Träning
Träning start
Träningsprogram
Löparkalkylatorn
Träning idag
Community
Community start
Stjärnmedlemskap
Alla medlemmar
Forumkategorier
Alla forumtrådar
Kartan
Mät runda
Rundor
Tävlingar
Aktuell
Tävlingskalender
Resultatlistor
Liveresultat
Artiklar
Alla artiklar
Logga in
Registrera
×
E-postadress
Lösenord
Kom ihåg mig
Glömt lösen?
<< Föregående pass
•
Visa träningsdagbok
•
Nästa pass >>
Kalle Kula
Svealand
Notering - Vikt mm
Söndag 28 januari 2024 11:13
Notering - Distans
Verktyg
Kopiera passet
Radera passet
Exportera som GPX-fil
Skapa runda av passet
Funktionen är bara tillgänglig för stjärnmedlemmar.
Läs mer här »
Kopiera till
*
*
*
*
Kopiera extra data
Funktionen är bara tillgänglig för
stjärnmedlemmar
.
Läs mer här »
Som standard kopieras passets namn, träningsform/
typ, distans, tid och snittfart. Stjärnmedlemmar kan kopiera samtliga fält och diagram.
Läs mer om stjärnmedlemskap
Kopiera
Avbryt
Vill du radera detta träningspass?
Ja, radera passet
Nej, avbryt
Märkligt fenomen som inträffade här. Igår kände jag mig låg hela dagen och det gick trögt under löppasset. På kvällen moffade jag i mig ca. 350g jordnötter + drack ca. 4 dl sockervatten (9g kolh/dl). Jag hade drygt 1000 kcal i överskott igår. Trots detta har jag idag på morgonen gått ned kraftigt i vikt – minus 1,3 kg jämfört med igår. Jag hade snarare förväntat mig att jag skulle ha gått upp i vikt efter alla dessa extrakalorier. Jag gissar det beror på att överskottskalorierna i huvudsak bestod av fett, då jag hade ganska hög fett/kolhydratratio igår – 63 E% vs. 20 E%. Kanske väldigt lite av överskottskalorierna lagrades in i muskler och lever i form av glykogen. Igår var f.ö. första dagen, sen jag började räkna kalorier, som jag hade ett rejält överskott – +1029 kcal jämfört med +29 kcal tidigare. Det var även ett rekord v.g. intag - 4504 kcal – mer än någon annan dag sen jag började räkna. När jag tror att jag ska gå upp i vikt så går vikten ned och vice versa. Kroppen är verkligen märklig.
Jag har f.ö. börjat lägga in den s.k. "kaloriräkningsvikten" i viktdiagrammet. Den visar den teoretiskt framräknade vikten, baserat på kalorier in och ut varje dag. Den kurvan verkar mycket tillförlitligare att använda än de två andra kurvorna, verklig vikt och 7 dagars medelvärde. Kroppen är helt enkelt väldigt lynnig och den verkliga vikten hoppar upp och ned från dag till dag, även om jag konsekvent ligger på kaloriunderskott. Dock följer den blå (verklig vikt) och den röda (7-dagars medelvärde) kurvan väldigt väl den lila (kaloriräkningsvikt) kurvan, även om de hela tiden pendlar upp och ned över och under den lila kurvan.
Gilla passet
Gillas av
,
Steffen Steffensen
,
Ulrika Landin
,
Jens Sandahl
och
Mathias Johansson
Kommentarer
Jens Sandahl - 28 januari 15:15
Reflekterar lite: När det gäller kalorier in/ut så tror jag att en dag / ett dygn är för kort period för att räkna tillskott/förbränning utan att man får kika på flera dagar i stöten. Dels för att det är lite jojo upp/ner pga främst hur mycket vätska man bundit i kroppen, men dels också för att jag tror att de där processerna i kroppen som behöver energi inte är bundna till klockdygnet.
Jag tror att du är rätt ute när det gäller glykogeninlagringen där och min killgissnlng är också att jordnötter har rätt så låg "verkningsgrad" där stor del går rakt igenom kroppen.
