Karin är själv löpare och bestämde sig för att forska på tjejlopp som kulturellt fenomen. Foto: Agnes Ers

Tjejlopp - som kulturellt fenomen

ReportageTjejlopp är ett intressant kulturellt fenomen men vad är det egentligen? När uppstod det och varför? Hur förändras det över tid? Vad är det som gör att så många kvinnor vill delta i dessa lopp? Ja frågorna är nästan lika många som loppen är populära. För att förstå mer har vi pratat med Karin S Lindelöf som med start i höst kommer att forska på Tjejloppen som fenomen. Redan nu har projektet rullat igång så smått.

Vad är egentligen ett tjejlopp?
Tjejloppen är ett lopp för endast kvinnor. Ofta kortare och marknadsförs snarare i termer av fest, glädje och gemenskap än prestation och utmaning. Det finns också ofta omkringarrangemang speciellt avpassade för vad man tänker är kvinnors intressen: shopping, skönhet, hälsa, familj, välgörenhet. Vanligtvis är det gemensam uppvärmningsjympa innan start och ofta finns det även någon manlig speaker eller konferencier som flirtar och skojar med deltagarna. Ibland finns det manliga artister som underhåller. Profilprodukter, annonsmaterial och liknande går ofta i "tjejfärger" som rosa och lila. Överhuvudtaget handlar det i retoriken och inramningen mycket om att ha roligt och vara tillsammans, snarare än att tävla mot varandra. Detta gillar många deltagare, medan andra tycker att det är tramsigt.

Historien kring tjejlopp, hur ser den ut?
Vad vi vet idag startade det som vi tror är det första svenska tjejloppet, "Ladylufsen", i början av 1980-talet. Under en tioårsperiod tillkom sen flera av de välkända loppen, som Tjejmilen, Tjejvasan, Tjejvättern och Vårruset. Inspiration till de första loppen kom bl.a. från Danmark och USA. Tillkomsten av de svenska tjejloppen är också samtida med bl.a. KvinnorKan-rörelsen. Längre fram vet vi mer om det finns en koppling däremellan.

Deltagarna, drar tjejlopp en annan grupp kvinnor?
Detta har vi inte heller hunnit undersöka, men generellt så har ju motionsloppen fått ett enormt uppsving de senaste åren. Vi befinner oss mitt i en löparboom liknande den på 1980-talet, och dessutom har cykling i både terräng och på landsväg blivit väldigt stort och fler har även hittat till skidspåren. De mixade halvdistanserna blir också alltmer populära. De lopparrangörer som har alla tre varianterna, som t ex Vätternrundan/Halvvättern/Tjejvättern menar att tjejloppen dels har sina egna deltagarskaror som troget återkommer år från år, och dels kan fungera som instegslopp för de längre distanserna. 

Vart är tjejloppen på väg?
En intressant företeelse är den snabba kvinnoklungan SubXX på Vätternrundan, som gjorde en könsseparerad satsning, men utan att dra ner på ambitionerna vad gäller själva idrottsprestationen. Även Tjejmarathon är intressant eftersom man där tog en välkänd form: tjejloppet – med välgörenhetskoppling, glädje, gemenskap och den rosa färgen – och fyllde den med ett delvis nytt innehåll (loppet var längre än en maraton) som utmanade den gängse förståelsen av tjejlopp och kvinnors idrottsprestationer. Vad som händer med tjejloppen i framtiden beror nog mycket på hur samhället i övrigt utvecklas, och i vilken utsträckning vi får en reell jämställdhet på livets alla områden, inklusive motionsidrotten. 

Kan du se någon problematik?
Det skulle i så fall vara att tjejloppen kan riskera att bli ett slags "fängelse" istället för en frizon, alltså att tjejloppen i dess nuvarande form inte enbart utgör något frigörande, härligt och empowering för de enskilda deltagarna, utan också riskerar att förminska kvinnors motionsidrottande och få det att framstå som mindre viktigt än mäns.

13 kommentarer till artikeln

1971 • Höganäs
#1
3 september 2012 - 13:18
Jag frågar mig också, varför dessa segregerade lopp? Har inte kvinnor i alla tider kämpat för att få delta i "männens" lopp.. och lyckats få starta i Vasaloppet osv.. Detta fenomen känns som ett steg tillbaka. Jag vill ha mixade lopp, unga, gamla, tjejer, killar... ju mer sorter desto roligare.. Kan tänka mig att det blivit ett jäkla liv om det startats ett lopp bara för killar.
1977 • Eskilstuna
#2
3 september 2012 - 14:03
Håller med dig Richard, men det finns ett problem. Svenska och internationella friidrottsförbundet tillåter inte kvinnor att slå rekord om dom sprungit tillsammans med män, som jag förstått det.
Det hänvisas till draghjälp etc. Men det konstiga är ju att harar är ok på div galor osv.
Micke Larsson
1971 • Norge
#3
3 september 2012 - 14:23
Richard, det är väl feminismen i ett nötskal: lopp för enbart män, som Vasaloppet tidigare, är (helt korrekt) sexistiskt och orättvist. Lopp enbart för kvinnor är ett slag för frigörelse och jämställdhet. Logiskt? Nej, feministiskt.
Birgit Johansson
1960 • Blackstad
#4
3 september 2012 - 18:26
Jag tror visst att det finns lopp bara för män! Grabbhalvan t.e.x. Som vanligt handlar det nog om tillgång och efterfrågan. Män behöver inte fler "egna" lopp, deras behov av konkurrens och tillgänglighet är redan tillgodosett. Kvinnor har ibland en tendens att "försvinna" i lopp där både män och kvinnor deltar. Sällan får de samma uppmärksamhet. Och funktionärerna har ofta börjat plocka bort vätskemuggarna (och bullarna är slut) när de sista deltagarna, som nästan undantagslöst är kvinnor, passerar kontrollerna och inte minst när de går i mål, då finns nästan ingen publik kvar. Han som vann gick ju i mål för 50 min. sedan. Inte så kul kanske.
jonas hallgren
1971 • Knivsta
#5
3 september 2012 - 19:29
Jag ser inget problem i tjejloppens existens men så enkelt som att det är svårt att hitta några problem är det ju inte.

