Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 49029 visningar

Ont i knäveck, vad kan det vara?

Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#1
7 augusti 2011 - 13:08
Gilla
Har fått ont i den sena som fäster i knävecket från utsidan i baksida lår. Ingen akut bristning som kom plötsligt utan mer en smärta som bara finns där, lite som träningsvärk. Har ingen smärta i motsvarande sena som fäster mer på insidan. Någon som har teorier om vad det kan vara och om man ska träna eller inte?
Tobias Månsson
1974 • Hässleholm
#2
7 augusti 2011 kl 14:12
Gilla
Jag hade en liknande smärta vid ett tillfälle när jag trappat upp löpningen i alltför stor grad. Den gav sig vid efter lite lugnare träning, och var nog att likna vid träningsvärk, men kunde ibland vara väldigt smärtsam. Har inte känt den sedan dess, men vid perioder av högre träningsdoser kan jag ibland känna av tendenser särskilt vid långa pass.
Camilla
1976 • Björklinge
#3
8 augusti 2011 kl 11:51
Gilla
Jag har samma sak... Mitt är pga överansträning, och sen att jag sprang lång med en lutning på vägen som belastade knät. Först hade jag mest ont insida knä, men nu har jag ont i knävecket. Tror att det är inflammation i slemsäcken. Stumnar i knät efter jag sprungit 4km ca. Har löpvilat en vecka men det håller i sig. Har kört med zonsalva, men läste nyss att det inte tar tillräckligt djupt för att kunna rå på slemsäcken. Så jag har precis tryckt i mig en ipren? Kanske kan du ha samma?
Fundering - hur ska man käka ipren? En om dan? i några dar?
1969 • Stockholm
#4
8 augusti 2011 kl 16:08
Gilla
Camilla: rent subjektivt tycker jag att ibumetin är en riktig skitsubstans, har inga som helst positiva egenskaper av den och biverkningslistan är ju som om Stephen King skulle skriva Dr House-manus. Så jag skulle tipsa om att inte ta den (om det inte framgick :-)). Om du ändå vill, tror jag att du måste upp i lite högre dos än en om dan, tror maxdos är 1200 mg/dygn för vuxen och de finns i två (receptfria) styrkor.

Annars skulle jag satsa på Voltaren (eller motsvarande; Diklofenak-natrium eller -kalium) som jag inte heller tycker är toppen (inte jätteförtjust i läkemedel...) men som jag åtminstone haft effekt av. En fördel med den är också att den smärtstillande effekten är rätt klen, så man behöver inte vara lika rädd att maskera smärta och då ta i för mycket (vilket man dock alltid ska tänka på risken för!).
Jonny Boysing Ottosson
1959 • Sibbhult
#5
8 augusti 2011 kl 16:50
Gilla
Jag fick ont ett par veckor efter ett Stockholm Maraton,trodde bara jag sträckt mig,men det visade sig vara värre.
Jag försökte att forstsätta att träna,men det onda bara tilltog,och det var just i knävecket.
När jag duschade efter ett pass,såg jag en knuta i knävecket,efter många läkarbesök så undersökte man mig med ultra ljud och kunde konstatera en sk. Bakercysta.
Jag fick förklarat för mig att menisken var skadad och ledvätska la sig i knävecket som en cysta.
Blev efter några månader titthåls opererad där man hittade en jätteliten skada på menisken som man putsade till.
Sen gick det på rätt håll igen är ca 2,5 år sedan jag blev opererad,och är helt återställd.
1967 • Upplands Väsby
#6
8 augusti 2011 kl 17:47
Gilla
Fick i lördags känning i den senan under ett distanspass. Det värsta var inte att senan gjorde särskilt ont utan att lårets baksida blev spänd som en fiolsträng. Tänker vila ett par dagar extra för att se om det inte ger med sig, jag tror det är en ren och skär protest av kroppen mot alltför hög mängd på sistone.
Carina Nilsson
1960 • Västerås
#7
8 augusti 2011 kl 18:30
Gilla
Inflammation i slemsäckarna kan göra att man får ont i knävecken, antagligen överansträngning,
1981 • NACKA
#8
29 augusti 2014 kl 00:02
Gilla
Problemen som Camilla upplevde stämmer exakt överens med mina.

Jag sprang fort (för fort) i en kraftig nedförsbacke. Efter detta och under 3-4 månaders tid har min värk inte försvunnit helt. Den har blivit något lindrigare vid längre vila (3-4 veckor) men verkar ändå återkomma så fort man springer längre sträckor (>10km)

Tack vare den här tråden tog jag tag i problemen och har uppsökt knäortoped på Sophiahemmet. Ska in för magnetröntgen i nästa vecka.

Ortopeden tror det kan handla om en skada på menisken som orsakar vätskebildning i knävecket (vilket orsakar smärtan). På hans inrådan skulle jag varken springa eller gå längre sträckor. Hellre cykling eller annan träning där belastningen av knät blir mindre.

Hoppas! Hur har det gått för er andra?
Jonny Boysing Ottosson
1959 • Sibbhult
#9
29 augusti 2014 kl 10:42
Gilla
Det stämmer nog.
hade samma problem menisken strulade och jag fick ont i knävecket.
samt kände jag en knuta en sk. Bakercysta.
var på röntgen där de inte hittade något fel.
fick ändå en operation där de putsade till menisken allt gick bra återhämtade mig snabbt
1952 • Varberg
#10
29 augusti 2014 kl 11:30
Gilla
Smärta i knävecket kan ha olika orsaker. Smärta i senan utsida, baksida som trådskaparen skriver om kan komma från bicepsfästet, men man ska inte glömma den lilla relativt okända muskeln popliteus på baksidan som kan ge rejäla problem. Det kan ibland ordnas med en quickfix då man masserar muskelfästet lateralt. Man ska aldrig massera mitt i knävecket. Eventuellt komplettera detta med specifik träning/stretching av den muskeln vilket är lite knepigt innan fått kläm på det. Kommer problemet från biceps kan man pröva med excentrisk träning, stretch och muskelmassage.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.