De som är insatta i det här med energiunderskott/viktminskning brukar ju poängtera att kroppen är väldigt duktig på att sträva mot jämnvikt. Så att den helt enkelt vänjer sig vid energiunderskott och "stänger ner" en del processer för att skydda kroppen. Jag tror att det är därför du tycker att kroppen är lynnig Kalle, den försöker helt enkelt räkna ut i förväg vad du ska utsätta den för! 🤓
Kalle Kula
- 28 januari 16:56
:D
Kalle Kula
- 29 januari 11:30
Ursäkta garvet, Jens. Jag tyckte det var så roligt när du skrev "den försöker helt enkelt räkna ut i förväg vad du ska utsätta den för!"
Håller f.ö. med om det du skriver. Det kan säkert vara på det sättet. Man kan ju se hur lynnig kroppen är bara genom att jämföra den blå och den lila kurvan. Den lila kurvan är i princip konsekvent som en klocka (den delen jag kan kontrollera) medan den blå kurvan (den verkliga vikten) gör lite som den själv tycker och studsar upp och ned :)
Jens Sandahl - 29 januari 11:37
Alltid roligare när folk garvar åt lustigheter man säger än när reaktionerna blir annorlunda!
Men själva poängen: I min värld är kroppen så enkel att kalorier in minus förbränning = överskott/underskott. Men jag har nog förstått att det inte är så enkelt utan att när kroppen får underskott så försvarar den sig mot svält och att det är just därför som det är lite kontraproduktivt att försöka svälta sig ner i vikt. Men alls inte ett område som jag har fördjupat mig i.
Kalle Kula
- 29 januari 12:39
Det finns nog mycket kvar att utforska än v.g. hur kroppen funkar. Jag tycker iaf. det är ett fascinerande område, särskilt det här med kroppens energisystem och -processer.
Jag tror att i grunden så är nog kroppen ganska bra på att räkna kalorier in och ut. Möjligen kan det bli störningar i systemet om man t.ex. försöker trycka in mer energi än kroppen klarar av att ta hand om. Då blir det förmodligen brister i upptaget, vilket ger tråkiga konsekvenser i den ena eller den andra änden av matsmältningsprocessen.
Sedan tror jag det finns många grejer som komplicerar processen, som hormoner t.ex. där insulin är ett av dem. Min egna erfarenhet är att olika typer av kost gör det enklare eller svårare att gå ned i vikt eller hålla vikten. Jag tycker t.ex. att jag känner mindre hunger på en lågkolhydratkost än på en högkolhydratkost och den förra tycker jag även ger långsammare och mindre svängningar i hungerkänslorna. Jag tror det är därför som jag upplever att "systemet" blir mer stabilt för min del på en lågkolhydratkost än på en högkolhydratkost och att det pga. ovanstående (stabilitet och minskade hungerskänslor) gör det lättare för mig att ligga på ett energiunderskott över tid. Därför föredrar jag att käka så lite kolisar som möjligt då jag försöker gå ned i vikt.
Å andra sidan blir det problematiskt när jag försöker göra av med energi och glykogenlagren inte räcker till för att genomföra det jag har föresatt mig. Jag tror iaf. att stora energiutgifter underlättar viktnedgången. Det blir då lättare, iaf. för mig, att skapa ett energiunderskott utan att jag har några större problem. Det enda är då när jag blir så låg vissa dagar, troligen pga. lite för lite kolhydrater. Att försöka hitta den där balansen är inte helt lätt, iaf. inte för mig.
Sen inser jag ju att om jag ska börja prestera och köra mer högintensiv träning, så är det ju säkert en förutsättning att ha välfyllda glykogenlager och att därmed köra på relativt hög andel kolhydrater. Var jag hamnar någonstans i E% återstår väl att se. Men då, om kanske ett par månader, har jag förhoppningsvis kunnat kapa ytterligare lite vikt och viktnedgången kanske får bli lite mindre intensiv under en period (sommaren?) med högre intensitet och mer kolisar. Sen blir det höst och grundträning igen, med lägre intensitet, mindre kolisar och mer viktnedgång :)