Det blir t ex ett problem när man på kvinnodominerade arbetsplatser använder tjejlopp som personalaktivitet.
Om man redan innan har problem med att locka manlig personal till en yrkesgrupp hjälper det väl knappast i det arbetet om man samtidigt stänger dem ute från gemensamma aktiviteter.
Micke Larsson
1971 • Norge
#6
3 september 2012 - 20:29
"Jag tror visst att det finns lopp bara för män! Grabbhalvan t.e.x."

Till exempel? Finns det fler? Men jag säger som Jonas, jag har inte heller några problem med tjejloppens existens. Mer än att all onödig könssegregering motverkar jämställdhet.

"Kvinnor har ibland en tendens att 'försvinna' i lopp där både män och kvinnor deltar. Sällan får de samma uppmärksamhet."

Jag vet inte det jag. Ta Stockholm Marathon t ex. Där tycker jag att det är bra bevakning av damtävlingen, vem som blir bästa svenska osv. I år såg jag en intervju med henne på TV4:s sändning. Vet inte om bäste svensk på herrsidan intervjuades, missade det i så fall. Övriga 99 % av startfältet, de som varken kommer topp-5 på herr- eller damsidan får sällan eller aldrig någon som helst uppmärksamhet, men helt oberoende av kön.

Men OM du har rätt i att kvinnorna tenderar att "försvinna" i mixade lopp, kan det inte i så fall bero på att det finns damlopp där man av naturliga skäl uppmärksammar kvinnorna desto mer?

Om funktionärerna börjar plocka ihop innan alla deltagare (oavsett kön) kommit förbi tycker jag att det är skit. Alla har ju betalat samma startavgift, och i lopp som Stockholm Marathon är det ju faktiskt rätt mycket pengar.
1976 • Lund
#7
3 september 2012 - 21:17
Vad som refereras till som "tjejlopp" bör inte jämföras med andra lopp såsom Stockholms marathon då flertalet "tjejlopp" varken har tidstagning eller medalj. Ytterst få deltar för att slå rekord utan det handlar om upplevelsen. Fokuset ligger på ATT du springer och inte HUR du springer. Ytterst många som deltar springer inte särskilt ofta eller alls, utan det är något man gör som gemenskap.Sponsorerna är sällan sportinriktade utan det handlar om Mindfullness, Tena inkontinens och Paulun.
Därför är det kanske mer ett event än ett lopp. Du får en goodiebag, (oftast) ingen medalj.

Det betyder dock inte att det är mindre värt, bara att det är ett annat slags tillställning.
Lena Öhagen-Sandin
1960 • Trångsund
#8
3 september 2012 - 21:26
Har alltid undrat varför det måste finnas särskilda lopp för tjejer/kvinnor?! jag har tävlat i löpning och gillade att det. men vet ju också det är inte alla som vill tävla. Men att utmana sig själv är väl ändå ett av målen med motionsloppen överhuvudtaget, eller? kan man inte kalla de kortare distanserna för vad är, om det nu måste vara kortare distanser på t.ex Vasloppet? kalla dom för halvvasan, kvartsvasan eller vad som helst, så kan alla vara med, oavsett kön!
Micke Larsson
1971 • Norge
#9
3 september 2012 - 21:57
Lena: Precis så! De flesta av oss skulle ju inte vinna över någon annan än oss själva hur många klasser de än delar upp startfältet i, så då kan vi lika gärna springa samtidigt och utmana vem eller vad vi vill.
Lena Öhagen-Sandin
1960 • Trångsund
#10
3 september 2012 - 23:29
Sen undrar jag också över; tror vi tjejer att bara för att det är män/killar med i loppen, att det alltid blir mera tävlingsinriktning på loppen då?! Finns det möjligen killar som inte alltid vill tävla?! Och varför måste männen alltid förknippas med prestation och tävling?
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#11
4 september 2012 - 07:28
Men man vill väl tävla om man är med i en tävling? Även om man bara tävlar mot sig själv. Det finns väl motionsklasser utan tidtagning och kortare distanser vid de flesta lopp som man kan välja om man inte har horn i pannan. Hela företeelsen känns omodern och tröttsam tycker jag.
Helene Pratt
1969 • Spånga
#12
4 september 2012 - 07:54
Under "Vad är egentligen ett tjejlopp?"undrar jag spontant vilket tid vi lever i? Var det där ett skämt?
Å ena sidan ska kvinnor in i styrelser och alla är jämställda men å andra sidan - om kvinnor själv får välja - så är det rosa, någon manlig konferencier som flörtar, skönhet, shopping, familj och hälsa. Dvs de stereotypa kvinnoattributen som nu får en egen lite fest bara för kvinnor. För mig går det inte ihop.
Birgit Johansson
1960 • Blackstad
#13
4 september 2012 - 12:40
Missförstå mig inte här nu, jag har alltid ansett att det inte borde finnas "tjejlopp", och förr ställde jag inte upp i dom överhuvudtaget. Så småningom insåg jag hur dumt det var, för som sagt, finns dom så finns också ett behov. Vi är alla olika, jag insåg att jag måste respektera det.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.