Löpning Kost & Näring 23 inlägg 7585 visningar

J-la sötsug på kvällar!!

C Axelsson
1976 • Stockholm
#1
28 mars 2008 - 21:14 (Redigerad 12 maj 2008 - 13:45)
Gilla
Jaja, jag vet att det handlar om disciplin och det får man ta. men jag är jämt sugen på nåt på kvällar. Detta oavsett kost - mindre carbs eller husmanskost eller en nyttig kost med normala portioner med carbs, protein och grönt.
Har ingen lust att köra nån detoxmetod med alger och varmvatten, men man kanske måste det för att rensa kroppen och börja från noll, så att säga...
Har nån ett annat (eller flera) tips? Jag vill inte gå ner i vikt, men vill inte heller vara sugen på nåt varenda kväll.
< < < 1 2 > > >
1972 • Hägersten
#2
28 mars 2008 kl 21:31
Gilla
Hej Catrin.
Jag tillhör också den kategorin människor som blir enormt sötsugen om kvällarna. Det är verkligen jobbigt att bryta gamla vanor så, för att göra en lång historia kort, jag gav mig f--n på att inte småäta på kvällarna genom att äta regelbundna måltider på dagen, även mellanmål som frukt. Att dricka mycket vatten ska motverka sötsuget, ofta är man egentligen törstig när man blir sötsugen. Om det stämmer vet jag inte, men jag försöker dricka ordentligt med vatten när jag blir sugen och vänta ca 15 min. Är jag fortfarande sugen då så tar jag frukt...

Jag har tappat ca 15kg i vikt på att lägga om kosten och äta av alla delar ur kostcirkeln, alltså ingen diet!!! (Yes jag åt riktigt slarvigt innan) Såhär med facit i hand 8 år och två graviditeter senare så har jag fått balans på detta och håller min vikt! Så lite tips; tänk på att äta balanserad kost, inte utesluta nånting...Alla dagens måltider är viktiga, för många är frukost svårt att få i sig, men får man en ordentlig frukost i magen så hjälper den att minska kvällens sötsug...

Är jag riktigt sugen tar jag lite godis el liknande, men inga mängder som tidigare och är jag riktigt hård så försöker jag hitta på nåt att göra tills suget går över, ta ett bad till exempel. Jag är ingen expert men detta har funkat jättebra på mig! Lycka till!! Helena
Lena M
1961 • Norrtälje
#3
28 mars 2008 kl 22:13
Gilla
Samma problem här! Jag slutade äta choklad vid årsskiftet från att ha ätit 100-200 gram choklad varje kväll i ca 25 års tid. Det har gått väldigt bra att sluta. Men SUGET är inte borta. Hela kvällarna irrar jag omkring och vill ha - "något". Det pendlar mellan sött och salt. Jag vill ha ostbågar. Och glass. Men äter istället popcorn och vindruvor. Just vindruvor funkar väldigt bra sm substitut, godare (och sötare!) än choklad. Men hjälp vilka mängder jag kan komma upp i om jag inte sätter stopp....

Precis som Mikael kör jag med råa grönsaker och frukt skuren i bitar. Ibland tar jag smoothie på yoghurt och frysta bär. Ibland äter jag en avokado med räkor. Ibland två knäckemackor. Men ingenting tillfredsställer mig helt. Suget finns kvar.

Att äta en ordentlig middag minskar suget på kvällen, givet att jag också ätit en bra frukost, en stadig luhch och ett lättare mellanmål på eftermddagen. Slarvar jag under dagen blir suget oemotståndligt på kvällen.

Kanske försvinner suget efter tillräckligt många år av god kosthållning?
1966 • Karlstad
#4
28 mars 2008 kl 23:18
Gilla
Jag har inget som helst sug efter sött (ja ja det händer) men har samma "problem" med mat.
När det börjar bli dags för sömn bortåt tio elva på kvällen, då blir det antingen en hel rundkaka knäckebröd eller det som är kvar från middagen.

Eftersom jag ökar träningsdosen hela tiden är jag inte bekymrad för vikten, men det känns j-vla omoget av en 40+ att springa i kylskåpet på kvällarna.
Dessutom vaknar frugan av det eviga knäcketuggandet.

