Löpning Övrigt 241 inlägg 11034 visningar

Mona Masri: Löptrenden är falsk

Magnus Bodin
1967 • Lund
#1
13 augusti 2012 - 11:58
Gilla
Lite bitskare än artikeln i DN (http://www.dn.se/livsstil/trend/sekundstatus-mer-an-en-trend)

kom idag Mona "Danmark är ett riktigt pissland" Masri:s "analys" från dagens Sydsvenskan:

Löptrenden som statusmarkör
Den sociala stegen klättras smidigast med löparskorna på. http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/loptrenden-som-statusmarkor
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Caroline Y
1964 • Huddinge
#61
14 augusti 2012 kl 17:22 Redigerad 14 augusti 2012 kl 17:27
Gilla
Nyckeln till att bli framgångsrik är framför allt att vara flitig, i studier och sen i sitt arbete. Samma egenskaper (drive och disciplin) krävs för att vara 'framgångsrik' joggare/löpare: någon som lyckas motivera sig att träna flera gånger i veckan, i alla väder, år efter år.

Tyvärr finns det alldeles för många i Sverige som hellre ägnar sig åt den (oftast individuella) 'sporten' soffsittning med armhävningar av godis och chips, läsk eller öl än 'elit'-sporten jogging eller den 'kramiga' arbetare(?)-sporten brottning... Det vore bättre om hon skulle skriva någonting om det än att kritisera löpartrenden.
http://debatt.svt.se/2012/04/29/risk-att-kostnaden-for-fetma-skenar-nar-dagens-ungdomar-vaxer-upp/
1985 • Göteborg
#62
14 augusti 2012 kl 17:50
Gilla
"De gånger man springer med andra [...] håller man fysiskt avstånd – klassiskt borgerligt manér."

Jag avskyr klassiskt borgerligt manér så jag springer!

Jag tolkar absolut inte artikeln som negativ till löpning. Den konstaterar en del fakta; att springa är populärt, fler kvinnor än män springer lopp, man springer gärna med hög-teknologisk hjälp, och löpningen uppmärksammas i media.
1984 • Uppsala
#63
14 augusti 2012 kl 18:00
Gilla
Robin, födelseland och klass har inte särskilt mycket att göra med medfödd intelligens. Om du vill fortsätta den diskussionen föreslår jag att du skickar ett pm. "Bakomliggande variabel" och "spuriöst samband" tycker jag är bra termer för att säga det du ville på svenska.

Caroline, krönikan handlade väl om precis de uppfattningar som du ger uttryck för? Jag tyckte att texten var överdriven, men hon har kanske helt rätt ändå.

"Ett maratonlopp kan till och med användas till ens fördel vid en anställningsintervju: det visar att man är en disciplinerad person som sätter upp mål och uppnår dem. På andra sidan av myntet frodas synen på överviktiga som lata och odisciplinerade."
1963 • Skövde
#64
14 augusti 2012 kl 18:03
Gilla
Caroline Y , huvudet på spiken :D
Hoppas någon orkar skriva om "fredagsmystrenden"
1972 • Lomma
#65
14 augusti 2012 kl 18:07
Gilla
Poängen är att jag tror inte på klasser! Klasskillnad är något populärvänstern har kommit på.

Johan som svar på frågan så har inte pengar med klass att göra då olika klasser inte finns.

Däremot så förstår jag att det kan finnas ett samband mellan inkomst, boendeort och löpare. Är man flitig på olika sätt så har man hälsa och pengar, så enkelt kan det vara vilket avspeglar sig i statistiken. Men det är bara i Sverige detta anses vara dåligt som i denna dåligt utformade artikel av Masri.

För övrigt är Masri känd för att inte gå så djupt i sina källunderlag bara googla henne så ser ni.
Micke Larsson
1971 • Norge
#66
14 augusti 2012 kl 18:17
Gilla
Jens: Jo, jag tycker att min länk i #19 visar det med all tydlighet.

