Foruminlägg av Mattias Lundqvist

< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
#1
11 december 2007 kl 17:37
Gilla
#2
4 december 2011 kl 14:37
Gilla
I din dagbok ser det ut som du springer för sällan. Låt det aldrig gå mer än 3 dagar mellan dina löppass till att börja med.
#3
4 december 2011 kl 14:42
Gilla
Senaste tiden har du ju i och för sig ökat upp frekvensen så det borde hända lite i varje fall. Med ovan inlägg menade jag att man bör springa minst 3 ggr per vecka om man skall komma någon vart med sin löpning.
#4
4 december 2011 kl 15:57
Gilla
35 i form och 45 ur form. Brukar ligga på 40 om jag sitter still på cykeln innan jag skall träna. Inleder alltid pass på detta sätt för att kolla om jag är ok.
#5
31 december 2011 kl 12:22
Gilla
Med grundkondition avser man nog ofta de genetiska förutsättningarna. Dvs arvet. En del föds med bättre förutsättningar för att bli duktiga på konditionssport än andra. Maximal syreupptagningsförmåga är en viktig parameter, och den är träningsbar, men inte hur mycket som helst, utan bestäms till stor del av arvet. Den måste ligga på en hög nivå även utan träning och ofta högre än vad en "normal" människa kan komma överhuvudtaget för att man skall kunna bli tex elit i en extremt konditionskrävande gren. Detta är min teori och åsikt. Ingenting annat.
#6
5 januari 2012 kl 16:21
Gilla
Jag tror man bör köra cykel väldigt högintensivt om det skall ge positiv effekt för en löpare. 4x4 med 3 vila är bra. Stå upp med hög kadens på intervallen. Sitt ner med låg kadens och ingen belastning alls på vilan. Men skall man få ut någon positiv effekt av detta pass bör man ha cyklat lite innan så den lokala kapaciteten i ben är hyfsad och inte begränsar dig från att få upp pulsen. Och är man ovan att cykla spelar det inte så stor roll hur man kör inledningsvis, man blir bättre för varje pass. Sammanfattningsvis, kör regelbunden cyklträning ett tag med moderat intensitet ( medelhårt) för att vänja kroppen. Sedan är det bra att ösa på. Syftet med cykelträningen blir att stimulera syreupptagningsförmåga och då bör den belastas rätt hårt om det skall ge effekt, Ivf om man redan är vältränad/har tränat regelbundet över en längre tid.
#7
7 februari 2012 kl 13:20
Gilla
Känner klockan till maximalt syreupptag ( mlO2/kg/min) kan klockan beräkna kaloriföbrukning på basis av puls. Det finns ett samband mellan syreförbrukning och kaloriförbrukning. En del Polarklockor har ett inbyggt test som kan uppskatta maximalt syreupptag grovt. En enkel och ganska exakt mätning på kaloriförbrukning får man om man vet vikt och sträcka. Inga konstigheter alltså. Basalmetabolism ( viloomsättning) ligger på ca 1500 kcal/dygn och kan variera +- ca 300 kcal så per tränad timma blir det inte stora avvikelser även om man inte tar hänsyn till denna också. 25 kcal/tim kan det slå på mellan ytterligheterna om jag inte räknat helt fel.
#8
10 februari 2012 kl 09:56
Gilla
Jag tror att lämpligt tempo på en tabata-intervall är det högsta du kan hålla i en minut en gång. Då hamnar man ganska rätt och orkar med 8 st reps. För övrigt mkt bra träning för cyklister då stora krav ställs på anaerob kapacitet och effekt. Inte så lyckat för löpare dock. Hög skaderisk bl.a.
#9
16 februari 2012 kl 13:29 Redigerad 16 februari 2012 kl 13:29
Gilla
1 gram kolhydrat per kilo ( normal kroppssammansättning) och timma är en grundregel när det gäller att prestera optimalt på tävlingstider över 1,5 timmar. Sedan är det individuellt hur mkt magen tål. Men att försöka få i sig mer än så är ingen idé. Vätska anpassas efter väderlek och person. Lite och ofta är en annan grundregel. Intag av kolhydrat under långvarig fysisk aktivitet ( låg eller högintensiv) ger positiv effekt. Detta är forskningen 100% överrens om. Tar man i så mycket man orkar i 90 minuter (och är tränad för att just klara av detta) utan intag av kolhydrater är det nästan garanterat att man träffar på väggen. Dvs man går tom på glykogen.
#10
16 februari 2012 kl 21:23
Gilla
Angående verkningsgrad så kan man testa den genom att mäta syreförbrukning på en given effekt ( som inte får vara speciellt ansträngande då kroppen skall befinna sig i ett steadystate ( jämnviktsläge på svenska ungefär). Jag har sett skillnader på upp mot 20% mellan olika personer. En person kan alltså ha 10% högre syreförbrukning på en viss watt. Vad det blir för skillnad procentenheter i verkningsgrad vet jag ej.