Det är väl som med allt annat. Man gör sina val.
Matti
1970 • Haninge
#5
29 mars 2008 kl 08:19
Gilla
Försök käka nåt annat än godis om det går...typ ett äpple eller nåt. Jovisst, lätt att säga svårare att göra. Fast om du tränar bra tycker jag att du kan unna dig snask. Fan man ska ju njuta av livet oxå. Själv är jag en Smörgåsmissbrukare av stora mått. Käkar mackor med massor av pålägg på varje kväll. Ibland kan det bli en 8 stycken :-) Men jag unnar mig det nu sä länge jag tränar. Man eju alltid fulladdad med energi när man skall ut o kuta. Problemet är att vanorna håller i sig när man slutar träna och då rusar vikten upp.
Margit S
1961 • Luleå
#6
29 mars 2008 kl 11:14
Gilla
Ibland är jag så sötsugen på kvällen att jag vill skrika rakt ut! Man det hjälper ju inte. Jag har gett efter och då mår jag inte så mycket bättre efteråt. Jag brukar må lite illa och är sur som en citron nästa morgon. För mig är det bästa som fungerar att ta sig genom kvällen att dricka ett speciellt te. Jag tror jag häller i mig en liter per kväll. Det är ett grönt te som tyvärr är lite dyrt men det finns i många olika ganska kraftiga fruktiga smaker. Det heter Celestial seasonings och säljs i tebutiker. Jag sätter en klick flytande honung i.
Jenny
1975 • Bjärred
#7
29 mars 2008 kl 11:38
Gilla
Åh vad jag känner igen mig! När sötsuget sätter in på kvällen kan jag bara inte stå emot. Jag har försökt många gånger och lyckats några få kvällar, men oftast går det bara inte. Det handlar säkert om disciplin, men det sötsug som jag får på kvällen är fruktansvärt svårt att stå emot. Precis som Lena M har gjort äter jag 100-200 g choklad varje kväll och om jag inte äter något godis på kvällen så irrar jag också omkring och vill ha något. Ett äpple ger inte alls samma tillfredsställelse, men jag kan tänkta mig att vindruvar kanske kan fungera.
Ska lusläsa alla inlägg och se om ni har några bra tips.
Lycka till!
1981 • Katrineholm
#8
29 mars 2008 kl 12:07
Gilla
Jag är verkligen ingen anhängare av olika slags dieter där man typ bara ska äta fett och inga kolhydrater, tror dessutom att det är farligt om man tränar.
Men det jag kan tycka hjälper mot sötsug på kvällarna (som jag också lider av) är att försöka undvika att småäta även andra kolhydrater än godis. Frukt tycker jag kan trigga sötsuget, liksom kex och mackor. Jag brukar äta några skinkskivor och lite keso, kanske några oliver. Ibland dricker jag lite mjölk. Sådana mellanmål som alltså är lite mer proteinrika tycker jag funkar rätt så bra. Dessutom läste jag någonstans att kolhydratrika mellanmål på kvällen kan göra det svårare att somna om man har sömnproblem, medan mat med kalcium (mjölk, keso) ska verka lugnande. Jag vet inte omd et stämmer, men jag tycker att jag märker av det.
Lotta Fredstam
1967 • SOLLENTUNA
#9
29 mars 2008 kl 14:26
Gilla
Jag tror på det gamla hederliga efterrättstricket. De gånger jag äter efterrätt klarar jag mig hela kvällen utan sug efter sötsaker, men utan efterrätt dyker det upp som gubben i lådan. Det lär ju också vara bra för matsmältningsprocessen med något sött som avslutning på måltiden.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#10
29 mars 2008 kl 22:09
Gilla
Tror mest det handlar om att hålla en jämn blodsockernivå. Gör man det blir man inte lika sugen på sött. Ät mindre måltider oftare, mycket grönsaker och "grov" mat, låt det inte gå mer än 3-4 timmar mellan måltiderna. Försök äta några grova mackor, fil med flingor eller nåt annat som inte är så sött nån timme innan sötsuget vanligen sätter in. Fast jag kanske ska vara tyst, eftersom jag liksom Peter i princip aldrig är sugen på sött, däremot äter jag rätt så mycket vanlig mat och ofta. Och enorma portioner gröt till frukost!
Lena M
1961 • Norrtälje
#11
29 mars 2008 kl 23:09
Gilla
Suget, det där oemotståndliga på kvällarna, är måhända inte enbart fysiskt, utan mycket mentalt.
C Axelsson
1976 • Stockholm
#12
1 april 2008 kl 22:28 Redigerad 12 maj 2008 kl 13:46
Gilla
Tack för jättebra tips! Det här är uppenbarligen angeläget för många fler. Det verkar också vara väldigt individuellt vad som funkar, och det är ju jätteintressant. Man får helt enkelt fortsätta att testa sig fram. Nån sa att frukt kan trigga suget, och det stämmer på mig. Tar jag ett äpple så börjar magen kurra - det är som om man verkligen väcker djävulen där inne. :-) Är dock ALLTID hungrig på morgonen, och äter riktig mat åtminstone till lunch.

Personligen har jag inte ätit godis i massor varenda kväll. Har tränat elitidrott och fortsatt hålla mig i form. Mitt problem är att jag JÄMT är sugen och måste stå emot.

