Löpning Skador & Rehab 26 inlägg 6690 visningar

Kan stretching förvärra löparknä?

Christer Sparvhök
1971 • Uppsala
#1
20 mars 2010 - 10:15
Gilla
Tröstlöst...

Har sedan LL förra året löparknä. Har vilat, stretchat, ätit voltaren, smörjt med voltaren, gått till naprapat, gått till ortoped, fått kortisonspruta, rehabbat enligt ortopedens instruktioner... men har fortfarande precis lika dåligt löparknä som för 9 månader sedan. Kan springa ca 10-15 minuter i lågt tempo och sedan är det stopp [försöker dock undvika att ta mig till den gränsen alls].

Jag förstår helt enkelt inte vad jag gör för fel. Har börjat fundera på om stretchningen i sig förvärrar mina synptom. Har aldrig känt mig särskilt stel i muskeln/senan som enligt alla ska vara för kort. Efter all stretchning så är jag smidigare i benet som är skadat än det andra.

Någon som har liknande erfanhet?
< < < 1 2 > > >
1969 • Falkenberg
#2
20 mars 2010 kl 14:15
Gilla
Jag upplevde samma sak, jag fick mitt löparknä efter Göteborgsvarvet. Nu har jag opererat mitt löparknä och hoppas jag ska va tillbaka snart. jag vet inte hur länge man ska vänta med att prova på en löparrunda, det gör fortfarande ont när jag går ner för en trappa samma känsla som löparknä.
Christer Sparvhök
1971 • Uppsala
#3
20 mars 2010 kl 15:33
Gilla
Vad görs när man opererar ett löparknä?
1970 • Sala
#4
20 mars 2010 kl 17:00
Gilla
Stretching av lårets utsida och rumpan förbättrar ditt löparknä, inte förvärrar. När du stretchar lämnar du mer plats åt slemsäcken som är inflammerad och på så vis underlättar du läkningen. I vart fall fungerar det för mig, men löparknä kan vara motsträvigt att bli av med, du får alternativträna allt du kan i stället.
Andreas Ingberg
1982 • Örebro
#5
20 mars 2010 kl 18:16
Gilla
Löpraknä är ett gissel. Fick löparknä under förra vintern. Kunde inte springa alls. Även skidåkningen var mycket lidande av detta i och med att knäet belastas på liknande sätt i uppförsbackar. Strechade som en galning men inte hjälpte direkt. Trodde mitt vasalopp var i fara eftersom jag fick avbryta ett par skidpass pga detta bara veckor innan VL. Tänkte att jag får förlita mig på stakningen om knäet inte håller. Efter nio mils problemfritt vasalopp försvann problemen och har aldrig återkommit. Så åk en vasa=) hur skumt som helst men man får vara vaksam och jobba förebyggande fortsättningsvis.
Anna Z
1984 • Stockholm
#6
20 mars 2010 kl 18:28
Gilla
Jag lider också av löparknä! Ska operera mig inom kort, vilket innebär ett snitt i senan för att förlänga senan! Torbjörn, du som opererat dig, är det någon rehab efteråt? Hur länge sedan var det du opererade dig? Kunde eu gå på benet direkt efteråt? Tänkte jobba dagen efter! Min tanke är att stretching inte kan förvärra, men jag tror inte det hjälpt mig särskilt mycket! Har stretchat varje dag X3 i 1,5 år och är inte särskilt stel, varken innan rlker efter jag inledde stretch!
Jag planerar att genomgå en löparsnalys, en vän som är sjukgymnast tyckte sig se en rotation och snebelastning i höften, kanske ligger mitt problem där!
Karin Ilis
1978 • Stockholm
#7
20 mars 2010 kl 18:53
Gilla
Hej!

