Multipass
89,40 km
4:32:19
Mountainbike
89,40 km
4:16:19
#1
Övrig träning/Friskvård
0,00 km
16:00
#2
Svealand

MTB lugnt & länge (59%, TRIMP=169,6)

Torsdag 1 augusti 2024 16:54

Mountainbike - Landsväg
VerktygKopiera passetRadera passet
Kopiera extra data
Vill du radera detta träningspass?
En riktig pelikanrunda. Var runt och turistade runt stan. Körde väldigt lugnt. Hade inte ork att trycka på. Ville spara på krafterna. Lite av ett återhämtningspass, trots längden. Först sista halvtimmen fick jag lite tryck i pedalerna och kunde ligga och snitta på 115-120 bpm, men den korta stunden gjorde inte så mycket på totalintensiteten/den totala snittpulsen.

Rulltid: 3:46:08
Rullsnitt: 23,72 km/h
Max hast: 44,7 km/h

Många stopp blev det. Jag körde energi och vätska i princip varje kvart så det blev ett stopp för varje intag. Första 10 minuterna hade jag problem med kedjan. Jag tror det kallas chain suck. Stannade och fotade ett flertal kyrkor, samt en luftballong som lyfte i Skultuna och flög med mig in till Västerås.

Vätska och energi: Hade med mig drygt 2,5 liter vatten samt 350 g kolh. i form av 700 g plommonkräm med 1,6:1-ratio (glukos:fruktos). Jag testade 100 g kolh./timme den här gången, samt samt 28 klunkar (drygt 8 dl) vatten/timme. Fördelade det på fyra intag/timme, dvs. var 15:e minut, med start 15 min. in i passet. De sista 25 g kolh. väntade jag dock med att ta till kl. 20:45, då det hade gått 30 minuter sen senaste intaget. Jag hade inte räknat med att vara ute så länge och behövde ransonera lite för att det skulle räcka hem.

Jag hade inga problem med mage eller blåsa under passet, så det verkar funka bra att trycka 100 g i timmen för mig vid cykling, åtminstone på rel. låg intensitet och om det är upp till ca. 3 timmar.

Jag kände dock inte att jag fick någon kick av kolhydraterna, men det kan ha berott på att jag var allmänt sliten efter gårdagen. Måste tillstå att jag inte hade något jättesug att komma ut, utan drog ut på det i det längsta. När jag väl hade påbörjat passet, ville jag bara ta mig igenom, så billigt och lindrigt som möjligt.

Enda gången jag kände lite tryck i pedalerna och att kroppen var villig att köra på lite hårdare var, som sagt, sista halvtimmen på slutet, då jag skurit ned kolhydratintaget till ca. hälften. Märkligt. Men det kan också ha berott på att jag hade hemlängtan och ville komma hem innan det blev alltför sent.

Vädermässigt fanns det inget att klaga på. Perfekt sensommarkväll. Klart väder, lätta vindar som avtog framåt 20:30-tiden, inte alltför varmt. När luftballonger flyger så är det nästan alltid perfekt cykelväder.

Rutt: Hälla-Källsta-Olsta-Kärrbo k:a-Kungsåra k:a-Kolmsta-Björksta k:a-Bred k:a-Tortuna k:a-Tillberga k:a-Tillberga-Hubbo k:a-Ansta-Skultuna k:a-Rönnby

Bild: Luftballongen har precis lyft från Skultuna och kommer sen att flyga mot cykeln och vidare i samma riktning, mot Västerås.

Extern länk: Kyrkbilder från turen.
Bild uppladdad av Kalle Kula
89,4 km
Distans
4:16:19
Tid
20,93 km/h
Snitt
97
Snittpuls
137
Maxpuls
Nakamura Comp XT (27-vxl MTB)
Total distans: 
125:09:24
2740 km

Kommentarer

John Jensen - 2 augusti 20:22
Du kunde ju åkt med ballongen?
Kalle Kula - 2 augusti 21:42
Om det vore så lätt. De där turerna brukar vara fulltecknade långt i förväg och kostar en bra slant. Hade inte heller fallskärmen med mig så jag kunde hoppa av hemmavid. Dessutom hade ballongen redan hunnit lyfta innan jag hunnit dit. Men de där ballongturerna brukar vara skojiga. Jag brukar dock bara lyfta med ballongen och sen landa med fallskärm.