Löpning Träning 46 inlägg 3982 visningar

Hur lyckas ni?!

Edith Gr
1992 • Stockholm
#1
20 augusti 2012 - 16:47
Gilla
Nu börjar snart höstterminen och jag sitter och tittar på mitt preliminära schema och vet inte hur jag ska få ihop det. Jag mår bäst när jag tränar fem gånger i veckan och jag varvar cykling, löpning och simning med boxning och yoga. Nu kommer mitt schema att vara skola mellan 10-15 som minst (juristprogrammet). Sen jobb så att jag åker direkt från skolan till jobbet och jobbar till 6/7. Sen ska det handlas och pluggas och ätas.

Jag är övertygad om att jag inte är den enda som har ett supertight schema och jag undrar hur ni erfarna gör för att klämma in träningspass? Ett simpass tar 2 timmar om man räknar med resan, och de övriga minst en timme. Jag vill inte välja bort träningen!! :(
< < < 1 2 3 > > >
1956 • PARTILLE
#21
20 augusti 2012 kl 21:55
Gilla
Hur långt är det till simhallen? Du skulle kunna ta cykeln dit med en liten rygga där nödvändigt är packat. Är det inte långt dit kan Du ta en extra sväng. När Du är framme, tar Du först en löptur och efter löpturen löser Du en biljett in till badet, simtränar lite och efteråt tar Du cykeln hem. Ta daaa! Så har Du helt plötsligt triathlontränat.
Då har Du utnyttjat restid till träning också och hinner med en hel del träning. Vad tror Du om det?
Maria
1981 • Gävle
#22
20 augusti 2012 kl 21:55
Gilla
Alla har vi 24h/dygn ingen kan hinna allt utan det handlar om att prioritera. Du vill hinna med skola, arbete och träning vad är problemet? Storhandla 1 gång i veckan tar ca 1 timme istället för 20-30 min varje dag. Planera maten gör dubbelt upp så du inte måste laga mat varje dag. Ta med dig ett stadigt mellanmål som du kan äta på jobbet och träna direkt efter och ät middag när du kommer hem. Häng mindre med dina vänner, titta mindre på TV och sitt mindre framför datorn.
Senaste året har jag jobbat 50%, pluggat 50% alltid hämtat sonen vid 1500 under mina veckor och ändå snittar jag träning 4,6 dagar/veckan under 2012 som då inkluderar ett par skade- och sjukdomsperioder med väldigt sparsamt med träning.
Edith Gr
1992 • Stockholm
#23
20 augusti 2012 kl 22:05
Gilla
Hur kan du jobba deltid, plugga deltid (vilket blir heltid totalt) och ändå sluta så att du kan hämta din son kl 15 OCH träna? Nej, jag behöver inte städa varje dag (och ja, jag har husdjur) det vara bara ett exempel... Och ja, det handlar om att prioritera. "Vad är problemet" är att jag ville ha tips från andra hur de gör (vilket jag fått!) för att jag inte är van att ha såhär mycket att göra.
Samuel H
1979 • Järfälla
#24
20 augusti 2012 kl 22:20
Gilla
Det kommer gå bra Edith. Jag menade inte att jag är en supermänniska, bara att du i mina ögon inte verkade ha extremt mycket att göra. Jag pluggade visserligen tekniska ämnen, så det var inte så vansinnigt mycket att läsa. Dock andra typer av uppgifter. Men jag vet ju inte om det är jämförbart alls. Är det extremt mycket litteratur att plöja igenom kommer det så klart ta tid.

Du har fått många tips här. Jobbar du så mycket och du inte har höga utgifter i övrigt, så kan du säkert äta ute någon dag i veckan också. Då hinner du med ett längre träningspass den dagen, eller också en helkväll med folkrätt.