På 200 watt förbrukar jag själv 2500 mlO2/min jämfört med medelvärde ( GIH studenter) på 2800 och ett riktigt risigt värde på 3000 ml vilket också innebär att jag förbrukar mindre energi per tränad timma på en viss fart. Denna avvikelse gör stor skillnad i verkligheten. 250 watt är för mig som 300 watt för en med dålig verkningsgrad. 50 watt är vad som kan skilja en motionär mellan en elitcyklist i Watt på mjölksyratröskeln ( AT).

Verkningsgrad har med många parametrar att göra varav trampteknik är en av dem.
#11
17 februari 2012 kl 15:16
Gilla
Jag tror överdrivet intag av kolhydrater däremot kan sabba maraträning. Jag tror på att begränsa intag av kolhydrater i samband med träning och bygger detta på mitt arbete med träningsoptimering. Jag har sett hundratals killar och tjejer blir både uthålligare och snabbare genom träning med begränsat intag av kolhydrater. Träning upplevs ofta som tung och långsam innan man vant sig. Men att prestera dåligt på träning behöver inte betyda att man inte får en bra träningseffekt. Träning skall trötta ut och överbelasta kroppen på ett eller annat sätt. Det krävs mer träning för att framkalla trötthet och överbelastning om det finns mycket glykogen inlagrat. Så teorin är att få ut mer effekt på mindre träning genom att ligga lågt med kolhydrater.
#12
20 februari 2012 kl 12:48
Gilla
Ja det stämmer. Men ofta väger motionären mer "normalt" jämfört med elitcyklisten som ofta är tunn i kroppen så skillnad i antal watt/Kg blir större. Då kan man lite grovt säga att svensk elit har 4-5 W/kg vid tröskeln, och en ganska bra tränad motionär 3-4 watt/kg.
#13
28 februari 2012 kl 18:18
Gilla
Se först och främst till att få rätt storlek och sittställning på den. Finns enkla grundregler som du kan googla på. Sedan spelar materialet egentligen väldigt liten roll, MEN, du skall tycka om cykeln och bli sugen på att använda den när du ser den. Känslan av att äga en fin cykel kan vara obetalbar. Då kommer du träna mycket och då kommer VR bli en skön cykeltur.
#15
5 april 2012 kl 13:56
Gilla
#16
7 april 2012 kl 10:29
Gilla
Christer, jag råder dig att prova detta i en annan gren än löpning då just löpning belastar kroppen hårt rent mekaniskt. Sedan en tanke kring det där med träningsökning. Det är onödigt att tränare hårdare/längre/oftare än att du får en optimal ( så stor som möjligt ) prestationsökning. Alltså, du kan kanske få en lika snabb ökning av din kapacitet på en mycket mindre ökning av träning varför då träna onödigt mycket när det är en stor risk du tar.
#17
4 juni 2012 kl 17:07
Gilla
Prova att skippa nyponsoppan, drick vatten bara direkt efter ( ca 50 cl inom 30 min) och ät en lunch sedan inom en timma efter passet som består av lika delar kolhydrat, protein och fett med vatten till. Sedan mat igen 3 timmar senare med samma fördelning. Det jag misstänker är att du kan ha problem med att stabilisera ditt blodsocker efter träningen.
#18
10 juli 2012 kl 11:30
Gilla
Linda: Kör 3 pass i veckan och öka tiden några minuter varje vecka som du är ute. Spring så det känns okej i kroppen och njut av att vara ute i naturen.

Det är INTE intervaller du behöver som nyybörjare i löpspåret. Din kropp skall anpassas efter löpningen, detta sker genom en rad saker i kroppen. Din löpekonomi förbättras, du ökar din syreupptagningsförmåga, du ökar din aeroba kapacitet dina ligament stärks m.m.. Allt detta sker även utan intervaller när man är nybörjare. Som någon säger ovan, 9 pass på ett år är inte mycket. Så ha tålamod. När du regelbundet kan springa 3 x 60 min i veckan utan större ansträngning i bekvämt tempo kan du börja fundera på intervaller. Så mitt råd är att öka försiktigt under 3 månaders tid från nu. Och tänkt på att regelbundenheten är mycket viktig.
#19
20 augusti 2012 kl 19:36 Redigerad 20 augusti 2012 kl 19:37
Gilla
Löpning på morgonen innan frukost, simning istället för lunch och testcykel hemma på kvällen när man fått barnen i säng. Och just det, ett pass behöver inte ta en timma. Effektiv cykelträning kan vara avklarat på 15 minuter.
#20
26 augusti 2012 kl 23:53
Gilla
Inga, vad jag vet. Anmäld förövrigt! Perfekt att avhjälpa 40-krisen med.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >