Löpning Tävlingar & Motionslopp / Stockholm Marathon 148 inlägg 14815 visningar

eftersnackstråden Stockholm Marathon 2012

Annie F
1981 • Tullinge
#1
2 juni 2012 - 22:50
Gilla
har sett att några använt vädertråden som en eftetsnackstråd men det duger inte, loppet förtjänar en helt egen eftetsnackstråd (även om mycket givetvis kommer handla om vädret).

Så sätt igång! skriv av er gott folk!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
1970 • Sala
3 juni 2012 kl 22:08
Gilla
Jag frös så ända in fanders. Man undrar ju lite över några saker. Vädret kom ju knappast som en överraskning ändå fanns inga extra regnskydd uppsatta på innerplan? Buljongen som serverades var KALL?? Man serverar kallt vatten och kall öl efter målgång precis som om det var 25 grader ute? Men allra mest förvånande är ju att man inte fixar fram filtar, överlevnadsfiltar av aluminium hade ju varit kalas.

All heder åt funktionärerna som krigade mer än oss löpare tror jag!
Oldboy
1952 • Danderyd
3 juni 2012 kl 23:47
Gilla
Med tanke hur mycket de flesta har på sig på träning är jag lite förvånad att det var så många som frös så in i bomben. Jo, det var kallt, kyleffekten av vind+regn var rejäl men vantar var ju närmast självskrivet, de går ju att ta av.
Jag är vanligen för varm och valde kortbyxor för att det är skönast att springa med. Vet inte om jag gjorde rätt, motvinden på Västerbron och Gärdet fick benen att stelna till, sinkade mig nog lika mycket som ett par långa tights hade gjort. Men långärmströja+jacka höll värmen hyggligt även om jag önskat en värmesköld på magen när det var motvind. Vantarna åkte av vid 23 km och jag gitte inte sätta på mig dem igen fast det blev kallt om fingrarna mot slutet. Kall efteråt men skakade inte tänder. Men så tog jag inte ut mig fullständigt heller, hade mer krafter kvar än vanligt. Tror det var för att jag insåg tidigt att jag skulle knappast klara det viktigaste tidsmålet men rätt säkert klara PB.
Jo, extrakylning förbättrar tiden, men inte för kyleffekter motsvarande minusgrader! Bäst är nåt mellan 0 och 15 grader beroende på person.
1986 • Karlstad
4 juni 2012 kl 07:18
Gilla
Det var en häftig upplevelse att ha genomfört Stockholm Marathon i sämsta tänkbara väder - Och på en tid jag är riktigt glad över :) 3:43:11

1962 • Sundbyberg
4 juni 2012 kl 08:37
Gilla
Nu när man kan använda fingrarna igen så kan man ju skriva att KALLT VAR DET! Med linne, korta tajts och "solbrillor" så kommer jag aldrig att glömma Gärdet där all känsel bara försvann... Tiden 3:43:49 är jag klart nöjd med efter det loppet.
Nu är det bara att hoppas på lite behagligare väder till jubileumsmaran.

Grattis till alla som kämpade den här "svala" sommardagen!
http://loparjanne.se
1965 • Kristianstad
4 juni 2012 kl 09:21
Gilla
Nöjd som f-n med min marathondebut, 4.12 trots vädret och stelfrusna leder. Fick blodad tand av detta, kommer med all säkerhet att springa fler maror. Värre kan det väl inte bli??
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
4 juni 2012 kl 10:37
Gilla
Jag är så imponerad av alla er som genomförde maran i lördags. Vilken prestation! Oavsett tid! Jag gick med familjen på Gröna Lund under tiden och fy 17 säger jag, vädret var vidrigt!! Jag ägnade många tankar till er som sprang. Ni ska ha en bragdmedalj allihop!
Mina döttrar sprang minimaran på söndagen och då var vädret lite bättre även om det fortfarande inte var någon värme.
Åsa Samuelsson
1975 • Västerås
4 juni 2012 kl 10:40
Gilla
Ja, jvlarrrrr vilket lopp! Jag hade inga problem med fötterna, det var händerna som blev bortdomnade då jag hade kastat av mig vantarna efter 15 km. Var tvungen att be en tjej i publiken att sätta i min ena hörlur för jag kunde inte, haha! Ja, det blir ett minnesvärt lopp iaf och stolta kan vi vara!! :)
Nix
1979 • Stockholm
4 juni 2012 kl 11:52
Gilla
1975 • Borlänge
4 juni 2012 kl 12:04
Gilla
Är anmäld till nästa år Sthlm Marathon nu :)
Ska bli en upplevelse/utmaning!