Vissa veckor kanske du inte hinner med alla dina fem pass, andra veckor kanske du hinner sex eller sju.
Maria
1981 • Gävle
#25
20 augusti 2012 kl 22:36
Gilla
Det gäller att vara kreativ och se lösningarna i stället för problemen. På söndag kväll tänker jag igenom veckan hittar luckor och lägger in träningen. Året som gått har jag studerat på distans och varit hemma och studerat två dagar i veckan samt arbetat 7+7+6 h övriga dagar. De veckorna jag inte har sonen har jag pluggat, jobbat och tränat lite mer än de veckor han är med mig. De dagar jag pluggat hemma har det kunnat blivit en lunchjogg på <60 min att sitta inne och läsa en heldag i sträck fungerar inte för mig, så lite luft mitt på dagen har gjort mig effektivare. De veckor sonen varit hos mig har jag hämtat vid 1500 ägnat mig åt honom fram till läggdags vid 1900 och i stället för att sätta mig framför TV har jag studerat lite mera. Kontoret ligger mitt i stan nära mitt gym så även då funkar lunchträning. Och på helgen kan sonen få följa med till gymmet och leka 1 timme medan jag kör ett pass. Till hösten blir det 100% studier men räknar med att hinna träna innan föreläsningarna börjar vid 10 alt direkt i anslutning efter föreläsningarna (har skissat på ett schema i kväll och tror att 5 pass/vecka kommer att hålla de flesta veckorna). Hade betydligt svårare att få till träningen när jag jobbade 100%, som student är det lättare att styra över sin tid och välja när man ska läsa. Eftersom jag prioriterar träningen så har det sociala som inte är träningsrelaterat fått stå tillbaka, men man kan alltid umgås med folk på gymmet, i joggingspåret eller längs med cykelvägen vilket i mitt tycke är ett väldig trevligt sätt att umgås.
1986 • Enköping
#26
20 augusti 2012 kl 23:04
Gilla
Muta en polare att ring-läsa litteratur för dig på löprundorna så är det inga problem.

Nädå. Med lite prioritering ser jag inget problem någonstans, faktiskt.
Mikael C
1972 • Älvsjö
#27
21 augusti 2012 kl 08:52
Gilla
Skaffa småbarn :) Första året får du nog prioritera ner träningen men efter det är du uppe och hoppar kl 05 även helger ;)

Ärligt talat, när jag pluggade på universitet hade jag svårt att komma upp till de föreläsningar som började redan kl 10... Lat? Japp! Dålig disciplin? Jodå :)

Prova att under ett par månader ställa tillbaka väckarklockan en kvart varje vecka och kör ett löppass på morgonen innan frukost. Tiderna kommer säkert inte bli vad du är van vid men kör det konsekvent så kommer det gå bra, det funkade för mig men jag tog mina första löpsteg i livet när jag fyllt 39... Man vänjer sig faktiskt även om man tycker sig vara sjukt morgontrött. dessutom varvar du upp inför dagen, man blir mer särpt och betydligt mer produktiv. dessutom slipper du tulla på privatlivet på kvällen. Det är värt omaket...
1978 • Uddevalla
#28
21 augusti 2012 kl 09:55
Gilla
När jag tittar på ditt schema kan jag heller inte riktigt se det hektiska i det, inte för att vara elak utan bara för att livet får fler och fler beståndsdelar som ska få plats. Man har aldrig så mycket tid som när man är student, eller åtminstone inte så mycket tid som man kan disponera som man vill ( för jag förstår att det är mycket att läsa utöver tiden i skolan).

Som andra redan skrivit har du ju ganska mycket tid på morgonen. Om du inte vill gå upp tidigt antar jag att det är för att du lägger dig sent och då har du å andra sidan mycket tid på kvällen. Att träna fem gånger i veckan är ganska mycket så utan planering är det såklart svårt. Men jag ser några rejäla tidstjuvar i ditt schema: "Handla laga mat och äta så hinner klockan bli nio" Där borde du kunna spara minst en kanske en och en halv timme genom att inte handla varje dag samt äta sånt som inte tar sån tid. Innan jag hade familj åt jag ofta typ som frukost när jag kom hem, eller på vägen mellan jobb/skola och träning. Om vi säger att du kommer hem vid sju, ser till att antingen äta direkt (sambon kanske kan fixa käk?) eller träna först och äta sen. De pass som tar längst tid kan du kanske lägga på helgen. Löpningen kan som sagt göras som transport.

