad fartlekar innebär exakt.

Kan man säga att det är en lite mer okontrollerad form av intervaller? Att man springer på som bara den lite då och då när man känner för det. Detta då jämfört med intervaller då man mer är styrd av en viss distans eller tid för tempoökningen och vilan?

Någon vänlig löpare som kan förklara detta för mig?
Seb
1990 • STOCKHOLM
#2
17 juni 2008 kl 19:34
Gilla
Hej Anders!
Det finns många olika former av fartlekar, där du mer eller mindre är "kontrollerad"... Viktigaste är att du varierar löptempot under själva fartleken.

Man kan variera tempot antingen efter att ha sprungit en viss längd (vanligtvis 1 km varför denna form av intervall är känd som tusingar), en tid (exempelvis 4-5 min) eller som jag, när man själv känner för det (exempelvis som de gånger då en tävlingscyklist cyklar förbi en =D).

Längden på själva fartökningen kan också variera under passet, eller också vara konstant (exempelvis en tempoökning på 2 min och sedan en 2 min nedjogg osv). Viktigt är att du inte går ut för hårt i intervallerna. Vad jag har läst om i ämnet ska du i tempoökningen ligga runt 80-90 % av VO2-max för att sjunka tillbaka till drygt 60 % i själva nedjoggen mellan intervallerna. Har själv påbörjat fartlekar och småforskat kring det, ett tips är att du tittar in på www.marathon.se där det står en hel del om bland annat intervaller och fartlekar =D.
//Sebbe
1967 • Karlstad
#3
17 juni 2008 kl 19:35
Gilla
Klippte ut denna text från marathon.se

Ett pass där man leker med farten. Beroende på vad som passar dig bäst, använd klocka eller förrändringarna i terrängen. Öka till exempel farten mellan två lyktstolpar, eller öka uppför en backe. Variera hur länge du håller fartökningen. Jogga ungefär lika länge som du kört snabbt. Avsluta passet med en 10-15 minuter lugn jogg för att skölja ur eventuella slaggprodukter ur kroppen
1978 • Örebro
#4
17 juni 2008 kl 19:40
Gilla
Okontrollerad form av intervaller lät bra. Jogga en stund, springa på lite fram till nästa högerkurva, ruscha ner för en backe, kanske gå upp för en brant backe... Lite vad man känner för och orkar med just den dagen.

Tycker du ska varva fartleken med några distanspass varje vecka i början. Ta det lite lugnt och öka fart och distans succesivt så att du inte skadar dig.
1965 • Borås
#5
17 juni 2008 kl 21:32
Gilla
Tack alla för era svar. Nu vet jag lite mer om fartlekar, nu är det bara att testa.

/Anders
1966 • Karlstad
#6
17 juni 2008 kl 21:34
Gilla
Tycker du ska tänka om lite, om du bara tränat ett par veckor.
Med lite olika vinkling så är det vanligaste rådet att INTE börja med intervaller och annan kvalitet förrän man har såpass bakom sig att man gör milen på en timme utan att dö. Börjar du på en gång kommer du garanterat att få skador och snart är det inte roligt längre.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#7
17 juni 2008 kl 21:40
Gilla
Man kan ju ta det lite försiktigt.
Springer du idag i 6:30 tempo öka till 6:00-6:15 ett par gånger kanske 100m på din runda.
Börja inte rusa uppför mördarbacken, kör på ett lätt flackt parti i början.
Skynda långsamt!
1965 • Borås
#8
17 juni 2008 kl 22:24
Gilla
Peter.... hade inte direkt tänkt att börja idag...*ler*... Det blir först om några veckor.

Håller fortfarande på med att få upp grundflåset och få in löpkänslan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.