Jag har haft löparknä och gjorde en operation 2007. Efter operationen fick jag ha ett jättestort stödbandage runt benet. Gick inte att böja knät. Enligt kirurgen skulle det gå att jobba efter två dagars vila men det gjorde det verkligen inte i mitt fall. Kunde inte böja benet på en vecka, det var stelt som tusan. Sedan fick man ta det lugnt i några veckor vad jag kan minnas, när jag började springa igen så var det superkorta sträckor. Har inte haft några besvär efter operationen men nu är jag också försiktig. Springer aldrig mer än en mil och tar det försiktigt. Är så tacksam för att jag klarar det då jag inte ens kunde gå utan problem innan operation.

Hoppas att din operation går bra :)
Mikael Solstrid
1983 • Skellefteå
#8
20 mars 2010 kl 21:29
Gilla
Jag åkte också på löparknä..Orsaken var (vad jag tror iaf) en träningsdos som ökades alldeles för fort, ett felaktigt löpsteg och det hela avslutades med 11 mil fjällräven classic.

Började läsa på och var förbi en sportaffär för att filma mitt löpsteg. Det visade sig att jag överpronerade. Köpte iläggssulor och trodde såklart att detta skulle lösa problemet. Fortsatte löpa och började stretcha men problemet återkom alltid efter ~30 minuters löpning. Läste på lite mer och började då få upp ögonen för fördelarna med barfotalöpning. Har nu under senaste året gått över till ett annat löpsteg, springer i minimalistiska skodon (bla VFF) och problemet är helt borta. Jag försöker även komplettera löpträningen med funktionell styrketräning, balansövningar och mtb. Jag märker dock att när jag slarvar med den kompletterande träningen och bara löper så kan jag känna av symptomen, men de är inte alls samma smärta och sker bara när löppassen sträcker sig mot 2 timmar. Kanske bara är mentalt för att man är livrädd att det ska återkomma?

Jag tror på att åtgärda orsaken istället för symptomen så mitt råd är att prova alla andra möjligheter innan du lägger dig under kniven.
Mikael Solstrid
1983 • Skellefteå
#9
20 mars 2010 kl 21:42 Redigerad 20 mars 2010 kl 21:43
Gilla
Kanske också ska tillägga att övergången till minimalistiska skodon och ett annat löpsteg skall göras succesivt. Är fötterna, fotlederna, senor, muskler, knän osv van vid ett annat löpsteg och uppbyggda skor så kommer påfrestningen att bli stor när man byter löpsteg och inte använder skor som stödjer eller på annat sätt skämmer bort fötterna.
1969 • Falkenberg
#10
20 mars 2010 kl 21:45
Gilla
Jag gjorde min op den 22/2 och var på jobbet dagen efter. Det gick bra att stödja på benet direkt, men jag använde kryckor när jag gick i trappor. Läkaren sa att jag skulle träna försiktigt i början och känna mig för, har tränat på gym 1 vecka nu och det funkar bra med både crosstrainer & roddmaskin, men första jogg turen får väl vänta 1vecka till .
Anna Z
1984 • Stockholm
#11
20 mars 2010 kl 21:46
Gilla
För att återkoppla till Mikael så har jag självfallet tränat alternativt under dessa 1,5 åren! Varit till ortipedtrkniker, fått skoinlägg, besökt kiropraktor antalet besök hos sjukgymnaster mm mm. När man inte klarar av att cykla ens pga smärta känns det som att det inte fins så många alternativ till operation!
Mikael Solstrid
1983 • Skellefteå
#12
20 mars 2010 kl 21:58 Redigerad 20 mars 2010 kl 22:01
Gilla
När mitt problem var som värst vilade jag från all typ av specifik benträning under lång tid. Jag fortsatte vila även när knäet kändes bra (Ja, jag höll på bli galen!). Under denna period strecthade jag inte heller för att jag ville inte anstränga knäet överhuvudtaget.

