Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 9040 visningar

Mina Vader (ont knäveck)

Robin
2008 • Götet
#1
30 maj 2010 - 17:32
Gilla
Springer 3-4mil/vecka normalt, oftast grus iförd VFF dvs framfotalöpning, gjort detta i 1år.

Sprang göteborgsvarvet på 1.52 förra lördagen, kändes bra, blev lite trött i benen på slutet kanske. Dagen efter var jag lite seg och stel och det gjorde ont kring knävecken men tänkte det var normalt. Vilade fram till på onsdag då jag sprang 1mil. Fortfarande lite känning i höger knäveck och halvtrötta vader. Sprang 1mil på fredag, samma sak. 7km på söndagen, samma sak. Går väl framåt, var ju mycket värre dagen efter loppet, men känns som att från onsdag-söndag har inte mycket skett.

Nu fungerar det att springa på men är lite orolig inför stockholm marathon nästa vecka. Gör ont när jag belastar vaden, exempelvis om jag står på högerbenet och försöker lyfta mig själv, då gör vaden ont kring knävecket.

Har lokaliserat smärtan att den blir värst när jag sitter på golvet på rumpan med benen brett isär och lutar mig åt vänster, då gör det ont från högra knävecket upp mot låret och ner mot vaden. Främst kring muskelfästena alltså.

Vad bör jag göra? Om det inte går över innan lördag, bör jag överväga att bryta loppet?

Tack på förhand!
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#2
30 maj 2010 kl 17:40
Gilla
Vet inte säkert vad man ska göra, men själv skulle jag vilat helt från löpning och ersatt med promenader. Och hoppas det inte gör ont på lördag. Formen lär knappast kunna bli särskilt mycket bättre eller sämre de få dagar som är kvar, så det är knappast nån risk att vila från löpningen helt.Hoppas det blir bra, låter ju lite mardröm att råka ut för så tätt inpå ett stort mål som man slitit hårt för.

En lite dum fråga kanske, men står VFF för såna där mockasinliknande femtåtofflor? Och denna fråga kanske är ännu dummare, men jag tar risken; Sprang du i såna på Göteborgsvarvet?
Robin
2008 • Götet
#3
30 maj 2010 kl 17:50
Gilla
Det är sådana ja. Sprang varvet i dem förutom sista biten som jag sprang barfota. Sprungit 2mil+ i dem några gånger innan utan problem men aldrig enbart asfalt och aldrig lopp. Var ju väldigt trångt och jag startade långt bak så blev rätt ryckig löpning...
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#4
30 maj 2010 kl 19:24
Gilla
Ja, blir ju rätt ryckigt om man startar långt bak. Men det funkade med mockasiner på varvet, alltså? Skulle aldrig våga prova med mina plattfötter, dock.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#5
30 maj 2010 kl 20:26
Gilla
"vad bör jag göra?"

- sitt inte på golvet på rumpan med benen brett isär och luta dig åt vänster, då gör det ont...

;-)
1985 • Göteborg
#6
31 maj 2010 kl 09:13
Gilla
Drick rödvin i lämpliga mängder, det tar bort smärtan o förser dej med antioxidanter
1975 • Hässelby
#7
31 maj 2010 kl 09:28
Gilla
Robin: Det är möjligt att en rejäl stretch och massage kan göra susen. När jag själv får ont i knävecken så brukar det bero på att jag har stretchat rumpan lite dåligt (jag får s.k. falsk ischias).
1975 • Alingsås
#8
31 maj 2010 kl 09:37
Gilla
Jag lider själv av samma problem. Fick konstaterat att, på mig iaf, berodde det på ett kramptillstånd i foten p.g.a. att jag går för mycket barfota på alldeles för hårt underlag. Det blir då spänningar i foten som i sin tur ger kramp i vaden o knävecket. O sprang du 2 mil asfalt i VFF så låter det som en ganska trolig diagnos för dig med. Massage hjälper SUPERBRA mot detta!
Se till att få massage så snart som möjligt o även innan start i Stockholm så löser det sig säkert.
Lycka till!
Magnus
Stockholm
#9
31 maj 2010 kl 09:59
Gilla
Nån slags överansträngning är det nog. Hitta en bra idrottsmassör som kan gå igenom musklerna i baksida lår och rumpa, jag tror det är där problemen sitter. Du kan ju testa att stretcha dessa också själv och se om det hjälper, annars får du nog söka hjälp om du inte kan massera dig själv.
Henrik Gustafsson
1970 • Floda
#10
31 maj 2010 kl 10:20
Gilla
När jag började löpträna fick jag ont i knävecken. Jag självdiagnosterade det till överansträngning. Jag vilade, åkte inlines, köpte väldämpade skor och sedan gick det över. Förra året fick jag liknande symptom. Anledningen var troligtvis för slitna skor. Köpte nya och problemen försvann.
Robin
2008 • Götet
#11
31 maj 2010 kl 10:42
Gilla
Bokat tid för massage imon iaf.

Känns lite bättre idag, igår innan jag sprang hade jag svårt att nå min högra fot vid streching, vänster gick bättre, efter jag sprang ca 7km igår kunde jag nå foten. Idag kan jag också nå foten utan problem. Vid häv på högerfoten känner jag lite smärta, men inte alls lika mycket som igår så går åt rätt håll.

"Mockasinerna" funkar mycket bra ja. Förra året kunde jag knappt fullfölja göteborgsvarvet då knät höll på att ge vika, sedan jag började springa i VFF har jag inte haft minst känning i knäna och har ändå ökat min träningsmängd och sprunigt ~3mil nästan varje vecka i 1år.
1975 • Hässelby
#12
3 juni 2010 kl 13:55
Gilla
Robin: Om du ursäktar en nyfiken fråga -Kommer du att springa i VFF på lördag?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.