I just det här fallet tycker jag att det blev väldigt uppenbart att hennes enda källa är ett enda avsnitt av (den för övrigt ganska intressanta) P1-serien Upploppet. I just det avsnittet Mona Masri hört handlade det om löpning bland rika karriärister och hemlösa missbrukare. Jag kan gott fatta att man kan dra klassperspektiv ur detta, men det blir lite löjligt när Masri skriver en artikel och låtsas att den handlar om löpartrenden i allmänhet när den enda studie hon gjort av denna trend är ett radioprogram med två reportage på sammanlagt 30 minuter. Jag kräver inte att hon ska doktorera i ämnet, men liiite mer än en halvtimmes radiolyssnande kan man väl ändå kräva? Det var ju ändå en tidningsartikel, inte en skoluppgift på högstadienivå (även om skillnaden tycks allt mindre).
Robin
2008 • Götet
#67
14 augusti 2012 kl 20:36
Gilla
"Robin, födelseland och klass har inte särskilt mycket att göra med medfödd intelligens. Om du vill fortsätta den diskussionen föreslår jag att du skickar ett pm."
Nu pratade jag inte om medfödd intelligens, vilket förvisso är ett rätt roligt ämne. Tydligen korrelerar IQ bättre bland enäggstvillingar som adopteras till olika familjer än bland tvåäggstvillingar inom samma familj vilket nog få intuitivt kan tro. Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Heritability_of_IQ#Correlations_between_IQ_and_degree_of_genetic_relatedness (bara som exempel på att det faktiskt är ett roligt ämne). Om du vill prata om medfödd IQ vill du göra det kan du göra det på rasbiologiforumet på flashback. Och min post var inte OT, ditt svar var däremot det.
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#68
14 augusti 2012 kl 21:04
Gilla
Pär, problemet som jag ser det är att krönikan kanske handlade om just det Caroline belyser men på något sätt ska man försöka smutskasta de som anstränger sig och komma gastandes om "klassfrågor".

Ta eget ansvar för ditt liv för tusan. Var fet om du vill det eller spring som f-n om det gör dig lycklig men kom inte dragandes med att det är någon annans fel att ohälsan drabbar dig och att de som väljer träning gör det med "falska" motiv.
1974 • Upplands Väsby
#69
14 augusti 2012 kl 21:17
Gilla
Vi gör väl det mesta med halvfalska och förvirrade motiv? Att förstå sig på sig själv kan vara minst lika svårt som att föste sig på andra.
1969 • Sala
#70
14 augusti 2012 kl 22:41 Redigerad 14 augusti 2012 kl 22:46
Gilla
Jag som trodde fotfolket bestod av sossar! Mina skor är absolut socialdemokrater! Jag ska måla ögon, näsa och mun på undersulorna!

Mina tajts är däremot vänsterpartister (En socialdemokratisk man har inte sånt bögigt skit på sig).

Mina pösiga shorts är kristdemokrater, eftersom de döljer det snaskiga på mitten.

Min funktionströja är dock centerpartist, eftersom den sträcker sig mot mitten.

Mina strumpor är folkpartister när de används, men sverigedemokrater när de är rena, alltså sådär riktigt rena.

Min Garmin är moderat. (Behövs en förklaring?)

Den mosade bananen i vätskebältet är miljöpartist, men den är inte ekologisk.


Dana
1965 • Helsingborg
#71
14 augusti 2012 kl 22:51
Gilla
ochhon är...vem? *fortfarande undrar"
en "bloggare"??
1964 • Stockholm
#72
14 augusti 2012 kl 22:54
Gilla
Mårten H.
Det där var bra skrivet. Löpare är ingen sekt eller politiskt parti. En del av oss föredrar att lägga löpturen där inte folk står ivägen och har den åsikten att vi inte behöver släpa på mer it-kraft under löpturen än Armstrong och co hade tillgång till vid den första månlandningen.

