Löpning Kost & Näring 829 inlägg 38420 visningar

Viktuppgång trots träning!!!!!

1964 • Kristianstad
#1
24 maj 2011 - 12:52
Gilla
För 3 år sedan vägde jag 72 kg till mina 170 cm. Tänkte ta ett ryck och komma under 70, men......väger idag 83 kg i stället! Har alltid tränat och de senaste åren mer regelbundet eftersom barnen flyttat ut och man har all tid i världen. Väldigt frustrerande att riktigt känna hur man växer! Jag har varit på läkar koll, men inget är "fel". Möjligtvis att ämnesomsättningen minskar med åldern. Jo tack! jag springer 4-5 ggr (även intervaller) i veckan, tar en extra långpromenad på helgen och kör styrka för överkroppen 1 (helst 2) ggr i veckan.
Det är självklart mycket jobbigare att springa med denna vikten, så orken har blivit sämre. Har genomfört 4 halvmaror på strax över 2 tim (det senaste -08), men nu orkar jag ca 7 km innan jag måste gå och det går inte fort........
Kosten är säkert en del i detta, men sååå fel äter jag inte!
som sagt, väldigt frustrerande att "inget händer" i rätt riktning och tar gärna emot tips och råd.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#21
24 maj 2011 kl 21:04
Gilla
John//

Det är i princip omöjligt att gå ned i vikt utan att tappa muskelmassa. Du kan försöka motverka det hela med styrketräning och ett högt proteinintag, men muskelmassa kommer du att tappa tyvärr.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#22
24 maj 2011 kl 21:27
Gilla
Birgitta, jag tycker absolut att du skall prova LCHF om du vill och bilda dig en egen uppfattning. Jag uppmanar dig dock att läsa på lite själv och inte ta allt du läser i tråden här som sanning.

Det jag tror gör att flera reagerar mot John är när han "lovar"....
Förra veckan var det visst någon profet som lovade jordens undergång...profeter har tyvärr sällan rätt.

Man skall alltid vara försiktig med folk som lovar saker utan att ha kunskap eller täckning för vad de säger. Jag säger inte att du nödvändigtvis har fel John , Birgitta kanske mår jättebra av LCHF och kommer att gå ner i vikt av det. Jag tror att många kan må bra av LCHF och gå ner i vikt av det, men det är fruktansvärt oseriöst att skriva som du gjorde i ditt första inlägg. För det fungerar naturligtvis olika bra på olika människor. Vi är alla olika.

Dessutom blir man irriterad när du ber andra att läsa på om "insulin", när du uppenbarligen behöver göra det själv. Insulin är ett hormon som bland annat stimulerar till muskeltillväxt (ett anabolt hormon) inte tvärtom som du skriver. Insulin är alltså inte farligt eller något som inte skulle vara önskvärt i kroppen i normala nivåer.
Mikael Andersson
1989 • Glimåkra
#23
24 maj 2011 kl 21:42
Gilla
John//

Gärna det.
Ägg och bacon är ju super gott, speciellt stekt ägg på en skiva bröd. ;)
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#24
24 maj 2011 kl 21:51
Gilla
LCHF funkar säkert för många, och det är såklart nyttigt att inte äta för mycket kolhydrater.
Men ska man minska i vikt så är det faktiskt viktigt att komma ihåg att oavsett metod så måste du ligga på kaloriunderskott. Annars kommer du aldrig gå ner i vikt. De olika dieter som förespråkas är alla olika metoder för att få människor att klara av att leva på ett kaloriunderskott.

Personligen föredrar jag att bara äta mindre om jag vill minska i midjemått, men det är ju högst individuellt och jag har inga problem med hungerkänslor...
1968 • Hishult
#25
24 maj 2011 kl 21:54
Gilla
Mycket skriverier om kalori in - kalori ut.
Det är kanske så att äter du 2000 kcal per dag och gör av med samma antal så kommer du att hålla samma vikt. Men vill man göra det lättare för sig själv ska man inte äta en massa kolhydrater och skippa fett och protein.
Ett exempel:
Du äter 500 kcal, låt oss säga, geléhallon eller 500 kcal lax. Alltså lika många kalorier i båda fallen.
Då har jag en fråga till er tvivlare av LCHF-dieten...
Efter vilket intag tror ni man håller sig mätt längst? Efter geléhallonen eller laxen? En någorlunda normalt funtad människa skulle givetvis säga att laxen mättar längst, vilket är alldeles korrekt. Detta innebär ju då att efter att ha ätit 500 kcal geléhallon, så vill man äta igen, ganska snart efter. Då är man så sugen på att stoppa något i munnen eftersom blodsockret är så lågt och slänger i sig det första bästa. Det första bästa är i regel inte så bra ur viktnedgångssynpunkt. Det kan vara ganska svårt att snabbt få tag på något nyttigt och vips så har man ätit något annat med snabba kolhydrater. Insulinet sprutar återigen ut för att sänka blodsockret till normala nivåer. Eftersom, som tidigare nämnts, insulinet är ett fettinlagrande hormon kommer överflödet av detta lagras till fett. Och överflöd lär det bli eftersom det sprutar ut i så stor mängd att kroppen inte kan ta hand om allt.
När du ätit laxen slipper du detta problem genom att du kommer att ha ett stabilt blodsocker betydligt längre tid och minimerar risken att drabbas av ett plötsligt sug efter sötsaker.
Så visst, i teorin är det kalori in - kalori ut som gäller, men i praktiken fungerar det inte riktigt så.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#26
24 maj 2011 kl 22:09
Gilla
Agneta

Du har en poäng, men för att geléhallon-metoden ska fungera sämre ur viktnedgångssynpunkt krävs att du faktiskt ger efter för suget. Lyckas du hålla emot så spelar det ingen roll om du äter lax eller godis.

För välbefinnandet bör man hitta en kost man trivs med och med denna lägga sig på en kalorimängd som uppfyller de krav du vill uppnå. Vill du äta mycket fett måste du äta mindre protein och kolhydrater och vice versa, det är ju totalsumman som räknas.
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#27
24 maj 2011 kl 22:13
Gilla
Är inte grundtanken med LCHF (som diet) att man helt enkelt fortare blir mätt på en kost med högt fettinnehåll? Kolhydrater är ju en väldigt effektiv energikälla som det går att trycka i sig ganska mycket kalorier av utan att man direkt blir proppmätt. Ungefär som vid GBP när man helt enkelt inte kan äta mer än en viss mängd.
1960 • Kungsholmen
#28
24 maj 2011 kl 22:56
Gilla
Tycker att Birgitta ska börja morgondagen med ett långpass 90 min i pratfart. Inte svälta sig.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#29
25 maj 2011 kl 00:03
Gilla
prova att ändra dina matvanor. om du provar gi, lchf, livsmedelsverkets vanliga rekomendationer är midre viktigt. eller så skippar du helt enkelt allt vad begrepp heter och bara provar dig fram. ät varierat och regelbundet.
kanske är du som vissa här som mår bra av lchf, kanske som mig som aldrig skulle kunna skippa kolhyrater på morgonen (förtärs i form och egenbakat bröd med mycket fibrer), men ju senare på dagen desto mindre viktiga är de för att jag ska orka prestera mentalt och fysiskt.
och som per sa, bli medveten om hur mycket energi saker och ting innehåller. det innehåller ofta mer energi än vad man tror.

eller så gör du som supermodeller gjorde ett tag: ät bomull. mättnad men ingen energi. effektivare än både lchf och kolhydratkost ;)
1983 • >
#30
25 maj 2011 kl 01:53
Gilla
Du skulle kunna ta hjälp av en matdagbok där du detaljerat loggar dina matvanor.

