Löpning Skador & Rehab 59 inlägg 20009 visningar

Långvarig Plantar fasciit

1985 • Jönköping
#1
14 juni 2017 - 21:26
Gilla
Hej,
Hoppas få ta del av era tankar och funderingar...

Jag drabbades oktober 2015, d.v.s för 20 månader sedan av PF i höger fot. Sedan ett år tillbaka har jag liknande besvär i vänster fot även om de inte är i lila stor utsträckning. Har tyvärr också haft Morton känning i båda fötterna, men det kommer och går lite. Jag är så ledsen över detta. Är såklart begränsad i allt. Det enda som funkar okej som alternativ är roddmaskin.

Jag har testat allt utom akupunktur:
Strasdbourg-sock, ingen större effekt. Tejpning kör jag när det är riktigt jävligt. Lindrar smärtan till viss del. Har fått två kortisoninjektioner utan effekt. Stötvåg har jag testat en omgång utan effekt och ska testa en gång till och då också köra på framsidan av vaden där jag har jävliga triggerpunkter.

Parallellt kör jag rehab med övningar för att stärka fot, vad och höfter.

Mina frågor: Hur lång tid tog det för dej att bli sv med problemen? Om de löstes med Stötvåg, hur många omgångar behövdes? Släppte problemen gradvis eller löste det sig över en natt?

Hur ska man tänka kring vila? Ibland känns det som att det inte spelar nån roll hur mkt jag försöker att begränsa mig, Funderar på en omgång med kryckor i sommar...

Någon med kloka tankar?

< < < 1 2 3 > > >
1952 • Varberg
#21
16 juni 2017 kl 12:49
Gilla
@Christer: Crabwalk och massage av fotsulan ser jag absolut som en grundbult i långsiktig rehab.
1972 • Sävedalen
#22
4 juli 2017 kl 13:48
Gilla
Hej,

Med risk att svara sent i denna tråden. Har själv lidit av långvarig PF, dryga 13år. Provade akupunktur, stötvåg, ultraljud, massage, inlägg, laser, you name it, inget fungerade. Kändes bra en stund men så kom det tillbaka efter 1-2 dagar. Lösningen träffade jag på förra året; Tommy Olausson på Walkfeeling i Göteborg. Rekommenderar varmt att du träffar honom och ser vad han kan hjälpa dig med. Kolla in www.walkfeeling.se
Det är det enda som hjälpt mig, varit smärtfri i snart 18 månader, springer och går/promenerar som aldrig förr.

//Petter
Christer Tinnerholm
1968 • Grillby
#23
4 juli 2017 kl 15:59
2 Gilla
@Petter, Vad har Tommy gjort för att du ska läka?
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#24
5 juli 2017 kl 09:12
Gilla
Simning och faktiskt Crosstrainer funkade som alternativ träning för mig.
Körde sjukt mycket crosstrainer ett tag, till och med långpass. Känns obegripligt nu när jag kan springa igen.
Annars känner jag igen mig i allt du skriver från tejp, sulor, bollar och strumpor. Den enda konsensus som verkar råda kring detta är att ingenting hjälper förutom att vänta ut det. Däremot tjänar du ju massor på att köra alternativ kondition och rejäl styrketräning under tiden.
Man kan faktiskt få upp härlig puls när man kör tungt i gymmet!
1972 • Sävedalen
#25
5 juli 2017 kl 09:15
Gilla
@Christer,

Tommy hjälpte mig förstå vilken inverkan mitt rörelsemönster har på mina fötter, leder och knän. Tidigare klampade jag väldigt när jag gick och sprang (tunga, långa steg). Nu tar jag kortare och mjukare steg (barnen gillar det inte, ty de hör mig inte när jag går längre). Att ta korta och mjuka steg har gjort att smärtan från PF helt enkelt "smälte bort". Fantastiskt, om jag får säga det själv efter så många år av smärta.

//Petter
Kajsa B
1987 • Göteborg
#26
6 juli 2017 kl 19:59
2 Gilla
Framförallt tre saker har hjälpt mina. Det är formgjutna inlägg, helst hela dagarna i den akuta fasen. Massera undersidan av foten genom att rulla den på en golfboll, kan behöva rätt bra tryck på för att det ska hjälpa ordentligt, själv har jag upptäckt att jag verkar få knutor eller vad det är under trampdynan som går att lösa upp bra just med golfbollen. Det sista är att massera bort muskelknutor i vaderna. En annan bra grej är att stretcha ordentligt, även framsida lår, hamstring, rygg och höft!

