8 september 2012 kl 14:10
Redigerad 8 september 2012 kl 14:15
Linus G: eftersom i princip alla människor med få undantag pronerar så kan man kanske säga att du inte känner så många som springer i minimalistiska skor.
En del blir säkert bra hjälpta av pronationsstöd i skorna men för de flesta normalpronerare så är det mer än gimmick i mitt tycke.
Däremot så håller jag med om att asfalt inte är naturligt. Men ditt andra påstående håller jag inte riktigt med om. Hur långt tillbaka i tiden vill du gå? 1930-talet? 50-talet? Det har sprungits ganska långa sträckor på hårt underlag under många årtionden. Men som mänskligt fenomen har du absolut rätt - det är under en oerhört kort tidsrymd som vi har sprungit på onaturliga underlag och längre sträckor. Så jag ger dig rätt även där. :)
Sedan har jag inte läst några avhandlingar om forna tiders löparskador. Idag löper ju många fler och med tanke på att spridningen är större idag så är nog skaderisken till och med högre idag än den var förr om man slår ut det. Men det är ren spekulation ifrån min sida. Förr hade man inte lika många genvägar som vi försöker med idag (med varierande resultat).
Jag tror att man hade lite mindre problem med skador förr. Men jag kan ha helt fel.
Själv är jag ju statistiskt helt insignifikant med min singulära erfarenhet, men jag kan springa upp till en mil - kanske lite längre - barfota på asfalt. Och det i ett hyfsat tempo. Jag pronerar. Jag får inte ens ont av det - asfalten alltså - min pronation är ju naturlig. Däremot så svider ju fotsulan en stund efter passet om det är lite blött ute. Sedan tål jag ju inte grus, glödande fimpar eller glas heller.
Nyckeln till det mesta är träning, vettigt upplagd efter kroppstyp och ambition. Jag kommer aldrig bli världsmästare på någonting i mitt liv men jag kan försöka dra lite nytta av mina fysiska förutsättningar vilket jag helst gör under så naturliga former som möjligt, dvs med minsta mängd kringutrustning.
Just skor är ett problem för mig, jag vet inte varför, kanske pga mina gamla skador, jag tyckte det var lättare förr. Jag "kan" springa långt i de flesta typer av skor men att hitta ett par som jag håller i om jag vill ta i lite är svårt vilket återigen känns lite märkligt eftersom jag springer "problemfritt" barfota på hyfsat långa sträckor. Men jag vill ju inte det, av praktiska skäl.
Rent praktiskt har jag samma filosofi som Oldboy; man tränar upp sina fötter över tid (genom t ex löpning) och får anpassa skon efter sina fötter - och sin löpstil. Många har ju flera par löparskor och det av en god anledning. :)
Jag önskar jag kunde hitta EN ultimat sko och köra två tre par men det har inte hänt ännu. Det par jag hade som fungerade till allt försvann från marknaden i början på nittiotalet redan.