Foruminlägg av Samuel Edén

#1
8 maj 2010 kl 16:25
Gilla
Jag tycker att den sista kilometern var den längsta jag sprungit i mitt liv, typ 1400m lång! Mitt mål var att springa milen under 50 min, vilket kändes fullt genomförbart fram till km 8, men sedan vet jag inte vad som hände för jag klockade mig själv med en sluttid närmare 52 min. Kan någon berätta hur lång banan var egentligen? Min syrra som också sprang, utrustad med GPS-klocka, säger att den mätte upp loppet till ca 10.4 km.
#2
13 maj 2010 kl 23:36
Gilla
Som många vet så tjänar man ungefär 2*pi=6,3 meter runt en 400m bana om man springer på bana nr n-1 jämfört med bana nr n (räknat på banbredd 1m). Detta är en vinst som inte är att förakta!
När jag sprang en milrunda idag funderade jag på hur mycket man tjänar på att springa med långa steg i stället för korta steg över en kulle. Varje steg kan man se som en korda där kullen utgör en cirkelsektor och cirkeln står i vertikalplanet. Det var för svårt att räkna ut detta under löpningen, men med hjälp av ett excelark kom jag fram till lite slutsatser som bäst illustreras med ett exempel: Vi tänker oss en 128 meter lång kulle (räknat som en cirkelsektor) med en lutning på ca 333 promille (alltså först upp och sedan ner såsom joggaren upplever den). Löpning med 1,2 m steglängd ger då en vinst i sträcka på måttliga 0,8mm jämfört med kullens cirkelsektor. Ökar vi steglängden till 2,5m får vi en vinst på 3,2mm. En hypotetisk steglängd på 10m ger en vinst på 52mm. Ett jättekliv på 128 m däremot gör att man slipper hela kullen och tjänar då hela 47m !
Summa summarum, det finns inte så mycket till genvägar på det här planet...
#3
25 september 2011 kl 16:57
Gilla
Jag har lagt upp en runda inom Sthlms tullar som går ut på att springa mellan alla församlingskyrkor inom tullarna. Har gjort en liten och en stor slinga på 11,9 km resp, 19,4 km. Den stora slingan omfattar alla 14 kyrkor, medan den lilla exkluderar Södermalm vilket ger 10 kyrkor. Detta går alltså ut på att springa kortast möjliga väg mellan kyrkorna och för varje kyrka ska man springa upp till porten och "dunka". Slingan kan påbörjas var som helst eftersom den går runt i cirkel. Jag är en rätt medioker joggare och har klarat den lilla på 71 min. Jättedålig km-tid, jag vet, men faktum är att slingan är rätt så jobbig eftersom många kyrkor ligger högt vilket kräver mycket spring i trappor. Det lär ju vara nyttigt för kondisen så jag hoppas att min prestation ska förbättras efter några rundor.
Jag utmanar andra att springa denna slinga! Det är också ett intressant sätt att lära känna Stockholm....
Lilla kyrkdunken: Kungsholms kyrka->Storkyrkan->Oscars kyrka->Hedvig Eleonora kyrka->Engelbrektskyrkan->Johannes kyrka->Adolf Fredrik kyrka->Gustaf Vasa kyrka->Matteus kyrka->St Görans kyrka->Kungsholms kyrka
Stora kyrkdunken: Kungsholms kyrka->Oscars kyrka->Hedvig Eleonora kyrka->Engelbrektskyrkan->Johannes kyrka->Adolf Fredrik kyrka->Gustaf Vasa kyrka->Matteus kyrka->St Görans kyrka->Högalidskyrkan->MariaMagdalena kyrka->Katarina kyrka->Sofia kyrka->Storkyrkan->Kungsholms kyrka
(jag har vägbeskrivning i excel-ark om någon känner behov av hjälp med navigationen, i annat fall får man orientera efter karta, alternativt den inbyggda kompassen och lokalsinnet; slingorna finns naturligtvis även inlagda här på jogg)
Lycka till önskar
// Samuel Edén
#4
2 oktober 2011 kl 16:27
Gilla
Har sprungit lilla kyrkdunken idag. Trodde det skulle gå mycket bättre den här gången men fick nästan exakt samma tid som förra rundan. Det är mördande med trapporna vid Engelbrekt och Johannes, Förr eller senare ska man väl bli starkare och kunna besegra dom springandes hoppas jag. Hur som helst så är det intressant att få ett snapshot av Stockholmslivet en söndag. Mycket ryska turister kring slottet fortfarande, en hel del spanjorer som spanar efter skärgårdsturer vid Nybroviken, många söndagsfinklädda par som är ute o går och lattetjejer som sitter o fikar i gatuhörnen....
/Samuel
#5
7 november 2011 kl 21:29
Gilla
Jag springer rätt mycket inne i Sthlm city. Igår höll jag på att trampa ihjäl en liten hundstackare, en sådan där liten en som bara är en tvärhand hög. Plötslitgt skuttade han rakt åt sidan där jag skulle säta ner foten. Fick ta ett jättesteg för att undvika... Vem hade blivit skyldig i händelse av olycka?
