Träning
Träning start
Träningsprogram
Löparkalkylatorn
Träning idag
Community
Community start
Stjärnmedlemskap
Alla medlemmar
Forumkategorier
Alla forumtrådar
Kartan
Mät runda
Rundor
Tävlingar
Aktuell
Tävlingskalender
Resultatlistor
Liveresultat
Artiklar
Alla artiklar
Logga in
Registrera
×
E-postadress
Lösenord
Kom ihåg mig
Glömt lösen?
<< Föregående pass
•
Visa träningsdagbok
•
Nästa pass >>
Kalle Kula
Svealand
Notering - Kalorikontot
Torsdag 4 januari 2024 08:04
Notering - Distans
Verktyg
Kopiera passet
Radera passet
Exportera som GPX-fil
Skapa runda av passet
Funktionen är bara tillgänglig för stjärnmedlemmar.
Läs mer här »
Kopiera till
*
*
*
*
Kopiera extra data
Funktionen är bara tillgänglig för
stjärnmedlemmar
.
Läs mer här »
Som standard kopieras passets namn, träningsform/
typ, distans, tid och snittfart. Stjärnmedlemmar kan kopiera samtliga fält och diagram.
Läs mer om stjärnmedlemskap
Kopiera
Avbryt
Vill du radera detta träningspass?
Ja, radera passet
Nej, avbryt
Jag väger mig varje morgon och försöker hålla koll på hur vikten påverkas av energiintag och energiuttag. Det är naturligtvis ingen exakt vetenskap då vikten varierar upp och ned mellan dagarna beroende på vätskestatus, vad som finns i tarmen etc.
Kolumnerna B-G i kalkylbladet (bifogad bild) är rätt enkla. Jag kollar vikten (B) och beräknar förändringen från föregående dag (C). I kolumnerna D-F noterar jag energiintag (D) och energiuttag (E) samt beräknar diffen (F). Jag beräknar sedan i kolumn G vad diffen motsvarar i fettvikt
I kolumn H gör jag en prognos för följande morgons vikt baserad på vikten vid senaste vägningen samt vilka energiintag och -uttag jag haft under dagen. Det kan ge en hint om hur mycket jag borde ha gått upp eller ned vid nästa vägning, men siffran stämmer sällan med verkligheten beroende bl.a. på faktorerna jag nämnde i första stycket.
Kolumn I och J är inte riktigt lika enkla som övriga kolumner. I kolumn I försöker jag beräkna vad jag borde väga enbart utgående från energiintag och -uttag. Jag kallar det "kaloriräkningsvikt". Den verkar diffa från den verkliga, uppmätta vikten, med i snitt ca. 0,9 kg. I kolumn J håller jag reda på diffen mellan verklig vikt och kaloriräkningsvikt. Som synes varierar diffen från dag till dag, allt mellan 0,6 och 1,4 kg. Dessa variationer, på upp till 0,8 kg, är sannolikt just de variationer jag pratar om i 1:a stycket, vätskestatus och tarmstatus.
Jag har ändrat lite i beräkningar och kolumner de senaste dagarna, främst v.g. kolumnerna till höger (I-J). Dessa senare kolumner är lite av "testkolumner" och de har nog inte riktigt satt sig ännu.
I kommentarskolumnen (K) beräknar jag energiutgifterna för varje dag. Utgifterna från olika aktiviteter får jag främst från min pulsklocka, men kan även hämta från beräkningsmodeller på nätet (1). Även grundbehovet beräknas utifrån modeller som jag hittat på nätet (2).
1) iForms kaloriförbränningsräknare
https://iform.se/traning/sa-mycket-forbranner-du
2) Vårdgivare Skånes Energi- och proteinkalkylator
https://vardgivare.skane.se/vardriktlinjer/nutrition/energi--och-proteinkalkylator/
Gilla passet
Gillas av
Mathias Johansson