Foruminlägg av Karin

#1
14 juni 2017 kl 21:26
Gilla
Hej,
Hoppas få ta del av era tankar och funderingar...

Jag drabbades oktober 2015, d.v.s för 20 månader sedan av PF i höger fot. Sedan ett år tillbaka har jag liknande besvär i vänster fot även om de inte är i lila stor utsträckning. Har tyvärr också haft Morton känning i båda fötterna, men det kommer och går lite. Jag är så ledsen över detta. Är såklart begränsad i allt. Det enda som funkar okej som alternativ är roddmaskin.

Jag har testat allt utom akupunktur:
Strasdbourg-sock, ingen större effekt. Tejpning kör jag när det är riktigt jävligt. Lindrar smärtan till viss del. Har fått två kortisoninjektioner utan effekt. Stötvåg har jag testat en omgång utan effekt och ska testa en gång till och då också köra på framsidan av vaden där jag har jävliga triggerpunkter.

Parallellt kör jag rehab med övningar för att stärka fot, vad och höfter.

Mina frågor: Hur lång tid tog det för dej att bli sv med problemen? Om de löstes med Stötvåg, hur många omgångar behövdes? Släppte problemen gradvis eller löste det sig över en natt?

Hur ska man tänka kring vila? Ibland känns det som att det inte spelar nån roll hur mkt jag försöker att begränsa mig, Funderar på en omgång med kryckor i sommar...

Någon med kloka tankar?

#2
15 juni 2017 kl 07:14
Gilla
Jag har redan formgjutna inlägg, glömde nog att skriva det.
#3
15 juni 2017 kl 10:15
Gilla
Jag kommer såklart köra behandlingsserien med Stötvåg fullt ut, men är väl inte så hoppfull eftersom det inte funkade förra gången.

Försöker köra rehabövningarna jag fått från sjukgymnasten dagligen. Det som ställer till det för mig är ju mina framfotskänningar som gör det omöjligt att köra tåhävningar just nu. Kör en alt övning med theraband.

För er som haft problemet. När det väl gick bra kom det plötsligt eller stegvis?

Hur tänker ni att jag ska resonera kring alt. träning. Idagsläget kör jag roddmaskin och styrketräning (övningar som ej belastar foten) men ibland funderar jag på kryckor/ helvila för att inte trigga foten?
#4
15 juni 2017 kl 12:32
Gilla
Jag tror att skadan kom efter en rejäl stukning av den andra foten för två år sedan. Tror att jag började springa för tidigt och överbelasta den icke-skadade foten.

Jag försöker som sagt att köra alternativ träning, men svårt att veta vad som triggar eller är fel när jag i stort sett har ont hela tiden. Har börjat föra dagbok kring symtom/smärta för att se om jag kan koppla det till träning eller annat.

Försöker äta en bra och varierad kost, om inte annat för att jag måste för att inte gå upp i vikt :(
#5
15 juni 2017 kl 12:35
Gilla
Ska absolut testa hot/vild therapy samt kolla igenom stretchövningar.
#6
4 november 2017 kl 17:11
Gilla
Hej,
Du som haft problem med Plantar fasciit. Hur lång tid tig det för dig att bli bra och vad var det som gjorde att det vände för dig?
#7
10 december 2017 kl 15:14
Gilla
Johnny: Intressant med Ischiaspåverkan. Är behandlingen annorlunda mot enbar PF? Vad göra?
#8
6 februari 2018 kl 20:07
Gilla
Hur har det gått för dej?
#9
8 mars 2018 kl 11:21
Gilla
Johan Bergström: Du verkar haft problem jättelänge... hur stora problem har du till vardags? Hur mkt träning kan du köra, vardagssysslor?, promenader? Löpning?

Vad har funkat för dig förutom stretch? Vilka rehabövningar kör du? Inlägg?

Jag har haft problem i snart 2,5 år. Har varit hos länets bästa fotortoped som säger att det typ bara är att vänta ut det och att det kommer bli bra, men är så less och vet inte vilken ”skola” jag ska köra på. Rehab? Inlägg? Stretching av fot? Vader? Akupunktur? Is? Har just nu ont i stort sett hela dagen :( Önskar bara att jag blev så bra att jag kunde promenera och inte ha ont dagligdags...
#10
3 maj 2018 kl 19:48
Gilla
Nu har drygt 2,5 år gått och jag är fortfarande inte bra. Så less på detta. Vänster fot är bättre, men höger lever sitt eget liv. Nu ska jag iväg och få em second opinion eftersom jag upplever att smärtan inte sitter under foten utan mer på insidan, under fotknölen. Den läkaren misstänker baxters nerv? Någon med erfarenhet av detta?
#11
4 maj 2018 kl 17:22
Gilla
Johan, jag har så pass ont att promenader inte är att tänka på. Får vissa dagar rejält ont av typ att laga mat och städa... Cykla fungerar okej, liksom roddmaskin för att få upp flåset. Springa är inte att tänka på.

Idagsläget kör jag rehabövningar ca 3 ggr per vecka. Då kör jag tåhävningar, draken, övningar för bål och höft samt fotövningar.

Dagligen stretch av vader och åtminstone en gång foamroller per dag och triggerpunktsboll under foten.

Idagsläget använder jag en typ av inlägg, orthomedics heter de. Har också en mjuk sula i mina gympaskor jag har på jobbet.


Är så rädd för att detta aldrig ska gå över. Är så otroligt begränsad i vad jag kan överhuvudtaget göra. Drömmer om att kunna åka på den resa jag vill eller att kunna promenera en timme utan att få ont.

Barfotasko har jag inte vågat testa.
#12
18 november 2018 kl 16:24
Gilla
En liten uppdatering. Jag var i torsdags hos en annan fotkirurg för second opinion eftersom varken jag eller min man (som är läkare) upplever att jag helt blivit tagen på allvar hos ortopedläkare på vårt närmsta sjukhus och att mina symtom helt stämmer med PF.

Så glad att jag gjorde det även om det tog en hel dag eftersom vi har långt att åka. Han undersökte mig och kunde efter några minuter konstatera att han tror att jag har något som heter coalitio på högerfoten. Jag är ju lekman på området, men det är någon form av sammanväxning mellan hälben och båtben eller annat ben som ofta ses hus ungdomar/ debuterar tidigare. Om mam gogglar coalitio+vuxen hittar man en artikel i fotkirurgisk tidskrift. Första steget blir nu att testa kortison och om inte det hjälper blir det eventuellt kirurgi, vilket får vänta till våren eftersom jag väntar barn i slutet av februari.

#13
18 november 2018 kl 16:25
Gilla
Någon som fått diagnos tarsal coalitio och kan berätta mer om symtom och behandling?