Löpning Kläder, Skor & Prylar 641 inlägg 16990 visningar

Five fingers

Josefin Fhärm
1983 • Umeå
#1
15 februari 2010 - 20:49
Gilla
Hurra för Vibram Five fingers!!!

För dig som tvekat säger jag bara; Tveka no moore!
Underbar löpkänsla med helt sjuk träningsvärk i vaderna. Det tar med andra ord...
Och vad läckert när man känner underlaget! Aldrig mera tunga, otympliga löpskor.
Jag är Frälst!
http://www.vibramfivefingers.it/eng/default.aspx
< < < 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 > > >
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
15 juni 2010 kl 19:33
Gilla
Jag har nu äntligen fått iväg en riktig beställning, så om ett tag kan jag komma med inlägg om hur jag med mina breda fötter, men relativt höga vrister klarar dem! Fast minst tre veckor får ni vänta - får dem i midsommarhelgen och vill ju hinna prova dem lite innan jag uttalar mig!
Robin
2008 • Götet
15 juni 2010 kl 19:35
Gilla
"Robin. Du misstolkar så ofta du kan. Du saklig? Du och jag och alla andra försöker delge vad vi vet, men att skriva att du är saklig utan brasklapp. Halleluja."

Vad har jag misstolkat? Du svarar aldrig på mina inlägg, blir rätt jobbigt när du säger att jag har fel och sedan inte lyssnar på mina svar.

Du går väldigt snabbt på ad hominem. "Halleluja" säger du för att få det som att låta som att jag är religiös om skorna när det lika gärna skulle kunna vara du som är religiös i ditt försvarande av hälisättning trots att hälisättningen har skadat dig och 70% av alla löpare årligen, halleluja!

Jag skriver att jag är saklig för att jag i debatten svarar på det du skriver och försök hålla röda trådar genom mina inlägg utan för mycket logiska falsarier vilket är god debattsed, du däremot ignorerar de flesta frågorna även när du bett om frågor, upprepar dina påståenden du fått emotsagda tidigare etc vilket blir väldigt frustrerande för debatten.

Jag förstår att du tycker jag är jobbig. Jag kommer iaf sluta svara dig då debattera med dig känns meningslöst, blir /ignore på dig. Lycka till med löpningen!
15 juni 2010 kl 19:47 Redigerad 25 oktober 2010 kl 19:07
Detta inlägg har raderats
Mikael Wennlöf
1978 • Västerås
15 juni 2010 kl 20:30
Gilla
Jag har nyligen införskaffat ett par VFF Speed och har väl egentligen inte löpt tillräckligt i dem för att lämna någon utförlig rapport över fördelar och nackdelar men här kommer några snabba reflektioner så här långt...

Först lite "kort" bakgrundsinformation:
Jag har nyligen kommit igång ordentligt med min löpträning efter att ha "snoozat" ett gäng år. Det gick relativt smärtfritt fram till i höstas då jag började få problem med knäna, något jag känner igen från när jag var yngre och spelade mycket boll. Jag kikade runt mycket på webben och började laborera lite med steg och teknik. Jag erkänner villigt att jag är lekman på området men att jobba längre fram på foten och korta stegen har funkat bra för mig. När jag läste mig fram genom den ocean av information som finns tillgänglig fastnade jag för barfotalöpning och även för VFF och beslutade mig för att testa. Jag la en beställning och började så smått att promenera barfota och under dessa turer även springa kortare sträckor, medan jag väntade in "skorna".

Jag har verkligen försökt att inte ryckas med och löpa "för mycket, för fort", men det är inte lätt. Jag vet inte om det är nyhetens behag eller om jag rycks med i den våg av stöd jag har läst så mycket om på nätet, men det är verkligen en häftig känsla att känna underlaget och hur kroppen reagerar.

Jag kan förstå att de som har sprungit mycket barfota känner sig instängda i ett par VFF, men för mig som novis känns de som ett bra "skydd" för kottar, stenar och annat som kan ställa till problem.

När det gäller den modell jag har valt så kan jag väl säga att det känns bra hittills. Jag har kort, breda fötter med ganska höga vrister. Dessutom skiljer det en knapp centimeter mellan fötterna. Turligt nog gjorde det även det på det par jag fick hem, och åt rätt håll dessutom!

