Löpning Kom igång 40 inlägg 5822 visningar

Jätteproblem med håll!!!

Jennie S
1976 • Solna
#1
9 augusti 2011 - 22:50
Gilla
Jag har nyligen börjat jogga. De två första månaderna har det gått bra men det senaste har jag fått jätteproblem med håll. De senaste fem gångerna har jag fått håll som inte går över. Jag försöker göra allt rätt - inte äta för tätt inpå passet, ta det lugnt i början, krama en sten osv. Inget funkar. Det är så oerhärt frustrerande!!! Jag försökte börja springa för ca 10 år sen men gav till slut upp pga problem med håll. Vad ska jag göra? Känner att jag tyvärr redan börjat tappa sugen. Jag som verkligen kände att jag hittat min grej med joggningen. Är småbarnsmamma med heltidjobb och har svårt att få in träning i vardagen - just därför är joggning så suveränt! Någon som har tips om hur jag kan komma över hållproblemen?
< < < 1 2 > > >
1971 • mora
#2
9 augusti 2011 kl 23:11
Gilla
Värmer du upp ordentlit innan du ger dej av??? Innan ja började löpträna för ett antal år sen fick ja alltid världens jävla håll efter en 10minuter oavsett hur jag förberedde mej med kostvanor, prova som du å å hålla nåt i handen etc., innan ja blev så klok att jag började värma upp innan. Å de ordentlit ! Minst en kvart. Å sen när du börjar jogga gå ut lugnt, lugnt å försök jogga avslappnat. De ä mitt tips. Å glöm inte å styrketräna ! Kör situps varje dag som vana. Å sen finns de ju massor av gruppass på gym å sånt me boxning, stepup pump, core å allt va de heter.
Micke Larsson
1971 • Norge
#3
9 augusti 2011 kl 23:21 Redigerad 9 augusti 2011 kl 23:21
Gilla
Ja, börja med att läsa dessa två trådar:
http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=16860
http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=17058

En del bra länkar och tips där. Och så verkar det kunna gå över med tiden, när konditionen och rutinerna blir bättre. Det säger en del löpare i dessa trådar och jag får säga att för mig stämmer det, håll är ett mycket mindre problem för mig nu än tidigare. Så det viktigaste av allt är nog att du ser till att envisheten och löpglädjen vinner över den tappade sugen. Lycka till!
Jennie S
1976 • Solna
#4
10 augusti 2011 kl 10:17
Gilla
Tack för länkarna och tipsen! Kanske måste jag helt enkelt värma upp ännu bättre. Jag ska prova det. Vill verkligen inte ge upp löpningen för det passar mig annars så himla bra! Ett problem med att värma upp ännu mer är naturligtvis att passen tar längre tid och tidsbrist är ett problem för min del. Men jag ska försöka satsa på det ändå, för löpningen känns just nu helt central för min hälsa och välbefinnande. Har gått ner i vikt, fått jättebra blodtryck, är piggare och gladare på dessa 2 månader. Så allt annat än det envisa h¨llet pekar på att jag bör fortsätta!

Tack igen för råden!
magnus lindgren
1970 • Linköping
#5
10 augusti 2011 kl 10:54
Gilla
Personligen tycker jag tiden mellan mat och träningspasset är A o O. Äter jag en ordentlig måltid måste jag vänta ca 3 timmar om jag inte ska få håll. Men det är som sagt personligt...
Micke Larsson
1971 • Norge
#6
10 augusti 2011 kl 11:02
Gilla
Som jag skrev i någon av de tidigare trådarna har jag samma erfarenhet som Magnus. För mig är det två timmar som gäller. Äter jag inget de sista två timmarna innan passet får jag inget håll. Kan möjligen få lite känning om jag häller i mig för mycket vatten på en gång under passet, men det kommer aldrig upp i det Jennie beskriver.

I och för sig hoppas jag lite på att förbättrad kondition och hållning (och därigenom andning) ska göra mig mindre sårbar, tycker att det verkar så. Men med två timmars matuppehåll slipper jag problemen redan nu.
1978 • Tygelsjö
#7
10 augusti 2011 kl 11:02
Gilla
Fick ett tips i en tidigare tråd angående detta ämne, som har fungerat för mig. Om jag känner ett annalkande håll så sänker jag tempot och tar 5st djupa andetag, där jag verkligen spänner ut magen vid varje djup inandning. En halv minut senare är hållet borta och jag kan öka tempot igen.
Marita Danebjer
1959 • kristianstad
#8
10 augusti 2011 kl 11:11
Gilla
Detta har jag bra erfarenhet av eftermånga års löpträning och då naturligtvis med håll också. Håll är inget annat än luft i tarmarna som komprimeras ihop av de ökade tarmrörelserna när man springer. Och när det sen trycker på känns det som knivar i magen. Att ha en sten i handen och det funkar är bara en slump. Kostmässigt kan man vänta så länge man tror sig kunna efter ätandet att springa utan att man blir lidande pga att man "underätit", tag en energigel som Enervit 10 min innan du ger dig av. Ät pasta, mörkt kött odyl för att fylla på/ladda dagen innan och lättare mat den dagen du springer. Undvik gasbildande produkter som tex mjölk. Men det som absolut hjälper och tom om man ätit en timme innan är att lära sig att rapa upp luften under löpningen, inte så lätt för alla men det är värt att jobba på för då släppet hållet i princip omedelbart. Man kan ju få ut det "andra hållet" oxå ev. :-) Inga roliga övningar kanske - men det hjälper. LYCKA TILL :-)
Jennie S
1976 • Solna
#9
10 augusti 2011 kl 14:51
Gilla
Tack Marita - jag har faktiskt märkt att jag blir lite rapig i början av en runda.

