Foruminlägg av Patrik Blixt

< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
#1
6 december 2008 kl 17:48
Gilla
Jag ska springa och det blir mitt första marathon!
Jag är en tämligen nybörjare vad det gäller löpning, har tränat andra sporter tidigare där löpträning ingått men då var ju inte fokuset på själva löpningen. Mitt mål är främst att genomföra loppet och ta mig i mål men jag vill även kunna springa under 4 timmar och det är det jag kommer försöka träna för.

Nu under vinter har jag främst tänkt öka på längden på passen succesivt. När jag sedan känner att jag har fått bra längd på träningen så kommer jag även börja fokusera mer på farten. Så är planen åtminstone :)
#2
14 februari 2009 kl 17:12
Gilla
För mig är Slagmålsklubbens musik väldigt peppande. På långpass är det möjligen lite väl upptempo men till snabbdistans är det otroligt bra!
#3
14 februari 2009 kl 22:24
Gilla
Peter: Jag brukar ha sladden innanför tröjan/jackan, så lite som möjligt fritt hängande. Spelaren sitter fast i ett armband som jag har på underarmen.
Angående hörlurar, det finns hörlurar som man pressar ihop innan man för in dom i örat så att de där expanderar och sitter på plats, exempelvis dessa: http://www.webhallen.com/prod.php?id=43618
Det finns även hörlurar som har en båge man sätter bakom örat eller nacken så att de sitter på plats. Min öron är hörlursvänliga så det funkar med vanliga ipod-standard hörlurar.
Och Ipod är det jag har, främst för att jag även använder Nike+. Annars funkar vilken mp3-spelare som helst.
#4
14 februari 2009 kl 22:34
Gilla
Magnus: Vad för blodvärde menar du? Det jag får testat vid varje lämning är mängden hemoglobin, eller röda blodkroppar om man så vill, för att på så sätt se järnvärdet och för det går undre gränsen vid 130. Jag har varit under en gång (129) men annars legat på runt 140.
#5
28 februari 2009 kl 18:32
Gilla
Även för mig var det första 30+ - passet idag, för mig blev det 31,5 km. Hade med mig lite kolhydrater som definitivt gjorde nytta efter halva distansen, var mer slut efter förra helgens 26,5 km då jag inte hade med mig något.
Jag skulle gärna vilja pröva på marathondistansen innan det är dags för eldprovet i slutet av maj, är det en bra idé eller kommer det slita alldeles för mycket?
#6
1 mars 2009 kl 22:58
Gilla
Jag har ett par Eutopia som jag alternerar mot mina Saucony Triumph.
Pumaskorna är helt klar mer stumma i dämpningen, testade dessa samtidigt som ett par Asics DS-Trainer och Asicsskorna var betydligt mjukare. Valde dock Pumaskorna, tror att det kan vara bra med lite stumhet som alternativ mot de mjukare Triumph. Dessutom är de betydligt lättare, ca 80 g skillnad, så de kan ju inte ha lika mycket dämpning helt enkelt.
De är lite mindre i storleken mot Sauconyskorna, dock sitter de inte riktigt så tajt mot foten som jag hade förväntat mig, åtminstone inte mot mina fötter. Tidigare Pumaskor jag haft har haft riktigt bra passform mot mina fötter men är lite besviken på Eutopiaskorna, kanske förväntade jag mig för mycket bara, de sitter knappast dåligt på fötterna.
Kommer möjligen använda Pumaskorna på marathon, men har inte testat dem på längre sträckor än en mil ännu så jag är inte säker.
#7
7 mars 2009 kl 17:11
Gilla
Kan man springa med För hög kadens?

Skulle springa ett lättdistanspass idag och blev förvånad då jag efter 5 km kollade på klockan och såg 24.45, en sådan fart är snarare snabbdistans för mig. Räknade då antal nedslag med högerfoten under en minut och hamnade på 105, totalt alltså 210!
Det kändes väldigt bra för mig att ha den kadensen så jag körde på och klarade av milen under 50 min för första gången!