Men att ha en dag som börjar 10 utan att det blir mycket att göra på kvällen är nog inte realistiskt. Om du verkligen mår bäst av att träna så mycket så tror jag nog att du hittar tiden. Gillar du inte morgonträning tycker jag inte att du ska försöka dig på det, men å andra sidan har du ju inte så brått i säng om du inte börjar förrän 10, med träningen direkt efter arbetet borde du fortfarande kunna äta vid 20-20.30 och sen läsa nån timme och fortfarande hinna se en film med sambon innan läggdags.
Maria
1980 • Gävle
#29
21 augusti 2012 kl 09:59
Gilla
Sippa allt var TV heter. Spring på löpband och ta med dig boken. (Inte superfokuserat plugg, men kanske bättre än inget?
Som sagt: effektivisera handling och matlagning, storhandla, storkok, snabb enkel mat i veckan och kanske lite roligare på helgen.
Prova att träna sent. Är inte heller morgonmänniska och tvärt emot de flesta råd men får så brukar jag vara ute och springa vid 11-12 tiden på kvällen. Säkert inte optimalt, men det funkar för mig.

Kör mängdträning av det som är lättillgängligt, öppna dörren och spring, slösa inte tid på pendlande. Om du ändå ska åka till träningen, läs på bussen. Kör styrketräning i hemmet då du pausar från plugget eller medan maten står i ugnen.
1991 • Kristianstad
#30
21 augusti 2012 kl 10:30
Gilla
En viktig poäng är att du behöver ju inte träna VARJE dag. Intervaller på löpningen kan klaras av på en halvtimme. På (tränings)cykel kan du köra mindre än 20 minuter (4x4) minuter och vara halft död efteråt. Sen helgen är väl "fri", varav du där redan kan bocka ett av löppassen :)

Sen tycker jag med, att om man inte vill överge annat så passar morgonen bra :) Att du inte är morgonmänniska är helt irrelevant då det inte har någon betydelse när man går upp, utan hur länge man sover. Lägg dig lite tidigare, flytta alarmet sakta men säkert 5 minuter varje dag och gå upp direkt när det ringer, ganska snart kan du ha en fin morgonrutin :-)
Edith Gr
1992 • Stockholm
#31
21 augusti 2012 kl 10:30
Gilla
Jag tackar så mycket för era tips! Några ska jag absolut prova. Jag tror vi avslutar där för det finns inget som gör mig mer upprörd (förbannad) än folk som säger "man har aldrig så mycket tid som när man är student". Jag hade en period som jag jobbade heltid istället för att plugga och är det nån gång som jag haft mycket fritid så är det då! Tanken med mitt inlägg var inte att få pekpinnar om att jag inte har mycket att göra. Alla utbildningar och skolor är olika. Det går inte att säga "när man studerar" som ett allmännt uttryck...
Hanna Berg
1987 • Nacka
#32
21 augusti 2012 kl 12:17 Redigerad 21 augusti 2012 kl 12:18
Gilla
Hmm... jag har nog också tyckt att jag haft mer tid när jag jobbat än pluggat Men är ju alldeles barn och djurfri förstås :D

Det blev mer kombinationer av träning och mer transportträning. Inlines eller cykel till jobbet, yoga hemma eller lite på jobbet (brukar vara först på plats), springa till boxningen (när jag tränade det) från jobbet, gymma på vägen hem från skolan. Och så bra matplanering med mer fokus på lunchen än på middagen.