Har tyvärr inga andra förslag. Jag hoppas verkligen att det löser sig för dig, Det är få saker som är så mentalt jobbiga som att vara skadad så man hindras att utöva sina intressen.
1982 • Månstad
#13
20 mars 2010 kl 22:48
Gilla
Problemet uppstår om du är hjulbent. Då är utsidan av låret redan utsträckt (av förklarliga skäl...) och att stretcha förvärrar då bara saken. I så fall ska du istället styrketräna utsidan så att du stabiliserar knäet.
mvh Madde
Jimmy Bergqvist
1980 • norrköping
#14
21 mars 2010 kl 10:02
Gilla
Finns det källor på det om att problemet skulle förvärras om man är hjulbent? Eftersom problemet i sig beror på att senan gnider mot knäskålen känns det ologiskt att det skulle förvärras oavsett om man är hjulbent eller inte?!
1970 • Sala
#15
21 mars 2010 kl 11:04
Gilla
Jag fick ett häfte av min idrottsläkare och där påstods att löparknä uppstår lättare om man är hjulbent. Jag är själv alldeles för hjulbent och har inga problem att tro på det. Om man tänker på det är det logiskt, senan som irriterar får ju en längre väg att gå över knäet än hos en löpare med raka ben. Det krävs en hel del stretch, kortisonspruta hjälpte mig, bra är ju om man kan hitta en alternativ träningsform man kan varva med när man börjar få känningar.
Mikael Solstrid
1983 • Skellefteå
#16
21 mars 2010 kl 11:06
Gilla
Huruvida hjulbenhet påverkar löparknä låter jag var osagt. Men då några förklaringar till löparknä sägs vara kort iliotibial band som sedan gnider mot lateral epicondyle (knölen på utsidan av knäet) som i sin tur medför en inflammerad slemsäck så finns det viss logik i att risken ökar om man är hjulbent. Muskel och senstrukturen måste rimligtvis ligga an tightare mot utsidan av benet om man är hjulbent. Vidare har jag för mig att överpronering kan till viss del bero på hjulbenhet också. Som i sin tur också tros påverka risken för löparknä.

Senan glider mot knäskålen, jag blir lite nyfiken, hur menar du då?

Läs denna sida, den här snubben verkar vara något på spåren, tyvärr får man inte ta del av all information utan att betala. Men han verkar såga alla vanliga förklaringar/diagnoser till löparknä. http://saveyourself.ca/tutorials/iliotibial-band-syndrome.php
Jimmy Bergqvist
1980 • norrköping
#17
21 mars 2010 kl 11:44
Gilla
Mikael och Jonas - Givetvis är det helt logiskt att man lättare får problemet om man är hjulbent, Vad jag efterfrågar är källor på att stretching förvärrar löparknä om man är hjulbent som det påstås. Det är ju helt ologiskt att stretching skulle kunna förvärra problemet oavsett om man är hjulbent eller inte?!
Andreas Simon
1971 • Västerås
#18
21 mars 2010 kl 12:51
Gilla
Kan som tröst meddela att man som kobent inte är immun mot löparknä. Jag led svårt av löparknä under en period förra året. För min del var bl.a. stretching av baksida lår helt avgörande för att råda bot på det.
Mikael Solstrid
1983 • Skellefteå
#19
21 mars 2010 kl 13:53
Gilla
Sorry..Uppfattade det som om du ifrågasatte logiken mellan hjulbenhet och löparknä (utifrån de beskrivningar som finns). Jag håller med om att det är ologiskt att stretchingens vara eller icke vara är beroende på om man är hjulbent eller inte. Frågan är om stretching överhuvudtaget är lösningen eller en del av lösningen? När jag kan känna symptom är när jag slarvat med den kompletterande träningen och inte när jag slarvat med stretchingen.

Jimmy Bergqvist
1980 • norrköping
#20
22 mars 2010 kl 09:52
Gilla
Mikael - Vad kör du för kompleterande träning? Jag åkte på löparknä nyligen när jag ökade på träningen rätt hårt inför sthlm marathon. Vilade helt 3v och har nu kunnat trappa upp till att springa runt 7km varannan dag och hålla det i schack med den dosen löpning. Jag är hjulbent och upplever att stretching är vad som hjälpt mig. Antar att det är någon form av styrka du kompelterar med? Något du kan dela med dig av och rekomendera? =)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.