Är det 2 stora startgrupper, eller är dessa indelade på något vis?
Brukar det vara 'kaos-trångt' vid starten?
Jag har årets GV färskt i minnet där jag startade i grupp6 och i Säldammsbacken (eller va den nu kallas, där i parken innan man springer ut mot bron) så var det folk som gick.. och rätt trångt.
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
4 juni 2012 kl 12:44
Gilla
Det är 4 grupper i varje starttid, så A, B, C och D startade alla 12.00. Det var hyfsat trångt i början, men inte löjligt trångt. Jag stod nästan helt sist i Grupp D, och det var gång som gällde fram till startlinjen (tog runt 3.5 minut), men efter det gick det att ta sig fram hyfsat. Relativt snart så var det inga större problem att springa på.
1965 • Kungsholmen
4 juni 2012 kl 12:50
Gilla
Jag startade i C och tycker inte jag blev begränsad alls efter startlinjen.
Johan Nystrom
1974 • Mariehamn, Åland
4 juni 2012 kl 12:55
Gilla
Första Stockholms maran och första gången förberedd... 3:50 nöjd men besviken att jag var så fräsch vid målgång - höll jämnt tempo men borde ha gått ut hårdare...
1981 • Falun
4 juni 2012 kl 13:08
Gilla
tredje maran, första gången bra förberedd, första DNF, grymt besviken och revanschsugen..nu anmäld till Maran 14ejuli...ska bli jäkla kul!!
Bo Engwall
1955 • Uppsala
4 juni 2012 kl 13:24
Gilla
Jag är väldigt imponerad av den marathonlöpglädje som denna tråds deltagare utstrålar efter att ni har sprungit det som jag tycker i särklass värsta loppet i dess historia :-)

1982 års 32 grader tycker jag själv var njutbart jämfört vad med lördagens lopp skulle ha varit om de förhållandena hade rått för några decennier sedan.
Jag hade kanske inte ens startat !
1965 • Kungsholmen
4 juni 2012 kl 13:28
Gilla
"marathonlöpglädjen" kommer nog först när man är igenom helvetet. Under loppet var det inte alltför uppsluppen stämning :-)
Kent Isaksson
1952 • Täby
4 juni 2012 kl 14:08
Gilla
Starkt jobbat alla som klarade denna kalla, blåsig och regniga Mara! - - Var i alla fall inte halt. Själv vara jag tveksam att springa på väg till starten. Men har har ju aldrig brutit något lopp tidigare, så varför skulle det här bli det första. Att vädret skulle sätta stopp. Men inplastad i 2 lager och med paraply gav jag mig iväg. Seglade med i medvinden tills paraplyet gav upp på Gärdet - men inte jag. "Bet ihop" och kom in på beräknad tid. Något stel i benens lårmuskler. Dock inget problem med trappan på Östermalms IP. Var inte för varmt att springa idag. - Inte risk för VÄRMESLAG o. UTMATTNING
:-)
Jenny Sundqvist
1973 • Stockholm
4 juni 2012 kl 14:09
Gilla
Till och med jag tog mig runt på mitt första lopp någonsin =) Frös om händerna men inte i övrigt då jag behöll "regncapen" på ända in i mål =)

Gick ut långsamt då alla varnat för att man springer för fort i början. Tog 5 långa timmar men med väldigt jämt tempo. Nu vet jag hur jag funkar, nästa år springer jag fortare från start då det känns omöjligt att öka efter typ 20 km.

Känns kul att ha debuterat i ett lopp som det kommer snackas om länge =)
Håkan Pettersson
1968 • Vallentuna
4 juni 2012 kl 16:00
Gilla
Sprang mitt andra marathon nu i lördags och har lyckats med dessa två lopp pricka in två extremer: 1992: +28 2012:+4
1992 missade jag sub 4 timmar med 1 minut och hade det som gräns för vad jag skulle klara detta år.
Har väl aldrig kollat på väder så noggrant som från ungefär en vecka innan fram till morgonen då jag åkte tåg in till maran. En vecka innan visade de första prognoserna på ca 8 grader (om jag kommer ihåg rätt) och jag tänkte att så här många dagar innan så är osäkerheten i prognosen stor och det kommer att förändras, och det gjorde det! Till det sämre!
Men jag tog mig till starten iklädd sopsäck. Hade kvällen innan plockat fram mina kläder för vinterhalvåret och valde mellan mina vintertights (som är vindtäta) och mina vårtights, det blev de senare. Dock så frös jag aldrig om benen (förrän efteråt). Såg även till att ha en mössa och vantar på mig. Tog även på ett tunt långärmat löpartröja med en löpar t-shirt ovanpå och utanpå det vindjacka. Jag var tycker jag lagom klädd, men visst domnade händerna bort och ansiktet blev kallt både vid gärdet samt södermälarstrand och västerbron.
Halva distansen avklarades på 1:50:52, och där hade jag hunnit i kapp 4timmars farthållarna i startgruppen före min (startade 12.10). Blev upphunnen av 3:45 tidhållaren vid början av strandvägen och höll sedan deras tempo till mitten av söder mälarstrand då jag inte orkade hålla i riktigt. Men jag tog mig i mål på 3:52:57!
Efter målgång började jag dock frysa och frös till dess att jag hade tagit en varm dusch hemma och låg under filt framför brasan!
1981 • Dals-Ed
4 juni 2012 kl 16:14
Gilla
Hade en plan att följa och det gick överraskande bra med tanke på hur sjukt mycket jag frös under i stort sett hela loppet. Slog nytt personbästa med ca 16 minuter (3.38.09) och den varma duschen efteråt var nog den skönaste jag någonsin tagit. :)
Erik E
1978 • Piteå
4 juni 2012 kl 17:07
Gilla
Bättre maradebut hade man ju kunnat hoppas på. Åkte dit med några arbetskamrater som sprungit förr och hade sett fram emot en trevlig sommardag där man kunde sträcka ut sig i konstgräset efteråt och dricka en öl när man tog igen sig och jämförde resultat. Istället höll man bokstavligen på att frysa ihjäl efter målgången.

Själva loppet var inte så farligt vad gäller temperaturen. Vädret var väl som vilken vår- eller höstdag som helst här uppe i Piteå. Har sprungit långpass under sämre förhållanden och det är ju bara att klä sig rätt så går allt bra. Själv hade jag långa tights, kompressionströja, underställströja, klubbtröja och på det en vinddress. Keps som hölls på plats av en löparmössa samt fingervantar. Och skor såklart. Borde egentligen ha haft underställsbyxorna också för benen blev kalla och stumma efter två mil.

Förstår inte hur en del kunde springa i shorts och linne? Ute på gärdet såg jag en kille i just den utstyrseln som inte klarade av att springa längre och bara skakade som ett asplöv i blåsten. Nära en kontroll som tur var. Han hade tamigtusan kunnat frysa ihjäl. Hur kan man klä sig så i det vädret? Jag fattar det inte.

Efter målgång blev det omedelbart svinkallt och det tog ju en evighet att få ut påsen med ombyte och jacka. Det fanns ingenstans att värma sig förutom ett fullpackat omklädningsrum. Jag hackade tänder, skakade i hela kroppen och ville bara därifrån så fort som möjligt. Kändes som att man doppats i isvatten, släppts ner på nordpolen och lämnats åt sitt öde. Usch...

Resultatet blev dock helt godkänt. 4.15. Förra året i maj var jag en otränad soffpotatis som knappt kunde springa 2 km. Under året har jag fått ihop 75 mil och under maj månad hade det inte blivit mer än 1-2 mil totalt p.g.a. en inflammerad hälkudde. Under bättre väderförhållanden hade nog sub4 ändå inte varit omöjligt.

Satsade på negativ split och hade tänkt hålla 5-minuterstempo på andra halvan. Det gick dock inte och jag höll istället styvt 6-minuterstempo hela loppet igenom. Kollar man på GPS-loggen så är det som ett linjalstreck. Otroligt jämnt och fint och någon vägg kände jag aldrig av. Det var faktiskt njutbart trots det eländiga vädret. Och herregud vad jag tog in på folk på slutet. Efter halvmaran kapade jag 2000 placeringar. Man fick verkligen en energikick av att konstant springa om folk. Kändes som att jag passerade 1000 stycken bara på västerbron. Alla verkar tycka att det var den värsta sträckan men för mig var den helt klart roligast.

Allt som allt var det lyckat. Ändå lite roligt att ha varit med om den värsta maran i stan hittils. Att resultatet blev en kvart sämre än förväntat gör ingenting och det ger bara större möjlighet att förbättra till nästa år.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.