Löpning Träning 18 inlägg 18274 visningar

hur viktigt är det med vilodagar?

PB
1987 • Stockholm
#1
9 maj 2012 - 08:05
Gilla
Jag har alltid accepterat att man måste lägga in vilodagar, men måste man verkligen det? Jag menar är det inte ok att skippa vilodagar helt (under förutsättning att man lyssnar på kroppen och står över en dag om man känner sig sliten)? om man måste ha vilodagar hur många dagar i rad kan man träna innan man bör slänga in en vilodag?
Andreas
1984 • Kävlinge
#2
9 maj 2012 kl 08:10
Gilla
Beror väl helt och hållet på hur tränad du är. Elitidrottare har knappt vilodagar men om de tränat ben hårt ena dagen så kanske de kör lugnt benpass nästa dag och hårdare med överkroppen.
1981 • Sundsvall
#3
9 maj 2012 kl 10:26
Gilla
All form av träning är ju nedbrytande och vilan är uppbyggande, så helt klart är ju vilodagar nödvändiga för att kunna prestera bra. Sen tycker jag att det beror på vilken fas man befinner sig i och vilken målbild man har. Under en grundträningsperiod då tider inte är särskilt viktiga och intensiteten är lägre kör jag personligen på rätt många dagar i rad utan vila, men inför lopp eller om jag ökar intensiteten (mer kvalité) så märker jag direkt att kroppen är i mycket större behov av vila och återhämtning.

1971 • Stokke
#4
9 maj 2012 kl 14:45
Gilla
Hei!
Jeg stilte dette spørsmålet for noen måneder siden, men fikk ingen respons :(

Jeg synes de som har trent i mange år, og kanskje selv har testet dette, burde komme frem med sine erfaringer. Så jeg måtte rett og slett bare finne det ut selv :)

Jeg skiller mellom aktiv og passiv hvile mellom passene.

Jeg har nå snart jogget i 1 år etter mange inaktive år. I starten så ble de fleste dagene jeg ikke løpte en passiv hvile av naturlige grunner: en dag hjemme på sofaen med familien, men andre dager ble det mer aktivt, i skisporet med familien, fotballtrening, bandy, ishockey med barna eller en tur i skog og mark - men dette gjorde jeg jo selv på de dagene jeg løp ett pass.
Etter å ha jogget i 11 måneder nå kjenner jeg på kroppen at jeg ikke har samme restitusjonseffekt ved passiv hvile.

Jeg er tilbøyelig til å være enig med Andreas i at passiv hvile beror på hvor godt trent du er, ihvertfall tror jeg at det var tilfellet med meg. I tillegg tror jeg at det avhenger av hvor god fysikk du har - hvor trenbar du er, hvordan kroppen din absorberer trening. I mitt tilfelle var jeg meget godt trent i min ungdom, og har alltid absorbert trening meget godt. Selv om det nå er noen år siden.

Som Anders sier så bryter all trening ned kroppen, og det er hvilen som bygger den opp igjen. Problemet ligger i å finne ut hvor lang tid det tar :)

Jeg trener ikke kvalitet, kun distanse, og etter 11 måneder med jogging etter så mange år uten kondisjonstrening, kan du si at jeg er i en grunntreningsfase - så kvaliteten får eventuellt komme senere. Men også her tror jeg det er individuelt og avhenger av din evne til å absorbere trening, men ettersom jeg mangler erfaring om dette fra nyere tid, så blir det bare synsing fra min side.

Jeg har noen tomme dager i dagboken min enda, men i de fleste tilfellene er de planlagte og avhengige av jobb og familie, eller rett og slett fordi jeg er lei den dagen.
Noen dager kjenner jeg på kroppen at den trenger hvile, og da tar jeg hvile, det er ikke verre enn det. Nå for tiden trenger jeg ikke så mye hvile. Jeg jogger heller med lavere intensitet eller kortere distanser hvis bena mine er tunge, og føler selv at den økte blodgjennomstrømningen er bedre for restitusjonen.
Treningen min er ikke av den seriøse typen, hvor jeg trener til en konkurranse eller for å bli veldig god til en spesiell distanse. Jeg vil bare ha kontinuitet uten skader.

I tillegg til å jogge har jeg en hard fysisk jobb og trener corestyrke hver dag.

