Löpning Tävlingar & Motionslopp 178 inlägg 18824 visningar

Löparens vett och etikett.

1980 • Stockholm
#1
15 oktober 2012 - 22:08
Gilla
Fyll gärna på med förslag.

Jag har en sak jag vill ta upp. Försök att inte va i vägen för varandra vid start! Fundera lite vart i startfållan du bör stå. Om du har 30 kilos övervikt kanske du inte behöver stå längst fram och trängas med seedade löpare.

Om du märker att du blir passerad av 10 löpare i sekunden så innebär det att du är i vägen för folk. Visa hänsyn tack!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
1968 • Nykvarn
#81
17 oktober 2012 kl 12:19
Gilla
Som sagt, passa på och njut istället och ha lite överseende med de som gör misstag om det nu må vara att stå i fel startgrupp eller göra ett dumt filbyte i trafiken, inget att hetsa upp sig för. Tror de flesta vill ta hänsyn men dessvärre är nog ingen av oss perfekt ....

Sen kommer det alltid finnas ett gäng psykopater och opportunister som bufflar sig fram i tillvaron men här blir det nog mest jobbigt att försöka ändra på något då det kräver en viss självinsikt som jag tror dessa persoligheter har svårt med. Ta ett djupt andetag och njut istället, i motionsspåret, på vägarna eller vart det nu må vara =)
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#82
17 oktober 2012 kl 12:29
Gilla
Man kan inte ändra på andra men om man själv beter sig hänsynsfullt så blir man i regel respekterad tillbaka. Liksom ett leende och glatt ord speglas tillbaka.

Pay it forward!
1971 • Nykvarn
#83
17 oktober 2012 kl 12:35 Redigerad 17 oktober 2012 kl 12:35
Gilla
Har inte läst hela tråden men måste bara, i frånvaro av "Gilla-knapp" citera Pekka i inlägg #42: "Då började jag tränga mig fram i startfållan tills jag hittade splitshorts. Det brukar vara ett tecken på att det kommer gå undan".

Haha, helt underbart :) och förmodligen en iaktagelse som stämmer rätt bra också.

I sakfrågan så lider vissa lopp av kombinationen stora startgrupper och trång bana i början, Hässelbyloppet är ett sådant, Stockholm halvmarathon ett annat. Jag har vid enstaka tillfällen varit irriterad på trängseln initialt och också förundats över hur vissa löpare tänker men det vägs alltid upp av pepp man får av andra löpare före, under och efter loppet och den positiva stämning jag tycker generellt råder runt löpartävlingar och det vore synd att gå om miste om den av rädsla för att "vara ivägen".
1980 • Stockholm
#84
17 oktober 2012 kl 13:11
Gilla
Johans förslag är riktigt bra! #79

Annie, det var ju inte lite saker du hann upptäcka kring mig i startfållan. Jag får fråga dig hur jag betedde mig nästa lopp. Håller dock inte med om din version.

Jag kör alla tävlingar i år i bergatröjan för att hedra sveriges moraliska bragdmedaljör.


1946 • Vallentuna
#85
17 oktober 2012 kl 13:56 Redigerad 17 oktober 2012 kl 14:00
Gilla
Jag delar inte danske Jons erfarenhet av icke hälsande löpare. Om det beror på att jag springer på andra platser vid andra tider eller om jag ser trevligare ut ska jag låta vara osagt. Allmänt kan man väl säga: Ju glesare med löpare desto fler hälsningar (i mitt fall ögonkontakt och höjd hand). Springer man på Söder Mälarstrand (i Jons fall Avenyyyn?) eller motionsspåret en ljum vårkväll, blir det inte mycket hälsande, vilket nog är skönt, medan ett möte på enslig skogsstig självklart inbjuder till hälsning.
Erik M
1986 • Kullavik
#86
17 oktober 2012 kl 17:05
Gilla
Jag tycker att det här är lite ur proportioner. Det är ju en del av det roliga att det är så många människor med, och då uppstår det trängsel. För det mesta så försvinner den absoluta hetsen och trängseln efter bara några hundra meter, och sen brukar fältet luckras upp ganska bra. Vad hade TS för måltid inför Hässelbyloppet och vad gick du i mål på?