Efter att ha läst det ni skriver så ska jag vara ännu mer noggrann med vad jag äter innan jag springer samt värma upp ordentligt. Det där md bålstyrka är kanske en delfaktor i mitt fall. Jag håller på med övningar som ska öka bålstabiliteten. Är rätt svag i magmusklerna efter att ha fött barnen och har väl aldrig riktigt återfått styrkan där. Men sånt där tar ju lite tid och jag vill springa NU!


Många beskriver att de kan bli av med sitt håll genom andning osv. Har faktiskt testat att andas ut ordentligt, spänna ut magen osv men det enda som funkar för min del är att börja gå eller stå still. Då försvinner hållet men kommer tillbaka när jag börjar springa - även om jag gått en kilometer. Det verkar i mitt fall som om löprundan är körd om jag en gång fått hållet, eller hållkänning.

Jag antar att jag får försöka ta mig igenom hållproblemen och förhoppningsvis komma ut på andra sidan. Men det är lite knäckande att se att en del med sämre kondis inte verkar ha några probem med h¨ll. Sprang ihop med en kompis som jag också ätot middag ihop med (så tidpunkten och maten var samma!). Konditionsmässigt ligger jag bättre till än henne men hon får sällan håll. Grr... Hon är å andra sidan starkare än mig, och har antagligen starkare magmuskler.
1969 • Stockholm
#10
10 augusti 2011 kl 15:14
Gilla
Marita: att håll skulle vara luft i tarmarna och inget annat har jag inte hört förr. Låter konstigt att det (så gott som alltid) skulle sätta sig på ett och samma ställe då? Sen kan man ju få väldigt liknande symptom från lite mer udda ställen som högt upp i bröstkorg också. Många av oss (kolla tidigare trådar) har erfarenhet av att man slipper håll då kondisen ökar, talar också mot luftteorin. Själv får jag garanterat håll efter ett längre uppehåll, men då jag är i form får jag det "aldrig", spelar ingen som helst roll hur lång eller kort tid innan jag äter.
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#11
10 augusti 2011 kl 16:11
Gilla
Vad jag vet så är orsaken till håll inte helt klar. Det finns många teorier, men ingen som är helt klarlagd. Detta lilla står i http://sv.wikipedia.org/wiki/Mj%C3%A4lthugg :

"Håll eller mjälthugg är en typ av värk i kroppens ena eller båda sidor i magtrakten under revbenen och uppkommer vanligen vid kraftig fysisk ansträngning, särskilt efter måltider. Orsaken till värken är okänd men en hypotes är att diafragman som sitter som en skiljevägg mellan buken och bröstkorgen smärtar på grund av syrebrist.

Två sätt att minska risken för håll kan vara att avstå från hel måltid precis innan träning och att värma upp ordentligt."
Lizen
1966 • Göteborg
#12
10 augusti 2011 kl 19:42
Gilla
Jag brukar bota håll på både mig själv och andra genom att köra in fingrarna där det gör ont (oftast uppe vid revbenen) och sedan böja mig djupt över dem och verkligen köra in fingrarna djupt i magen. Jag upplever att håll är typ kramp i diafragman och lite fingermassage av denna brukar få hållet att släppa. :-) Jag har även hjälpt mina barn på detta sättet. De fick ofta håll i början när de var mindre men upplever aldrig att de får det numera då de är mer vana vid löpträning.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#13
10 augusti 2011 kl 20:49
Gilla
Jennie: En sak som fungerar emellanåt för att få bort håll är att träna magen, nedre rygg och bålen. Klasiska situps, situps med lyfta ben, drag för mage i maskin, benlyft när man håller i nån/nåt med händerna är bra magövningar. Finns givetvis fler, men de räcker. För nedre ryggen klassiska rygglyft (smaksak om man vill lyfta benen eller inte) samt bryggan där man lyfter rumpan.