Konklusjonen min må bli at dette er individuelt - du må lære kroppen din å kjenne.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
9 maj 2012 kl 15:57
Gilla
Man måste springa väldigt mycket innan det "lönar sig" att inte ha vilodagar. Lita på erfarenheten, vilodagar finns i alla träningsprogram för löpare under elitnivå.
Om man har ökat sin träningsmängd långsamt till en nivå som man sedan håller året runt och det funkar utan vilodagar så funkar det, annars märker man det inom några månader: man blir sjuk eller skadad eller grinig eller inte löpsugen.
Tränar man för resultat brukar träningen innehålla toppning före viktiga lopp, då ökar man träningmängden under 3-9 veckor typiskt. Under den perioden är återhämtningen extra viktig - om den sen sker bäst med riktigt lugna, kortare återhämtningpass eller med passiv vila är nog inte klarlagt (eller så är det som ofta individuellt) men den löpningen måste också tas med i totalmängden.
1965 • Höganäs
#6
9 maj 2012 kl 23:04
Gilla
Sprang Springtime i Helsinborg den 5 maj och var ganska sleten i benen efteråt. Där händer ngt så fort man får en nr lapp på sig...
Har bara löptränat en gång efter det, bara för att vara pigg och ha spring i benen tills den 15 maj då är det blodomloppet i malmö. Jag tror inte det har någon betydelse om man gör uppehåll i t.ex 1 vecka, springet kommer alltid tbx och då är det bara att dra på sig dojjorna. Viktigt att lyssna på kroppen så fixar det sig.

Ps Änglamilen den 26 maj i Ängelholm Ds
Heimo
1960 • Swe
#7
9 maj 2012 kl 23:11
Gilla
Vilodag i PBs ålder lägger man bara in då kroppen protesterar, och det gör den till slut.
Sen kör man igen.
Det är iofs under vila kroppen bygger upp sig men det är alltid individuellt.
1956 • PARTILLE
#8
10 maj 2012 kl 05:57
Gilla
Jag springer ganska mycket. Och att lägga in vilodagar är ett måste, vare sig man vill eller inte. Det kommer man aldrig undan - what so ever...
1981 • Stenungsund
#9
10 maj 2012 kl 06:13
Gilla
Träning bryter ner, vila bygger upp. Med för få vilodagar ger man aldrig kroppen någon chans att bygga upp sig.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#10
10 maj 2012 kl 11:07
1 Gilla
När jag var som bäst hade jag aldrig planerade vilodagar men däremot någon eller ett par vilodagar i månaden när jag hade bristande inspiration oftast pga vädret.
Dagen efter vilodag blev det ofta ett 4-5 milpass så lite nytta fick vilodagen eller tröstätardagen som jag kallade det :-)

Dagens löpare vilar generellt för mycket jämfört med hur de borde träna OM de satsar för att nå sitt max, vilket många iofs inte gör.

1978 • Västra Frölunda
#11
10 maj 2012 kl 13:55
Gilla
Kroppen behöver vila, men inte träningsfria dagar. Man kan träna lättare och man kan träna något annat, men så länge man är frisk finns ingen vinst i att inte träna alls. De flesta av oss tycker att två timmar på en dag är mycket och då är det ändå 22 timmar kvar till vila och uppbyggnad.
Pär M
1969 • Umeå
#12
11 maj 2012 kl 12:53
Gilla
om man typ gör morron pass på måndag och "sent" kvälls pass på tisdag så har man ganska lång vila där i mellan.(typ 36 timmar)
Anders E
1968 • Sollentuna
#13
12 maj 2012 kl 12:21
Gilla
Behovet av vilodagar beror (utöver återhämtningsförmåga) på intensitet och varaktighet hos träningspassen (såväl Polar i sina ansträngningsmått som Jack Daniels i sin Running Formula tar fasta på detta).

Den som springer längst av oss alla på jogg - Ida Bladh-Johansson - springer ju t ex ett 30-40km pass per dag sju dagar i veckan. Där finns det inga vilodagar (bortsett forcerad vila p g a förkylning o dyl). God återhämtningsförmåga och måttlig intensitet i passen gör att Ida kan springa långpass sju dagar i veckan utan vilodagar.


Pär M
1969 • Umeå
#14
12 maj 2012 kl 15:10
Gilla
ang springa långt varje dag..
säger bara Björn Suneson
senaste 54 dagarn har ha sprungit 2853km ( mer än 52km/dag)
helt underbar blogg har han åxxå :-) http://www.suneson.se/
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#15
12 maj 2012 kl 15:29
Gilla
"VÅGA VILA FÖR ATT ORKA"
ska ja säga !? :)
HR
1972 • Stockholm
#16
12 maj 2012 kl 15:52 Redigerad 12 maj 2012 kl 15:56
Gilla
Det beror helt på tempot och distansen du springer, i princip kan du inte ta ut (för) hög effekt ur kroppen varje dag utan att det sliter. Även eliten har viloperioder, även om det oftast rör sig om aktiv vila.

Man kan skilja på att "härda" kroppen med många och långa pass och att träna varierat. Som föredetting tycker jag i efterhand att många av mina "disciplinpass" var onödiga men att jag behövde dem för att komma dit jag ville komma.