Jag håller med Jumper. Springer jag på tidspunkter eller platser där jag möter få löpare så brukar jag hälsa. Men till dansken Jon som skrev förut, så kan jag upplysa att jag bor i Köpenhamn och springer runt sjöarna där. Jag möter säkert en 30-40 löpare varje gång (3-4 ggr/vecka) och det är i princip aldrig någon som hälsar. Jag tror mer på att det där är ett storstadsfenomen än någonting annat. Tyvärr.
1982 • Göteborg
#87
17 oktober 2012 kl 19:04
Gilla
Hahahahaah bra poang alla ihop, jag springa mest i Skatås (hem för Solvikingarna och andra likasinnade) och det är tyvärr inte många hälsningar jag får (kan vara för att jag är dansk?:-)) Men varje gång jag får en hälsning blir jag glad och peppad, så detta är ingen kritik alls bara ett kall till andre, tänkte att om jag skriva det här så kanske någon ser det och tänker över det nästa gång (löpare är jo trots allt snälla människor, det är i alla fall det där står i "born to run" :-) )

P.s Erik jag kommer ifrån Köpenhamn måste vara fel del du springa i :-)
1967 • Upplands Väsby
#88
17 oktober 2012 kl 20:50
Gilla
Trängseln är till största delen arrangörernas fel. Kolla marknadsföringen för Hässelbyloppet
- landets snabbaste 10 km-lopp!
- Snabb bana – många personbästa

För dom som tycker det är viktigt med att persa och göra bra tider - välj andra lopp. Valde själv bort Sthlm halvmarathon i år till fördel för Å-stadsloppet i Örebro eftersom jag kände att jag hade en för mig bra tid i kroppen och ville se hur långt det kunde räcka. Då är det inte kul att förlora en och en halv minut på den inledande kilometern. Å-stadsloppet var däremot klockrent!

Är man däremot ute efter stämningen och allt det andra som hör folkfesten till så väljer man dom loppen istället, det finns nåt för alla smaker.
Pär M
1969 • Umeå
#89
17 oktober 2012 kl 22:31
Gilla
När jag ser nån med lurar springer jag om väldigt när:-) gudvaelakjagär,

Dock får man se upp för armbågar av dom som springer med smartfån på armen.....(hatar dom som viker ut armen på tävling för att se tiden)
_
_
#90
17 oktober 2012 kl 22:42
Gilla
Kardborrebandet som håller fast löparna vid telefonen rispar så oskönt om man råkar få närkontakt.
Annie F
1981 • Tullinge
#91
17 oktober 2012 kl 22:44
Gilla
@Tobias: enda anledningen att jag "spanade in dig" var för att jag funderade som bara den på vart jag hade sett dig.. trodde nämligen att du kanske var någon "halvbekant" från skoltiden/ tidigare arbetsplats etc som jag inte kunde placera men insåg efter att ha läst i denna tråd och känt igen tröjan att det mest troligt var härifrån.

Ber om ursäkt för det, skall inte återupprepas jag lovar. Ber även om ursäkt om du tagit åt dig av mina kommentarer, var mest menat som en liten "kasta inte sten i glashus, du kanske inte alltid är perfekt själv" kommentar.

Och skall jag vara helt ärlig har jag själv fler än en gång ibland funderat över varför en del står där de står i startfällt. Men ibland tror jag att man förlorar mer på att störa sig på sådant än vad man egentligen förlorar på att springa förbi dessa...
1970 • Lerum
#92
18 oktober 2012 kl 05:01
Gilla
#20 haha underbar historia

Ambitionen med tråden är väl ändå att göra det ännu lite bättre än det redan är och som någon annan påpekat står de tråkiga detaljerna för någon futtig procent.

Efter 2-3 år i samma lopp med seedning brukar man springa i rätt grupp och 'alla' ;) problem är lösta

När man är i sitt livs form och har möjlighet att ställa upp i ett lopp så är det väl också ganska självklart att man kan bli frustrerad.

Alla vet nog med sig att man gjort fel någon gång och då räcker det för att man alltid skall träffa på just någon som .... osv statistiskt svårt att undvika


Till de som är nybörjare och ev tvekar på lopp, glöm den här tråden och anmäl dig genast till ett lopp. De positiva överväger lätt alla ev negativa delar :)
Endomannen
1969 • V
#93
18 oktober 2012 kl 06:21
Gilla
Det här var en väldigt nyttig tråd att läsa. Nu har jag lärt mig att...
- folkfest = "Vänd andra kinden till, le och var glad och bry dig inte om alla dumskallar runt omkring".
- det är jävligast i min grupp(runt 45 min på milen)
- jag ska inte ställa upp i något lopp alls. Långt ner är det bökigt och felsorterat och i täten springs det jävligt fort och armbågas där med.
- finns inget kul med lopp, bara dyrt, knöligt och fullt med administration.

Länge leve den fria löpningen i spår eller natur med enstaka andra glada själar på vardagarna.
Pekka
1976 • Sundsvall
#94
18 oktober 2012 kl 08:02
Gilla
Den fria löpningen i all ära, men det är svårt motivera sig till ett pb på träning. Man går även miste om tröja och medalj. Springer man långt måste man dessutom bära med sig egen vätska.

