TräningLöpning kan innebära många olika saker. Springa snabbt, springa långt, springa kort, springa fint eller kanske springa för att rensa huvudet efter en tuff dag? Utöver löpningen finns det också en del träning som vi kallar för alternativ, eller kompletterande träning. Vattenlöpning kan kvalificera sig till båda dessa kategorier. Det passar bra som alternativ vid eventuell skada men också som komplement de dagar vi vill träna något annat än just löpning. Ingmarie berättar hur det funkar.
En vanlig fråga som dyker upp kring vattenlöpning är "Varför ska jag springa i en bassäng?" För mig är vattenlöpning ett skonsamt sätt att träna, där skelett, leder och ligament skonas samtidigt som intensiteten ändå kan vara hög. Det är ett bra sätt att rymma fler högintensiva pass, som till exempel intervaller, utan att utsätta kroppen för det extra slitage som detta innebär.
Alla typer av träningspass kan egentligen översättas till vattnet, det går bra att köra såväl distanspass, intervaller, fartlek, långpass och tröskelpass i vattnet. Det enda som kanske blir lite svårt är backträning. Återhämtningspass i vattnet funkar klockrent!
Saker att tänka på:
- Spring med ett något överdrivet löpsteg och jobba samtidigt hela tiden ordentligt med armarna.
- Luta dig inte för mycket varken fram eller bak. Lutar du dig fram blir det som hundsim och det är ju inte riktigt meningen. Det är ganska lätt att "fuska".
- Jobba även med fötterna. Testa olika steglängder, frekvenser och böjning/rakhet på benen.
- Bältet är inte en flytväst. Den klarar inte av att hålla dig flytande.
- Pulsen blir inte riktigt lika hög som på land eftersom vattnets tryck "hjälper till" att forsla tillbaks blodet till hjärtat. En del specialister på ämnet menar att förutom den bra träningen så ökar även kroppen antalet mitokondrier, "energifabriker", eftersom trycket gör att det blir en liten syreskuld i musklerna.
- Ge inte upp! Prova vattenlöpningen åtminstone 5-10 gånger innan du sågar den.
- Fyll på med vätska efteråt, det är svårt att känna hur mycket du svettas eftersom du är i vatten.
Tänk på att du bör sträva efter att hålla dig flytande hela tiden, dvs inte nudda botten. Det gör passet betydligt jobbigare och du aktiverar dessutom även överkroppen på ett effektivt sätt för att just hålla dig flytande.
Det är inte ett måste att använda ett flytbälte till hjälp, men om du ska köra längre pass kan det vara en bra idé. Korta intervaller och sprintar går oftast bra att köra utan. Det finns bälten avsedda för ändamålet att köpa i sportaffärer och internetbutiker.
Sist men inte minst, kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel, det viktigaste är att passet blir av. Variera och prova dig fram tills du hittar det upplägg som passar dig bäst. Ha så skoj!