Löpning Träning 4 inlägg 4057 visningar

Vikt vs tid

Fredrik Johansson
1981 • Lund
#1
21 februari 2010 - 15:11
Gilla 
Hej. Jag tror inte det finns en sådan enkel relation mellan vikt och fart även om alla andra faktorer hålls konstanta. Jag tror att ett kilos förändring har olika effekt på fart beroende på vilken utgångsvikten är. Relationen kan alltså knappast vara linjär utan beskriva en kurva.

Sannolikt innebär en minskning med ett kilo från hög övervikt en tämligen liten förändring i fart. Effekten av ett kilos kroppsviktsminskning ökar nog sannolikt sedan ner mot normalvikt. Sedan minskar effekten återigen mot noll. Till slut kommer en viktminskning att innebära att man springer långsammare.

Sedan är också den optimala vikten sannolikt olika för olika människor så för var och en gäller en egen kurva.
csaba
1973 • Malmö
#2
21 februari 2010 - 15:45
Gilla 
1969 • Sala
#3
22 februari 2010 - 07:48
Gilla 
Jag kan intyga att tabellen stämmer rätt bra. Ca 30 sekunder per kg tycker jag stämmer rätt väl med mina kilon. Om man tänker efter är alltså den bästa löpträningen man kan göra: att banta :-) En månads stenhård träning ger några sekunder, medan ett kilos viktminskning ger mer. Detta förutsatt att man väger på tok för mycket så klart.

Men självklart tränar man inte bara för att få en bättre tid, utan för att få en bättre kondition och för att det är roligt att träna. Men om man bara ser till tidsvinsten, så är det viktnedgång som är det mest effektiva om man väger för mycket, och man går mycket fortare ner i vikt av att äta rätt än av att löpträna. Men jag tänker ändå inte följa mitt eget råd, för jag tycker om att äta...och springa!
Annie F
1981 • Tullinge
#4
22 februari 2010 - 11:03
Gilla 
Fast vette sjutton om jag skulle klara halvmaran på 1.33 som tabellen ovan förutspår om jag "skalar" av 4kg.

Kanske för testa att deffa inför K-holmen runt i maj ;-)


Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.