Anledningen att jag fastnade för just Speed-modellen hade inte så mycket med det estetiska att göra utan mer att jag ville kunna fästa fotpoden till pulsklockan på ett bra sätt. Det finns säkerligen supersmarta sätt att göra det på andra modeller också men det kändes som en bra idé... Dock känns det som att just snörningen kan innebära ett problem då metallringarna trycker mot huden eftersom plösen inte räcker till. Mina vrister är helt enkelt för höga och spänner ut plösen. Hittills har det funkat ok men då har jag inte löpt sträckor längre än fem kilometer än, vi får väl se hur det blir senare.

Jag hoppas att jag inte blivit för långrandig. Jag kan återkomma senare med vidare tankar när jag löpt mer.

PS. Jag håller med om att första rundorna gav relativt kännbar träningsvärk! DS.
1982 • Fellingsbro
15 juni 2010 kl 21:04
Gilla
Peter och kanske fler?
Jag har som sagt tränat med fivefingers ett tag nu och kan gärna dela med mig det jag tycker och känner för dem...
Jag har ganska breda fötter så jag kan ju bara utgå från min egen fot men jag har en modell som heter KSO och det har inte alls varit några problem med varken för bred fot eller att mina tår inte når fram. Mina fivefingers sitter som gjutna på mina fötter men det kan ju såklart vara olika.


När jag började springa blev det en mil det första jag gjorde vilket jag fick sota för dagen efter när vaderna var som klubbor men efter fler pass och längre distanser tränade jag snabbt upp mina vader och även fotleder och musklerna kring fötterna för övrigt. Jag springer både asfalt och i skogen med dom och funkar bättre än vad jag trodde även fast man i skogen får springa lite sicksack mellan stenar och rötter (man trampar ibland igenom eftersom det bara är en sula mellan foten och underlaget) men det tycker jag mest är roligt och utmanande. Men visst blir man "trött" i fötterna men som sagt otroligt bra träning.

Från början hade jag tänkt att använda dem en någon gång ibland för att just stärka fötterna och prova ett annat löpsteg. Men det har nästintill blivit att jag använder dem på varje pass jag är ute. Jag har sprungit både långsamt och länge och intervaller ner under 4min/km och det funkar utmärkt!
Tycker att det är en otrolig frihetskänsla att fara fram nästintill barfota som jag tycker....

Första känslan jag fick på när jag första gången jag prova dem var:
Det är ju så här man ska springa!
Allt kändes så självklart att det var på detta vis man skulle föra sin kropp framåt.

Detta är min uppfattning om fivefingers, hoppas det hjälp nån :)

Keep on running!

André Lindqvist
1984 • Linköping
15 juni 2010 kl 21:31
Gilla
Tycker inte att jag har sprungit tillräckligt länge för att uttala mig om löpningen har blivit bättre men andra saker har jag märkt som folk har frågat efter. Jag har sprint.

* Mina tår fyller nästan hela facken och det känns bra utom lilltån som verkar ligga konstigt och trycka mot närmsta tån. Blir konstigt i landningen men absolut ingen jättegrej. Nöjd.

*Sulan är ganska stor i hälen men skon sitter skönt och som gjuten ändå med hjälp av banden.

*Absolut inga problem med att saker skulle komma in i skon som jag läst om sprint på andra ställen.

*Inga problem med blåsor vid längre turer (för mig typ en mil) som med mina asics. Däremot lite mör främre fotsula.

Ava
1958 • Lindome
15 juni 2010 kl 23:26
Gilla
Jag har ett par KSO (som jag glömde utomlands i vintras, de kommer tillbaka till mig till sommaren) och ett par Sprint. Använder dem eftersom jag av och till har ont i min högerfot och det har lustigt nog visat sig att det hjälper om jag springer barfota (blir dock sällan längre än 1 km/gång) eller minimalistiskt (i regel 4-5 km/gång). Jag tycker de är fantastiska!

Och när jag nu sagt detta vill jag också utfärda en varning för att gå fram för fort och/eller för långt. Fötterna behöver tränas (gärna barfota- eller VFF-promenader) och det finns de som har dragit på sig skador genom att springa minimalistiskt. Lyssna alltså noga på fötter och ben när/om ni börjar!
Peter G
1988 • Stockholm
16 juni 2010 kl 09:35
Gilla
Finns dem i en butik i Sthlm? Man vill ju känna att de sitter bra, kanske prova storlekar osv.
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
16 juni 2010 kl 17:33
Gilla
Finns injinji-sockarna att köpa i Sverige? Har hittat en amerikansk sida, men köper lika gärna hemma i Svedala ...
1978 • Malmö
17 juni 2010 kl 20:29
Gilla
"Finns injinji-sockarna att köpa i Sverige? Har hittat en amerikansk sida, men köper lika gärna hemma i Svedala .."

Jag köpte de här och jag tycker de verkar vara av god kvalité. Har dock bara sprungit med dem en gång men passform osv var bra. http://www.northsport.se/product.html/x-toes-by-lizard?category_id=19
Viktor Johansson
1984 • Helsingborg
17 juni 2010 kl 22:09
Gilla
FiveFingers Speed modellen med snörning såg intressant ut, någon som testat?
Fast det behövs kanske inte snörning, de sitter kanske bra ändå med den där remmen över foten bara?
1978 • Malmö
17 juni 2010 kl 23:21 Redigerad 17 juni 2010 kl 23:22
Gilla
Jag fick mina FiveFingers Speed idag från Northsport.se (beställde igår) och jag måste säga att det var väldigt inspirerande att springa med dem. Jag har knappt sprungit någonting alls i år pga en fotskada som jag drog på mig när jag började springa mer framfotslöpning samt skaffade inlägg på samma gång. Problemen kvarstod långt över ett halvår och det var faktiskt först när jag slutade använda inläggen som det började bli lite bättre. Så nu ska jag bara springa i mina FiveFingers och Asics Gel Speedstar 3 (som är lättare och mindre dämpad än normalskor) för att se om det är rätt sätt att få ordning på foten igen.

Som storleksjämförelse kan jag säga att jag har 41 1/3 i Adidas (någon innedoja), 41,5 i Asics (Hyperspeed och Speedstar 3), 41 i Nike Free och 42 i Nike Lunarglide. Mina FiveFingers Speed är storlek 41 och passar perfekt i stortån medan de är lite långa i de andra tårna (men längsta tån styr). Så det där man läser lite varstans att FiveFingers är stora till storleken (men att det skiljer sig mellan modellerna) gäller i väldigt liten grad i fallet med Speed verkar det som. Jag har bara provat modellen Sprint tidigare och i jämförelse så sitter Speed betydligt bättre med sin snörning. Dessutom är det en annan sula som är uppdelad i segment. Vikten är 163 gram per sko för Speed så vikten är den samma. Meshen är också en trevlig detalj.
1978 • Malmö
17 juni 2010 kl 23:51
Gilla
Såg nu att addnature.com har både FiveFingers Speed och X-toe strumporna de också. Där får man dessutom 3 par strumpor för priset av 2 och fri frakt. http://www.addnature.com/product.aspx?dept_id=0&pf_id=X-TOES
Tor
1975 • Göteborg
18 juni 2010 kl 08:18
Gilla
"Som storleksjämförelse kan jag säga att jag har 41 1/3
...
Mina FiveFingers Speed är storlek 41 och passar perfekt"
Märkligt. Jag har också 41 1/3 på Adidas men har 40 på mina Speed och har ändå plats över för alla tår utom stortån.

Jag har kört tre pass med minna Speed nu och är supernöjd! 1km, 4km och 6km inom loppet av 4 dagar och har inte fått några känningar eller träningsvärk.
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
18 juni 2010 kl 19:56
Gilla
Har kollat in northsport.se - men de är ju dubbelt så dyra som injinji - för all del från USA, men ändå! Har vänner som reser dit idag, så de får ta med tillbaka till mig. Enda irritationsmomentet är att de inte har micro-sockan och linern på samma nätbutik ... så jag tvingas beställa från två ställen ... jaja.
Är helt tokig i tåsockar, så de kommer absolut att användas massor, inte bara i mina KSO (när de äntligen kommer).
Tor
1975 • Göteborg
18 juni 2010 kl 21:49 Redigerad 18 juni 2010 kl 21:51
Gilla
22 juni 2010 kl 19:18 Redigerad 25 oktober 2010 kl 19:23
Detta inlägg har raderats
Tor
1975 • Göteborg
22 juni 2010 kl 22:37
Gilla
Det är ännu större skilnad på joggingskor och barfota. Det är därför som man kan se VFF som ett steg på vägen.
Robin
2008 • Götet
23 juni 2010 kl 00:55
Gilla
Vissa ser det som varken barfota eller dämpad sko, för dem uppfyller inte VFF något syfte.

Andra ser det som bästa av två världar. "Barfotalöpning" utan att bli smutsig om fötterna, utan skärsår, flisor och hundbajs. För dem uppfyller VFF en funktion.

Jag ser VFF som härlig att springa i och bra för tekniken. Att jag försöker lära mig springa helt barfota är mest en kul grej och en utmaning.
23 juni 2010 kl 08:29 Redigerad 25 oktober 2010 kl 19:08
Detta inlägg har raderats
< < < 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.