Andra joggar helst över Götgatspuckeln med tillgång till fler megaflops på armen än det fanns i hela Svedala för 30 år sedan. Sedan jag lärde mig gå har jag tyckt att det är besvärligt att förflytta sig gåendes där och väljer sidogator när jag skall i den riktningen.
Acke5
1959 • Göteborg
#73
14 augusti 2012 kl 23:24
Gilla
Sven! De av oss som är gamla nog, att ha "joggat" i bomullskläder sedan 70-talet, står liksom vid sidan av div. "trender". Så vad någon kulturjournalist anser om löpning är nog totalt egalt. Inte behöver man känna sig träffad för att man tar till sig några nya rön, eller kanske hänger med lite i teknikutvecklingen, om det nu underlättar eller förhöjer glädjen med träningen.

Tyckte det där som Robin tog upp; om att skapa en bild av sig själv vilken sedan skall levas upp till var riktigt spännande. Misstänker att det är vanligare än vad man tror. Hoppas bara att det inte leder till att folk blir deprimerade om de inte lyckas leva upp till sina förväntningar.
Dana
1965 • Helsingborg
#74
15 augusti 2012 kl 09:02
Gilla
tack Acke.."kultur journalist"???? jag antar att hennes utbildning dröjde runt 15 minuter....
2006 • Alingsås
#75
15 augusti 2012 kl 10:58
Gilla
Intressant vinkel att det är just livspusslet som är den stora utmaningen när det gäller att springa en mara eller en ultra. Inte att man ska orka springa 42195 meter eller längre.

Också intressant att det är just löpningen som är den prestigefyllda klassmarkören i det där livspusslet hon pratar om.

Om man har svårt att hinna motionera för att man ska hinna med sitt övertidsspäckade karriärsjobb och sörpla latte på stan med sitt "nätverk" och springa på konstbiennal och filmfestival och skjutsa den ena ungen till ett könsneutralt hendagis i ena änden av stan och den andra till lektionerna i suzukifiol i andra änden av stan och samtidigt baka surdegsbröd och stoppa egen korv och odla ekologiska grönsaker på balkongen och uppdatera sin livsstilsblogg och renovera köket med hemvispad äggoljetempera OCH samtidigt träna inför Stockholm Marathon så känns det onekligen lite märkligt att det är just löpträningen som är det som sticker ut och ska analyseras sönder och bedömas som någon markör för prestige och klass.

Bland det dummaste jag läst om löpning på länge faktiskt. Det bästa med att sticka ut och springa i skogen är att man under några timmar slipper den där typen av ogenomtänkt brus som Mona Masri levererar i artikeln.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#76
15 augusti 2012 kl 11:29
Gilla
Re Markus

Har man sagt A får man säga B.
Det är säkert många här som vill ha tips på det där hendagiset ! ;-)
Men surdegsbrödet är väl ute (det man gjorde 2.18 på) - nu gäller fettbullar och bacon å sånt.
Magnus
Stockholm
#77
15 augusti 2012 kl 15:28 Redigerad 15 augusti 2012 kl 15:29
Gilla
Ja, det där var väl ingen direkt klass (!) på den analysen...
Kenneth Eliasson
1961 • Tyresö
#78
15 augusti 2012 kl 16:05 Redigerad 15 augusti 2012 kl 16:13
Gilla
Jag förstår inte vad som är så upprörande med Mona Masris text, mer än att den möjligen är slarvigt skriven. Bortom en obegriplig formulering om hälsa kontra kaloriförbränning saknar den inte poänger enligt min mening. Sista meningen tycker jag också är riktigt humoristisk: "Risken finns att fotsvetten från löpskorna börjar lukta hälsofascism."
1965 • Eksjö
#79
15 augusti 2012 kl 16:41
Gilla
Hendagis? Jag som trodde att det var FantomHen som gällde:
http://distilleryimage5.s3.amazonaws.com/fe9512ced97d11e190351231381b5983_7.jpg
1971 • Ystad
#80
15 augusti 2012 kl 16:56
Gilla
Jag vägrar att kommentera den makalöst pantade artikeln (aj då nu gjorde jag det visst i alla fall) men jag måste säga att inlägget av Markus Täljedal är bland det mest underhållande jag läst här på forumet. Så kul. Och så rätt!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.