Det jag undrar är om det finns några kända negativa aspekter med att ha en såpass hög kadens?
#8
9 mars 2009 kl 23:08
Gilla
Jag har testat Runaway och för mig funkade den inte alls, blev inget utslag på mätningen. Försökte på olika sätt med att sätta den högt upp och långt ner på skon, helt stenhårt fast och lösare men det funkade inte, ipoden sade ständigt att den hade tappat kontakt med sensorn. Så den fick åka i soporna!

Jag tog den drastiska utvägen att göra ett nike+-"hål" i ett par icke nike+-skor, karvade alltså ut en del av mellansulan! Funkade ypperligt, om det blivit några problem med dämpningen får framtiden utvisa, inget jag känner åtminstone. Nu använder jag dock inte nike+ av andra anledningar så hålet är ju enbart onödigt nu så jag skulle inte rekommendera det om man inte är säker på att man alltid kommer använda sig utav sensorn.
#9
9 mars 2009 kl 23:18
Gilla
Jag skulle vilja ha lite kommentarer från er som har hunnit med något/några marathon redan. Ska springa mitt första marathon i sthlm och undrar vad för fart är realistisk att satsa på?
Är det en fart som man under träning med lätthet håller under en mil? Eller är det snarare farten man med lätthet håller under ett halvmarathon, under träning?
Antar att det är högst individuellt och att man har olika kapacitet på olika längder men på ett ungefär, vad tror ni?
#10
10 mars 2009 kl 16:59
Gilla
M och S: Trevligt att höra! Klubben behöver all uppmärksamhet den kan få :)

Csaba: Jag har funderingar på att springa Göteborg Marathon sedan i oktober (kommer flytta närmare dit i augusti). Så jag kanske får satsa på ett tidsmål då istället.

Tobias: Jag hade tänkt springa Kungsholmen Runt men typiskt nog ska jag iväg på kurs med jobbet just den helgen. Har dock planerat att springa halvmarathon som snabbdistans någon/några gånger som träning. Det kanske dock inte blir ett riktigt bra riktvärde då det ju inte är på tävling.

Jag får kanske vänta och se hur träningen utvecklas närmare maj, den senaste veckan har kännts så bra tidsmässigt att jag börjat snudda vid tanken på att satsa på under 3.30. Men det kanske är allt för optimistiskt? Jag skulle gräma mig väldigt mycket om jag satsade på det och inte orkade hela vägen ut och tar slut istället och kommer in över 4 timmar.
Vad anser ni bör vara ett tempo som känns lungt under ett långpass på 3 mil för att man ska kunna klara under 3.30? Ska även träningslångpass klaras av utan större problem under 5 min/km för att man ska kunna klara av 42 km i samma tempo under tävling?
#11
10 mars 2009 kl 18:27
Gilla
Mikael & Sven: Okej, då vet jag vad som krävs, då är jag en bit från 3.30 än så länge :)