För bålen tycker jag Plankan (att stå på armbågarna och tårna med kroppen i luften paralellt med marken) och Jesus (att ligga på marken med benen ihop lätt lyfta från golvet samt huvudet och armarna likaledes lätt lyfta från marken samt Pelikanen (stå på ett ben och lyfta det andra så högt det går utan att kränga kroppen) är bäst. Även ett rullhjul kan vara bra.

Hoppas du blir av med hållet.
Jennie S
1976 • Solna
#14
10 augusti 2011 kl 23:16
Gilla
Tack för alla tips!

Lizen: Jag brukar också försöka massera eller trycka på hållet men för mig hjälper det tyvärr bara för stunden. Det kommer sedan tillbaka.

Johan: Tack förövningtips. Jag måste nog sätta samman ett litet träningspass och köra det några ggr i veckan.

Ikväll hade jag ett något mer lyckad runda. Hållet var på väg de sista 50 metrerna men då gick jag det sista istället. Men jag längtar efter att kunna utmana mig själv vad gäller kondition och styrka och verkligen bli trött efter en runda. Just nu går det inte pga att hållet tvingar mig att hålla tillbaka. Men tids nog så ska det väl gå, med styrkeövningar och att kroppen fattar att den ska sluta motarbeta mig! :)

Adam
1985 • Stockholm
#15
11 augusti 2011 kl 00:01
Gilla
Jag är oerfaren, har endast sprungit ett år, men det jag kört på är att helt enkelt fortsätta springa när jag får håll. Hur ont det än gör så kör ja på och ignorerar smärtan. Efter ett tag, ibland längre, ibland kortare tid så släpper det. Jag menar, smärtan är ju inget farligt, så mitt tips är att du försöker med att vägra låta hållet besegra dig ;) jag är förvånad att ingen annan kör på samma teknik..
Lis Ohlsson
1975 • KLIPPAN
#16
11 augusti 2011 kl 07:51
Gilla
Har sällan håll men om jag får känning av det gör jag som Adam, bara fortsätter och det ger med sig efter en mycket kort stund.
Men det är väl som med allt; vi är olika och det gäller väl att prova sig fram.
Lycka till med löpningen och hoppas hållet håller sig borta. =)
Hanna Eriksson
1987 • Uppsala
#17
11 augusti 2011 kl 08:20
Gilla
Tja!
Nu har jag inte läst allas inlägg men det där med håll kan också ha ett samband med vilken typ av kondition man har. Jennie du skriver att du nyligen börjat jogga, och trotts man lyckas förbättra flåset och har benmuskler som är starka, måste de inre organen även börja anpassa sig efter typen av ansträngning. Man glömmer lätt bort att det händer endel med de inre organen och jag tror att om du håller regelbunden träning ettag till så har även inälvorna börjat vänja sig. Och självklart kan man följa typiska råden om mat etc som kan bidra lite.
2006 • Alingsås
#18
11 augusti 2011 kl 08:54
Gilla
Jag har läst igenom tråden och håll verkar drabba många och lösningar när väl hållet uppstår verkar vara nästan lika många som det finns löpare.
När det gäller att undvika håll ser jag till att inte hamna i otakt mellan stegen och andetagen. Det kan kännas som svårt att tänka på i början men när de väl blir ordning på de så känns det toppen.
Lugn till medel fart - 4 steg per inandning och 4 steg per utandning
Medelfart till tröskelfart fart - 2 steg per inandning och 2 steg per utandning
Tröskelfart till max - 1 steg per inandning och 1 steg per utandning
Jennie S
1976 • Solna
#19
11 augusti 2011 kl 23:59
Gilla
Är förvånad över att en del verkar kunna springa på trots håll och på så sätt få det att försvinna! Menar ni att hållet verkligen blir mindre och mindre och sedan försvinna?

Om jag gör så får jag ondare och ondare tills jag inte står ut längre. Det funkar absolut inte. Jag kan då också få håll på flera ställen i magen samtidigt. Det känns inte bra för kroppen att springa med sådan smärta. Och dessutom skulle ju lusten att ge sig ut försvinna om dte betydde att jag skulle ha ont varje gång jag sprang.

Det Hanna skriver låter troligt - att de inre organen behöver mer tid att vänja sig. Hoppas att det inte tar allt för lång tid bara. ;)
Mattias Johansson
1991 • Värnamo
#20
12 augusti 2011 kl 00:48 Redigerad 12 augusti 2011 kl 00:53
Gilla
Japp, ibland har jag springit vidare trots håll och det brukar då försvinna. Men har även varit med om att det bara blir värre och värre tills man knappt kan stå upp riktigt och måste stanna.

Har jag haft ett väldigt långt uppehåll brukar jag mest få håll i axeln, så det verkar ju vara något man tillslut tränar bort..
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.