Nu var det längesedan jag hade stora problem, men det kommer krypande ibland, då ökar jag bara användandet av inläggen igen och masserar flitigare så brukar det ge med sig igen.
1952 • Varberg
#27
7 juli 2017 kl 09:44
Gilla
Allt Kajsa skriver + min käpphäst - fotstyrka via t ex crabwalk och stor envishet.
1985 • Jönköping
#28
3 maj 2018 kl 19:48
Gilla
Nu har drygt 2,5 år gått och jag är fortfarande inte bra. Så less på detta. Vänster fot är bättre, men höger lever sitt eget liv. Nu ska jag iväg och få em second opinion eftersom jag upplever att smärtan inte sitter under foten utan mer på insidan, under fotknölen. Den läkaren misstänker baxters nerv? Någon med erfarenhet av detta?
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#29
3 maj 2018 kl 21:05
1 Gilla
Testa att köra den här övningen regelbundet,morgon & kväll ett tag. https://m.youtube.com/watch?v=gXdlPuKfyXs
1979 • Göteborg
#30
4 maj 2018 kl 09:07
Gilla
Hej karin, har haft problem i 4 år nu. Dock har jag fått vardagen att funka med promenader, cykling och styrketräning. Använder ofta barfotaskor som håller igång foten. Tränar fotstyrka och tung styrketräning, Problemet är när jag aktiverar med hopp och löpning... fötterna "stelnar till" och gör ont dagen efter. Vet ej hur jag skall hantera detta då jag vill löpträna.

Står i vägskäl då jag skall prova att springa mer minimalistiskt (typ barfotaskor) på gräs/stigar starta om långsamt eller om man skall skaffa ett 3:e par formgjutna inlägg och prova det spåret. Funkar det att bara använda inlägg vid löpningen?

Jag skulle föreslå att du kör tung styrketräning (knäböj mm), fotstyrka, rullar foamroller på hela baksidan kroppen, triggerpunktsboll (utebandyboll) kring höft, hamstring, vader och under fot. Bastu och lagom strech tycker jag lindrar också! Promenera i barfotaskor på gräs och stigar.
Oldboy
1952 • Danderyd
#31
4 maj 2018 kl 12:02
Gilla
Johan, visst kan du ha inlägg bara när du springer om du nu klarar vardagen utan. Om det hjälper dig vet jag inte däremot, misstänker att det drag som uppstår i fascian vid löpning och hopp kommer att vara ungefär likadant med eller utan inlägg.

Om det är så att fötterna inte klarar både barfotapromenader, att gå och stå och dessutom springa kanske du skulle testa att avlasta med inlägg en del av vardagen och räkna barfotagång som en kompletterande träning. Om du har gått med inlägg en dag före löppass kanske det funkar? Bara en spekulation.

Det låter ju annars som om du tar styrketräningen på allvar och jag är förvånad över att du inte blivit stark nog att springa smärtfritt. Kanske försummar du fötternas återhämtning? Om du sitter mycket på jobbet så blir det ju mycket fotvila men du kanske står eller går mest?
1985 • Jönköping
#32
4 maj 2018 kl 17:22
Gilla
Johan, jag har så pass ont att promenader inte är att tänka på. Får vissa dagar rejält ont av typ att laga mat och städa... Cykla fungerar okej, liksom roddmaskin för att få upp flåset. Springa är inte att tänka på.

Idagsläget kör jag rehabövningar ca 3 ggr per vecka. Då kör jag tåhävningar, draken, övningar för bål och höft samt fotövningar.

Dagligen stretch av vader och åtminstone en gång foamroller per dag och triggerpunktsboll under foten.

Idagsläget använder jag en typ av inlägg, orthomedics heter de. Har också en mjuk sula i mina gympaskor jag har på jobbet.


Är så rädd för att detta aldrig ska gå över. Är så otroligt begränsad i vad jag kan överhuvudtaget göra. Drömmer om att kunna åka på den resa jag vill eller att kunna promenera en timme utan att få ont.

Barfotasko har jag inte vågat testa.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#33
4 maj 2018 kl 20:07
Gilla
@Karin
Har du testat övningarna jag tipsade om ovan?
1968 • göteborg
#34
6 maj 2018 kl 17:51
Gilla
Jag har haft pf i 1,5 år, det börjar ge med sig nu. Har testat stötvåg och allt, men det vände när jag gav upp stretch o tåhävning och enbart körde massage med isflaska morgon och kväll. Stötvågen var pengarna i sjön, blev bara värre. Testa is och hoppas det ger sig snart!
1961 • Stockholm
#35
6 maj 2018 kl 18:36
Gilla
#34 Jag håller med dig. Stötvågsbehandling gjorde ingen nytta för mig heller. Däremot var isbehandling en jätteviktig del av allt som botade min hälsporre!
Den expert på hälsporre som jag köpte video och rehab-program av lovordade också isbehandling.
I detta forum beskriver jag en hel arsenal med åtgärder, där isbehandling är en viktig del. http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=38766

Jag körde väldigt mycket med ren isbehandling. Jag hade alltid frysta petflaskor i frysen som jag tog fram och behandlade hela hälen och hela hålfoten med, flera gånger per dag.
Dessutom körde jag också med Hot and Cold Hydrotherapy som blir mer och mer erkänt i idrottsvärlden.
Strassburgstrumpan som stretchar foten och Plantar fascian skonsamt när man sover var också en fantastiskt bra pusselbit i min rehabilitering. (Märkte det ju redan efter första natten med strumpan).
Jag botade ju mig själv på nån månad med alla dessa saker 2013 och har inte haft problem sedan dess!
1979 • Göteborg
#36
7 maj 2018 kl 11:43
Gilla
Karin: Försök att fokusera på annat ett tag - blir man för fixerad av att snabbt bli bra, så går man lätt bet.