Om du unnar dig vilodagar så kommer du ju att känna dig piggare och starkare och kanske mer motiverad än om du tvångsmässigt matar på varje dag. Jag är inte så säker på att det senare alternativet är det bästa upplägget. Jag är inte av den åsikten att springa hårt varje dag gör dig till en bättre löpare, kanske en härdad löpare. Har du väl gått över en och annan tröskel så kan jag garantera dig att du inte tappar kondition, snarare tvärtom. Dessutom kan du efter en hårdare period unna dig aktiv vila med en längre period där du kör kortare eller lugnare långpass för att bibehålla konditionen. Känner du för det så lägger du in ett ryck i perioden och maxar ur.

Du får mer tid över till annat och så får du mer ork.

Fundera över din målsättning och lägg upp träningen mer effektivt och lägg in vilodagar efter behov. Sitt inte med ett Excelark med träningsupplägg som du slaviskt ska följa av principskäl utan våga ta i mer på ett pass om du känner för det och byt ut pass som inte passar dig just den dagen mot något annat.

Du kan absolut träna varje dag i hela ditt liv. Men missar du kosthållning och att vila ut så blir det nog slitigt i längden. Jag hoppar över träning om jag inte sovit bra eller om jag har andra aktiviteter som väger upp.
Robin
1980 • Stockholm
#17
12 maj 2012 kl 16:37
Gilla
Det som Henrik är inne på med kost och sömn tror jag är väldigt avgörande och något som jag själv märker gör en stor skillnad. Hur många vilodagar man behöver lägga in tror jag har en stark koppling till hur ens liv ser ut i övrigt (utöver hur hårt man tränar). Om jag själv har jobbat långa dagar, ätit halvtaskigt och sovit 5-6 timmar per natt under några dagar då känns vilodagarna väldigt välbehövliga och jag känner att varje pass sliter mer och sitter kvar i benen längre än annars. Om jag däremot sover runt 8 timmar per natt, jobbat "normalt" och ätit bra så kan jag köra på med samma träningsmängd och -intensitet med mindre vila men känner mig ändå fräschare än i det förstnämnda fallet.

Med andra ord tror jag inte bara man ska titta på hur hårt man tränar och hur MYCKET man (tränings-)vilar utan också på vilken KVALITET vilan/återhämtningen har. Det kan säkert vara så att det i återhämtningssyfte är bättre med ett dygn med väldigt lätt träning, mycket sömn och bra mat än ett träningsfritt dygn med lite sömn och dålig kosthållning.

Det är mycket det här som gör att jag imponeras av elitidrottare som är halvproffs/obetalda och som ändå lyckas mäta sig med proffsen. Det är betydligt lättare att få en bra återhämtning och vila när man är heltidsbetald idrottare jämfört med om man har ett annat jobb att sköta utöver sin träning.
1971 • Stokke
#18
12 maj 2012 kl 20:44
Gilla
Hei!
Her var det kommet mange flotte erfaringer fra mange rutinerte løpere :)
De fleste sier de tar hviledager, men ikke hvilken type hvile de tar - aktiv eller passiv hvile ;)

Jeg synes Henrik sier mye fornuftig, og kjenner meg igjen i det han sier om at man ikke slavisk skal følge et treningsopplegg, men heller bytte ut et pass hvis det ikke passer den dagen.
Det har jeg gjort mange ganger :) Jeg er faktisk så uorganisert at jeg mange ganger ikke vet hvor langt eller hvor hardt jeg vil løpe før jeg er 1-2 km ut i turen…
Det er sikkert ikke optimalt det heller, men det gir meg den friheten jeg trenger for å holde kontinuiteten jeg ønsker :)

Robin og Henrik nevner også kosthold og søvn som viktige faktorer. Dette er jeg veldig enig i.

Jeg jobber skiftarbeid/turnus. Dette medfører som kjent at man ikke kan følge normale rutiner ad søvn og kosthold, og hvis man ikke er strukturert kan dette fort gå veldig galt.
Det første jeg gjorde når jeg begynte å jogge var å bli mer kritisk til kosten og ikke minst når jeg inntok kosten. Ikke på den måten at jeg gikk på diett, eller gjorde dramatiske endringer i kcal-inntaket, men at jeg rett og slett måtte tenke på at det jeg spiste og tidspunktet jeg spiste på - passet i forhold til når jeg skulle trene. Jeg lærte fort at det er viktig selv om jeg bare jogger 1 time om gangen! Men det sagt - kostholdsmessig har jeg myyyyyye å gå på ;)

Søvn er vanskelig, men jeg synes at treningen min i seg selv har gjort søvnen bedre og lengre, kanskje en fysiologisk endring som følge av trening? Ikke vet jeg :)

Just my 2 Cents :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.