Löpning Kläder, Skor & Prylar 15 inlägg 5554 visningar

Lätta(re) skor om man pronerar?

Malin Johansson
1980 • Alingsås
#1
7 juli 2012 - 21:06
Gilla
Jag har idag ett par Nike Structure och ett par Lunarglide3. Jag funderar på ett par lättare skor till intervallträning, kortare snabbdistans och tävling. Finns det lätta skor om man behöver ett visst pronationsstöd. Jag hittar bara Nike DS Trainer/Racer...

Finns det några alternativ, eller brukar även över/pronerare köra på neutrala skor när de ska ha lättare modeller?
Carl Petersson
1995 • Mariestad
#2
7 juli 2012 kl 22:35
Gilla
Du kan ju testa ett par utan pronationsstöd, fast det är ju tråkigt om det inte funkar.. Jag tror inte att det är något större problem på kortare pass i alla fall (tveksamt om det ens är ett problem på långpass men det låter jag vara osagt).

Jag kommer nog att köpa ett par lätta, neutrala skor så snart jag får tid att åka till nån bra butik där jag kan prova ordentligt, vill inte beställa några skor som jag inte har provat.
1974 • Ljungby
#3
7 juli 2012 kl 23:10
Gilla
Har ett par Saucony fastwitch och ett par Asics DS Racer. Bägge dessa har lite pronationstöd.
För övrigt 2 i mitt tycke riktigt bra skor.
Per Hellström
1972 • Kungsbacka
#4
8 juli 2012 kl 08:08
Gilla
Adidas AdiZero Mana 6 - i grunden ett par adios fast med ett pronationsstöd. Lätta och sköna skor som passar för både långpass och intervaller. Sedan kan det diskuteras om det lilla pronationsstödet funkar på så pass lätta skor. Har du tur kan du få tag i dem billigt på Adidas outlet i Freeport Kungsbacka.
Staffan Westberg
1960 • Örnsköldsvik
#5
8 juli 2012 kl 08:49
Gilla
Våga köp skor utan pronationsstöd. Själv pronerade jag mycket innan jag började träna barfota o med barfotaskor. Fötterna behöver bara tränas upp! Men börja försiktigt. Lycka till!
Robin
2008 • Götet
#6
8 juli 2012 kl 09:38
Gilla
Varför tror du att du behöver pronationsstöd? Pronera är naturligt: http://www.youtube.com/watch?v=EAW87NsiGuI
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#7
8 juli 2012 kl 10:51
Gilla
Carl:
Lite så har jag tänkt också.. Jag har ju mer dämpade skor på längre pass.

Morgan & Per:
Saucony och Adidas har jag kikat lite på. Tack för tipsen på modeller!

Robin:
Ja du... Jag sprang på löpband i butik och fick Nike Structure som förslag. Om ingen behöver pronationsstöd (framför allt som nybörjare?) varför finns det såna skor framtagna av alla tillverkare? Försäljningsknep...?
Robin
2008 • Götet
#8
8 juli 2012 kl 12:37
Gilla
Japp, ta aldrig vetenskapliga råd av försäljare.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#9
8 juli 2012 kl 22:18
Gilla
Som sagt, tack för tipsen. :-)

Ingen som har funderingar /tips vad gäller testande av neutrala, lättare skor om ni själva pronerar / har pronerat? (Lite nyfiken) :-)
Jonas Zandelin
1967 • Oskarshamn
#10
8 juli 2012 kl 22:28 Redigerad 8 juli 2012 kl 22:33
Gilla
Jag pronerar kraftigt och har tidigare tränat med bl.a Lunarglide. För ett halvår sedan började jag att springa i ett par Adidas Boston vilket fungerat utmärkt trots min pronation. För några veckor sedan köpte jag ett par Saucony Kinvara (också neutrala) till mina intervallpass. Jag upplever att de har så pass bra dämpning trots att det är en hyfsat lätt sko att jag nu har hunnit med att även träna några milpass med dem.
1980 • stockholm
#11
8 juli 2012 kl 23:03
Gilla
@Malin

Hej!

Jag har alltid pronerat nåt så in i h-vete. Har sprungit med New Balance 1260, som är en riktigt stabil sko, samt ortopediska inlägg. Snacka om pjäxkänsla. Tyvärr har knästrul på vänster knä kommit och gått genom åren trots detta. Dessutom så har de ortopediska inläggen skavt sönder under hålfoten på båda fötterna så trots att jag tejpar där så får jag köttiga sår ibland vid längre rundor. Och ja, inläggen har slipats om otaliga gånger.