Linda P
1984 • Knästorp
#13
2 april 2008 kl 18:12
Gilla
Jag tar ett fruktigt litet tuggummi när suget sätter in. Sen är jag nöjd. Kalasbra.
Maria R
1978 • Göteborg
#14
3 april 2008 kl 16:38
Gilla
När jag blir sugen på lite snax på kvällarna så går jag och borstar tänderna....Funkar för mig!
1961 • Kävlinge
#15
3 april 2008 kl 20:16
Gilla
Jag brukar ta Virtargo Carboloader direkt efter passet och något riktigt att äta efter duschen.
Funkar fint för mig.
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#16
4 april 2008 kl 02:26 Redigerad 4 april 2008 kl 03:22
Gilla
Hej, roligt att läsa om alla bra tips.
Mot kvällssuget: för mig fungerar en rask promenad på kvällen, flera fördelar:
1) många meter från kylskåpet/skafferiet
2) jämnare blod/plasma-glukos-kurva
3) förbränner kalorier till på köpet
Blir inte av helt med kvällssuget, men det reduceras rejält.

Efter promenaden så dricker jag vatten (ej mjölk för även laktos "triggar" sötsuget för mig på kvällen). Borstar tänderna sen, då blir det svårt att stoppa mat/godis i munnen.
Att få ner det allmänna suget hjälper också mot kvällssuget. Så det är att äta regelbundet: när jag jobbar dagtid betyder det frukost kl 07, mellanmål vid 10, lunch vid 13, mellanmål vid 16, middag 18-19-tiden.

För mig fungerar det bäst när kolhydraterna är ”GI-långsamma”, utom direkt efter träning. När jag jourar blir tiderna för måltid förskjutna. Men principen att äta regelbundet och GI-långsamma kolhydrater gäller då också, utom mellan kl 03-06 (ingen mat, bara vatten). Ger bättre återhämtning. Undantaget är om natten varit stressig, då är jag glad om jag överhuvudtaget får i mig något, oavsett tid. Då ska man prioritera drycken, annars får man huvudvärk.

Förutom mjölk så även frukt sätter igång sötsuget. Äter frukt och dricker mjölk under dagen, men ej efter mellanmålet vid 16. Handlar mat efter att jag ätit, inte före… Allt det här gör ju att man måste planera en del, men efter ett tag blir det på rutin.

Lycka till Catrin (och ni andra också). Berätta gärna hur det går. Su-San
Redigering: diverse stavfel.
Elina
1977 • Göteborg
#17
4 april 2008 kl 08:21
Gilla
Jag blir gottesugen på kvällen framför tv:n. Det enda som hjälper är att försöka bita ihop och ta en kopp te och tänka på något annat. Jag äter bra mat över hela dagen så jag tror att mitt sug är enbart mentalt. Kanske blir jag lite uttråkad av att sitta i soffan och att jag därför börjar tänka på godis. Men koppen med te brukar hjälpa för det mesta för då får jag ju något att göra. Annars så har jag aldrig något gott att äta hemma, typ godis och kakor och om jag vill ha godis måste jag gå ut och köpa och det brukar jag inte orka göra. Så jag tror att det bästa är att inte ha onyttigheter liggandes hemma.
1978 • Göteborg
#18
4 april 2008 kl 08:49
Gilla
Håller helt med Elina! Har jag godis eller chips eller nötter (eller nåt liknande) hemma så äter jag också upp det. Så den enda metod jag vet funkar för mig är att se till att det inte finns nåt hemma förutom de dagar när jag tillåter mig själv att äta det.

Jag brukar tillåta mig själv att äta onyttigt på fredagar och lördagar så jag och frugan brukar köpa en påse chips att dela på fredag eftermiddag och eftersom man ändå oftast är ute och flänger på lördagen så brukar det inhandlas några hekto lösgodis då. Sedan får det vara bra.

Det farligaste som finns för mig är att ha ett lager med onyttigheter liggandes hemma.

Så funkar jag...
Maria Svensson
1984 • Lund
#19
4 april 2008 kl 09:07
Gilla
Jag känner igen mig i vad ni säger. Men något som brukar funka väldigt bra för mig är att göra en god fruktsallad. Helst med någon söt frukt i som exempelvis mango. Sen brukar jag även ta i russin i , eftersom att de är söta i sig själva så tycker jag att mitt sötsug går över. En frukt är oftast inte lösningen för mig, men en frukssallad på ett par frukter är perfekt! Om det skulle bli något över kan man lägga det på en tallrik och äta till frukost nästa dag. Mycket bra start på dagen!
C Axelsson
1976 • Stockholm
#20
4 april 2008 kl 09:33 Redigerad 12 maj 2008 kl 13:48
Gilla
Suveräna tips!
1. Det sitter (som allt annat) i huvudet. Suget kommer där på kvällen, alltså gäller det att bryta sina rutiner.
2. Vissa råvaror som man tror ska hjälpa mot sötsug har istället motsatt effekt. Man får testa vilka råvaror som INTE gör det. Det verkar vara individuellt...
3. Det kanske är viktigare än jag trott äta att 3 ggr om dagen plus mellanmål - att äta nåt var tredje timme, även om man inte är jättehungrig.

Tack alla smarta och inspirerande joggare och cyklare out there!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.