Tävlingsmänniskan som finns i alla, behöver ges utlopp för dess behov.
1980 • Stockholm
#95
18 oktober 2012 kl 08:53
Gilla
@ Annie F

Jag är bara smickrad över att du studerat mig så noga, men jag är upptagen ;)

Jag håller också med om delar av din beskrivning. Däremot vänder jag mig emot att jag var bitter, bufflig, och grymta osv.

Hur som helst, jag läser igenom mina inlägg och ser på tonen att det är många års frustration över trängsel som ska ut.

Några har vänt sig mot min kommentar om vikt. det handlar egentligen bara om att ge exempel på hur uppenbart det ibland är att man hamnat fel.

Vissa hävdar att man inte vet var man ska ställa sig innan loppet eller att man ens visste om att det var viktigt.

Det märker jag i lokaltrafiken, många är i sin egen värld och reser sig inte för gamlingar och gravida.

Tänk på din medmänniska, det får bli mina slutord i den här tråden.
Mona M
1971 • Östersund
#96
18 oktober 2012 kl 09:17
Gilla
@Tobias

Nu vet jag inte om du syftar på mig när du skriver att vissa inte vet var de ska ställa sig. I så fall måste jag ju påpeka att jag aldrig varit på ett lopp, ens för att titta.
Det är mycket möjligt att jag skulle fatta på en gång när jag väl står där, eller att man får någon information om hur man går tillväga. Jag är inte en sån som medvetet struntar i regler/rekommendationer.

Sen finns det givetvis de som medvetet ställer sig fel, som de två damerna någon berättade om, som tänkte gå hela vägen men som inte ville komma fram så sent.

Att lämna plats för äldre och bättre behövande i bussar är sunt förnuft och inget "din mamma borde ha lärt dig".
Jag är en sån där hemsk argbigga som säger åt ungdomar som låtsas sova att de ska lämna plats *rodnar*.

Min tolkning av sunt förnuft är just att det handlar om något som är självskrivet, alltså något man bör fatta utan att någon har berättat för dig. Att hålla till höger eller ställa sig i rätt fålla tex är inte sunt förnuft om du har missat den informationen.
Sen att vissa kanske har lättare att "missa" information än andra är en helt annan sak.
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#97
18 oktober 2012 kl 10:06
Gilla
@Mona:

du får inte ta åt dig. Jag är säker på att det Tobias skriver inte har med dig att göra. Han talar vad jag förstår om personer som startar i de snabbare startgrupperna, där många springer på under 40 minuter. I de grupperna är det ganska många som springer just under eller runt 40 minuter. Om man då vet med sig att man faktiskt inte gör det utan att man springer runt 45-55 eller till och med tänkt gå delar av loppet. Ja, då kan det kanske vara schysst om man ställer sig längre bak!? Eller om man märker att man blir omsprungen så kan man försöka hålla undan. Det är det enda.

Mona om du springer ett lopp med olika startgrupper så kan du ju bara välja en senare startgrupp så det är det inget problem. Ingen kan klaga på en person i sista startgruppen liksom... Skulle det vara masstart (som för lite mindre lopp), där alla oavsett tider startar samtidigt. Då kommer du nog se på de personer som verkar utrustade i tävlingsutstyrsel (ingen garanti att de är snabba iofs) men då är det bara att ställa sig lite längre bak. No problem alls!

Som sagt för mig har det inte varit något problem alls i de två lopp jag varit med i. Har inte upplevt någon förvirring över vart jag ska ställa mig eller hur jag ska bete mig utan det har känts ganska naturligt. Ingen har knuffats eller grymtat... Så det är verkligen INGA problem!
Mona M
1971 • Östersund
#98
18 oktober 2012 kl 11:49
Gilla
@Jenny
Nej då jag tog inte åt mig på det sättet.
Jag menade bara att om han tänkte på mina inlägg så ville jag bara förtydliga att att jag aldrig har varit på plats, därav min osäkerhet. När jag väl ser hur allt är organiserat så kanske jag inte kommer ha några problem alls.

Jag förstår att en del kan bli irriterade då jag vet att vissa människor bara tänker på sig själva. Men jag vet också att en del retar upp sig i onödan (och det gäller alla situationer, inte bara lopp) och ibland kanske det tar mindre energi att tänka att det kanske finns en anledning till att folk gör som de gör.

Jag kommer absolut ställa upp i något lopp till sommaren och jag hoppas att det blir så roligt som jag tror att det kommer bli.
Går det bra kommer ni definitivt få höra om det vare sig ni vill eller inte :-D
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#99
18 oktober 2012 kl 12:06
Gilla
Mona om det inte skulle gå bra kommer du ändå vilja springa igen för att få revansch ;)

Min slutplädering i denna diskussion blir denna:

For every minute you are angry you lose 60 seconds of happiness. Always look on the bright side of life!
Mona M
1971 • Östersund
18 oktober 2012 kl 12:07
Gilla
Haha Jenny, du har så rätt...om båda delarna :-)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.