Löpning Träning 14 inlägg 25586 visningar

Hur lång tid räcker en dos astmamedicin?

Malin H
1970 • Stockholm
#1
27 september 2011 - 13:00
Gilla
Frågan är till er med ansträngningastma och kanske lite konstigt ställd, men jag undrar:
Om ni tar en dos astmamedicin före löpning - hur långt kommer ni (km eller tid) innan ni måste ta en dos till.
Och hur går det till på tävling. Stannar ni och tar en dos till?

Jag tog två doser ventoline (diskus) innan Lidingö MK15 och när det var fyra km kvar så GICK det bara inte att andas. Och inte hade jag ventolinen med mig heller. Grät mig i mål sista kilometern och fick absolut inte luft sen utan fick försöka lugna mig och andas så försiktigt jag kunde. Venolinen låg ju självklart ända borta på Lidingövallen oxå.

Jag vore jättetacksam för tips.
1978 • Mjäla
#2
27 september 2011 kl 14:43
Gilla
Hejsan,
Jag lider av ansträngningsastma och använde mig av Bricanyl innan som man doserar innan träningstillfället. Sedan rekommenderade min läkare att testa Pulmicort. Den doserar man endast en gång per dygn och det fungerar alldeles utmärkt. Jag tar det innan jag går och lägger mig och sen klarar jag mig hela dagen och det spelar ingen roll hur länge jag tränar eller hur hårt jag tar i. Kolla upp det.
1967 • Uppsala
#3
27 september 2011 kl 14:53
Gilla
Jag är inte jättebra på det här men Pulmicort är ju ett kortisonpreparat som dämpar inflammationen i luftrören på sikt medan Bricanyl och Ventoline är luftrörsvidgande. Nu har jag bara erfarenhet av barnastma och inte ansträningsastma så det kanske skiljer sig åt men mitt barn behövde båda medicinerna (Pulmicorten morgon och kväll vid förkylningar men om besvären blev för jobbiga kunde vi ge Bricanlyl under dagen också).
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#4
27 september 2011 kl 16:16
Gilla
Har både Pulmicort o Bricanyl. Tycker egentligen bara att Pulmicort hjälper för mig. Har pollenutlöst astma så det är bara den varma perioden som jag använder dessa preparat.
Jörgen Klementsson
1968 • Oxie
#5
27 september 2011 kl 16:28
Gilla
.Jag har också astma men jag tar medicin regelbundet. Jag tar en blandning av bricanyl och pulmicort som heter symbicort. Enligt min läkare så skall jag ta den 2ggr/dag.
Jag mår nu mycket bra även om jag är lite förkylt. Jag kände lite på ett långpass trots jag hade glömt medicinen på morgonen.
Tidigare hade jag med mig bricany men den behövs inte mer.
Jag var sjukskriven 1 månad i våras så nu slarvar jag aldrig med medicinen

Jörgen
Malin H
1970 • Stockholm
#6
27 september 2011 kl 16:30
Gilla
Tack för era svar, men jag förstår ändå inte riktigt hur astma-medicinen - den man använder "akut" eller kortsiktigt - hjälper.

Alltså, när ni springer riktigt långt dvs två-tre mil, kanske är ute i flera timmar som till exempel ett lidingölopp eller en halvmara så är min fråga: Räcker det att ta _en_ dos _före_ träning/tävling?
Behöver ni stanna och ta en gång ytterligare?

Jag fick alltså total andnöd efter ca 1 timme eller ca 12 km. Har fortfarande idag (tre dagar efter) ont i bröstkorgen efter den krampaktiga andningen jag fick.

Men om jag ska stanna mitt i en tävling och ta astmamedicin tappar jag ju säkert flera minuter!! :(
Maria Pettersson
1972 • Frändefors
#7
27 september 2011 kl 16:59
Gilla
Med en väl behandlad astma ska du inte behöva ta mer än max en dos innan träning, annars är du underbehandlad med den långtidsverkande som innehåller kortison. Om du tex har som nu, ventoline som vidgande så måste du ju även ha en långtidsverkande i botten som du tar dagligen för att förebygga besvären...om du inte har som några av oss andra Symbicort, som är en sammansättning av oxis o pulmicort, dvs både snabbvidgande o långtidsverkande i en o samma dosa. Prata med din astmasköterska eller läkare så att du får göra spirometri o få rätt dos o behandling så ska du inte behöva känna av astman nåt nämnvärt. Lycka till.
Torbjörn Örnstig
1970 • Täby
#8
27 september 2011 kl 17:15
Gilla
Bricanyl/Ventoline är muskelavslappnande och löser det akuta. Dvs får du andnöd i spåret är det detta som gäller. Tror dock inte du ska vänta till du börjar gråta utan ha den i fickan och ta en dos så snart du märker symptomen. Har du den i fickan tror jag inte du förlorar mer än ett par sekunder på att ta upp den och suga i dig en dos och springa vidare.