Sen kan du ju försöka anpassa dig lite åt gången till studierna, och inte smälla på ett helt nytt schema direkt. Det är ju ingen förlust att studierna prioriteras första veckorna tills du kommit i ordning med det, och sen placera in mer och mer träning när du märker vad som funkar! (=

Bära sambo i uppförsbackar om ni är ute och går ibland är ett hett styrketips! Svinjobbigt =)

Lycka till!
1978 • Uddevalla
#33
21 augusti 2012 kl 12:25
Gilla
Det var absolut inte min mening att irritera eller göra upprörd. Det var också därför jag skrev det om tid som man själv kan disponera över, eftersom jag också vet att studier kan ta mycket tid. De allra flesta jobb har ju bestämda arbetstider som är svåra att rucka på men däremot mer helt fri tid. Jag tror att detta handlar mycket om att man, som jag skrev, får fler och fler pusselbitar som är svåra att rucka på in i sitt liv och då känns studietiden lätt i jämförelse. Men som sagt, det var inte meningen att uppröra.

1969 • Kristianstad
#34
21 augusti 2012 kl 13:12
Gilla
Boktips: "The seven habits of highly effective people" av (den nyligen avlidne) Stephen R Covey.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#35
21 augusti 2012 kl 13:19
Gilla
usch sånna böcker är hemska, de säger att man MÅSTE ha disciplin! :D

Haruki Murakami som skrev "what i talk about when i talk about running" som f.ö är underbar. Påstår själv att han måste sitta vid sitt skrivbord på arbetstid, oavsett om han klarar av att skriva eller inte. Och Stephen King menar att magn måste skriva minst en viss mängd per dag (vad det nu var), oavsett om det är en detaljbeskrivning av sin fot eller ett mästerverk.

Eventuellt finns det en poäng!
1969 • Kristianstad
#36
21 augusti 2012 kl 14:30
Gilla
Det handlar nog mest om att vara överens med sig själv vad som egentligen är viktigt, vart man vill gå, vad man vill åstadkomma och med detta som grund göra nödvändiga prioriteringar... Lättare sagt än gjort, men nog har mr Covey ett antal poänger.
1963 • Skövde
#37
21 augusti 2012 kl 15:25
Gilla
Känns inte så tajt direkt.
1. Veckohandla en speciell dag i vecka.
2. Gör mycket mat och frys in, tar inte längre tid än att göra lite (planera).
3. Träna innan skolan de dagar du kan, löpning o simning är ju flexibelt.
4. Träna i helgerna = två sköna pass utan stress och du behöver bara klämma in 2-3 mitt i veckan.
5. Går det kan man sprina/cykla till o från jobbet, eller en bit och ta bussen resten om det är långt.
Finns säker mer att göra, men några förslag iaf...
1978 • Arboga
#38
21 augusti 2012 kl 15:54
Gilla
En fundering till er som förespråkar morgonträning?
Hur hårt/långt kör ni och hur pigga är ni efteråt?

Själv så blir jag ganska tom i roten om passen är längre än 7,5km. Visst, skulle säkert kunna springa en halv mara och vara klar till 10:00, men resten av dagen skulle knappast vara angenäm och eventuell inlärning av skolämnen skulle bli grymt lidande.

Då jag pluggade så fanns det självklart en massa tid för träning, men det var ofta ostrukturerat och mest han man med under tentaperioderna och strax därefter. Sista halvan av läsperioderna så blev det inte mycket träning över huvud taget.

Att studera, jobba och träna seriöst skulle inte fungerat under mina studie år.
1963 • Skövde
#39
21 augusti 2012 kl 16:22
Gilla
Per: jag tror inte Edith springer en halvmara på ca 1 timme inkl. allt, det var den tiden hon ville klämma in och den tror jag hon kan klämma in på morgonen.
1978 • Arboga
#40
21 augusti 2012 kl 16:24
Gilla
OK, med 1h total tid till uppvärmning, träning och dusch skulle nog mitt huvud också överleva resten av dagen.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.