6 september 2012 kl 20:56
Redigerad 6 september 2012 kl 21:24
Re Acke5
Inte helt orimlig, men mindre sannolik enligt min delvis intuitiva bedömning.
På tävling i marathonlopp i tävlingsfart ca 3.16-3.25 min/km fick jag springande och vid halvvarmt väder, typ 18-20 grader, i mig gissningsvis omkring 10 dl vätska under loppet och med dåtidens drycktyper tålde jag hyggligt ca 2 % sockerhalt så det skulle röra sig om 20 gram kolhydrater vilket ska jämföras med storleksordningen 350-400 gram glykogen som krävdes totalt (där viss övrig energi antas varit från lite fettförbränning). Det var således relativt små mängder som kunde intas i vätskan.
Det kändes f ö inte som begränsningen och risken låg i glukosförbrukningen utan vid varmt väder snarare vätskan. Jag hade dock fyllt på med vatten innan loppen precis före start och det motsvarade troligen 3-5 hg "övervätskad". Sedan frigörs ju ca 2.7 dl vatten per hg glykogen som förbrukas vilket blir ungefär lika mycket som jag kunde dricka.
Med erfarenhet från håll och magramp med sportdryck var jag mycket försiktig till det på tävling och valde vatten efter att börjat marathonkarrären med några lopp där jag drack sportfdryck oxå. Jag bedömde att speciellt vid riktigt varmt väder blev det betydligt viktigare att dricka mycket av något jag visste att jag tålde dvs vatten.