Ett astmaanfall (eller till och med svaga symptom som du inte märker) orsakar irritation i luftvägarna. Denna finns alltså kvar även efter att sympomen försvunnit efter att du tagit Ventoline och ger dig kraftigare symptom nästa gång. Irritationen lindras/hålls nere med "långtidsverkade" preparat som Pulmicort. Med de symptom du beskriver bör du absolut ha ett av denna typ också. Detta tas regelbundet oavsett symptom.

Själv använder jag en kompnationsprodukt som kallas Symbicort. Denna verkar på samma sätt som Ventoline och Pulmicort tillsammans, jag tror dock inte det är samma aktiva beståndsdelar som i dessa (som någon skrev ovan). När jag började med denna märkte jag snart att behovet av akut behandling minskade och snart kunde jag springa utan att ta något i samband med träning.

Obs att jag inte är medicinare utan återger bara vad jag uppfattat på mina läkarbesök. Gå till en läkare så får du hjälp. Bör dock vara en med kunskap/intresse för astma. Det finns en astmamottagning på Cityakuten som sägs vara bra.
Ava
1958 • Lindome
#9
27 september 2011 kl 22:05 Redigerad 27 september 2011 kl 22:09
Gilla
Jag har någon form av (ganska lindrig) ansträngningsastma. Tar kortison (Beclomet i mitt fall) morgon och kväll. Har också luftrörsvidgande (Buventol) som jag nästan aldrig använder, kortisonet räcker för det mesta bra.

Känner bara av astman vid enstaka tillfällen numera och då visar det sig oftast att inhalatorn är slut och att jag alltså inhalerat luft i stället för kortison i en eller ett par dagar. Så kan det gå när man inte alltid har läsglasögonen på...
Fredrik Lundqvist
1961 • Luleå
#10
28 september 2011 kl 08:12
Gilla
Jag har både ansträngningsastma och allergiutlöst d:o. För några år sedan var jag tvungen att överdosera Bricanyl både före och under lopp för att mina luftvägar skulle vara fria med kraftig hjärtklappning som följd. Sedan ett antal år tillbaks började jag använda långtidsverkande Pulmicort, en dos per dag, först tillsammans med Bricanyl och sedan när resutaten blev så pass bra, utan Bricanyl. Nu kan jag springa t o m på vintern utan att få astma (bara jag tar det lugnt första 5 min).
Malin H
1970 • Stockholm
#11
28 september 2011 kl 20:41
Gilla
tack för alla era svar! Jag ska till läkaren imorgon, en ny läkare, och ta upp det här.
Nu är det fyra dagar sen jag sprang Lidingöloppet och fick mitt "anfall" (ska oxå säga att jag faktiskt sprang i "prat-tempo" då, så jag förstår inte varför jag fick problem) men det gör fortfarande ONT i bröstkorgen.
Ska det göra ont så lång tid efter? Har tagit ventoline varje dag nu bara för att försöka bli av med "krampen" i bröstet.
Eva Stenberg
1966 • Varberg
#12
28 september 2011 kl 21:07
Gilla
Jag tycker Torbjörns råd är bra; vänta inte utan ta en dos (i mitt fall Bricanyl) direkt när du märker symptomen.
Det fungerar bra för mig.
Hoppas det ordnar sig för dig!
1970 • Lidköping
#13
28 september 2011 kl 21:19
Gilla
Jag använder Pulmicort varje morgon och vid förkylningar även på kvällen. Jag tar Bricanyl, två doser, ca 15 min innan jag ger mig ut på ett pass. Har inte sprungit flera mil någon gång, men Tjejmilen springer jag utan problem med dessa doser. Har även sprungit dryga milen utan problem.
Hoppas att du får hjälp av läkaren, för det låter inte bra att fortfarande ha ont i bröstet efter flera dagar.
1979 • Hammarö
#14
9 februari 2014 kl 00:16
Gilla
Jag är 12 år och behöver ta sju till åtta gånger på ett två mils pass men om jag tar så många får jag åka ambulans till sjukhuset för jag gjorde det en gång och ja! Men jag har bricanyl och pulmicort och ingen funkar har däremot fått nån tablett som jag faktiskt inte vet vad den heter men den funkar lite bättre. Är också allergisk mot ägg, laktos, nöttkött, griskött, färgämnen, konserverings medel, pollen, tomater, kärnfrukter och lite mer! Men jag är ("vegan") och det blev mycket bättre med astman efter det men är fortfarande jätte dålig och svimmar oftast eller blir jätte yr när jag tar pulmicort eller brycanyl! Men mitt råd är att undvika hystaminrika mat saker och liknande! Som socker!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.