Så såg jag i spegeln på gymet för något år sedan mig själv när jag sprang. Det såg ut som en havande elefant som tagit LSD. Jag har inget löpsteg överhuvudtaget. Jag landade hårt på hälen med benet en meter framför kroppen och benet var helt rakt när det "tog mark".

Jag har sedan dess slängt ut de ortopediska iläggen och försökt tänka på hur jag springer. Det har fungerat ganska bra. Ibland på långpassen har jag blivit trött och löpstilen har fallit ihop, då har det känts i kroppen och jag har fått anstränga mig rejält för att landa på mellanfoten och räta upp kroppen. Men det fungerar mkt bättre än med iläggen.

Springer jag på stigar och lite obanat så får jag aldrig besvär, vilket känns skönt.

Nu i veckan var jag på Löplabbet för att prova ut nya skor. Jag köpte Kayanon, vilket är en rätt stabil dojja. Men jag provade även neutrala skor. Det jag kan konstatera är att mitt löpsteg blivit mycket, mycket bättre. Men att jag inte är redo för neutrala skor än, dock så blir det inte fler ortopediska inlägg i skorna.

Jag ska köra hårt på styrketräning och få upp styrkan i fötterna och på sikt kanske lära mig lite om löpskolning. Det är rätt skönt att inte längre springa i pjäxor och det skulle vara roligt att komma ännu längre och springa i lite mer neutrala skor. Men det kommer nog dröja lite, är rädd för att jag ska gå sönder...

1962 • Göteborg
#12
8 juli 2012 kl 23:30 Redigerad 8 juli 2012 kl 23:30
Gilla
Hej Malin!
Jag pronerar också och kör med skor med ordentligt stöd för min mängdträning. För 4-5 månader var jag precis som du på jakt efter lite lättare skor för kortare/snabbare pass och även tävlingar upp till halvmara.

Jag testade många skor och det tog verkligen tid. Till slut hittade jag Brooks racer st 5 som har ett visst stöd men är väldigt lätta och sköna att springa med. Jag rekommenderar dem verkligen, åtminstone kan du testa dem om du inte gjort det än.

Det är inte många affärer som har de, Löplappet har de dock. Lycka till!
1976 • Solna
#13
9 juli 2012 kl 07:56
Gilla
Hej,
Jag har ett par Saucony Mirage som funkar bra. Det finns en Mirage 2 som nog är ännu bättre också. Den är klassad som en sko med stöd för folk med lite pronation. Dock så hjälpte Mirage 2 mig att springa rakt när jag testade dem på löpbandet på Löplabbet. Att jag sen köpte Mirage 1 är en annan historia. Ska idag få hjälp att se över mitt löpsteg så med lite tur kan jag få hjälp träna upp mig till ett helt neutralt steg. Jag är annars lite som Andreas, en elefant, ute i löpspåret. Fast det blir bättre vill jag tro...

Men... Saucony Mirage 2 kan jag alltså rekommendera för att summera mitt svammel
Espen Ringom
1975 • Oslo
#14
9 juli 2012 kl 09:57 Redigerad 9 juli 2012 kl 09:58
Gilla
Jeg overpronerer kraftig selv og løper 70% av alle pass med sko uten pronationstøtte og 30% med støtte.

Alle tävlinger og maraton løper jeg med sko UTEN prontationstøtte.

Jeg tror det er viktig å rotere på sko. Jeg tror også at alle kan løpe med både sko med og uten støtte, da får man brukt alle typer muskler.

Har du forresten sett hvor sjukt Haile overpronerer?
Han løper også med normale sko.
http://www.youtube.com/watch?v=EAW87NsiGuI

Haille Gebrselassie and millions of runners world wide overpronate. And most run injury free. Haille doesn't wear motion control shoes, stability shoes, or orthotics. He doesn't suffer from injuries and ailments as a result of his overpronation. His pronation actually protects him upon impact. In most cases, it is a sign of weakness and poor technique elsewhere in your running gait, NOT a disease to be treated.
Micke Larsson
1971 • Norge
#15
9 juli 2012 kl 10:26
Gilla
Jag har skaffat gjutna inlägg för min pronations skull. På så vis kan jag, precis som Espen här ovan, springa en del pass med och en del utan pronationsstöd. Dessutom göra det i samma skor, vilket jag tycker är smidigt. Skohyllan är ändå full av löparskor utan att jag ska ha dubbla uppsättningar.

Vad gäller behovet av pronationsstöd tror jag inte att det kategoriskt går att säga vare sig det ena eller det andra. Bevisligen kan en del löpare överpronera kraftigt utan att ta någon hänsyn till det i valet av skor, men jag tror inte att alla kan det, definitivt inte över en natt. Då pratar jag om oss amatörer och motionärer, inte världseliten.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.