I övrigt håller jag med om att det är jobbigt med folk som går i bredd. Jag brukar låna cykelbanan då sådan finns. Ett annat sätt är att sticka fram armarna i dykstil, göra sig smal och kila sig emellan. I det stora hela känns det ändå rätt okey att springa bland folk i stan för man får känna sig hurtig i kontrast till alla som sitter på utecaféerna och lapar på sin latte...
#6
14 november 2011 kl 23:16
Gilla
Spring kyrkdunken! Det är en slinga på ca 12 alternativt 19 km som går mellan alla Stockholms kyrkor innanför tullarna. Den kortare sträckan exkluderar Södermalm. Det är ett bra sätt att lära känna stan och man får en bra känsla för pulsen i de olika stadsdelarna.. Jag har lagt upp slingorna på jogg ; sök på Lilla kyrkdunken o Stora kyrkodunken.
Lycka till /Samuel
#7
24 mars 2012 kl 15:53
Gilla
Årets första kyrkdunk avklarad (12km slinga som går runt alla stockholms kyrkor innanför tullarna). Måste komma igång nu och springa den varje helg, perfekt träning inför Göteborgsvarvet!
/Samuel
#8
21 oktober 2012 kl 16:45 Redigerad 21 oktober 2012 kl 17:09
Gilla
Om du vill lära känna stockholm innanför tullarna "ovan jord" (dvs inte mullvada från T-banestation till T-banestation) så kan jag rekommendera någon av mina två rundor "lilla kyrkdunken" resp. "stora kyrkdunken" (sök på dessa namn här på jogg-siten). Dessa rundor förbinder alla stockholms (innanför tullarna) församlingskyrkor. Lilla är ca 12 km (exkl söder), stora är ca 19 km (inkl söder). Bra sätt att lära känna Stockholm!
#9
21 oktober 2012 kl 17:09 Redigerad 21 oktober 2012 kl 17:09
Gilla
Jag har också haft stora problem, minns hur jag skrek högt i duschen när det stack som knivar i kroppen. Dock har det löst sig sedan jag skaffat mig en slags microfiber-t-shirt gjord i 82% polysester + 18% elastan. Den smiter tight runt kroppen men den ger ingen "slipningseffekt" som många andra löst sittande t-shirtar gör. Har aldrig behövt strula med plåster efter detta.
#10
11 september 2013 kl 21:21
Gilla
Jag har först nu vågat mig på det jag kallar den "stora kyrkdunken" som även inkluderar söders 4 kyrkor, vilket som sagt ger närmare 20km. Lång sträcka, och jobbigt, men ändå rätt skön känsla att ha klarat av det. Efter ett par dagar känns det verkligen som att benmusklerna växt till sig ett snäpp. Kanske inbillning, men jag ska se om det är en positiv trend jag kommit in i, får satsa på att persa nästa gång!
#11
12 september 2013 kl 21:39
Gilla
Det är ett bra sätt att lära känna Sthlm . Många känner bara till stan som ett antal fristående öar kopplat till olika tunnelbanestationer och lyckas liksom aldrig knyta ihop det mentalt till en helhet. Joggning är ju bra såtillvida att man kan få en helhetsbild av en storstad . Lycka till med stadsorienteringen !
#12
17 april 2014 kl 22:42
Gilla
Om du hellre vill nöjesspringa i stan i st f att bara köra fr A till B så kan jag rekommendera mina två rundor som jag kallar Stora o lilla kyrkdunken, på 12 resp 19 km. Det är två slingor som sammanbinder alla Stockholms innanför tullarna kyrkor enligt svenska kyrkans församlingsindelning. Bra sätt att lära känna stan. Sök på dessa namn bland "rundor" så få du se!
Lycka till //Samuel
#13
15 mars 2015 kl 12:44
10 Gilla
Bild uppladdad av Samuel Edén
Sprang en runda på Östermalm idag med RunKeeper påslagen. Titta vad som hände!
#14
3 november 2016 kl 21:50
6 Gilla
Bild uppladdad av Samuel Edén
Tänkte bjuda på ett par figurer som jag "springritat" (nytt ord?!) med hjälp av Runkeeper. Någon annan som ägnar sig åt samma sak? Enligt mina personliga regler så är det förbjudet att stoppa Runkeeper och självklart inte putsa resultatet med Photoshop el dyl.
"The dancing Queen of SoFo"
#15
4 november 2016 kl 13:08
Gilla
Jo det krävs lite planering, man får studera en stadskarta och klura på vad den har att erbjuda. Det blir inte alltid som man tänkt sig. Kan t.ex. finnas en husvägg i vägen och då får det kanske bli en puckelrygg...
#16
15 december 2016 kl 17:08
Gilla
Haha, den där lilla extra droppen var väl ändå droppen...ser banan verkligen ut så?