Hur ser en vanlig vecka ut för dig idag jämfört med för 3 år sedan?
1966 • Karlstad
#31
25 maj 2011 kl 07:19
Gilla
Jag begriper inte vad som är så svårt med energi in o ut. Jag begriper inte vad som är svårt med LCHF heller? För mig är det två olika saker där den ena möjligtvis möjliggör det andra.
För att försöka förklara enbart min inställning kör jag det klassiska exemplet:

"Jag går inte ner i vikt hur jag än kämpar, vad gör jag för fel?"
"Du intar mer energi än du gör av med. Minska på energi/kaloriintaget."

"Jag klarar inte av att hålla ner energiintaget, vad ska jag göra?"
"Prova LCHF som metod att välja kalorikällor."

Som jag ser det är det här två ämnen som inte ska blandas ihop i samma diskussion om man som sagt inte använder det ena för att uppnå det andra. LCHF kan ju vara ett sunt val oavsett man har viktproblem eller ej, Enligt mig håller västvärlden på att äta ihjäl sig med hjälp av snabba kolhydrater.
Rädslan för energi in o ut förstår jag inte heller. Jag säger det igen; man kan inte bygga massa av luft, Ska det bestridas är vi nära en lösning på världssvälten.

1976 • Sollentuna
#32
25 maj 2011 kl 07:52
Gilla
Peter H, bra sammanfattning! Klarsynt.
1964 • Kristianstad
#33
25 maj 2011 kl 08:17
Gilla
Rolf- jag skulle gärna träna på morgonen, men jag går upp 05:30 och kör till jobbet 06:10 så det funkar inte.
Moopoint- jag har provat att föra matdagbok på Matdagboken.se men jag tycker det är lite jobbigt :(. Man får gissa sig till innehållet ofta för den mat jag äter inte finns med i deras register.....
Annars är du helt rätt på det troligen. För 3 år sedan började jag ett nytt jobb 10 mil hemigrån vilket innebär 2,5 tim i bilen/dag samt stillasittande jobb 07:30-16:00. Noll förbränning! Äter bra hela dagen fram till em då jag är som hungrigast, då sätter sötsuget in! Är sedan vrålhungrig vid 17:30 när jag kommer hem. jag lever ensam så att laga varm mat är trååååkigt. Och det ska gå snabbt, så det blir ofatast mackor.... FEL, FEL, jag vet. Så svar på din fråga- skillnaden nu och 3 år tillbaka, så är det stillasittande 12 tim om dagen och ngt ändrade matvanor. Sötsaker var jag glad i även när jag vägde 68 kg för 10 år sedan!!!
Johan L- jag provar LCHF med insikten att hitta ett sätt som funkar just för mig. Tack än en gång för alla synpunkter!
1969 • Åkersberga
#34
25 maj 2011 kl 08:56
Gilla
Självklart har ni som säger att det är kalori-nettot som avgör upp eller nedgång rätt, men det är ju liksom underförstått. Det är ofta så att de människor som behöver gå ner i vikt äter för mycket söta produkter och att då säga till dem att de kan fortsätta med det men bara äta mindre känns inte särskilt konstruktivt. Personligen tycker jag tycker att känns bättre att äta kcal-underskott riktiga livsmedel som ger vitaminer och lågt insulinpåslag än att äta motsv mängd smågodis, och jag är övertygad om att man mår väldigt mycket bättre av att äta bra mat under en viktnedgång än skräpmat. I mitt fall har det gjort all skillnad i världen. Men som sagt, ni har rätt i sak.

Kommentar till att man knaprar muskler under viktnedgång. Det är möjligt att man med en större muskelmassa kan mäta en nedgång över tid. Själv har jag inte sett tillstymmelse till försvagning av styrkan under 6 mån viktnedgång, tvärtom. Både min faktiska (reella vikter) och funktionella (i förhållande till kroppsvikten) har ökat. Möjligen har omfången blivit mindre på stora muskelgrupper som quads o biceps men det ser jag bara som positivt, för det är isåf dödkött som inte tillför något till hur jag kan hantera kroppen. Men om man vill se stor ut så kanske det är något att ta hänsyn till. I ett löparforum, där de flesta av oss vill bli bra på löpning tror jag faktiskt inte att det är ett stort problem. Dessutom tror jag att vår kropp är anpassad för att klara ganska lång svält innan vi går ner oss och börjar knapraa av de strukturer som är tänkta att hjälpa oss jaga mat.
1968 • Kållered
#35
25 maj 2011 kl 09:34
Gilla
Agneta (m fl)>> Det gäller att inte blanda ihop *metod* med orsak/verkan.

LCHF är en *metod* som för vissa individer kan underlätta att uppnå rätt orsak/verkan.

Orsak/verkan när det gäller viktnedgång ser dock *alltid* ut såhär:
Negativt energinetto = viktnedgång.

För min egen del är det mycket *lättare* att äta en blandad kost, samtidigt som jag har koll på in/ut när det gäller energi, genom att räkna kalorier i maten jag äter och genom att använda pulsklocka för att ha koll på hur många kalorier jag gör av med genom träning.
För någon annan kanske det är lättare att följa LCHF, GI eller någon annan *metod*.
För en tredje kanske det är lättare att meditera, hängandes i knävecken i en korkek. ;)

Faktum kvarstår ändå att orsak/verkan endast är en fråga om energinetto över tid.
1968 • Kållered
#36
25 maj 2011 kl 09:38
Gilla
Magnus (m fl)>> Det som är viktigt att tänka på *även* om man följer en metod så är det ju så att om man *inte* räknar kalorier in och kalorier ut - så *vet* man faktiskt inte om man gör "rätt".

Att ha koll på kalorierna är alltså det snabbaste, mest effektiva, säkraste och enklaste sättet att gå ner (eller upp) i vikt på.

Vad jag menar är alltså att det hjälper inte att följa en "bra" metod, som kanske i sig *underlättar* att hålla nere kaloriintaget, om man samtidigt har ett för högt energinetto.
Man kommer då ändå inte att gå ner i vikt. :)
Och hur vet man om man har "rätt" netto? Jo, genom att räkna kalorierna. :)
1965 • Kungsholmen
#37
25 maj 2011 kl 09:39 Redigerad 25 maj 2011 kl 09:39
Gilla
En annan metod som borde fungera är att bara äta äcklig mat ;)

Skall bli kul att se när dammet lagt sig om 3-4 år hur många som fortfarande gnetar på med sin extrema LCHF-kost. Då dessa extrema koster oftar drar til sig folk som hoppas på en quick fix så har nog de flesta gått vidare mot andra modedieter.
Med det vill jag säga att mindre och mer måttliga förändringar har mycket större chans att fungera långsiktigt. Mindre portioner är tex underskattat.
1968 • Kållered
#38
25 maj 2011 kl 09:39
Gilla
Magnus>> Angående muskelmassa - jag utgår ifrån att du under denna 6-månadersperiod har tränat styrketräning kontinuerligt?
Hur vet du annars att du inte har blivit svagare?

Du bekräftar i så fall det jag säger, att det är bra att träna styrka samtidigt som man går ned i vikt. ;)
1969 • Åkersberga
#39
25 maj 2011 kl 09:58
Gilla
Patrik vi menade kanske olika saker, jag tolkade det som att du menade att man skulle köra extra styrka, utöver den vanliga, för att kompensera muskelbortfall under viktnedgång. Jodå, jag kör styrka, kontinuerlig lågdos kan man säga :) Nu på sommaren 1 pass varannan vecka eller nåt, annars 2 pass/vecka på vintern
1976 • Sollentuna
#40
25 maj 2011 kl 10:10
Gilla
Peter P, varför tror du att alla är så himla extrema?? Jag tror att mindre kolhydrater och mer fett kommer att bli vanligare och vanligare. Det är inget nytt. Kostcirkeln och tallriksmodellen däremot är väldigt nya och har inte funnits länge. Vitt mjöl likaså. Sätt det i lite perspektiv.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.