Satsa på återhämtning - sov ordentligt, undvik stress, drick mkt vatten, undvid inflammatorisk mat (vissa trycker på att undvika "vit mat": socker, mjölk, vetemjöl) ät istället mkt grönsaker och frukt samt ät vällagad mat.
Vitamintillskott kan vara magnesium, omega-3, d-vitamin mm.

Sikta att träna upp dig/bli bra på en sport som inte kräver fotstyrka. Typ crawlsimning.

Mina 5...
1972 • Sävedalen
#37
15 juli 2018 kl 10:01
Gilla
Hej,

Led av plantar fasciit i 13år. Hade otroligt ont i fötterna vad jag än gjorde, gick, sprang, stod still, körde bil eller låg i sängen. Smärta, smärta och åter igen smärta. Provade massage, ultraljud, stötvåg och akupunktur, inget hjälpte.

För nästan tre år sedan började jag söka på om jag ändå inte kunde hitta en alternativ väg. Sökte runt på nätet och hittade då Runfeeling, idag Walkfeeling som drivs av Tommy Olausson.

Vad han såg var att jag gick med långa, tunga steg. Klampade. Tipset från Tommy till mig vid vår först träff var att ta kortare mjuka steg, utan att smyga.

Resultatet kom omedelbart. Samma eftermiddag kände jag en otrolig lättnad på smärtan i fötterna. Har nu anammat tekniken att ta korta, mjuka steg i drygt två år och är helt smärtfri.
1981 • Västerås
#38
17 juli 2018 kl 09:56
Gilla
Orkade inte läsa alla kommentarer så du kanske redan fått samma svar som jag skriver.
Stötvågsbehandling hjälper inte med en gång. Det måste göra 3-5 behandlingar med en veckas mellanrum och sedan ett uppehåll på 30 dagar för att se hur det läker. En behandling är bortkastade pengar. likaså om det går för lång tid emellan.
När jag fick min stötvågsbehandling blev jag tillsagd att avlasta foten för att det skulle läka snabbare och blev rekommenderad att gå till Stegkliniken. JAg hade inte möjlighet att besöka dem men köpta ett hälsporreinlägg på deras webshop. Det här http://www.stegkliniken.se/store/p/skoinl%C3%A4gg-290830/h%C3%A4lsm%C3%A4rta-h%C3%A4lsporreinl%C3%A4gg-803005
Det funkade skitbra och jag använder det så fort jag börjar få känningar igen och då går det bort innan det gått så långt att jag behöver göra stötvåg igen.
Jag har höga hålfötter så mina hålfötter behöver tydligen stöd för att inte överanstränga sig och ge mig inflammation.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#39
21 juli 2018 kl 09:34
Gilla
#27
Crabwalk,är det lika som knöla ihop handduk med tårna?
1979 • Göteborg
#40
14 augusti 2018 kl 09:34
Gilla
Hej,

Jag har haft problem med plantar fascit-liknande problem i 4 år.

Nu har kanske läkaren hittat orsaken till problemet: en överspänd vad - i synnerhet gastrocnemius.

Jag hittade in på https://onestretch.com/

Här kallar men orsaken till problemet för "The split second effect":
https://onestretch.com/wp-content/uploads/2016/09/Amis_SSE_Article.pdf

Jag gillar hur författaren skriver i sammanfattningen:
"The isolated gastrocnemius contracture must be addressed
as the defnitive treatment for many if not the majority of nontraumatic
acquired foot and ankle pathology (Appendix A).
While treating the obvious foot or ankle problem is advisable and
can be of great beneft to the patient, it must be considered only
as adjunctive and palliative.
Tis crucial concept must be vetted and passed on to as many
people as possible and as fast as possible. We have already waited
over a century since frst described by Nutt (57); let us not wait
too much longer. Better yet, going forward, we must promote
prevention in the form of proactive daily calf stretching before
the damage occurs."

Man skall helt enkelt strecha vaderna ståendes med båda skorna på ett trappsteg med "hålfoten" på kanten. Man strechar passivt 3x3 min per dag för att "nollställa" vaderna.

Här beskrivs metoden, där det räcker att använda ett trappsteg: http://angryorthopod.com/2016/03/calf-stretching/

och här: http://angryorthopod.com/wp-content/uploads/2016/03/Download-this-Guide.pdf

Jag använde mina birkenstock i trappan och märkte skillnad på 1 vecka =)

.. men det kan ta upp till 6 mån innan effekt uppnås tydligen.

Någon som testat detta tidigare? Skriv gärna era erfarenheter!


< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.