Mr. B: Jag har ökat på mina längsta pass varje vecka (förutom när jag har viloveckor) under hela året än så länge och har nu kommit upp i 3 mil. Räknas inte det som långpass? Jag kommer öka på ytterligare men jag vill inte skynda för fort heller. Första passet över 4 mil blir, om allt går enligt planerna, i mitten av april.
#12
22 mars 2009 kl 13:38
Gilla
För att rösten ska säga till när du avverkat en ny kilometer och hur lång tid det tog måste man välja att springa en viss distans. Om man väljer alternativet att bara springa (utan distans eller tidsmål) så säger den inget.
Jag tror det gäller enbart vid specifik distansträning, vid specifik tidsträning så tror jag den säger till var 5:e minut, kommer inte riktigt ihåg.
#13
22 mars 2009 kl 20:36
Gilla
Det är en accelerometer (stavning?) vilket även de olika andra fotpodarna från Polar, Suunto etc. är. Förutom att den räknar antal steg känner den även av fotens hastighet (tid i marken) för att bestämma hastighet och sträcka.
Den behöver kalibreras för allt möjligt; olika skor, olika placeringar på foten, fart, stegfrekvens etc. På grund av det så orkar jag inte längre använda den då den alltid (för mig) visade fel sträcka. Vet inte om Polars eller Suuntos fotpodar är bättre.
#14
23 mars 2009 kl 21:57
Gilla
Jag har liknande problem, börjat med vänstra men känns även nu i det högra. Ingen direkt smärta men det känns av då och då när jag springer. Det som jag känner hjälper är att stretcha ljumskarna. Det har inte försvunnit men det släpper och blir bättre. Den senaste veckan började jag med ett annat stretchprogram utan stretch av ljumskarna och då blev det värre. Tror helt enkelt att det beror på att musklerna/senorna på insidan av låret blir för korta, nästan som löparknä fast insidan istället för utsidan.
#15
28 mars 2009 kl 16:41
Gilla
Jag kommer imellan som är skadefri och kommer satsa på under 45 min för första gången!
#16
28 mars 2009 kl 20:09
Gilla
LN: Hur hittar man dig? Springer du med ballong som i Sthlm Marathon? :)
#17
29 mars 2009 kl 15:48
Gilla
Jag instämmer med Tobias, sprang i andra starten vid 13.00 och det var ordentligt med gegga på vissa partier. Dock tror jag inte att det var det som gjorde att jag inte var i närheten av att komma under 45, slutade på 48.01, utan jag var för långsam överlag. Men det kommer nya tillfällen!
I det stora hela tycker jag det var en väldigt trevlig och rolig tävling!
#18
29 mars 2009 kl 19:13
Gilla
Vad kan man möjligen dra för slutsatser om min möjliga maxpuls utifrån värdena jag fick idag (också på Premiärmilen): snittpuls på 188 och maxpuls på 196?
Jag har gjort ett halvhjärtat försök till eget maxpulstest som inte gick alls bra, då kom jag endast upp i 188 som mest, som jag nu alltså hade som snitt! Dock dåligt utfört, fick mjölksyra rätt omgående. Är det någon som gjort ett maxpulstest hos läkare som ni rekommenderar?
#19
31 mars 2009 kl 11:50
Gilla
Hej!

Jag har börjat läsa lite om Maffetone och hans syn på träning och tänkt testa lägga in pass med låg puls. Enligt 180-formeln ska jag ligga under 154 bpm (180-21-5 = 154) men blir lite fundersam över denna siffra då jag räknade ut vad det skulle bli för arbetspuls för mig.
Jag har som mest kommit upp i 196 i puls och vilopulsen har jag fått till 42. Enligt uträkningen (196-42)*0,7+42 = 149,8 så ligger jag alltså på 70% när jag är över 150 i puls.
Blir det verkligen så lågpuls med max 154 bpm isåfall? Eller har jag tänkt fel någonstans?

Jag blev även förvånad över min vilopuls, då jag absolut inte är en morgonmänniska så vaknar jag alltid av väckarklockan och då blir jag med ens stressad så jag gjorde som så att jag sov med pulsbältet på och startade klockan när jag gick och lade mig och sedan läste av den lägsta pulsen den hade mätt under natten. Det lägsta värdet, 42, var precis innan jag vaknade så det känns som att det kan stämma. Tror ni att jag har gjort en korrekt mätning av vilopulsen?
#20
31 mars 2009 kl 18:19
Gilla
Jag har hittat två bra, Ascent och iSMARTtrain.
Ascent har skitsnygg kartfunktion medan iSMARTtrain har massvis med data.
Har inte ännu bestämt mig vilken jag tycker är bäst så har inte köpt någon utav dom ännu, men de funkar precis likadant oköpta också, dock kan man inte lägga in särskilt många pass.
Bästa vore om det fanns någon som var bra och även gratis (Sporttracks til Mac, tack!) men jag har inte lyckats hitta någon ännu.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >